Aracne fila i fila premiat a La Mostra 2010

Aracne fila i fila, bloc premiat

Aracne fila i fila ha estat un dels dotze treballs premiats en la primera edició de blocs de La Mostra 2010 que el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya convoca anualment per tal d’estimular l’ús pedagògic dels mitjans audiovisuals i, enguany per primera vegada, dels blocs d’aula a Internet als centres educatius de Catalunya (tant d’infantil i primària com de secundària i batxillerat), i fomentar l’aprenentatge dels llenguatges propis d’aquests mitjans en quatre modalitats:

i en dues categories:

 • Infantil i Primària
 • Secundària i Batxillerat

Atès que la feina que s’ha fet a Aracne fila i fila (centaure d’or de Chiron 2009, finalista a Edublogs 2010 en la categoria d’alumnes de batxillerat)durant dos cursos escolars reunia, al meu entendre, les bases d’aquests premis l’objectiu dels quals és afavorir l’educació mitjançant la creació artística i crítica dels missatges audiovisuals en els nous formats digitals i l’ús de les eines de la web 2.0 vaig  creure oportú per contribuir al projecte de qualitat i millora de l’institut Cristòfol  Ferrer apuntar el bloc  dels estudiants de clàssiques obert a la col·laboració, bon  exemple de pràctica compartida, Aracne fila i fila amb aquesta memòria i amb aquests mots de presentació a la Mostra de Produccions Audiovisuals i Blocs Escolars.

El premi (cent punts de catàleg) és per a l’Institut Cristòfol Ferrer en el camí envers l’excel·lència educativa; però Aracne fila i fila amb més de cinc mil comentaris i 585 articles, és molt més que un bloc de centre és tot un projecte col·laboratiu de clàssiques obert a la participació activa, en forma d’apunts i comentaris, d’estudiants  de llatí i de grec sobretot  del nostre institut i de l’institut Albéniz de Badalona amb Teresa Devesa al capdavant, i també  del Ramon Berenguer IV d’Amposta, de l’Escola Vedruna-Gràcia de Barcelona,  entre altres, i estudiosos i amants del món clàssic d’arreu (Badalona, Amposta, Calaf, Barcelona, l’Hospitalet, Teià, Mallorca, França…)! L’enhorabona a tots i a totes que ho heu fet possible! L’enhorabona aràcnids i aràcnides!  L’enhorabona a Chiron! El MÓN CLÀSSIC un altre cop està d’enhorabona! L’enhorabona a tots els centres participants i a tots els centres guanyadors!…

Sincerament, poc m’ho imaginava quan al setembre del 2008 vaig obrir aquest bloc amb aquests mots: “Aracne fila i fila és un regal de El fil de les clàssiques perquè els alumnes escriviu els posts que vulgueu relacionats amb el que es fa a les classes de llatí, de grec i de cultura clàssica. M’agradaria que plantegéssiu enigmes i que interactuéssiu amb altres alumnes d’altres centres. Ara que ja fileu bé, fileu el vostre bloc i no és cap càstig (mite d’Aracne) sinó tot un plaer per part meva. Bona sort!” !

Moltes gràcies, alumnes, amics i col·laboradors, per haver-ho fet possible! Moltes gràcies també al Departament d’educació per reconèixer i premiar l’esforç i la dedicació! Moltes gràcies per valorar el grec, el llatí i la cultura clàssica!

Margalida Capellà

16 thoughts on “Aracne fila i fila premiat a La Mostra 2010

 1. Jordi Rincón

  Moltes felicitats, Lida, a tu i als teus alumnes de l´IES Cristòfol Ferrer i gràcies per haver estat el far que ens ha guiat a nosaltres a través de la xarxa. Només ens resta demanar que continuem fent camí plegats amb nous projectes que engresquin les futures promocions d´estudiants de clàssiques. Una abraçada.

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Jordi! I tant que continuarem plegats, hi ha molt camí a fer! Espero i desitjo que El vaixell d’Odisseu l’any vinent participi a La Mostra i ens representi a tots els que solquem aquest mar clàssic, de color de vi! Fins demà al teatre grec de Montjuïc si els déus volen i no hi ha retard en el vol!

 3. Teresa Devesa i Monclús

  La veritat és que premis com aquests són ben rebuts en tant que reconeixement de l’esforç realitzat i les hores invertides, així com un incentiu per continuar endavant amb il·lusió i nous projectes, perquè aquesta xarxa encara no ha arribat, ni de bon troç, als seus límits. Queda encara molt per fer en favor de l’ensenyament de les clàssiques!
  Felicito també el Bloc de l’escola Salvador Espriu de Badalona, centre del qual prové un gran nombre de l’alumnat de 1r del nostre institut, l’Isaac Albéniz. El responsable del bloc premiat, en Joan, esdevindrà ben aviat pare amb alumnat al nostre institut i ens alegrem profundament per ell i per tots els nois i noies que arribaran al nostre centre amb hàbits consolidats de treball en bloc.
  Em sento especialment contenta també per la bona salut de les clàssiques en xarxa, un mar per on solquen naus molt ben bastides. Un exemple n’és “El vaixell d’Odisseu” al qual jo ja he votat als Premis Bloc Catalunya; no us hi adormiu, aracnids i aràcnides, que el coneixeu bé i sabeu de la seva qualitat, rigor i productivitat.
  Per cert, Jordi, alguna pista m’havia donat la Margalida, sobre el teatre Grec de demà i ara que ho veig confirmat en aquest comentari em fa molta il·lusió que ens retrobem per fi! Així, entre vers i vers homèric, prepararem la trobada amb alumnes! No podia ser d’altra manera, retrobar el pilot del “Vaixell d’Odisseu” en una obra on es reciten les seves aventures…

 4. Jordi Rincón

  Tens raó! Els versos homèrics, el Vaixell, antics retrobaments (22 anys, Teresa!!). Nit màgica, el teatre grec serà un témenos ben especial aquesta vesprada. Una abraçada i fins d´aquí unes hores.

 5. Francesc Franquet

  L’enhorabona per aquest premi. Que serveixi per a animar-vos a seguir treballant tan bé com ho heu fet.
  Feliciter!

 6. Joan Molar

  Enhorabona també a vosaltres pel premi a la Mostra 2010. Un premi ben merescut si veiem la qualitat del bloc mateix i dels materials i treballs que s’hi exposen. És tota una satisfacció comprovar que l’Institut al qual estem adscrits és capdavanter en l’aplicació de les TAC a l’aula i en metodologies de treball col·laboratiu, fins i tot amb altres centres. Una fraterna abraçada des del Salvador Espriu de Badalona.

 7. Margalida Capellà Soler Post author

  Jordi i Teresa, no me’n puc anar de cap de setmana i deixar-vos comentar lliurement, eh! Ja us tocava retrobar-vos, després de tants anys!

  Francesc, poc o molt tu també ja formes part d’Aracne amb els vostres articles sobre la sortida al Parc del Laberint o l’obra de teatre Caperula Rubra. Esperem que el curs vinent puguem continuar treballar tots junts i empetitir les distàcies físiques entre Amposta i Barcelona i que més alumnes col·laborin en aquest nostre projecte comú. A veure si podem fer l’esperada trobada presencial a Tarragona.

  Joan, l’enhorabona més sentida per aquests dos projectes premiats. M’han agradat moltíssim d’entrada i ara amb més calma m’hi deturaré i segur que aprendré moltes coses. Que hi hagi conexions entre primària i secundària és cabdal! A Aracne també tenim alumnes de primària que hi participen amb apunts de caire clàssic, per tant també obrim les portes d’Aracne fila i fila als nois i noies de l’escola Salvador Espriu de Badalona. per molts anys!

 8. Lluís

  L’enhorabona de nou, Margalida!
  Porteu un parell d’anys de premi en premi. Això vol dir quelcom…
  Desitjo que contineu amb aquesta feina ben feta. A tots ens ajuda.
  Salutacions.

 9. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Lluís! Tens tota la raó: premis així són per a les clàssiques i per a tots. Ens cal sortir a la palestra per demostrar que som completament compatents per viure i ensenyar a viure amb valors clàssics en el segle XXI. Ja saps com t’admiro. Et desitjo la millor jubilació i t’esperem el curs vinent al centre perquè ens il·luminis!

 10. Teresa Devesa i Monclús

  Gràcies, Joan, seguirem la vostra feina en xarxa, ja que compartim amb vosaltres la passió per la llengua i els seus orígens comuns, així com l’interès per compartir coneixements i experiències. Igualment, si en algun moment creieu oportú fer-nos arribar alguna col·laboració referent al català i l’occità com a llengües romàniques germanes, ja sabeu on som!

 11. Cristina Fdez

  Moltíssimes felicitats pel premi! És un plaer haver-hi participat i a més a més, penso que aquest premi representa tot l’esforç que es fa diariament. Jo encara estic molt lluny d’aconseguir-ho, però sens dubte aquest és un dels blocs que tinc com a referència.
  De nou, enhorabona! 🙂

 12. Teresa Devesa i Monclús

  Gràcies, Cristina. Continua la bona feina que estàs realitzant a “Domus sapientiae“. Nosaltres seguim el bloc i ens posem al dia de les novetats arqueològiques a través dels teus articles. Espero amb molt d’interés els articles en què ens expliquis les teves experiències en el laboratori de prehistòria i les excavacions en què participaràs durant l’estiu. Aquest tipus d’articles, pel que tenen de personal, poden donar idees a d’altres companys i companyes apassionats per l’arqueologia i el món antic. Pot semblar que no en queden massa, però encara hi ha molts joves interessats en aquests temes.

 13. Mercè Otero Vidal

  Margalida i companyia,
  Feia dies que no “feia el seguiment” perquè m’havia “despistat” amb aquest final de curs que, segons sento pel meu voltant, està resultant molt dur… per tant una bona notícia com aquesta del premi tan merescut és també un alleujament de la tensió… Per molts anys i sempre avant!

 14. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Mercè! Recorda que tu també formes part d’Aracne fila i fila i no sols amb comentaris sinó també amb interessants apunts des de Croàcia o televisius. Entre tots i totes aconseguirem reprendre el fil i demostrar la necessitat de les nostres matèries, reconeixements com aquest són d’agrair i també necessaris per no decaure i tirar endavant tots plegats. Que tinguis un bon estiu!

 15. Pingback: El Fil de les Clàssiques » Blog Archive » Fer grec, encara és possible!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *