Els misteris de Pompeia

[youtube]https://youtu.be/tRn7uv_OYts[/youtube]

Després de visionar Pompeya el último día, es curiós recordar aquest documental científic Els misteris de Pompeia de Marie-Noëlle Himbert, abans d’escriure l’“Epístula a un habitant de Pompeia”. En aquest documental científic de la BBC és molt interessant la intervenció de la prestigiosa arqueòloga catalana de l’ICAC la Dra. Isabel Rodà de Llançà:

[youtube]https://youtu.be/FtQfBeaQc7c[/youtube]

19 thoughts on “Els misteris de Pompeia

 1. Margalida Capellà Soler Post author

  Apa, ja teniu tot el documental sencer en castellà i el docudrama en anglès! Això de poder veure les coses fetes a classe des de casa i les vegades que vulgueu,sols o amb la família (qui no sent interès per Pompeia!) tot i que no hàgiu pogut assistir a classe, té com dieu els seus avantatges, però també la seva necessitat quan ens hi acostumen. Són lligams de la web 2.0. La resta són avantatges, veritat?

 2. irina

  és molt interessant tota la història de Pompeia, jo abans només s’havia que hi havia un volcà i que havia entrenat en erupció, però no s’havia tota la història sencera, ni les devastadoras conseqüèncès que va tenir.

 3. Eva Perez

  salve!!!!
  Hem sembla molt interessant aquest article, ja que hi ha uina iontervenció amb una arqueòloga, que es veu que es bastant especialista amb això.
  VALEE

 4. victor Barranco

  Salve!
  he pogut veure els videos a casa, ja que els ordinadors de l’institut…. deixem-ho anar.. jajajaj
  M’ha semblat una història molt interessant la de Pompeia, ja que la desconeixia per complet.
  Vale:D

 5. Andrea Balart

  Salve! com que al institut no ens va donar temps de veure’l sencer le vist a casa. Penso que la història de Pompeia és molt interessant . A partir de les restes dels cosos i de materials com polseres que van quedar intàctes els científics han pogut reconstruir les vides dels ciutadants que van quedar enterrats sota la cendra del Vesubi.

  Vale!!!

 6. camil.arigon

  El 24 d’agost del 79 la por es va apoderar de tots els ciutadans de Pompeia. Alguns van voler posar fi a la seva vida suïcidant-se, que en el món romà era una manera digna. Es demostrava valentia a l’hora de decidir acabar amb la mateixa vida abans que algun fet o alguna persona ho fes.

  Gràcies a les tecnologies i la ciència d’avui dia podem descobrir moltes coses sobre els habitants que van patir la tragèdia: gràcies els fèmurs dels habitants es coneix l’ADN de cada persona, i amb això les relacions entre les persones que vivien en una casa (si eren germans, pare, mare…), les edats…

  Un camperol es va dedicar a cavar un pou al costat dels murs d’un convent, va cavar amb tal precisió que va descobrir Herculà. Aleshores va començar el descobriment del desastre produït pel Vesuvi anys enrere.

 7. calvo_julia

  Salve!
  Pompeia és una ciutat de l’Antiga Roma, molt coneguda antigament, on podem trobar, a la Campània, un testimoni complet i vivent de la societat i de la vida quotidiana en l’època romana. Tot això no es pot trobar a cap altre lloc i el recinte arqueològic va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1997 juntament amb Herculà i Oplontis. Pompeia va ser destruïda per l’erupció del Vesuvi l’any 79.

  Tant a la pròpia ciutat com a la rodalia, s’hi van construir moltes vil•les, i la regió cada vegada era més important.

  L’any 63 la ciutat va quedar parcialment destruida al patir un terratrèmol. I justament, quan s’estaven acabant les obres de reconstrucció de la ciutat, la ciutat va ser colgada per la cendra de l’explosió del volcà Vesuvi l’any 79.

  Precisament quan s’estaven acabant les obres de reconstrucció la ciutat va quedar colgada durant segles sota una capa de més de sis metres de cendres i escòries volcàniques.

  Giuseppe Fiorelli va ser qui va dur a terme les excavacions de la ciutat a mitjans del segle XIX, després de que diferents arquitectes passessin per alt el descobriment sencer de la gran ciutat.

  Actualment es pot visitar Pompeia i es pot veure pràcticament igual que com era a l’època dels antics Romans. Anar-hi és una visita de lo més enriquidora i, personalment,trobo que és un viatje important per fer ja que té molt valor cultural ademés de tenir el privilegi de poder apreciar una ciutat com aquesta, tant important antiga i actualment.

  Mai he llegit cap llibre sobre pompeia però crec que he vist alguna pel·lícula i sempre em semblen de lo més interessant! M’agrada aprendre més coses sobre les antigues ciutats i tot el que hi ha derrere d’elles.

 8. Carlos Thiriet

  Salve!
  Pompeia fou una ciutat de la Itàlia romana que va ser enterrada per l’erupció del mont Vesubi l’any 79 d.C. Els historiadors romans ( i en especial Titus Livi) situaven l’annexió de la ciutat a la república romana al voltant de l’any 310 a.C., però no s’ha pogut confirmar mai la data exacta de la fundació d’aquesta ciutat.
  Durant el segle I a.C. la ciutat va experimentar un auge degut a que era un dels llocs preferits pels romans per edificar-hi les seves residències d’esbarjo. Però el fatídic any 79 el Vesubi va erupcionar llançant una pluja de roques i un enorme núvol de cendra que va sepultar la ciutat. Es calcula que 2000 dels 10000 habitants de Pompeia van morir aquell dia, i molts més després per l’inal•lació de gasos verinosos. La ciutat va ser totalment destruïda en menys d’un dia, i va quedar sepultada durant segles per una capa de més de sis metres de cendres i escòries volcàniques.

  La veritat es que mai he visitat Pompeia encara que vaig tenir l’oportunitat de fer-ho quan vaig anar a Itàlia l’estiu de 2012. Realment és un dels destins als que més m’agradaria anar, ja que crec que és molt interesant per què va ser un dels majors desastres naturals de l’època romana i a més es conserven perfectament els restes d’aquest fet tan important de la història de Roma.
  He llegit alguns llibres clàssics i algunes novel•les històriques , i els coneixements que tenia d’aquesta ciutat abans de lleguir aquest apunt eren simplement que l’erupció d’un volcà havia destruït una ciutat els habitants de la qual van quedar fets “estàtues”. Per és molt interesant la història d’una ciutat que es mereix ser explicada perquè no es perdi en l’oblit.

 9. Pingback: Abans d’anar a veure Pompeia | Aracne fila i fila

 10. Pingback: Pompeia, el final | El Fil de les Clàssiques

 11. Raquel Bernad

  Salve!

  És bastant interessant aquest article, ja que surten persones especialitzades en el video i aixì ho explican millor i ho entens millor.

  Vale!

 12. Soukaina

  Pompeia fou una ciutat de la Itàlia romana que va ser enterrada per l’erupció del mont Vesubi l’any 79 d.C. Els historiadors romans situada a la república romana al voltant de l’any 310 a.C.
  Durant el segle I a.C. la ciutat va experimentar un auge degut a que era un dels llocs preferits pels romans per edificar-hi les seves residències d’esbarjo.
  Es calcula que 2000 dels 10000 habitants de Pompeia van morir aquell dia, i molts més després per l’inal•lació de gasos verinosos.
  La ciutat va ser totalment destruïda en menys d’un dia, i va quedar sepultada durant segles per una capa de més de sis metres de cendres i escòries volcàniques.

 13. Soukaina Anzaoui Anzaoui

  Bonum diem
  Pompeia és una ciutat de l’Antiga Roma, molt coneguda antigament, on podem trobar, a la Campània, un testimoni complet i vivent de la societat i de la vida quotidiana en l’època romana. S’hi van construir moltes vil·les, i la regió cada vegada era més important. L ’any 63 la ciutat va quedar parcialment destruida al patir un terratrèmol.
  Giuseppe Fiorelli va ser qui va dur a terme les excavacions de la ciutat a mitjans del segle XIX, després de que diferents arquitectes passessin per alt el descobriment sencer de la gran ciutat.
  Ara es pot visitar Pompeia i es pot veure pràcticament igual que com era a l’època dels antics Romans.
  Mai he visitat Pompeia , però tinc ganes de anar-hi.

 14. Soukaina Anzaoui Anzaoui

  És molt interessant aquest apunt. He après moltes coses de Pompeia i els habi tants que abans o sabia.
  Gracias

 15. Yasmina Groult

  Bonum diem
  Pompeia és una ciutat de l’Antiga Roma, molt coneguda antigament, on podem trobar, a la Campània, un testimoni complet i vivent de la societat i de la vida quotidiana en l’època romana. Va ser enterrada per l’erupció del mont Vesubi l’any 79 d.C.

  Giuseppe Fiorelli va ser qui va dur a terme les excavacions de la ciutat a mitjans del segle XIX, després de que diferents arquitectes passessin per alt el descobriment sencer de la gran ciutat.
  M’ha semblat un documental molt interessant, ara se mooltes coses que no sabia! Molt bon article!

 16. Maryama

  Bonum diem!

  Fa quasi dos mil anys, quan una bona part de l’actual Europa era habitada pels romans, hi havia una ciutat, anomenada Pompeia, que s’alçava esplendorosa al bell mig de la badia de Nàpols, al Sud d’Itàlia. Aquella ciutat, que va ser coneguda per la bellesa del seus jardins i del paisatge que l’envoltava, s’assemblava molt a les nostres ciutats actuals.
  Pompeia era, en aquell temps, una ciutat bulliciosa, plena de places i mercats, de carrers arrenglerats amb voreres empedrades i fonts d’aigua fresca i un munt de botigues i establiments destinats a satisfer les necessitats més quotidianes dels seus habitants: forns de pa, bugaderies, bars, fondes, etc. També hi havia un teatre, un amfiteatre en el qual es feien espectacles de gladiadors i diversos banys públics amb piscines d’aigua freda, tèbia i calenta i diversos espais preparats per a la pràctica de l’esport. Era una ciutat tan similar a les actuals que, fins i tot, tenia blocs de pisos.

 17. Ariadna Ortiz

  Salve!
  Aquest article està molt bé, m ‘ha agradat bastant.
  Gracies això conec mes bé la historià de Pompeia i els seus sucessos i més amb les persones “expertes” en aquest tema.
  In proximum!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *