XV Festa iberoromana de Cabrera de Mar

El passat diumenge 23 de maig, Cabrera de Mar va viure una vegada més la seva Fira iberoromana, una festiva recreació històrica: vid. programa de la XV festa iberoromana de Cabrera.

Des del poblat de Burriac els seus pobladors dominaven tot el territori des del segle VI aC, tot i que no fou fins al segle IV aC quan obtingué un paper polític i econòmic important (basat en el control dels centres productors de blat de la plana del Vallès, aquesta riquesa ve reflectida pels aixovars que hi ha a les tombes de nobles i guerrers, que s’han trobat a Can Rodón de l’Hort, a Can Ros i al Turó dels dos Pins)  i va construir les seves muralles, torres de guaita i l’entramat de carrers.  Fou un dels nuclis urbans ibèrics de major extensió del país. Amb la victòria de Roma damunt Cartago, els romans també controlen políticament els territoris de les nacions íberes i decideixen de construir un nou centre polític i administratiu a la vall de Cabrera, com a residència del governador com dels seus delegats, els cobradors d’impostos, funcionaris, així com de les èlites indígenes de confiança que no es van oposar a la romanització del Maresme. Aquesta ciutat ocupà una superfície de gairebé una hectàrea, i avui rep el nom de Ca l’Arnau, Can Mateu i Can Benet. S’han trobat les termes públiques (vid. El Fil de les Clàssiques), considerades avui les més antigues de la península i que sembla ser que aquest nucli es va abandonar de forma voluntària durant les primeres dècades del segle I aC, quan es va fundar Iluro (avui Mataró), una ciutat més gran i vora mar.

De la festa iberoromana de Cabrera us vaig fer aquestes fotografies:

Ja ho sabeu:  l’any vinent no us la perdeu!

Coty Ledesma

1r de batxillerat llatí

7 thoughts on “XV Festa iberoromana de Cabrera de Mar

 1. Margalida Capellà Soler Post author

  Coty, estic molt contenta que fessis cas de la meva crida a través del Friendfeed i del facebook i anessis a la fira ibero romana de Cabrera de Mar i a més ens n’hagis fet aquest apunt amb fotografies teves.

  Quins tallers i reconstruccions històriques hi reconeixeu, aràcnids i aràcnides?

 2. jordi4

  ave

  esta molt ben fet per part de la coty per que per lo menys a anat pero la lida aquesta vegada no ens ho va dir a classe, ho va posar al freendfeed i al facebook 🙁 pero el article esta molt bé.

  vale

 3. Ricard Alcazar

  És molt curiós que tant aprop de casa, de premia hi vivisin en temps pasat el governador com dels seus delegats, els cobradors d’impostos, funcionaris, així com de les èlites indígenes de confiança.
  També es molt interesant que tinguessín uns arcs, ya que els hi costava molt de contruir i els proporcionava molts avenços.

  Esta molt bé aquest text i es molt interesan.

 4. Oriol Garcia

  No sabia que feien aquest tipos de activitats!! Perque a premià no ho fan??? Estaría molt bé. Es una molt bona actitud per part de la coty, anar expresament fins allá per fer fotografías i estar present en aquest tipos de activitats relacionades amb les clàssiques.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *