Vitruvi no fa cançons

Sovint em passa que el món clàssic se’m fa present de la manera més inesperada i em sorprèn especialment quan la referència enllaça amb el que us estic explicant a classe en aquell moment.

Diumenge, per exemple, llegeixo a Presència, el suplement docminical d’EL PUNT, el següent tiular: “Vitruvi no fa cançons per a altres grups”. L’estupor inicial no em sobrevé només pel temps verbal, present, utilitzat per referir-se a aquest personatge antic, sinó sobretot perquè difícilment me l’imagino fent cançons… Qui m’explica, doncs, què feia aquest romà, si no és dedicava a la disciplina d’Euterpe? Què en sabeu?

Passat el primer moment de confusió comprovo que el titular parafraseja el títol del nou àlbum d’un grup anomenat Vitruvi, “No fem cançons per a qualsevol”.

Mireu el logo del grup, ara tot lliga. Reconeixeu la imatge en què s’inspira? No és la primera portada de disc en què ens apareix. Recordeu l’article de la Giannina sobre el grup Extremoduro?

TERESA

22 thoughts on “Vitruvi no fa cançons

 1. Margalida Capellà Soler

  Qui diu que no hi ha referents clàssics en la música actual i en el nom dels grups musicals, Uri? Apa, la Teresa et forneix més feina per la teva recerca. A què esperes per fer-la?

 2. Marc Cortés

  El logotip aquest es el de l’home “Vitruvi” de Leonardo Da Vinci, símbol del Renaixement.

  Marcus Vitruvius Pollio va ser un arquitecte, escriptor i enginyer romà del segle I aC.

 3. Marc Cortés

  Va començar la seva carrera com enginyer militar de Juli Cèsar durant la seva joventut, i al retirar-se del servei va entrar en l’arquitectura civil.

  És l’autor del tractat sobre arquitectura més antic que es conserva i l’únic de l’Antiguitat clàssica, “De Architectura Libri X”.

 4. Carlos Cuevas Agraz

  Ave!!
  Marc Vitruvi Pol·lió fou un arquitecte, escriptor i enginyer romà del segle I aC. La informaciño sobre la seva vida s’ha de treure de la seva pròpia obra. Tradicionalment se’l fa natiu de Verona, però això no és probable ja que es degut a la identificació errònia amb Luci Vitruvi Cerdó. La gens Vitrúbia era nativa de Fundi o de Formiae.
  Aquest personatge l’hem estudiat a classe i va ser molt important en l’època de manament de Juli Cèsar, ja que sigué el seu enginyer militar. Vitruvi, a més, es va fer famós per el seu dibuix de “l’home de Vitruvi”, en el que es podien veure clarament les proporcions de l’home; El dibuix es conserva ara en la “Galleria dell’Accademia”, a Venècia.

  Sobre la imatge, no recordo en quina imatge s’inspira.

  I tens raó Teresa, el món clàssic és molt present en l’actualitat i, cada cop, més.

  Vale!!

 5. Carla A.

  Vitruvi va ser un home romà molt important en l’arquitectura, va escriure l’obra “de architectura” que va influïr arquitectònicament fins als nostres dies.

  Després està <>, de Leonardo Da Vinci, on es representa les mides perfectes del cos humà.

 6. andrea martinez serrano

  Vitruvi fou un arquitecte, enginyer i escriptor romà del s.I aC. una del les obre més conegudes va ser “De Architectura” on s’ indiquen mesures,canons, construccions arquitectoniques que servien per catalogar els diferents edficis, i tambè gracies a les dades que aporta en el seu llibre Leonardo da Vinci va plasmar el “hombe de Vitruvi”.
  D’ aqui el logo del grup musical que ens presenta la Teresa.

  Altres grups que han agafat nom de l’ antiguitat son, el sueño de morfeo (deu de la son) i la oreja de van gogh (pintor), entre d’ alres.

 7. knarik

  Hola!
  Vitruvi és un arquitecta i escriptor roma. I el dibuix de la portada del disc és el famós dibuix de Leonardo da Vinci, l’Home de Vitruvi,que ens mosttra les proporcions de l’home està basat en les indicacions donades en aquesta obra. El dibuix es conserva ara en la Galleria dell’Accademia, a Venècia.
  I és veritat que el article de la Giannina té la mateixa imatge del CD que els Vitruvi (grup).

  🙂

 8. Thaïs

  Avee!
  En la mitologia grega, Euterpe és la musa de la música,protectora de l’art i de tocar la flauta.
  És veritat, aquesta imatge sortia en la portada del dics d’Extremoduro que portà la Gianninna l’any passat.
  Aquest dibuix el va fer per primera vegada Vitruvi per reproduir les formes arquitectòniques de l’antiguitat grecollatina.
  Es va reeditar a Roma en 1486,ja què en el Renaixement, tenien un interès en la cultura clàssica.
  Doncs, llavors Vitruvi era un arquitecte i no tenia res a veure amb la musica.
  Suposo què el que vol simbolitzar aquest grup és que són diferents a tots els de més perquè responen a un cànon de bellesa especial, ja què les cançons que componen només són pel propi grup.
  valee

 9. saraa.

  Ave!
  “Marcus Vitruvius Pollio” va ser un arquitecte, escripor i enginyer romà, nascut l’any 75a.C. La seva principal professió va ser la d’enginyer i arquitecte i va començar treballant per a Juli Cèsar.
  La imatge en què s’inspira el logo del grup és l'”Homen de Vitrúvio” (l'”Home de Viturvi”) del famós Leonardo daVinci, que es tracta de la imatge d’un home en dues posicions diferents-amb extremitats esteses i extremitats reposades- dins d’un quadrat i un crecle sobreposats. La famosa imatge es basa en els estudis de Viturvi sobre un estudi de les proporcions del cos humà.
  Els estudis de Viturvi segueix sent ara una font de documentació sobre la pintura i l’escultura gregues i romanes.

 10. Ariadna Jiménez

  Ave!

  Segons el que hem tractat a classe, Vitruvi va ser un arquitecte, escritor i enginyer important del s.I aC, juntament amb l’Hipòdam de Milet.

  Vitruvi en la seva obra va recollir els principis que s’havien de respectar al dissenyar l’assentament d ‘una ciutat.

  Tant els romans com els llatins, van seguir el model del lloc d’on procedien.
  Aquestes experiències les va sintetitzar Vitruvi en el seu tractat De Architectura

  Com exemple podriam dir que la ciutat d’Emporion segueix l’anomenat disseny hipodàmic,carrers paral·lels de nord a sud i que es creuen perpendicularment amb els que van d’est a oest, formant una quadrícula geomètrica.

  Vale!

 11. Jessica Llavero

  ave!
  Per començar, Vitruvi va ser un arquitecte de Cèsar, escriptor i ingenier, i no tenia res a veure amb el món de la música.
  Respecte el logo del grup, té sentit ara el nom de vitrubi ja que hi ha representat l’home de Vitruvi de Leonardo da Vinci que va ser realitzat al renaixement, a aquesta obra es coneix com el cànon de l’home perfecte ja que hi estan totes les mides adequades. Es diu l’home de Vitruvi ja que la obra de da Vinci es una composició a partir dels textos d’arquitectura de Vitruvi.
  És molt a vegades usual que molt cantants afegeixin mots o llatinismes o logos de caràcter clàssic. Per exemple l’any passat l’Annia i la Cristina van fer una aportació d’un rap en el qual deien “carpe diem”.
  Valee!

 12. Oriol Garcia

  Aquest grup, té el nom de Vitruvi, que fa referència a un arquitecte, escriptor i enginyer romà anomenat Marc Vitruvi Pol·lió. Va estudiar molt de manera profesional i després va seguir estudiant en la seva profesió i de tot alló que li agradava. No va rebre molta riquesa amb l’educació durant la seva vida, però era un home educat.
  Va iniciar la seva carrera com a enginyer militar de Juli cèsar durant tota la seva juventut a Àfrica. Al marxar-se d’aquí, va entrar en l’arquitectura civil, on aquí va destacar la seva obra coneguda durant tot aquest període a Itàlia, anomenada la Basílica de Fanum.
  És ell l’unic que conserva l’arquitectra mes antiga de l’antiguetat clàssica, plasmada en 10 llibres.

  Actualment, existeix un grup anomenat també Vitruvi, que neix a la Ribera de l’Ebre en l’any 2005. Practiquen el pop-rock amb una arrel britànica i cantat en llengua catalana. En el mes de Març van treure la seva primera maqueta amb 4 cançons. En el 2006 van ser seleccionats per tocar en alguns concursos, on això els va permetre actuar en festivals i poder gravar les seves cançons en un estudi profesional.
  Durant la seva carrera musical han tret tres discos: L’any 2006, la primera maqueta que van fer amb 5 temes. En l’any 2007, un altre disc, gravat als estudis Musiclan d’Avinyonet de Puigventos, i en el 2008 van treure el primer disc del grup amb 11 temes.

 13. Margalida Capellà Soler

  Uri, ara que he publicat els comentaris que et precedeixen, els pots llegir atentament i incorporar-los, de nou, si cal en un sol comentari teu.

  Potser, sí, que Vitruvi té relació amb la música! Ja en el segle XVI, el matemàtic Girolamo Cardano atribuí a l’arquitecte Vitruvi una teoria de la proporció arquitectònica basada en les raons numèriques dels intervals musicals. Hi ha harmonia musical al De architectura libri decem? El grup català n’era coneixedor?…

 14. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Si et refereixes al logo del grup, en el meu equip, per exemple ara mateix sí és veu. Com que no és una foto estàtica, sinó en moviment, potser cal alguna prestació a l’ordinador que tu no tens. Mira de visionar-lo en un altre ordinador, potser a l’institut, i ja em diràs què et sembla. Espero el teu comentari…

 15. Ana Rosa

  Vitruvi va ser un arquitecte, escriptor, enginyer i tratadista romà del segle I a. C. Va ser arquitecte de Juli César durant la seva joventut. És l’autor del tractat sobre arquitectura més antic que es conserva i l’únic de l’Antiguitat clàssica, “De Architectura”. L’obra tracta sobre ordres, materials, tècniques decoratives, construcció, tipus d’edificis, hidràulica, colors, mecànica i gnomónica.

 16. Margalida Capellà Soler

  Teresa, en Gabi no es deu referir al logo. Amb Explorer queda un requadre buit després de “no fem cançons per a qualsevol”. Puja, de nou, la imatge o esborra el codi perquè queda molt lleig. Gràcies!

 17. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Marga, no ho entenc, a casa i a l’institut veiem perfectament la caràtula del disc, que és la foto a què us referiu. Ara mateix tinc l’article al davant i es visualitza bé i sempre utilitzem “Explorer”. Fins i tot ho veiem des de la sala d’ordinadors del centre, que ja sabeu que ens falla sovint i no podem visualitzar clarament vídeos o presentacions. No ho puc arreglar perquè no sé a què us referiu. Ho veieu malament en tots els ordinadors? No ho entenc.

 18. Teresa Devesa i Monclús Post author

  He canviat l’enlaç de la imatge a veure si ara la podem veure tots. Ja em direu si ara la veieu bé!

 19. Margalida Capellà Soler

  Perfecte, Teresa! Ara ja es veu!

  L’Uri està investigant el motiu pel qual Vitruvi es diu així i si té alguna relació amb la música. Farà el treball de recerca, com no podia ser d’altra manera, sobre les clàssiques i la música moderna actual; per tant si li voleu donar un cop de mà amb més entrades com aquesta li faran ballar el cap i el desxondiran una mica. A principis d’octubre, seguint la malaurada tradició, l’haurà de lliurar i ara ve l’estiu. Què hi farem?

 20. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Animo l’Uri en la seva recerca. Segur que serà molt fructífera, ja que el món de la música n’és plena, de referències clàssiques.
  Realment és una llàstima, Margalida, que al Cristòfol hagin de lliurar el treball a l’octubre, perquè potser amb més temps resultarien més complets. Tot i això, estic segura que amb les directrius que els donis, aprofiran l’estiu i faran recerques molt interessants. N’estarem esperant el resultat al bloc.
  Nosaltres tenim més temps, fins després de Nadal, però, nois i noies de l’Albéniz, no us podeu adormir i heu d’aprofitar l’estiu com els tocarà fer al de Premià…
  Pel que fa a la resta, ja veig que teniu clar qui és Vitruvi i la seva relació amb l’home de proporcions perfectes de Leonardo, i amb la precisió de la Margalida sobre la seva incursió en el món de la música, penso que heu tret força suc de l’article. Tot i això, no estaria de més buscar la presencia del tema musica a De architectura, com ella us demana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *