Pintura mural a la Magna Celebratio MMX

A la Magna Celebratio MMX em va cridar l’atenció a la Plaça Assemblea de Catalunya un ofici, el pictor imaginarius. Es podia contemplar in situ la feina i l’explicació del pictor, un artista que preparava el mur i feia filigranes i dibuixos que decoraven les cases dels patricis o els grans edificis públics romans. En aquest cas era l’excel·lent treball de  MVarte. Acabem de veure el tema de la decoració i de la pintura mural romana a classe i heu fet amb molt d’èxit una pila d’exercicis Hot Potatoes al vostre Fil Moodle de llatí.
Tot i que ja podem gaudir dels Ludi Romani i de l’espectacle de titelles romanes, encara no tenim enllestit el nostre muntatge audiovisual de l’Arquitectura Baetulonense ni De laboribus (tret dels edicions anteriors textrina, macellum et pistor, gemmarius…) per tant m’ha semblat molt interessant donar-vos a conèixer aquí aquest excel·lent i pacient muntatge de demostració en viu i explicació del procés de la pintura mural romana al fresc, segons la tècnica de Vitruvi, d’Emma Zahonero i de Jesús Mendiola:

16 thoughts on “Pintura mural a la Magna Celebratio MMX

 1. pol nobrega

  Hola Lida! el vídeo està molt bé! sembla mentida el que fan aquests artistes amb la calç. He buscat informació sobre altres tècniques romanes per decorar diferents coses:
  Per decorar l’interior de les cases els romans usaven pintures i marbres per a les parets, estucs per als sostres i mosaics per als terres. El gust romà per la pintura d’interiors prové de les cultures grega i etrusca, que ens han proporcionat obres cabdals com els sarcofags de Paestum i les tombes de Tarquínia.
  Pompeia i Herculà són la principal font d’informació encara que també es troben restes a Roma i arreu de l’imperi, i també als autors clàssics trobem referències del procés que cal seguir abans d’aplicar els colors a la paret.

  Valeeeeee

 2. Jaume Salinas

  Això es unes de les pintures per decorar amb més naturalitat, però, no té gaire sentit hi ha que la modernitat del món d´ara es pintar la faxada dels edificis d´un color

 3. Francesc Martinez y Edgar Delgado

  AVE Lida!!

  Segons el que ens has dit, creiem que avui en dia si que hi ha gent a la qual li agrada la decoració romana.
  A nosaltres personalment no ens agrada molt la decoració romana, ens agrada més la decoració moderna, la de avui en dia que es més minimalista i no tant carregada.

 4. Júlia Serrano

  Salve!

  M’ha agradat molt el vídeo. És molt interessant veure com pinten un mur amb l’estil de pintura romana al fresc. Segur que els patricis tenien unes pintures genials a casa seva.

 5. Maria Salat

  Recordo el primer cop que vaig veure com es feia la pintura al fresc en un vídeo, a la classe de la Marta Gallart de Lesctura de l’Obra d’Art, a tercer, i em va fascinar. No sabia que tingués els seus orígens a l’Antiga Roma. De debò que un dia m’agradaria de provar-ho.

  Maria

 6. sasha kokina

  Que maco!! M’ha agradat el vídeo 🙂
  Això l’any passat ens ho van ensenyar a socials i es coriós com evolucionem en tots els sentits.
  Valee!

 7. Mariano

  Esta molt guapu es bastant difil pintar d’aquesta manera no ho pot fer qualsevol, ben fet per aixo, una de les coses esk,yo no em pintaria l’habitacio aixi! 🙂

 8. Teresa Devesa i Monclús

  Aquest any no he pogut anar-me’n dels “Ludi” per veure els altres espais. Sort que els teus reportatges em permeten contemplar el que m’he perdut. Tot i això, l’any que ve intentaré veure-ho en viu, sigui com sigui.

 9. Margalida Capellà Soler Post author

  Com no et dupliquis, Teresa! La Magna Celebratio és digna de veure; esperem que la propera edició la puguis gaudir també com a visitant, tot i que participar-hi activament també té la seva part positiva.

 10. nuria

  Salve Lida!
  És impressionant veure tot el procés d’elaboració que comporta construir una paret com aquesta. Com ens has dit Lida, caldria haver estat present tots dos dies per veure realment tots els detalls però crec que el vídeo ho resumeix i explica molt bé.

  Dels frescs romans en sé més aviat poc; que utilitzaven uns colors molt vius i intensos, que representaven moltes escenes tant mitològiques, com quotidianes, religioses… No s’han pogut conservar gaires frescos, excepte en el cas de Pompeya, Herculano, Stabia i de la Domus Aúrea de Nerón en Roma.

  Valee! 😀

 11. Coty

  Ave!
  Què maco el vídeo! Deu ser molt interessant veure-ho en directe i amb les explicacions d’aquesta gent, perquè sembla que en sapiguéssin molt, i a més veure-ho avui dia amb els materials i els mètodes dels mateixos romans fa tants de segles…
  La veritat és que sembla molt complicat que la paret quedi llisa i ben pintada, ja que s’ha de tenir molta paciència, però al final del vídeo la paret queda super bé, sobretot aquestes sanefes blanques sobre el fons verd.
  Els frescos que més m’agraden de l’època romana són els de Pompeia, perquè s’han conservat molt bé, crec que degut a l’erupció del volcà.
  Vale 🙂

 12. Laura G

  M’agradat moltíssim el vídeo! És un procés molt elaborat, però que val la pena realitzar. El resultat és preciós i m’hagués agradat estar allà.
  Sobre la pintura de l’ Antiga Roma en sé que:
  Els romans admiraven la pintura grega i des de sempre animaven als artistes a que la treballèssin, però tot i això, els romans decoraven més les parets que els grecs, i utilitzaven colors més vius.
  Les restes pictòriques que més s’han trobat són frescos, que tenien una capa de cera per avivar els colors, com per exemple a Pompeya.

 13. Ana Rosa

  Es genial com feien aquestes decoracions. És increbile el temps que hi dedicaven i com ho feien. Realment els romans són admirables. No perdien cap detall. Utilitzaven colors molt macus 🙂

 14. Nicolás Mangui

  Ave!
  Esta pintura es muy dfícil,es increíble lo que hacen estos chicos a mi me gustaria hacer lo mismo y llevarmela a casa.

 15. lina

  Ave Lida! Encara no he acabat de veure tots els artícles de la “MAGNA CELEBRATIO MMX” i em sembla fascinant,per aixó l’any que ve aniré:).
  En quan a la pintura mural, dic que m’encanta!
  Els procediments més utilitzats dels romans en la pintura eren, encaust, el temple i al fresc.Les figures amb les que més es decoraven els murals eren paisatges, caricatures, retrats i els quadres de costums, etc.
  En definitiva em sembla un tema molt interesant 🙂

 16. you

  Hola lida !!
  El video es mollt interresant i quina difuicultat comporta nomes fer un trios mimagino tot d’homes decorant per tots rls murs de la casa una feina que requereix molta paciensia i traça .
  He buscat inforamció de pintures i tecniques que utilitzaven per fer els decorats i les pintades de les parets i m’ha cridat l’atenció:

  La Terrisa : Tecniques de modelat

  -El modelat a mà:, les tècniques manuals, són les més primitives. Les peces són construïdes mitjançant el estirat de la pasta en rotlles, plaques o boles d’argila que, generalment, queden unides mitjançant un tipus d’argila líquida anomenada barbotina, una mescla d’aigua i argila. Una vegada acabada la peça la superfície s’allisa amb la mateixa mà mullada.

  – El modelat amb torn :és la tècnica més utilitzada Per al treball, es col·loca un bol d’argila en la roda del torn, el qual és impulsat pel peu o la mà del terrissaire que el fa girar. La roda gira veloçment mentre l’argila és pressionada d’una determinada manera perquè adquireixi la forma desitjada.

  -El modelat amb motlle,: o tècnica de buidatge, és probablement la més apropiada per a la producció en sèrie o industrial. L’argila líquida és abocada en un motlle de guix. Una vegada que el motlle absorbeix la major part de l’aigua de la capa d’argila que queda en contacte amb el guix, l’argila romanent és bolcada fora del motllo i es deixa assecar. Finalment la peça es treu del motllo, se li corregeixen les imperfeccions que pugui tenir i se la deixa assecar a l’aire lliure.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *