D’on prové “alopècia”?

El nom científic binominal de la guineu comú és Vulpes vulpes; en canvi, la guineu polar rep el nom Alopex lagopus. La persona amant de la fauna sense saber llatí ni grec ja coneix com es deia en llatí i en grec guineu. No em digueu que el llatí i el grec no serveixen, eh!. Per cert, quin nom indica guineu en llatí? i en grec escrit en lletres gregues?

L’alopècia, també dita calbesa o calvície, prové del mot grec del nom de la guineu a causa de la caiguda periòdica del pèl d’aquest animal ja que el canvia dos cops a l’any. Fou el dermatòleg colombià John Jairo Yepez (1864-1938) que el va donar a conèixer però el 1481 els metges en donaven ja aquesta explicació tal com ho corrobora la versió castellana del Compendio de cirugía de Guido Lanfranc de Milán (c. 1250-1306): “Alopix en griego es zorra en latín; pues por cuanto a las zorras en un tiempo del año acaesce pelarse, por ende el caimiento de los cabellos es nombrado alopicia”.

Martin T.

Preocupat per la pròpia caiguda de cabell

7 thoughts on “D’on prové “alopècia”?

 1. Irena

  Ave!!:D
  Segons he vist significa l’ausència o caiguda del cabell en les zones on normalment en tenen. Prové del llatí alopecia i en grec ἀλωπεκἰα , derivaτ d’ alópex , alopekós ‘zorra’,ja que aquest animal canvia el cabell dos cops a l’any a la tardó i a la primavera. També amb la mateixa arrel existeix l’adjectiu “alupecuro” amb el significat de cola de zorra, que es una expresió que correspon a una planta de la família de les gramíneas.
  bon artícle:D

 2. dani costa

  Salve

  Felicitats Marti, és un article que em ve al pèl, jo també estic preocupat per l’alopècia…

  Almenys em queda el consol de que desde el temps dels grecs i romans ja hi havien casos de perdua de cabell. Em sembla que el nom en llati per descriure la guineu comú és Vulpes vulpes, per descriure la guineu polar és Alopex lagopus. El nom que rep en grec la guinu es Alopix.

 3. haya sande

  Ave!
  La caiguda de cabell la veritat que és un problema i una situació bastant incomade,peró també hi ha gent que li queda bastant bé i alguns homes estan més atractius si us serveix de consol.
  Alopècia provè del mot grec del nom de la guineu a causa de la caiguda periòdica del pèl d’aquest animal.El nom que indica a guineu en llatí es Alópex.

 4. Margalida Capellà Soler Post author

  L’interessant origen de les paraules!
  A més de Sòcrates, coneixeu altres personatges del món clàssic que hagin patit d’alopècia? Alguns en varen estar ben preocupats! Com veieu, fins i tot, en això coincidim antics i moderns!

 5. Pingback: Serà veritat el que es diu de Juli Cèsar? | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *