Què és “gramàtica”?

Aquestes vacances he descobert l’humor increïble del còmic mexicà anomenat Cantinflas. Si observeu aquest fragment de la pel·lícula “El portero” de 1949 hi trobareu l’explicació de gramàtica, el mot idioma, sabreu què és una conjugació, com conjugar un verb… i després podreu explicar quin origen etimològic tenen. Fixeu-vos-hi bé i sabreu també quin llatinisme utilitza.

Maria

27 thoughts on “Què és “gramàtica”?

 1. Eric Andreu

  La gramàtica és la ciència del llenguatge o l’estudi del sistema d’una llengua en concret. El seu origen grec és Gramma (γραμμα)

  Idioma és la llengua en referencia a una pròpia nació, un poble o un altre grup social que es pot sentir unida i identificada per aquesta llengua. El seu origen grec és idios (ίδιος)

  La conjugació és el conjunt de les formes d’un verb, segons les categories de la persona, el nombre, el temps, l’aspecte, el mode i la veu. L’origen de la paraula en grec no la he trobat, però en grec és coniugatio.

  I finalment, el llatinisme que apareix en el vídeo de Cantimflas és “in fraganti”, que significa ser enxampat en el precís moment que s’ha comes una falta en alguna cosa que no es vol que es vegi.

 2. Miriam Pelegrina

  Gramàtica: La gramàtica és la ciència del llenguatge o estudi del sistema d’una llengua determinada.(Gramma)
  Gramàtica —> γραματική

  “in fraganti” és el llatinisme utilitzat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *