Què és “gramàtica”?

Aquestes vacances he descobert l’humor increïble del còmic mexicà anomenat Cantinflas. Si observeu aquest fragment de la pel·lícula “El portero” de 1949 hi trobareu l’explicació de gramàtica, el mot idioma, sabreu què és una conjugació, com conjugar un verb… i després podreu explicar quin origen etimològic tenen. Fixeu-vos-hi bé i sabreu també quin llatinisme utilitza.

Maria

27 thoughts on “Què és “gramàtica”?

 1. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Maria! No recordava aquesta pel·lícula de Cantinflas. Un fragment humorístic genial que avui es podria aplicar encara a l’educació. Si els humoristes de Polònia el recorden segur que en faran humor actual.
  Els companys a la tornada de vacances, a més de riure, podran fer l’estudi de fonaments lèxics que demanes. Això sí, si els mots són d’origen grec els alumnes de grec els han d’escriure en grec ara que podem gràcies a l’esforç de XTECblocs per fer-ho possible.
  Acaba de passar unes bones vacances!

 2. Mercè Otero Vidal

  Agraeixo molt aquesta estona de “gramàtica”, sobretot pel que fa a la reivindicació de les llengües índies d’Amèrica… l'”indioma” és una gran troballa… i fa pensar…

 3. Pol Nóbrega

  Jajaja aquest vídeo està molt bé i és bastant bo per ser de l’època que és. M’ha fet bastanta gràcia, crec que cantinflas és molt bon còmic. El llatinisme que utilitza no l’he trobat. També m’ha agradat quan diu indioma en comptes de dir idioma i diu que és perquè prove de l’india.

  Valeee!!! 😀

 4. Pol Nóbrega

  El mot en llatí que diu cantinflas és “in fraganti” que vol dir: el mateix instant en el que s’està cometent un delicte o una acció reprovable.

  Valeeee

 5. lina

  Ave molt bé Maria has fet un artícle fascinant, principalment perquè m’agrada moltisím i desde petita ho veia tots el dies.
  Cantiflas, o millor dit, Fortino Mario Alfonso Moreno Reyes, va ser un actor còmic mexicà, i que podriem dir que en la seva època i fins ara és uns dels millors comediants del món. La seva fama es va expandir per molts països com França.
  El que més em va fer gràcia es la manera com ensenya als nens el significat de gramàtica, ja que diu que és l’art d’apendre a llegir i escriure en l’INDIOMA castellà.
  Un dels llatinismes que he reconegut és “in fraganti” d’arrel llatina, que vol dir, mentre (el delicte) crema”; es diu qua un delinqüent és descobert en el moment de cometre el delicte.
  vale 😀

 6. Margalida Capellà Soler Post author

  Lina, m’imagino que devies veure les pel·lícules de Cantinflas al teu país, a Colòmbia, perquè aquí ni jo recordo de veure-les per la tele i quina llàstima!

 7. lina

  Ja és una llastima Lida perquè de petita tots el dias sense falta veia a Cantiflas, però igualment crec que encara que no ho passin per la tele i encara que també és mort, és i ha sigut un dels millors humorístes del món 🙂

 8. Irena

  Ave,
  quina gràcia, jaja és molt bo el porter auqest,sobretot quan conujuga el ver ploure, i això que diu indioma, jano dic res..
  El llatinsime que utilitza aquest personatge és el de “IN FRAGANTI”(delicte) que en l’expressió llatina in flagranti delicto o in flagranti crimine, flagrans, flagrantis es el participi actiu del verb flagrare ‘cremar’, ‘alguna cosa que encara està calenta’.En Espanyol enacra s’utilitza l’adjetivo flagrante ‘això que pasa actualment o ara mateix de tal manera que no fan falta proves’.Però, l’expresió llatina “in flagranti” es va deformar en l’expresió espanyola in fraganti, potser per confundir-ho amb fragante ‘oloròs’, del participi llatí fragrans, fragrantis del verbo fragrare ‘escampar mala olor’.

  El significat de IN FRAGANTI és el de sorprendre a algúen en el mateix moment que està cometen un delicte, es a dir pillar a algu amb les mans a la massa.

  vale!

 9. Margalida Capellà Soler Post author

  Molt bé, heu encertat el llatinisme; però faltaria explicar el significat etimològic i escriure els ètims (no oblideu d’utilitzar el teclat grec!) de “gramàtica”, “idioma” i “conjugació”.

 10. Cristina Álvarez Barraca

  XAIPETE!

  M’ha agradat molt aquest article! M’ha fet molta gràcia el vídeo, sobretot quan Cantinflas fa bromes, com quan en comptes de dir idioma diu indioma, i quan li pregunten: digame una palabra con el acento grave, i Cantinflas respon: enfermo! Jajajaj m’ha agradat molt:)!

  Bé, seguidament respondré les preguntes plantejades per tu, Lida:

  Gramatica:
  Definició: És la ciència del llenguatge o estudi del sistema d’una llengua determinada.

  Etimologia: La paraula gramatica prové del grec “gramma (γραμμα)”, que s’usava per designar les lletres de l’alfabet.

  Idioma:
  -Definició: L’idioma és un sistema de comunicació (verbal o signal) propi d’una comunitat humana.

  -Etimologia: La paraula idioma prové del grec “idioma”, que vé de la paraula “idios (ίδιος)”.

  Conjugació:
  -Definició: La conjugació és l’acte de combinar les terminacions o morfemes verbals per a aconseguir una paraula que impliqui una acció i que tingui un sentit complet.

  L’etimologia de la paraula conjugació no l’he trobat. Algú podria em ajudar a trobar-la!?

  Espero que la meva aportació us serveixi per alguna cosa!:)

 11. Cristina Álvarez Barraca

  Per cert! Me n’havia oblidat, encara que ja està dit, però el llatinisme que diu Cantinflas és “in fraganti”, al minut: 4:11!

 12. Chaima Anza

  Aquest video la veritat m’ha fet molta gracia quant el veia. Però el fet de que molts videos relacionin la gramatica amb l’edeucació crec que és molt interessant. S’ha de saber apendre,escoltar i respetar, i tots aquests elemtns s’han fer , perquè a l’hora d’apendre i de la veritat veus que t’han fet molt d’ús a la vida.

  Bé doncs pensu que els meus companys en sigut molt complets a l’hora de completar les teves preguntes Lida saobre el que diu el video. Però això no vol dir que jo no aporti els meus coneixements sobre aquest video:

  Com a llatinisme que apareix en el video parlat per el personatge del video és el de “IN FRAGANTI” que en l’expressió llatina in flagranti.

  Seguit d’aquestes preguntes respondre:

  La Gramatica es la ciència que estudia una llengua determinada.

  Etimologia d aquesta paraula prové del grec com la majoria de les paraules, doncs aquesta paraula significa(idios), que ve de idioma.

  I la conjució es metode que es fa per combinar les terminacions o morfemes verbals per poder aconseguir una paraula o una acció que té un sentit complet, és a dir perfecte.

  Espero qeu ús hagi servit de gran utilitat!!! 😉

 13. yousra

  XAIRETE!!

  Molt bo el video de cantinflas sobretot quan diu -conjugueme el verbo soler- i respon -yo solo se el presente de indijestivo- jajaja!!!

  El llatinisme utilitzat es el de “in fraganti.
  Be d’altre banda faré les definicions de la gramàtica, l’idioma, etimologia i conjugació.

  Idioma: Es el llenguatge que utilitzem per comunicar-nos amb altres persones.

  Gramàtica: Es l’estudi de les regles i els principis que regulen l’ús i l’organització de la
  paraula dins l’oració.

  Etimologia: Es l’estudi de l’origen de les paraules, quan son incorporades en un idioma, de com es la seva forma i si a variat el significat.

  Conjugació: Es el conjunt de les formes d’un verb segons al categoria persona, nombre, temps…

  Vale!

 14. Margalida Capellà Soler Post author

  Yousra, Chaima, us faltaria escriure els ètims, i els grecs en grec, amb tots els seus accents i esperits, Cristina!

 15. Zicora

  Bon dia a tots.

  M’agradat molt aquest article. Em sonaba el nom de Cantinflas, pero mai havia vist una pel·lica. Per lo que he pogut escoltar, apareix l’expressió llatina de infraganti. En la meva opinió, la gramatica es la ciencia que estudia una llengua determinada, i la cojugació es el métode que es fa servir per poder enllaçar diferents morfemes per poder-hi formar accions completes.

  Fins aviat.

 16. Eulàlia

  Molt divertit el video!

  Gramàtica és l’alt o la ciència que ens ensenya a llegir i a escriure correctament l’idioma. El seu origen etimològic ve del grec: gramma.

  Conjugació és l’ordenació d’un sistema de paradigmes, resultat de fer funcionar tots els morfemes gramaticals del verb: veu, mode, nombre i persona. El seu origen etimològic ve del llatí: coniugatio-onis.

  Idioma és la llengua considerada com a pròpia d’una comunitat lingüística. El seu origen etimològic ve del grec: idíoma.

  El llatinisme que apareix a la pel·lícula és “in fraganti”.

 17. Margalida Capellà Soler Post author

  Eulàlia, ara et faltaria escriure els mots grecs en lletres gregues.

 18. Eulàlia

  Podries dir-me com es fan els esperits amb el teclat? Fa estona que insisteixo i no els trobo…

 19. Margalida Capellà Soler Post author

  Recordes el tutorial? Cap a la meitat hi ha requadre amb les tecles i les lletres corresponents.

 20. Eulàlia

  Moltes gràcies, Margalida.

  Doncs aquí deixo les meves paraules: Ὀ δίκαιος ἄνθρωπος, que vol dir “l’home just”.

 21. lourdes caparros

  Aquesta pelicula em sonava molt però no la he vist mai :S
  Diu la paraula in fraganti
  Per mi la gramatica es una ciencia que ens ensenya a lleguir o escriure

 22. Laia Bagà

  Gramàtica: La gramàtica és la ciència del llenguatge o estudi del sistema d’una llengua determinada.(Gramma)

  idioma: Idioma es la llengua propia d’una nació, un poble o un altre grup social.

  conjugació: És el conjunt de les formes d’un verb segons les categoríes de persona, nombre, temps, aspecte, mode, veu,

  “in fraganti” és el llatinisme utilitzat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *