Plurilingüisme amb prefixos grecs

Qui no recorda les preposicions gregues? L’aventura de l’explorador amb el lleó us ajudarà a fer memòria:

És increïble; però després d’haver treballat les preposicions a classe de grec amb el llibre, al Fil Moodle amb Hot Potatoes i al bloc El Fil de les Clàssiques , ara aquí posem un exemple de plurilingüisme en anglès, castellà i català amb els prefixos grecs que podeu comentar i ampliar.

GREC ANGLÈS CASTELLÀ CATALÀ
ἀ-, ἀν- abysmal abismal abismal
ἀνά anachronism anacronismo anacronisme
ἀντί anticlimax anticlímax anticlímax
ἀνφί amphitheatre anfiteatro amfiteatre
ἀπό apology apología apologia
διά diabetes diabetes diabetis
δύς discordant discordante discordant
ἐκ ectoplasm / exodus ectoplasma / éxodo ectoplasma / èxode
ἐν encyclopaedia enciclopedia enciclopèdia
ἔνδον endocrine endocrino endocrí
ἔξω exotic exótico exòtic
ἐπί epigraph epígrafe epígraf
εὖ euphony eufonía eufonia
ἡμί hemisphere hemisferio hemisferi
κατά cataclysm cataclismo cataclisme
μετά metamorphosis metamorfosis metamorfosi
παρά parable parábola paràbola
περί periscope periscopio periscopi
πρό prologue prólogo pròleg
πρός prosody prosodia prosòdia
σύν symphony sinfonía simfonia
τῆλε telepathy telepatía telepatia
ὑπέρ hyperacidity hiperacidez hiperacidesa
ὑπό hypochondriac hipocondríaco hipocondríac

52 thoughts on “Plurilingüisme amb prefixos grecs

 1. Robert Cepeda

  Personalment crec que els idiomes que deriven del llatí són les llengües més facils d’aprendre ja que tenen molt en comú amb la nostre llengüa materna. Amb practica es pot aprendre qualsevol llengüa. Aqui us deixo unes preposicions en català :
  ἐπὶ- epíleg
  ἀνὰ- antídot
  κατἀ- catàleg
  δύς- discòrdia
  ἀνά- anafora
  ὑπἐρ- hipermercat
  ὑπὀ- hipòtesis

 2. abril gabutti

  Xaipe!
  Sempre és més fàcil estudiar-te les coses amb esquemes, graelles… Les preposicions en llatí són més fàcils d’aprendre que les gregues, però tot amb motivació, ganes d’aprendre i esforç és possible. Moltes gràcies, ho trobo molt útil!

 3. arnaunadal8

  Salve!
  Aquí podem veure que les preposiciós gregues són moltes de les que utilitzem avui en dia. També les podem trobar en diferents llengues tals com el català, el castellà o l’anglès. La taula que ens ofereix aquest apunt és molt útil per veure que totes aquestes llengues agafem l’ètim del grec.

 4. Rocío Rodríguez

  Xaide!
  Moltes de les preposicions que utilitzem nosaltres avui en dia provenen del grec, com la majoria de les coses. Quasi tot prové del grec, i com no, no podia faltar que les preposicions també tinguessin el seu origen grec. Com podem veure a la taula, no solament influeix en el català, sinó que també en el castellà i l’angles. Penso que aquesta taula és molt útil per a poder estudiar les preposicions en grec, gràcies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *