El llatí i l’esport

L’altre dia estava fent zapping i vaig trobar un canal on retransmetien el partit de bàsquet entre el Montepaschi de Siena i el Regal F.C Barcelona. De cop i volta el comentarista va dir: Benvinguts al pavelló Mens Sana de Siena!

Llavors vaig pensar que podria fer un article sobre això, ja que el “Mens sana in corpore sano” ha estat una de les expressions llatines que hem estudiat a classe i sobre la qual l’Andrea ha fet un article molt interessant.
Després de buscar informació em vaig trobar amb una grata sorpresa. No només el pavelló es deia Mens sana, sinó que el nom original de l’equip era Mens Sana Basket Siena i que, juntament amb altres modalitats esportives, formaven part de l’associació esportiva Polisportiva Mens Sana. Aquest club esportiu va ser fundat a l’any 1871 i és considerat com el més poderós i antic de tota Itàlia. Actualment el Mens Sana Basket Siena és el millor equip d’Itàlia i un dels millors d’Europa. Creieu que tots aquests mèrits són fruit del “Mens Sana” no com a nom, sinó com a filosofia dintre de l’equip? Sabeu d’alguna associació o club esportiu amb noms que provinguin del llatí?

Marc Cortés
1r batxillerat
IES Isaac Albéniz

31 thoughts on “El llatí i l’esport

 1. Luis Steven Escobar Fajardo

  És un bon article, ja que de sobte fen zàping es troba amb un comentari relacionat d’alguna manera amb el món de la cultura clàssica.
  Jo crec que aquesta dita si té molt a veure amb la força del equip, ja que una de les polítiques del equip i de la majoria dels equips és que els jugadors deuen portar una vida sana i una ment sana així el seu rendiment serà molt més alt i podran competir millor.
  🙂

 2. Adrià Morales Roig

  Em sembla un molt bon comentari Marc, és curiós que es puguin trobar expressions llatines dintre del esport . He trobat algunes altres expressions llatines com per exemple la frase llatina “carpe diem” significa que ara és el moment i s’ha d’ aprofitar, aquesta frase la diuen molts entrenadors quan estan apunt de jugar un final o un partit important. Un altre lema utilitzat per l’ esport es la expressió “superbia in proelia” que significa orgull en la batalla, es el lema utilitzat per l’equip anglès Manchester City. Un altre equip de futbol anglès es el Blackburn Rovers, aquest equip porta com a lema en el seu escut la frase “arte et labore” que vol dir per art i treball.
  Com podem observar existeixen moltes expressions llatines a l’ esport, jo he trobat aquestes però estic segur de que hi han moltes més.

 3. Jhon campaña

  Salve!
  És molt interessant, com la gent aprofita aquestes frases, per poder donar nom a un equip de bàsquet en aquest cas.
  L’escut m’agrada bastant amb les paraules “mens sana”. Es pot utilitzar com a filosofia d’equip, ja que no es important només està preparat físicament en un equip, també tens que estar molt ben preparat psíquicament.
  Jo conec l’origen d’un equip de futbol d’espanya. El Real Betis Balompie. El nom de Baetis o Beitis persisteix durant l’administració de l’imperi Romà, donant nombre a una de les tres províncies en la cual es divideix la península ibèrica: Hispania Baetica, més coneguda com La Baetica o La Betica, que va tenir aquest nom fins al segle VIII. Durant aquest periode el gentilici dels habitants de la regió que avui es la major part de Andalucia serà el de bètics.
  Vale.

 4. Rafael Cantarero

  No sabia sobre aquest equip i em sembla molt interessant el seu nom ja que prové del llatí i es una motivació molt bona per al jugadors de l’equip.
  No se cap nom de associació o equips que provinguin del llatí.

 5. Albert Nuñez

  M’ha sorprés molt que un equip de Bàsquet modern tingui tantes referencies del món clàssic. Començant per el pavelló (Mens Sana de Siena) i acabant per el nom del club “Mens Sana Basket Siena”. A més a més, aquestes referencies estan en l’escut d’un del millors equips de bàsquet a Itàlia. Es interessant contiunar tenint referencies de la cultura clàssica a dia dia d’avui.

 6. Arnau Luque

  Ave!!!

  Aquest article m’ha agradat molt, no tan sols per l’interessant que és el tema sino per el que vol transmetre. L’esport es una de les cosses més sanes que existeixen i relacionar-ho amb la ment sana i tot el que aquestes paraules volen transmetre com equilibri fa que sigui motivant i agradable trobar referéncies clàssiques a equips de futbol, basquet en aquest cas, etc…
  Tambè he buscat altres equips amb referéncies clàssiques:
  1- Hércules (Fútbol, Espanya): Prové de l’heroi grec
  2- Ajax (Fútbol, Holanda): Prové d’un altre heroi grec, cosí de Aquiles. Va lluitar a la guerra de troya.
  3- Fortuna de Sittard (Fútbol, Holanda): En el seu escut està representada la deesa de la fortuna romana, Fortuna.
  4- Sparta de Rótterdam, Spartans, Sparta de Praga (Fútbol, Holanda, Escocia, República Txeca); Són equips amb el nom de l’antic poble grec Esparta, es denominen així per l’actitud de morir sobre el camp de batalla, en aquest cas donar-ho tot al camp de fútbol.
  5- Atlanta (Fútbol, Itàlia): Fa referencia al mite d’Atlanta, una atleta representativa de la mitologia grega que representava els valors de la dona i la valentia.
  Aquest son uns quants dels equips que hi han amb referencies al món clàssic.

 7. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Nois, veig que el tema esportiu us ha inspirat i n’han sortit aportacions molt interessants. La de l’Arnau, molt completa, que comparteix una de les referències amb el Marco, la del Jhon, que fa referències a durs qüestions explicades a classe, la de l’Adria, que ha trobat algun lema que jo desconeixia. Continueu així i continueu atents a les referències que us trobeu, com veieu que han fet els vostres antecessors al bloc.
  Tingueu en compte que el Marc, l’autor d’aquest article, ja deu haver acabat el mòdul suprior d’esports d’esports i segur que amb molt d’èxit.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *