Recordeu l’article publicat el curs passat sobre l’Exeo de SEAT? Podeu dir-me què significava el nom d’aquest últim model de la marca espanyola? És una de les poques vegades que no ha utilitzat topònims espanyols per anomenar els seus cotxes…
Doncs ara la Carla ens fa arribar una revista automobilística on es pot comprovar que la marca Lancia utilitza referents clàssics per a la majoria dels seus models. Podeu dir-me l’origen del seus noms: Ypsilon, Musa, Delta, Thesis, Phedra?
He aprofitat per fer un repàs de la revista pel meu compte i he trobat també el Ford Focus, Dacia, Audi, Alfa Romeo, Skoda Octavia i Fabia, Hyundai Matrix, Nissan Micra, Opel Signum, Reanult Clio Campus, Volkswagen Eos, etcètera. I el súmmum es trobar el Volvo Kinetic, Momentum, Summum…
Per cert, podeu dir-me quins dos llatinismes he utilitzat en aquest article?
TERESA
Hola!
Doncs tinc un dubte Teresa. He trobat tres possibles arrels d’Altea, i no sé quina és la correcte.
Una és grega: Altahia, que significa “jo curo” , la segona àrab,per la gran persistència àrab que va haver entre els segles VIII-XVII, ja que eren els grans senyors de la marina, però no he trobat la paraula de la qual deriva(si fos la correcta) ni el significat i una tercera d’origen Íber: Altea ‘lloc en alt’.
Jo crec que, si tenim en compte la història de la zona, hauríem d’atribuir a aquest topònim un origen àrab, ja que molts dels topònims de l’antic Regne de València en provenen, especialment el començats per Al- (provinent de l’article àrab). Tot i això, davant d’etimologies incertes com aquestes, hem d’acudir a les autoritats que han estudiat en profunditat el tema, com per exemple el Diccionari català-balear-valencià de Joan Alcover i Francesc Moll, consultable en línia, o l’Onomàsticon Cataloniae, de Joan Coromines, que ara mateix no tinc a l’abast.
Qui em diu l’anàlisi etimològica que en fa mossèn Alcover i el seu col·laborador?
Realment poca cosa queda a dir… els altres ja han dit tot el que es podia arribar a respondre de la entrada, però igualment he buscat els llatinismes i d’on procedeixen. Per altre banda es curiós com tantes marques s’han posat d’acord per posar noms als seus cotxes amb llatinismes! Tinc que acceptar que resulten atractius els noms… li donen un aire culte jajajja.
Súmmum: ve del llatí summum, que significa el punt més alt al qual pot arribar alguna cosa.
– Que aquell noi ara tingués el coratge de venir a demanar que et disculpis seria el súmmum de la mala educació i la falta de tacte.
Etcètera: prové de et (i) i ceterum, que es pot traduir com “la resta”. L’utilitzem quan no volem seguir dient informació en una llista.
– Hi ha varis problemes a l’escola, com per exemple les esquerdes de la pintura a la classe, la falta de material pels professors, etcètera. I cal trobar solucions ràpidament.
Bona idea, la de posar exemples dels llatinismes, Toni. Veus com sempre queda alguna cosa per dir?
Ave!:)
Si és que es poden trobar referents clàssics a tot arreu!
L’únic llatinisme que he trobat pel méu compte és el de súmmum, que a més és una de les marques de cotxe.
Llegint altres comentaris m’he assabentat de que etcètera tambè provè del llatí…! i jo que l’utilitzo quasi per tot, no en tenia ni idea! hahaha
Vale!
Ave!
Por fin un artículo en los que aparecen coches lo estaba deseando,la verdad que desde que se creó el Lancia(Vincenzo Lancia en 1915 si no me equivovo)siempre le puso nombres enLatín como el primer coche el Alpha.Claro que a esto se le sumaron los Alfa Romeo(también Italiana) Audi,Volkswagen,Opel(de la parte de Alemanya) y poco a poco se extendió para el oriente,Corea,Japón…
Lo que no se es que hay un coche llamado Volkswagen Sirocco no sé si esta palabra proviene del latín.
Espero que sigan con más coches.
Vale!!!!
Exeo vol dir marxo.
Lancia –>Ypslon és una lletra de l’alfabet grec, musa és una de les 9 dones que inspiraven a les arts, Delta també és una lletra de l’alfabet grec,
Thesis és una paraula grega amb el mateix significat, Phedra, no n’estic segura però he trobat que va ser la dona de Teseu.
Vale!
Maria
Ypsilon, que ho havia escrit malament.
AVE!
Vaja aixo no u sabia es impresionant
Exeo: El seu significat vol dir: més lluny/anar mes enllà
Ypsilon – La última lletra del alfabet Grec
Musa – Són les divinats que inspiren les arts de l’escriptura i la música
Delta – Quarta lletra de l’alfabet Grec
Thesis – Establiment, proposició, col·locació
Momentum – Moment
Súmmum – el màxim
has utilitzat: etcetera i súmmum
Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Súmmum
Salve!
No ens donem conte però, el llatí està a tot arreu!
Jo he trobat aquestes marques de cotxes:
YPSILON: lletra amb forma d’una au volant, és l’última lletra de l’alfabet grec.
DELTA: é la quarta lletra de l’alfabet grec. Té una forma de triangle.
SÚMMUM: el màxim, el punt més alt.
AUDI: en llatí significa ‘’escolta’’.
VOLVO: en llatí vol dir ” yo ruedo
Vale!
La paraul”summum” prove del Llati i es la forma neutral de la paraula “summus” que significa “mes gran”, “mes elevat”
Em sembla molt be que ha tanta tecnologia fiquin noms que venen del llati i de fa molts anys.
Sempre ha estat de moda posar noms d’origen clàssic.
El meu pare va treballar en una empresa anomenada Alpha.
Per cert, en aquest article has utilitzat els llatinismes etcètera i súmmum.
Vale
Salvee!!
Per si mateix automòbil ja prové del llatí i grec: “Auto” prové del grec “per si mateix” i mòbil del llatí “que es mou” .
Toyota : Prové de “célico”, que significa celestial o provenen del cel.
Audi: en llatí significa ‘’escolta’’.
És curiós que porte tota la vida veient aquests noms… i sempre m’havia preguntat perqué eren tan extranys, i d’on sortirien. Ara que ja ho se men adone de la petjada que ha deixat el grec. Els llatinismes són etcètera súmmum 🙂
XAIPETE! El nom proveé del llatí “Exire”, que significa “anar més enllà”. Ypsilon ve de la lletra grega ípsilon, Musa és una deesa que inspiren la música, les arts i les ciències. Delta, ve de la lletra grega delta; Thesis, a la mitologia grega, Thesis o Thetis (en grec antic Θεσις o Θετις, ‘creació’) era la deessa primordial de la creació. Phedra o Fedra(Φαίδρα) és la filla de Minos i Pasífae, germana d’Ariadna. El seu germà Deucalió la va oferir en matrimoni a Teseu quan aquest regnava a Atenes.
Els llatinismes que has utilitzat són summus (el màxim) i -Etcètera ( i la resta )
Les lletres gregues estan difoses per qualsevol lloc. A part del Seat també hi ha altres cotxes que fan servir les lletres gregues: el alfa romeo, el daewoo kalos (bonic en grec),Fiat Ulysse, Honda odissey, etc..
l’origen dels noms del lancia: Ypsilon, Musa, Delta, Thesis, Phedra és:
Ypsilon: ve de la lletra grega
Musa: en la mitologia grega les muses o heliconíades són les divinitats que inspiren les arts de l’escriptura i la música, filles de Zeus i Mnemosine.
Delta: ve de la quarta lletra grega
Thesis: en la mitologia grega thesis era la deessa primordial de la creació
Phedra o fedra(Φαίδρα) és la filla de Minos i Pasífae, germana d’Ariadna.
Mireu i no esdevingueu pedra!
No us perdeu el Jeep Rubicó!
Eos! http://blocs.xtec.cat/aracnefilaifila/2013/03/04/eos-denrojolats-dits-feta-cotxe/
Salvete 🙂
He escoltat moltes vegades aquests noms i fins i tot he parlat d’ells, però mai havia imaginat que tenien referents clàssics. He quedat molt sorpresa.
Vale!
En el sector automovil·íistic, sempre havia vist moltes vegades noms de lletes gregues que tampoc em cridaven molt l’atenció, veia Alfa Romeo però mai m’havia donat compte que feia referència a l’Alfa grega, però a partir d’ara em fixaré molt més amb el que veig, i em sorpren que fins i tot en els sectors de cotxes inclueixin lletes gregues!
Salve
És interessant saber que a molts coses d’ alta gama com poden ser els Seat o l’ Audi portin noms llatins o amb origen llatí o com també l’automòbil Alfa Romeo no sabia que feia referència al grec. Ultimament els cotxes porten lletres gregues en la marca del cotxe