Psique i Cupido al Parc del Laberint

eros_cupido

Antonio Cànova

Eros és el déu de l’amor en la mitologia grega; on era el déu responsable de la luxúria, l’amor i el desig, i era també venerat com un déu de la fertilitat. El seu equivalent en la mitologia romana era Cupido, també conegut com Amor. Eros és el fill d’Ares i Afrodita.

El romà Apuleu (segle II) ens explica a la part central de les seves Metamorfosis  o Ase d’or  (Asinus aureus) el primer conte de la literatura occidental, la història de Psique i Cupido que comença així i que us recomano que llegiu:

“Una vegada, en una ciutat, hi havia un rei i una reina que tingueren tres filles…”

Psique era la menor i més bella de tres germanes, filles d’un rei d’Anatòlia. Afrodita estava gelosa de la bellesa de la mortal, doncs els homes estaven abandonant els seus altars per a adorar en lloc seu una simple dona, i així va ordenar al seu fill Eros que la fes enamorar-se de l’home més lleig del món, llançant-li una fletxa d’or oxidat. Però el mateix Cupido es va enamorar de Psique, va llançar la fletxa al mar, la va raptar i la hi va portar volant fins al seu palau.

Per a evitar la ira de la seva mare, una vegada va tenir Psique en el seu palau, Cupido es presentava sempre de nit, en la foscor, i va prohibir a Psique qualsevol indagació sobre la seva identitat. Cada nit, en la foscor, s’estimaven. Una nit, Psique va explicar al seu estimat que trobava a faltar les seves germanes i volia veure-les. Cupido va acceptar, però també li va advertir que les seves germanes voldrien acabar amb la seva sort. Al matí següent, Psique va estar amb les seves germanes, que li van preguntar, envejoses, qui era el seu meravellós marit. Psique, incapaç d’explicar com era el seu marit, ja que no l’ havia vist mai, titubejà i els va explicar que era un jove que sempre estava de cacera, però va acabar confessant la veritat: que realment no sabia qui era.

Així, les germanes de Psique la van convèncer perquè a la meitat de la nit encengués un llum i observés el seu estimat, assegurant-li que només un monstre voldria ocultar la seva veritable aparença. Psique els va fer cas i va encendre un llum per a veure el seu marit. Una gota d’oli bullint va caure sobre la cara de Cupido dormit, que es va despertar i va abandonar, decebut, la seva amant.

Quan Psique es va adonar del que havia fet, va pregar a Afrodita que li retornés l’amor de Cupido; però la deessa, rancorosa, li va ordenar realitzar quatre tasques, gairebé impossibles per a un mortal, abans de recuperar el seu amant diví. Com quart treball, Afrodita va exigir a Psique que anés a buscar un cofre d’Hades. Quan va aconseguir arribar allí, Persèfone, deessa de la ultratomba, li va dir que el que hi havia en el cofre era només per a Afrodita. Psique, temptada pel poder que podria donar-li el que hi havia en aquell cofre, va oblidar que la curiositat ja havia arruïnat una vegada la seva vida, i el  va obrir, però en comptes de trobar poder, va trobar un somni etern. Psique va caure en l’herba, adormida per a tota l’eternitat. Cupido, finalment s’ apiadà de la seva estimada i la va rescatar. Temps després, Afrodita i Psique van fer les paus, i van romandre juntament amb Cupido a l’Olimp.

 

Nuria al Parc del Laberint

Núria al Parc del Laberint explicant el mite, representat a la cúspide del pavelló neoclàssic

Núria Yela

1r batx. llatí i grec

IES Cristòfol Ferrer

39 thoughts on “Psique i Cupido al Parc del Laberint

 1. martinez.victoria2010

  Salve!Aquesta història està molt bé i en el llibre que ens estem llegint ara de “L´ase d´or” hi ha un capitol sobre aquesta història que vam treballar en una classe.
  Valete!

 2. Yasmina Berkane Pais

  Salve! 🙂

  Felicitats per l’article, m’ha semblat molt interesant, ja que la història de Psique i Cupido és la que més m’agrada, en aquest cas els protagonistes són Psique i Eros, Déu de l’Amor i fill d’Afrodita (Venus en llatí).
  Vale!

 3. Andrea Balrt

  salve! aquest mite de psique i Eros m’agarda molt, ja l’havia llegit en un capitol de l’ase d’or. En les dues vegades psique es deixa vèncer per la curiostitat. Tot i que en “l’ase d’or” el deu de l’amor no era Eros sinò Cúpido, i la mare d’aquest esra venus i no afrodita.
  vale!

 4. Sabina Cervero

  Salve! 😀

  La història de Pisque i cupido és la que més m’ha agradat. M’ha semblat un molt bon article però hi ha diferències entre la història que he llegit a L’ase d’or i aquesta, per exemple, els noms de molts personatges són diferents ja que aquí estan en grec i al llibre en llatí.

 5. Laura Torrent Garcia

  Salve!

  Molt interessant aquest article, sobretot perquè com a la Yasmina, a mi també m’agrada l’història de Psique i Cupido, de totes és una de les que més m’agraden de l’Ase d’Or.
  Vale!

 6. Andrea Balrt

  salve!
  m’agrada molt aquesta història de Psique i Cúpido, ja l’havia llegit en un capitol de l’ase d’or, tot i que en aquest mite el deu de l’amor és Eros, i la seva mare Afrodita.

 7. xènia

  Salve!!

  Molt bon article! m’ha semblat un article bastant interasant, encara que ja coneix l’història.

 8. huete.victor1020

  Salve!!
  Un mite molt interessant aquesta història. Es curios que Afrodita finalment perdonara a Psique perque els deus normalment son molt rencorossos.

 9. Elisa Moya

  Salve!
  Encara que ja havia llegit aquest mite en el llibre de l’ase d’or, m’ha semblat molt interessant aquest article.
  La historia de Psique i Cupido, també conegut com Eros, es una de les meves preferides, ja que es una història molt bonica. Podem treure moltes conclusions d’aquest mite, com per exemple: que la curiositat no es bona, que l’amor pot superar moltes coses, és a dir que per amor s’enva fins al cel si cal, també que qui avisa no es traïdor, i moltes altres conclusions, per això aquesta història es tan bona, perquè a la vegada que aprens coses que et serviran a la vida, t’ho passes bé mentre llegeixes.

 10. cecilia

  Salve!
  No és l’història de l’Ase d’Or que més m’agrada, però igualment crec que és molt romàntica, entretinguda i, a la vegada didàctica, perquè hi ha molt que aprendre d’ella (Que l’enveja és dolenta -amb les germanes de Psique-, que la curiositat no és bona -amb la Psique quan veu al seu marit Cupido, o Eros en grec, i quan obre el cofre, etc..)
  Vale:D

 11. Eva Serrano

  salve! La història de Psique i Cupido em va agradar molt! És una de les que més em va agradar junt amb la de Trasil·le. Crec que la història de Psique i Cupido li agrada a tot l’alumnat ja que es força entretinguda.

 12. gomez.luque2011

  Salveee!!
  Aquesta història també l’he llegida a l’Ase d’or com els meus companys, i personal ment es la que més em va agradar del llibre, es molt maca, encara que pobre Psique, el que ha de fer per poder estar amb el seu amor… És molt maca la història.

 13. aida.alvarez1220

  Salvee, quin article més interesant.. Es un mite que ja vam llegir a classe en el llibre de L’ase d’Or, pero si et soc sincera mai em cansaria de llegir aquest amor platonic que hi ha en Psique.

  valeeeee

 14. Alícia Roure

  Salve 🙂 !
  Molt interessant aquest article! Coneixia aquest mite, gràcies al llibre de l’Ase d’Or, i la veritat és que m’agrada molt.
  VALE 😀

 15. Pingback: Psique i Cupido d’Apuleu | El fil del mite grec

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *