Psique i Cupido al Parc del Laberint

eros_cupido

Antonio Cànova

Eros és el déu de l’amor en la mitologia grega; on era el déu responsable de la luxúria, l’amor i el desig, i era també venerat com un déu de la fertilitat. El seu equivalent en la mitologia romana era Cupido, també conegut com Amor. Eros és el fill d’Ares i Afrodita.

El romà Apuleu (segle II) ens explica a la part central de les seves Metamorfosis  o Ase d’or  (Asinus aureus) el primer conte de la literatura occidental, la història de Psique i Cupido que comença així i que us recomano que llegiu:

“Una vegada, en una ciutat, hi havia un rei i una reina que tingueren tres filles…”

Psique era la menor i més bella de tres germanes, filles d’un rei d’Anatòlia. Afrodita estava gelosa de la bellesa de la mortal, doncs els homes estaven abandonant els seus altars per a adorar en lloc seu una simple dona, i així va ordenar al seu fill Eros que la fes enamorar-se de l’home més lleig del món, llançant-li una fletxa d’or oxidat. Però el mateix Cupido es va enamorar de Psique, va llançar la fletxa al mar, la va raptar i la hi va portar volant fins al seu palau.

Per a evitar la ira de la seva mare, una vegada va tenir Psique en el seu palau, Cupido es presentava sempre de nit, en la foscor, i va prohibir a Psique qualsevol indagació sobre la seva identitat. Cada nit, en la foscor, s’estimaven. Una nit, Psique va explicar al seu estimat que trobava a faltar les seves germanes i volia veure-les. Cupido va acceptar, però també li va advertir que les seves germanes voldrien acabar amb la seva sort. Al matí següent, Psique va estar amb les seves germanes, que li van preguntar, envejoses, qui era el seu meravellós marit. Psique, incapaç d’explicar com era el seu marit, ja que no l’ havia vist mai, titubejà i els va explicar que era un jove que sempre estava de cacera, però va acabar confessant la veritat: que realment no sabia qui era.

Així, les germanes de Psique la van convèncer perquè a la meitat de la nit encengués un llum i observés el seu estimat, assegurant-li que només un monstre voldria ocultar la seva veritable aparença. Psique els va fer cas i va encendre un llum per a veure el seu marit. Una gota d’oli bullint va caure sobre la cara de Cupido dormit, que es va despertar i va abandonar, decebut, la seva amant.

Quan Psique es va adonar del que havia fet, va pregar a Afrodita que li retornés l’amor de Cupido; però la deessa, rancorosa, li va ordenar realitzar quatre tasques, gairebé impossibles per a un mortal, abans de recuperar el seu amant diví. Com quart treball, Afrodita va exigir a Psique que anés a buscar un cofre d’Hades. Quan va aconseguir arribar allí, Persèfone, deessa de la ultratomba, li va dir que el que hi havia en el cofre era només per a Afrodita. Psique, temptada pel poder que podria donar-li el que hi havia en aquell cofre, va oblidar que la curiositat ja havia arruïnat una vegada la seva vida, i el  va obrir, però en comptes de trobar poder, va trobar un somni etern. Psique va caure en l’herba, adormida per a tota l’eternitat. Cupido, finalment s’ apiadà de la seva estimada i la va rescatar. Temps després, Afrodita i Psique van fer les paus, i van romandre juntament amb Cupido a l’Olimp.

 

Nuria al Parc del Laberint

Núria al Parc del Laberint explicant el mite, representat a la cúspide del pavelló neoclàssic

Núria Yela

1r batx. llatí i grec

IES Cristòfol Ferrer

39 thoughts on “Psique i Cupido al Parc del Laberint

 1. Irena

  Xairete!:D
  Aquest mite m’encanta, si que tenia Psique una bellesa tant deslumbrant per superar a la dessa de la bellesa absoluta i per tant també fer enamorar al propi fill(Eros) de Afrodita, i així raptar-la.
  Això que explica que cada nit la visitaba, em recorda a la pel·lícula de “Crepúsculo”, encara que no ben bé del tot ja que en la peli la noia quan es desperta no el veo, desapareix.
  En el parc del laberint, sense enganys, la Núria ho va explicar amb tot tipus de detalls i fluidesa, ja que es va entendre perfectament.
  Molt bon treball noia!jaj
  adéuu!

 2. Rebeca Sánchez

  Psique i Cupido!Aquest mite m’encanta:)
  El principi del mite em recorda a l’obra de Shakespeare “El Somni d’una Nit d’Estiu” quan la Reina de les Fades s’enamora d’un humà convertit en ase per culpa de el seu gelós marit i el fullet Puck.
  En aquest moment de l’excursió, tots, tan la Laura com la Marta i el Eric i per descomptat la Núria van demostrar que entenien els mites i ho van explicar de meravella. Bon treball!
  I no et preocupis Núria! La foto es molt maca:)
  Vale!

 3. Teresa Devesa i Monclús

  Coincideixo amb la Rebeca, Núria. La teva exposició va ser molt clara i ben plantejada, com la dels teus companys. Et vaig observar durant tota la sortida i vaig poder comprovar que escoltaves amb gran interès tots els relats, tant els que explicaven els teus companys com els dels meus alumnes.
  De fet, aprofito aquest comentari per donar-vos les gràcies a tots. Vau estar sensacionals!

 4. Laura G

  Hola nois/es!
  Fa dos anys vaig fer un treball sobre aquest mite, és genial! A mi on hi hagi amor…
  La veritat és que el dimecres vem passar molta vergonya quan vam explicar els mites jajaja!Eros i Psique és molt llarg d’explicar i ho vas fer genial Núria!

 5. Alissa Komarova

  Holaaa!
  Esa nuriaa exlicant!
  Tota concentrada..:) vas estar genial:)!
  Quina fotu .. i es veu al Eric per llà

  Esta molt be el mite de Eros i Psique.

 6. Thaïs i Ana Rosa

  Ave!!
  Va ser molt clara, concreta i concisa. La seva explicació va estar molt bé situada ja que ho va explicar davant de la estatua de Cupido i Psique.
  Vale!!

 7. knarik badoyan

  Holaaaa ^^!

  Prime de todo dir que vas fer una bona exposisio, o dic perque vatg ser jo la que et va grabar en video. I sincerament tornu a dir que m´agradat moltisim 🙂
  I part dir que aquesta historia es molt maca.

  un bon treball
  Adeu =D!

 8. Ariadna&Jessica

  AVE!
  Totes les exposicions van estar molt bé.FElicitats
  La Núria va explicar molt concís el mite , tot i ser complex.
  Quan serà la pròxima trobada?

  VALE!!

 9. Yolanda

  aveee!
  espero que us enrecordeu de mi, sóc la Mar (lah_yòÓliih) xDDD, m’encanta aquest mite, encara que tinc un dubte sobre Cupido si mel podeu respondre us estaria molt agraida, la cosa es que em van dir que Cupido portava els ulls embenats ja que l’amor es cec.
  Sé que aquest article casi bé no té res a veure però me n’he enrecordat xD

  Espero tornar-vos a veure :D!

 10. paula navarro i andrea martinez

  enamorats!

  Nosaltres no vam poder anar al l’excursió del Parc del Laberint, encara així podem comentar aquest article.

  La imatge és d’una escultura que representa Eros i Psique.
  Està al Louvrei l’hem vist en persona!
  Personalment és una estatua magnífica i espectacular, ja que transmet perfectament el sentiment d’amor.
  L’estatua és gran, ens la imaginavem més petita.

  ????, psyché (ÀNIMA) és el nom de la protagonista del mite.

  Aquest mite ens recorda molt al mite de la caixa de pandora ja que la protagonitsta també cau en la temptació de la curiositat.

  Pandora va ser la primera dona i va ser creada pels déus per a castigar els homes. Els déus l’havien dotat de virtuts. Es va casar amb Epimeteu, germà de Prometeu. VA OBRIR UNA CAIXA, que li havia estat donada per Zeus, i que contenia tots els mals, que llavors es van escampar per tot el món. L’únic que va quedar dins la caixa va ser l’esperança, que també pels gracs era un mal. Va morir degut a la Caixa de Pandora.

  La nostra conclusió sobre aquest mite és que la curiositat mata al gat!

  valeee
  Paula i Andrea

 11. paula navarro i andrea martinez

  els interrogants són lletres gregues, però no surten!

  Una PREGUNTETA…

  Quins són els orígens de la princesa mortal psique?, és a dir, pare, mare , germans…?

  Qué contenia la caixa que va obrir Psique?

  merciiiiiiiiiii

 12. nuria

  Salve!
  Moltes gracies a tots i a totes! Intentaré resoldre els dubtes el millor que sàpiga ^^.

  Això de que Cupido a vegadas portaba els ulls envenats ja que l’amor és cec, la veritat és que jo li trobo certa llògica, per això ho he buscat, però no he trobat res, així que en un principi no.

  Respecte a la caixa, Afrodita va manar que Perséfone hi fiqués una mica de la seva bellessa, només la podia obrir la deesa, però Psique per curiositat la obrí i va caure en una son eterna.

  De l’origen de Psique només he pogut trobar que era la menor y més bonica de tres germanes, filles d’un rei d’Anatòlia.

  Merci per tot! Valee! 😀

 13. Margalida Capellà Soler Post author

  Núria, et dono un cop de mà per contestar ara per ara a la Yolanda. De vegades es representava l’amor amb els ulls embenats, perquè efectivament l’amor és cec. A Premià tenim programat per més endavant treballar aquest tema i segur que la Núria et podrà donar, Yolanda, molt més detalls. Serà qüestió de tenir paciència que en l’amor, com en la vida, també cal.
  Per cert, si vàreu gravar la Núria explicant-nos el mite ja ens ho passareu i així tothom que ens visiti ho podrà veure i sentir Psique i Cupido en la veu dolça de la Núria.

  Molt bé, Núria, per contestar ràpidament els dubtes que es plantegen en el teu article! Així m’agrada, noia! Ja veuràs com seràs aviat tota una experta en Cupido.

 14. Teresa Devesa i Monclús

  Tens raó, Marga. L’Andrea i la Paula m’han preguntat si creia que la Núria els contestaria i jo els he assegurat que, pel que la conec de la sortida, n’estava convençuda. Però he de confessar que ha superat les meves espectatives, quan he vist que reponia tan ràpid… Moltes gràcies!!!

 15. nuria

  Salve!
  Gràcies per ajudar-me Lida! Espero algún dia poder ser tota una experta en Cupido, la veritat és que el trobo molt interesant ^^.

  Gràcies a tots i a totes altre cop!

  Valee! 😀

 16. Oriol Garcia

  Nuria! Felicitats, ho vas fer molt bé. Et vas expresar molt bé i vas aportar informació per als que no sabien tant com tu 🙂

 17. Coty

  Ave Nuria!
  Vas explicar molt bé el mite, d’una manera ben resumida, a l’excursió i aquí t’has pogut allargar més, i la veritat es que m’ha quedat una bona idea d’ell.
  Podem comprovar en aquest mite com n’és d’envejosa i cruel Afrodita quan s’enfada i que l’amor és cec i no pots triar de qui t’enamores. Ni tan sols l’amor mateix (EROS) decideix de qui s’enamora. Estrany, no? Crec que hauríem de tenir molta força de voluntat per a aconseguir-ho.

  Bon treball!
  Vale:-)

 18. lina

  Ave!!! Aquest mite és Preciós m’agrada molt, ho vaig entendre millor quant la Núria en el parc del laberint ho va explicar, el mite és una mica llarg però el que m’agrade més és que Psique estigués disposta a fer tot el que li demanava Afrodita amb la finalitat de recuperar l’amor de Cupido, és molt romàntica aquesta història 🙂
  ahhh i m’oblidava Núria surts molt bé en la foto 😀

 19. Teresa Devesa i Monclús

  Bon comentari. És una bon idea, això de relacionar aquests dos mites, tot i que en els dos és la dona la que es deixa vèncer per la curiositat… Podríem anar més enllà en aquest anàlisi comparatiu dels mites: quin mite paral·lel es pot trobar en la mitologia judeocristiana?

 20. Bet Rosell

  Ave!
  M’agrada molt el mite i com està explicat:)
  L’estàtua representa a Eros amb Psique. És una història maca, i com totes, potra una “moraleja”; de vegades ser massa curiós porta problemes… tot i que entenc que la pobre noia volgués saber quina cara tenia el seu amant! haha i és molt romàntic que estigui disposada a fer tots els treballs que li encomana Afrodita per poder recuperar al seu amor…:)

  M’ha agradat molt!:)

  Valete!

 21. Aïda

  Salve! Aquesta història l’he llegit abans al llibre de l’ase d’or, l’únic que aquesta història, està narrada amb els noms dels protagonistes en grec i al llibre surt la mateixa història però amb els noms en llatí!

 22. Marta Bautista

  Salve!!
  L’història de Cupido i Psique ja le llegit, en el llibre de l’ase d’or. Aquesta història m’agrada molt!

 23. martinez.victoria2010

  Salve!Aquesta història està molt bé i en el llibre que ens estem llegint ara de “L´ase d´or” hi ha un capitol sobre aquesta història que vam treballar en una classe.
  Valete!

 24. Yasmina Berkane Pais

  Salve! 🙂

  Felicitats per l’article, m’ha semblat molt interesant, ja que la història de Psique i Cupido és la que més m’agrada, en aquest cas els protagonistes són Psique i Eros, Déu de l’Amor i fill d’Afrodita (Venus en llatí).
  Vale!

 25. Andrea Balrt

  salve! aquest mite de psique i Eros m’agarda molt, ja l’havia llegit en un capitol de l’ase d’or. En les dues vegades psique es deixa vèncer per la curiostitat. Tot i que en “l’ase d’or” el deu de l’amor no era Eros sinò Cúpido, i la mare d’aquest esra venus i no afrodita.
  vale!

 26. Sabina Cervero

  Salve! 😀

  La història de Pisque i cupido és la que més m’ha agradat. M’ha semblat un molt bon article però hi ha diferències entre la història que he llegit a L’ase d’or i aquesta, per exemple, els noms de molts personatges són diferents ja que aquí estan en grec i al llibre en llatí.

 27. Laura Torrent Garcia

  Salve!

  Molt interessant aquest article, sobretot perquè com a la Yasmina, a mi també m’agrada l’història de Psique i Cupido, de totes és una de les que més m’agraden de l’Ase d’Or.
  Vale!

 28. Andrea Balrt

  salve!
  m’agrada molt aquesta història de Psique i Cúpido, ja l’havia llegit en un capitol de l’ase d’or, tot i que en aquest mite el deu de l’amor és Eros, i la seva mare Afrodita.

 29. xènia

  Salve!!

  Molt bon article! m’ha semblat un article bastant interasant, encara que ja coneix l’història.

 30. huete.victor1020

  Salve!!
  Un mite molt interessant aquesta història. Es curios que Afrodita finalment perdonara a Psique perque els deus normalment son molt rencorossos.

 31. Elisa Moya

  Salve!
  Encara que ja havia llegit aquest mite en el llibre de l’ase d’or, m’ha semblat molt interessant aquest article.
  La historia de Psique i Cupido, també conegut com Eros, es una de les meves preferides, ja que es una història molt bonica. Podem treure moltes conclusions d’aquest mite, com per exemple: que la curiositat no es bona, que l’amor pot superar moltes coses, és a dir que per amor s’enva fins al cel si cal, també que qui avisa no es traïdor, i moltes altres conclusions, per això aquesta història es tan bona, perquè a la vegada que aprens coses que et serviran a la vida, t’ho passes bé mentre llegeixes.

 32. cecilia

  Salve!
  No és l’història de l’Ase d’Or que més m’agrada, però igualment crec que és molt romàntica, entretinguda i, a la vegada didàctica, perquè hi ha molt que aprendre d’ella (Que l’enveja és dolenta -amb les germanes de Psique-, que la curiositat no és bona -amb la Psique quan veu al seu marit Cupido, o Eros en grec, i quan obre el cofre, etc..)
  Vale:D

 33. Eva Serrano

  salve! La història de Psique i Cupido em va agradar molt! És una de les que més em va agradar junt amb la de Trasil·le. Crec que la història de Psique i Cupido li agrada a tot l’alumnat ja que es força entretinguda.

 34. gomez.luque2011

  Salveee!!
  Aquesta història també l’he llegida a l’Ase d’or com els meus companys, i personal ment es la que més em va agradar del llibre, es molt maca, encara que pobre Psique, el que ha de fer per poder estar amb el seu amor… És molt maca la història.

 35. aida.alvarez1220

  Salvee, quin article més interesant.. Es un mite que ja vam llegir a classe en el llibre de L’ase d’Or, pero si et soc sincera mai em cansaria de llegir aquest amor platonic que hi ha en Psique.

  valeeeee

 36. Alícia Roure

  Salve 🙂 !
  Molt interessant aquest article! Coneixia aquest mite, gràcies al llibre de l’Ase d’Or, i la veritat és que m’agrada molt.
  VALE 😀

 37. Pingback: Psique i Cupido d’Apuleu | El fil del mite grec

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *