Les gammes de l’esvàstica

Abans de començar, m’agradaria deixar clar que això no és cap apologia del nazisme, el meu objectiu es demostrar que la creu esvàstica va ser boicotejada.

La creu esvàstica és un símbol màgic que s’ha difós per tot l’àmbit eurasiàtic, el nord d’Àfrica i tota Amèrica. El nom sànscrit: swastica, vol dir “gran fortuna”. A la Grècia clàssica i altres civilitzacions més antigues, l’esvàstica era considerada un símbol sagrat. Aquí us he posat unes fotografies perquè vegeu que era molt ben acollida per la societat grega:

Ceràmica micènica

Ceràmica minoica (Creta)

Casc grec del segle IV aC

Casc grec del segle IV aC

La circumstància de que no s’haguessin trobat esvàstiques en les regions tradicionalment semites (Àsia occidental) va fer que gent de prestigi antisemita afirmés que aquest símbol havia estat rebutjat pels jueus. A través de grups espirituals marcats per reivindicacions polítiques antisemites (“EL ORDEN DE LOS GERMANOS”, “LA SOCIEDAD”) es va introduir l’esvàstica com a símbol del nazisme. Hitler es va familiaritzar amb l’esvàstica durant la seva infància, entre 1896 i 1899, quan va ser alumne de d’escola religiosa de Lambach (ubicada en un antic monestir benedictí) i durant la seva estada a Viena, on a partir de 1909 era fàcil trobar-la en la portada de la revista ariosofista (que defensa la raça ària). Llavors, ja tenia un significat antisemita i va ser així quan es va començar a difondre abans de la seva adopció per part del partit nazi. Aquest últim, formalitzat per Axton Drexler i Adolf Hitler, se’n va aprofitar del prestigi que s’havia establert en la societat sobre aquest símbol, per acollir-lo.
A partir d’aquí, el seu significat real es va perdre en el temps i va passar a simbolitzar una ideologia que va protagonitzar una etapa molt denigrant de la nostra història.

Si voleu riure una mica i trobar referents clàssics no us perdeu la paròdia de Charles Chaplin a El gran dictador de l’esvàstica:

Per cert, per què l’esvàstica es diu també creu gammada? Què és un gammadió i per què?

 

Laura Galán

1 r batxillerat grec i llatí

11 thoughts on “Les gammes de l’esvàstica

 1. Irena

  Xairete:)
  Molt bon artícle Laura!
  El símbol de Nazi, o esvàstica es diu creu gamamada ja que va formant quatre braços torçats en angle recte cap a la mateixa direcció formant la lletra “gamma”. També es pot anomenar Tetraskel que es relaciona amb el nom en grec que significa quatre cames.
  La paraula gammadió surt del tèrmin que utilitzem habitualment per dir una gama de colors, que son elements de la mateixa classe encara que es diferències en els seus elements constitutius.

  Aquest símbol ho podem veure en la sèrie de “El Internado” con l’eslògan , però amb referents nazis.
  vale!

 2. Rebeca Sánchez

  Wow! Gran article! Es veritat que Hitler era un gran apassionat de la cultura grega i llatina, ja que volia formar un gran imperi, com van fer els romans, per formar part de la historia. Llàstima que a ell li van sortir les coses malament, pel seu comportament totalment erroni.
  M’ha encantat el video de El Gran Dictador! Charles Chaplin va ser un gran cineasta, molts pocs actors saben com fer riure i plorar, i encara menys ho aconsegueixen.
  L’esvàstica també es diu gammada perquè cada braç de la creu es semblant a la lletra grega gamma. També se l’anomena “Tetraskel”, ja se la relaciona amb el nombre grec “tetraskelion”.

  Fins demà!

 3. nuria

  Xairete!
  És veritat que cada cop que veiem una esvàstica la relacionem amb el moviment nazi, la veritat jo abans no sabia que era un símbol màgic.

  Laura he trobat el teu article molt interessant ^^, jo he après una cosa nova i m’ha agradat molt que defensis el mal us dels símbols.

  Valee! 😀

 4. Alissa Komarova

  Holaa!
  L’esvàstica és una creu els braços de la qual estan doblegats en angle recte, ja sigui cap a la dreta o cap a l’esquerra.També es diu creu gammada, perque cada braç s’assembla a la lletra de l’idioma grec gamma.

  Amb el nóm de GAMMADIÓ a vegades es designa la creu Svastika.

  Molt bé Laura!:)

 5. Coty

  Ave!
  Fa un temps em vaig interessar per aquest símbol, perquè també em van dir un cop que en realitat tenia molta història abans que arribés a les mans dels Nazis, però no sabia si fiar-me o no de fonts com la Wiquipèdia. Gràcies per la informació!
  Està molt bé l’article, l’esvàstica es diu també creu gammada perquè són quatre gammes (la lletra de l’alfabet grec) juntes.
  Aquesta pel·lícula la vem mirar l’any passat, i el referent clàssic que he trobat és la frase: ‘O César o nada’, que suposo que voldrà dir que tothom s’ha de sotmetre al seu poder perquè no és algo que poguin triar. Chaplin va fer de l’esvàstica dos creus i les trobem a les parets, als uniformes… com a símbol. Des de que la vaig veure em va semblar molt valent per part de Charles Chaplin fer una pel·lícula parodiant Hitler en aquells temps, sobretot per part seva (era jueu).
  Bon treball!
  Vale 🙂

 6. Thaïs i Ana Rosa

  Ave!
  L’esvàtica és el símbol nazi i li diuen gammadió perquè està format per quatre gammes gregues.
  Valee!

 7. Carla A.

  Ave!

  Això del robatori d’aquest símbol és un tema que està en molts àmbits, perquè no només ha tingut repercussió al cinema o al carrer.

  Fa cosa de poc temps estava llegint un còmic manga en què un noi tenia una marca al front (l’esvàstica) i van haver de posar a peu de pàgina que era un símbol de bona sort, que no tenia relació amb el nazisme. Al ser un símbol amb molt de significat en el continent asiàtic no va quedar en majors consequències que ser una anècdota.
  El problema va arribar quan van adaptar la sèrie a la televisió, que es va montar un gran escàndol i van haver de canviar el símbol per un altre perquè creien que era repugnant que un personatge dels bons en dugués una…

  La polèmica arreu del món està servida…

 8. Camila

  És interessant descobrir que la creu esvàstica també s’assembla molt al triskel o trinaquia (prové del grec, trikelion), que era l’emblema de Sicília i de la Illa de Man.
  Se l’anomena creu gammada perquè la creu esvàstica recorda a la tercera lletra de l’alfabet grec , gamma.

 9. marc

  L’esvàstica tambñé es coneguda com a creu gammada per qué els seus braços tenen certa semblança a la lletra gamma de l’alfabet grec.
  Gammadió és un altre de les maneras com s’anomena l’esvàstica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *