Alfabet i etimologia

Us proposo un exercici d’etimologia. Voldria que em comentéssiu l’origen etimològic d’aquests conceptes. Però no us limiteu a esmentar la lletra grega en què es basen, sinó també la relació que uneix els mots amb el seu ètim. Per poder-ho fer, seguiu l’enllaç que amaguen les imatges i trobareu webs especialitzades en la matèria corresponent.

IMATGE 1

0001-gama-globulina

IMATGE 2

800px-digamma_uc_lcsvg

IMATGE 3

aladelta_1_1608363367-1

IMATGE 4

deltoide-1

IMATGE 5

dipiramede_hexagonal-deltoedre-1

IMATGE 6

pentalfa

IMATGE 7

sigmoide

IMATGE 8

delta-de-lebre-1

IMATGE 9

sutura-lamboidea-1

TERESA

18 thoughts on “Alfabet i etimologia

 1. Sarah

  Imatge 3:

  Com es pot observar a la imatge la forma del ala que fan servir per planejar en el aire els que practiquen aquest esport de risc té forma de delta, quarta lletra del abecedari grec amb forma de triàngle.

 2. Sarah

  Imatge 4:

  Com es pot observar a l’imatge el múscul deltoide té forma de triàngle. La mateixa forma que la quarta lletra de l’alfabet grec delta. Suposo que es van basar en la forma de ambas coses per anomenar deltoide al múscul.

 3. Sarah

  Com es pot observar a l’imatge el polígon té forma de delta (triàngle) del qual es poden fer deltes més petites si el desfem.

 4. Andrea Martinez

  L’etimologia de l’imatge:

  1.gamma, per en valor numéric de la lletra.
  2.gamma, son dues gammes sobreposades una a sobre de l’ altre.
  3.delta, per que te la mateixa forma.
  4.delta, per la seva forma similar a la lletra.
  5.delta, per la seva forma piramidal igual que la dorma de la lletra delta.
  6.alfa, si mirem la forma que te les extremitats del símbol veurem clarament cinc(penta) alfas.
  7.sigme, per la forma de essa que es dona en aquesta imatge.
  8.delta, per la forma que fa la terra qun sobresurt en forma de delta.
  9.lambda, la fisura que tenim al cap te la mateixa forma que la lletra.

 5. Knarik Badoyan

  Hola^^

  La 1 imagen esta relacionada con el nombre de la letra griega gamma [? ?]
  La 2 imagen esta relacionada con la forma y nombre de la letra gemma [? ?]
  La 3 imagen tiene relacion con es sonido y el nombre de la letra delta [? ?]
  La 4 imagen se relaciona con el nombre de la letra delta [? ?]
  La 5 imagen tiene el nombre de la letra delta
  La 6 imagen, no estoy muy segura que relacion tiene pero creo que es con el nombre de la letra alfa [? ?]. Puede ser?
  La 7 imagen la forma que tiene se relaciona con la letra sigma [? ?]
  La 8 tiene relacion en la forma y en el nombre de la letra
  delta [? ?]
  La 9 y ultima imagen es un poco mas complicada pero creo que tiene relacion son el sonido o el nombre de la letra lambda [? ?, no estoy seguro porque aparece varios nombres.

  Esta actividad es muy útil para el examen del lunes. Gracias

  Adios! =)

 6. Edgar Baena

  Imatge 1: La gamma és utiltzada com a font de comunicació per diferenciar entre uns medicaments i uns altres, en aquest cas fals.

  Imatge 2:La digamma una lletra un tant extranya ja que es la unio de 2 gammas majuscules, una sobre de l’altre.

  Imatge 3: L’ala delta, la lletra grega delta(majuscula) es utilitzada per refersirse a la forma que te aquest vehicle d’aire.

  Imatge 4: En aquest cas també s’ha utilitzat la lletra delta(majuscula) pero per referirse a la forma que té el nostre muscul.

  Imatge 5: La delta torna torna a sortir pero en aquest cas per refersirse a un prisme que si el separem te 10 formes que son com la lletra grega delta(majuscula).

  Imatge 6: El pentalfa és un simbol que si ens fixem una mica en els seus extrems podem veure 5 alfas majuscules com el seu nom ens indica.

  Imatge 7: És utilitzada la forma de la lletra sigma (minuscula) per referirse a una equació matematica.

  Imatge 8: Els deltas son formes geografiques que com el seu nom indican tenen forma de la lletra grega (majuscula) delta.

  Imatge 9: En l’ùltima fotografia podem oservan que en una sutura del nostre crani hi ha la forma d’una lambda minuscula.

 7. Sarah

  Immatge 6:

  Aquesta imatge és una mica més complicada.
  A l’imatge lo primer que veiem es un pentagramma però en l’enllaç posa que es diu pentalfa, no puc explicar aquest nom perque no se d’on provè l’únic que se és que penta vol dir 5 d’aqui que la primera part de la paraula es digui així ja que la estrella té 5 puntes.
  En tota la imatge es poden veure diferents lletres gregues per tot arreu, encara que estan disfressades.
  A dalt dels ulls, dels quals no en sé el significat, es pot observar un quatre com diu l’enllaç o una zeta ( sisena lletra de l’alfabet grec i la inicial de Zeus ), si t’hi fixes bé.
  També es poden observar unes quantes ómicrons ( 15a lletra de l’alfabet grec) en els símbols masculins, femenins i en els vuits ( símbol d’infinitat ).
  Fixeu-se en la petita estrella de sis puntes que es troba al costat inferior del pentagrama rodejada per una circumferència, está formada per dos deltas. Aquest símbol s’anomena Estrella de David, d’origen jueu.
  Podem trobar una ómega majúscula, just a sota del vuit amb ales y unes quantes Pis ( 16a lletra de l’alfabet grec)al lateral de l’estrella.
  Per últim podem observar una petita copa a la part superor a la dreta. Si descomposem la copa ens trobem amb una psi ( penúltima lletra de l’alfabet grec). Aquest símbol normalment s’utilitza per referir-se a la última copa de la que va beure Jesucrist ( El San Grial).

 8. Carla A.

  1- gamma globulina –> s’anomena gamma per ordre d’importància o de tractament amb globulina (substància extreta de la sang que amb certa quantitat pot curar enfermetats, com aquesta que crea anticossos)
  ja que les dues anteriors són l’alfa globulina i la beta globulina.

  2- digamma –> se l’anomena així perquè suposadament en aquesta lletra antiga s’uneixen dues “gamma” majúscules, encara que també es diu que són una sigma i una tau juntes.

  3- ala delta –> es refereix a una ala o superfície que permet volar en forma de lletra delta majúscula.

  4- deltoide –> múscul dels mamífers que té forma de “triangle” dit col·loquialment, però es diu deltoide per la relació de la forma d’aquest amb la lletra delta majúscula.

  5- deltaedre –> és un poliedre (és a dir, una figura que té moltes cares) en forma de delta majúscula. Per tant, totes les cares d’un deltaedre tenen aquesta forma

  6- pentalfa –> terme que es refereix a l’unió d’unes línies arribant a formar una figura semblant a la d’una estrella, però que són 5 “alfa” juntes unides.

  7- sigmoide –> dibuix en què una línia té forma de sigma, però referint-nos a la sigma minúscula escrita al final de paraula.

  8- delta de l’Ebre –> Península, extensió de terra rodejada i parcialment coberta d’aigua del mar Mediterrani i el riu Ebre que té forma de delta majúscula.

  9- Sutura lambdoidea –> sutura situada al crani que té forma de lambda minúscula.

  Excepte la gamma globulina, totes les altres imatges tenes com a orígen del nom la forma d’aquestes.

 9. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Un bon treball, noies… i noi, però encara queden coses per polir.
  Carla, has fet unes bones anàlisis etimològiques. Compte, però, amb el “deltoedre”, no “deltaedre”. Molt bé la frase conclusiva que tanca el comentari.
  Sarah, els teus comentaris són molt complets, la llàstima és que no t’ha donat temps a fer-los tots. L’anàlisi de la pentalfa és molt exhaustiva, tot i que no has sabut veure que té la forma de 5 alfes majúscules. Mira’t bé el dibuix.
  Andrea, cal especificar molt més: si és majúscula o minúscula, si es refereix a la forma o el so, quina és la relació amb el significat del terme…
  Edgar, bon comentari, tot i que hi algunes imprecisions i alguna falta. I què vols dir amb això que la gammaglobulina és falsa?
  Knarik, repassa’t els altres comentaris per completar aquest interrogants que se t’han plantejat.
  En fi, no trobeu apassionat descobrir que el nostre món, en els àmbits més diversos, està ple mots inspirats en l’alfabet? Si a la matèria d’Anatomia de l’INEF us apareix el deltoide, si a Arqueologia es parla de la pentalfa o la digamma, si us encarreguen de traduir un tríptic promocional del Delta de l’Ebre o, simplement, si mai us recepten una gammaglobulina,… penseu en el que vau aprendre a grec!

 10. Edgar Baena

  Teresa, el que vaig voler dir amb que es falsa era que en aquest article posava que la gammaglobulina era falsa en el sentit que hi havia gent que la venia sense saber-ne els resulutats al 100%, la veritat amb això em vaig liar una mica, pero amb lo del deltoide ho tenia bastant clar!

  Un salut i em torno a estudiar per l’examen de demà!

 11. Laura G

  Hola lida! Doncs vaig a comentar les imatges=)!
  IMATGE 1: La lletra GAMMA sempre fa referència a una sèrie de coses de la mateixa classe ordenades per alguna característica en concret, i en aquest cas es refereix a un conjunt de medicaments il·legals que estan al mercat i han acabat amb la vida de 2 persones.
  IMATGE 2: Com diu el seu nom, DIGAMMA, té forma de dos Gammas sobreposades. Té un valor numèric de 6 i un valor fonètic de W.
  IMATGE 3: L’Ala Delta és un esport de risc i s’anomena així per què la “ala” que el fa volar té la forma de la lletra grega DELTA.
  IMATGE 4: El deltoide és un múscul que forma part del braç i degut a la seva forma triangular el seu nom provè de la lletra DELTA.
  IMATGE 5: El deltoedre(és un poliedre)i s’anomena així perque les seves cares tenen forma de DELTA.
  IMATGE 6: Aquest símbol s’anomena Pentalfa perque està format per 5 ALFAS majúscules. És de caràcter religiós i hi trobem el símbol de Júpiter, Saturn i Mart entre d’altres.
  IMATGE 7: Aquesta és la forma funcional d’una sigmoide i com el seu nom indica, té forma de SIGMA en minúscula.
  IMATGE 8: Els deltes, en aquest cas el Delta de l’Ebre, són territoris de forma triangular que es formen en les desembocadures dels rius i és prou clar que reben aquest nom per la seva forma.
  IMATGE 9: M’he trencat el cap per deduir aquesta Lida…he fet una mica de trampes, però al final ho he aconseguit! Aquesta foto mostra les fisures del nostre crani i que curiosament, tenen forma de LAMBDA en minúscula.
  Fins demà lida!

 12. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Gràcies per l’aclariment, Edgar, i molta sort dilluns!
  Caram Laura, veig al Cristòfol Ferrer també esteu molt forts amb l’etimologia. M’alegra comprovar, Margalida, que els nostres alumnes de batxillerat comencen amb bon peu per treure en el futur una molt bona nota en l’examen de selectivitat…

 13. nuria

  ??????? Lida!
  * imatge 1: la lletra gamma, no sé si serà amb aquest propòsit però, podria ser en el sentit com a escala o gradació de qualsevol cosa.

  * imatge 2: lletra gamma, són dues gammes, una més gran i l’altre més petita.

  * imatge 3: lletra delta, veiem una ala delta, que s’utilitza per a volar i l’anomenem així perquè té forma deltoide.

  * imatge 4: lletra delta, es refereix al múscul, s’anomena així per la seva forma similar a la delta.

  * imatge 5: lletra delta, es tracta de un deltaedre.

  * imatge 6: lletra alfa, són cinc alfes si ens hi fixem, aquest símbol s’anomena pentalfa.

  * imatge 7: lletra sigma, perquè té forma de essa.

  * imatge 8: la lletra delta, es refereix al terreny comprés entre els braços de un riu i la seva desembocadura.

  * imatge 9: lletra lambda, sutura del nostre crani que té la mateixa forma que la lletra minúscula lambda.

  Adeu!! ^^

 14. dani costa

  Kalimera!
  Hi ha algunes lletres mes comlicades que d’altres pero la relacio de la lletra amb el etim crec que es aquesta:
  1.Fa referencia a la lletra gamma,ja que uan gamma en la nostra etimologia es un ventall de objectes organitzats ordenadament.
  2.Aquesta imatge representa la lletra digamma,la unio de dues gammes.
  3.L’ala delta te la mateixa forma que la lletra delta de l’alfabet grec.
  4.El muscul deltoide,coincideix amb la forma triangular de la lletra delta.
  5.En aquest cas la lletra delta es un segment de una forma geometrica,te forma triangular.
  6.La imatge es pot dividir en 5 alfes que estan lligades,s’anomena pentalfa.
  7. Aquesta es la lletra sigma,representada en aquest problema matematic.
  8.En geografia s’anomena delta a la introduccio de forma triangular de la terra en el mar.
  9. La sutura del nostre crani mante la mateixa forma que la lletra lambda.

 15. Alissa Komarova

  Hola,
  vaig a pensar una mica xD.

  1)gamma globulina: Es la tercera lletra del alfabet greg,són un tipus d’electroencefalografia.
  2)digamma –> se l’anomena així perquè suposadament en aquesta lletra antiga s’uneixen dues “gamma” majúscules.
  3)relació amb la lletra delta: ?El deltoide és un múscul de l’espatlla de forma triangular.
  4)La delta es refereix a un prisme que si el separem te 10 formes que son com la lletra grega delta(majuscula).
  5)deltaedre: és un poliedre (figura que té moltes cares) en forma de delta majúscula.Totes les cares d’un deltaedre tenen aquesta forma.
  6)pentalfa: és refereix a l’unió d’unes línies arribant a formar una figura semblant a la d’una estrella, però que són 5 “alfa” juntes unides.
  7)sigmoide: és un dibuix en què una línia té forma de sigma, però referint-nos a la sigma minúscula escrita al final de paraula.
  8)delta:és la formació geològica que alguns rius originen en arribar al mar a causa de l’acumulació de sediments en les seves desembocadures. Només formen deltes els rius que arriben al mar després de travessar una cadena de muntanyes que impedeixen que els sediments es vagin quedant pel camí i fan que els materials es concentrin en el punt de contacte amb el mar.
  9)No se lo que representa la imatge, només veig un crani.
  La Carla A, ha posat que hi ha una forma que ens recorda la lletra grega lambda, pero sincerament no la veig, jo veig una Qui(X) pero en horitzontal.

  M’he pasat mitg hora en aquest exercici ajaj!

 16. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Tens raó, Alissa, que la forma de la sutura del crani no es veu del tot clara. Però els científics que li van posar el nom li devien veure forma de lambda, perquè la van anomenar sutura lamboidea. És la que hi ha entre la P, O i T.
  Et felicito per la teva incorporació al grec; veig que t’afanyes per posar-te al dia.

 17. Pingback: El Fil de les Clàssiques » Blog Archive » El nom de les lletres gregues en el vocabulari tecnicocientífic i humanístic

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *