Què menjava un legionari romà?

Visioneu aquest vídeo en italià del YouTube i segur que ho esbrinareu!

A més de les informacions del llibre, a El Fil de les Clàssiques no us perdeu Rosaliae signorum i sobretot un molt interessant article de Charo Marco a De re coquinaria sobre el cibus castrensis.

Us animeu a enrolar-vos a l’exèrcit romà?

23 thoughts on “Què menjava un legionari romà?

 1. laia

  aave!
  En el video surt que menjaven carn i formatge, però em semble que diu alguna cosa més però no me enterat. En l’enllaç de rosaliae signorum posa que els legionaris menjaven pa, cansalada, formatge i vi aigualit. En l’enllaç de cibus castrensis posa que menjaven buccellatum, que era una galeta. També posa que la seva alimentació es basava en aliments de fàcil conservació i transport, com frumentum (cereals: blat, ordi, civada escanda i el sègol). D’ells feien farina per a elaborar galetes i pa, el panis militaris, pa integral, alhora, que realitzaven cervesa, laridum -carn i cansalada de porc salat- i en algunes ocasions, carn fresca procedent de la caça o dels sacrificis, caseus -formatge-, vegetals i llegums- llentilles i faves-, acetum -vi agre-. Amb el vinagre elaboraven una beguda anomenada posca, que consistia en aigua barrejada amb vinagre. Plinio, comenta en la seva Història Natural que podia estar composta també d’ous, oleum -oli d’oliva-, aqua, vinum, cervisia i sal. No tenien ni vi, ni sal, ni vinagre, ni oli i, al menjar blat, ordi, i carn de cérvol i de llebre cuita i sense sal, es posaven malalts del ventre i morien. També posa que a vegades els donaven llentilles i coques, i això per els romans son menjars de estan prescrits per a les ofrenes dels morts. (:O que curiós això no ho savia)

  vaale!

 2. Camila

  El menjar principal dels legionaris era el pa (que per això rebien 25 kg de blat al mes) i completaven la seva dieta amb formatge i carn, normalment cansalada. El dinar s’anomenava “prandium”, més frugal al migdia; el sopar era “cena”, més abundant al capvespre.

 3. Anna Salas Tarré

  El menjar més bàsic i característic del legionari romà era pa,per elaborarlo rebia 25 kg de blat al mes.
  El formatge i la carn, normalment cansalada completaven la dieta alimentària.
  I les hores en les que es menjava eren;
  Quan tocava la trompeta era senyal de anar a menjar.
  ”Prandium” era el dinar, al migdia.
  ”cena” era el sopar que era al capvespre.
  Menjaven també allò que la terra els donava; a Espanya per exemple era una terra d’abundants horts, i els legionaris romans van inventar el nostre conegur ”Gazpacho” a base de productes horícoles, després del descubriment d’Amèrica en van anyadir més.

  A Espanya la caça era abundant, els legionaris van tenir un menú ben sortut; llebres, conills, porc senglars, en general tot aquell animal que poguessin caçar.
  Cada legió de guarnició s’encarregava de comprar el subministrament que podien trobar-se a la zona i si s’estava en una zona gastronòmicament privilegiada llavors es menjava força bé, cosa que no ha canviat gaire.

  Informació del llibre de Llatí 1 i http://www.historialago.com/leg_01350_vida_cotidiana_01.htm

 4. haja

  Lidaaaaaaaaa!
  Els romans menjaven coses molt seblan a les que ara menjem,com les verdures…
  la anna,camila i la laia ja tu an dit tot xd!!!

  un petonas

 5. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » El pa en temps dels romans

 6. Zícora

  Salve.

  He vist el vídeo i he pogut observar que els legionaris romans s’alimentaben principalment de pa, formatge o cansalada, i també moltes verdures variades

  Vale.

 7. Cristina Berjano

  El menjar principal era el pa, però també menjaven carn i formatge. Em sembla interessant aquests apunts ja que així averiguem que menjaven els nostres avantpassats els romans!
  M’agradaria provar el que menjaven, els grecs ja ho he provat, ara vull els romans :)!

 8. Uxue Avilés

  Salve!!

  El que he pogut veure en el vidio és que el menjar que menjaven els romans principalment era el pa, però també menjaven una mica de carn i formatge. És molt interessant veure el que menjaven, ara puc dir que m’assemblo bastant a ells ja que jo també menjo molt de formatge jajaja.

  Vale!!

 9. Eulàlia

  Em sembla que han dit que els legionaris menjaven carn, pa, formatge i no sé que més ha dit.

  Crec que són aliments que com a proteïnes que són donen molta energia pels soldats.

  Vale!

 10. Laia Sánchez Puerto

  Salve!!

  Després de veure aquest video puc saber que els romans menjaven pa principalment, tot i que tambè s’alimentaven de carn i formatge. Per altre banda, trobo que són interessants aquests articles ja que podem saber moltes més coses sobre els romans i curiositats.

  Vale!

 11. serna.marta2010

  Salve!!!
  Quin video tan interessant. He apres que els romans menjaven principalment pa. Tambe he vist que menjaven carn i formatge. La meva opinió és que actualment la alimentació s’ha ampliat ja que tenim aliments més variats, pero basicament menjem molt pa i carn. I el formatge tambè es bastant important en la nostra dieta.

  Vale!!!

 12. Laura Luna

  Veient el video he vist que els romans menjaven pa, carn i formatge.
  Qui sap si modificant una mica el menjar dels romans hem arribat a la famosa dieta mediterrània!
  M’encanta saber coses tant quotidianes dels avantpassats, no sé, se’ls fa més pròxims, més com nosaltres.
  Molt interessant! 🙂

 13. Ivan Zapico Fernandez

  Salve!
  El vídeo és molt interessant, els aliments que consumien eren sobretot crans de chivo, porc,gallina , vaca, conills, perdius i tot tipus d’animals. Per d’aeltre banda menjaven : formatge, pa i tortes que les feien de blat. Clar està que depenent de la zona on estiguessin les legions hi havia més menjar o menys. Per beure: vi i aigua. És curiós que per exemple a Hispania les legions romanes van crear el “Gazpacho” un plat típic espanyol. Es diu que les legions tenien uns grans cuiners.
  Vale!

 14. Miriam Pelegrina

  El video esta molt be!Hi ha coses curioses!
  Lo que eh pogut veure esque menjen tot tipos d’anmals, tambe pa i formatge!
  Es interessant saber que els romans menjaven lo mateix que menjen nosaltres avui en dia!

 15. molina.rocio2012

  Salve!!!
  Mirant el video i enganxant algunes coses que es podien sobrentendre en italià crec que el que menjaven els legionaris romans era pa, formatge i carn, pot ser? El vídeo està molt complet!

 16. Eric Andreu

  Molt interessant el vídeo.
  Encara que amb italià, he entès que menjaven diversos tipus de carn, pa i formatge. És interessant veure que tots aquests aliment, i més, han desembocat a la que avui coneixem com a la dieta mediterrània, i que nosaltres disfrutem. També és curiós veure amb quins aliments podien aguantar tant alt ritme físic per estar preparats per les batalles i no defallir en tant importants moments on l’exercici físic és extrem.

 17. lourdes caparros

  Salve!

  Em sembla molt interesant saber el que menjaven els nostres abantpasats,a mi personalment no m’agrada el formatge i algunes carns,però el pà m’encanta, ja tinc una cosa en comú amb els romans,ja que ells principalment menjaven aixo,jo crec que podria aguantar menjant nomes pa 🙂

  VALE

 18. bautista.noelia2011

  Salve!
  En aquest video el que he pogut entendre es que mejaven pa , carn i formetge.
  Graciés aquets video podem saber com menjaven els romans ja que aixo els hi donava molta energia per poder lluitar contra els adversaris.

  Vale 🙂

 19. Chaima Anza

  La vida de un legionari com diu el nom, és una persona rica ni amn poder. I per tant com a primera unitat militar de l’exèrcit de l’Àntiga Roma. El que podien menjar: carn,pa i formatge. Una dieta no equilibrada ni sana.Un menjar en el que els tons de color no destacavem. NI LET, NI FRUITA, NI PEIX…).

  Amb aquests aliments era probable que hi hagafessin colesterol i estrenyiment. Aquest menjar debilitar i no proporciona cap vitamina(A,b,C) ni res de força. Pobres aixì lluitaven amb aquesta fam i debilitació.

  Molta gent és pensa que la guerra, nomès és un joc de foc i d’armes. Doncs s’ha de tenir en comte els conseqüències:fam,misèria,morts..).I tot per un conflicte que és pot solucionar, l’única cosa que no es pot solucionar la mort, malaugradament on persones se’n van sense culpa i el que pateix la situació som els ciutadans i els soldats militars..!

  LA PAU ÉS L’ELEMENT QUE SIMBOLITZA L’ESSÈR HUMÀ, COM A PERSONA (i la fam és la que ens fa miserables)!

 20. Patrícia Ortiz

  Salve!
  Un vídeo molt interessant, llàstima que sigui en castellà i no l’entenguem del tot, però es fa el que es pot.
  Els romans menjaven carn, pa i formatge. Potser ho passaven malament en la lluita prrò no en la seva dieta! Jo mateixa la faria ajajajaj!
  Vale!

 21. Paula Franco Semitiel

  Salve!

  El video està explicat en italià però s’ha entès tot el que es deia perfectament.
  Ens ha explicat d’una manera breu i perfecte l’alimentació dels soldats romans.
  Tenien una vida molt dura però lluitaven per a la Pàtria.
  Solien menjar carn i formatge acompanyat amb pa.
  Com es pot veure, no hem canviat tant. Si que és veritat que actualment la gastronomia és molt més rica i variada, però els aliments bàsics són els mateixos.

 22. Margalida Capellà Soler Post author

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *