Rosaliae signorum

proyecto-phoenix.jpgAquest migdia a Caixafòrum Barcelona, dins la seva programació d’activitats familiars,  el grup de reconstrucció històrica Projecte Phoenix-Legio VII Gemina de Tarragona  ha presentat Rosaliae signorum. Me’l vaig perdre quan el van representar en l’última edició de Tàrraco viva i per poc avui. Sort del correu de la revista Auriga, la gran difusora del món clàssic a casa nostra i la millor revista com fa uns dies vaig llegir al diari Avui en un article d’opinió de l’escriptor Ignasi Riera. legionari-art.jpg

 

A Rosaliae signorum hi ha hagut una projecció amb imatges arqueològiques i comentaris fonamentats en fonts històriques i documents arqueològics  sobre el culte i la vida quotidiana a les antigues legions romanes de fa dos mil anys. S’ha pogut veure de prop una domus signorum (capella de les insígnies, on també es guardaven els estalvis dels legionaris), un tabularium legionis (oficina on es registraven tots els permisos i les feines dels soldats i un papilio (tenda dels legionaris) amb figurants  i amb testimonis reals com és el cas d’una carta d’un soldat egipci que de Karanis escriu en grec a la seva família, o la d’una dona des de la soletat de la caserna de Vindolanda a Britània, prop del mur d’Adrià, que és una invitació per celebrar el seu aniversari en companyia. També s’ha parlat de la duresa de la vida dels legionaris a Dura

 

 Europos a l’actual Líbia, de la caserna amb les tendes dels legionaris, del praetorium, dels vici amb les termes, de les mansiones, de la vida quotidiana, del menjar (pa, cansalada, formatge i vi aigualit) i de les tasques diàries (neteja de latrines, de banys públics, de botes, patrullar camins, fer guàrdia, anar a comprar aliments i queviures, escorta oficial, extracció de pedres de la pedrera… i dels més privilegiats curar i fer dur una dieta sana als legionaris, i entre els immunes hi havia el librarius, el tabularium, el cornicularius, el beneficiarius, el culte religiós … Rosaliae signorum és el nom d’una de les festes que celebraven les legions romanes arreu de l’imperi durant el mes de maig. Consistien en una ofrena de roses, amb vessament de perfum, a les insígnies militars (  signa militaria) custodiades a la domus signorum: aquila, imago, signum, vexillum… Al centre, hi havia una reconstrucció d’una ara que es troba a Sant Pere de Galligants a Girona amb la dedicació a Júpiter en motiu de la celebració de la fundació de la Legio VII Gemina. Per altres fonts sabem que va tenir lloc el 10 de juny del 68 i que no van perdre l’àguila, per tant va existir fins al final de l’imperi romà.

A veure si saps com es diu en llatí el portador de l’àguila, el més important dels portaestendards en l’exèrcit romà? i com es deien els altres portaestards? Què passava quan una legió perdia l’àguila? Quan tenien lloc les festes anomenades Rosaliae signorum i en què consistien?

8 thoughts on “Rosaliae signorum

 1. Montserrat Tudela

  Margalida,
  Gràcies per les floretes !
  Jo també vaig anar a aquesta activitat de reconstrucció històrica, feta amb rigor científic i llenguatge planer.
  El meu fill Roger, estudiant de 4rt de primària, va sortir encantat… i li va agradar molt. També es va adonar que els papirs no són només una dèria de la seva mare…

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Montserrat, per deixar constància del teu pas per aquí! Els afalacs són ben sentits i merescuts! Quina llàstima que no hagués estat un dia feiner i així ho hagués pogut compartir amb els alumnes!

 3. Raquel

  A mi em sembla també que hauria estat molt bé anar allà, hauria sigut bastant interessant.

 4. laia

  liidaaaa!
  el portador de l’àguila legionària, el més important dels portaestandards,es deia aquilifer, els altres es deien:
  benefiaciarii (encarregats de missions de confiança), els straten (escuders), els comentarienses (arxivers), els cornicularii (comptadors) i els actuarii (escrivents). Els tribuns militars es dividien en laticlavii (afectes a l’administració) i angusticlavii (missions pròpiament militars). Als centurions els auxiliava un oficial secundari anomenat optio, alguns dels quals també exercien funcions administratives. En cavalleria el sotsoficial que manava una turma (nou genets) era anomenat decurió. Altres sotsoficials eren el tesserarius (equivalent a un sergent), el signifer o vexillarius (portaestandart), el campiductor (instructor) i el pecunarius (furriel).
  Rosaliae Signorum és el nom d’una de les festes que celebraven les legions de l’imperi Romà i que consistia en una ofrena de roses a les insígnies militars custodiades a la domus signorum (capella de les insígnies).

  (no he trobat la pregunta de que passava quan una legió perdia l’àguila)

  valeeee!!

 5. Oriol Garcia

  Hauría estat molt be estar alla presents i conteplar aquest tipos de coses, estic segur que aguessim aprés moltisimes mes coses de les que ja savem!

 6. Albaa!

  Esta molt bé i molt interesant
  tindriam que anar a veure algun dia alguna cosa aiixii no? jaja:D

  que vagi bé!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *