La tercera edat de Dànae

Els alumnes de Badalona continuen trobant referències clàssiques arreu de la ciutat i, amb la càmara del telèfon a punt, segueixen amb la seva cacera fotogràfica.

Aquesta vegada l’Annia ha trobat una residència de la tercera edat anomenada DANAE.

residencia-danae-2.JPG

Qui era Dànae? Així com hem trobat relació entre Baucis i un hotel o entre la inscripció Haec est porta coeli amb una església, n’hi sabeu veure alguna, entre el mite de Dànae i una residència d’avis?

17 thoughts on “La tercera edat de Dànae

 1. Ana i Paula

  Dànae era filla d’Acrisi i d’Eurídice. El seu pare la va tancar per protegir-la de que la mataran, per això potser li han posat aquest nom a aquesta residencia, perque ara enviem a les persones de la tercera edat a les residencies perque els cuidin i no els passi res.

 2. ana i paula

  Dànae era filla d’Acrisi i d’Euridice. El seu pare la va tancar perque a l’oracle va veure que el fill que tingues la seva filla Dànae el mataria a ell. Per això la va tancar.
  La veritat es que no hi trobo la relació perque a les eprsones de la tercera edat no les enviem a la residencia perque vagin a matar a algu.

 3. laia

  avee!
  En la mitologia grega Dànae era filla d’Acrisio, rei de Argos i Eurídice, filla de Lacedemón.
  Decebut per mancar d’hereus barons, Acrisio va demanar a l’oracle si això canviaria. L’oracle li va dir que fos al fi de la Terra on seria assassinat pel fill de la seva filla. Perquè aquesta no tingués fills, Acrisio la va tancar en una torre de bronze o en una cova. Però Zeus va arribar transformat en dutxa o pluja d’or i la va deixar embarassada. Poc després va néixer el seu fill Perseo. Empipat però sense voler provocar la ira dels déus matant al descendent de Zeus, Acrisio va llançar a Dánae i Perseo al mar en un cofre de fusta. El mar va ser calmat per Posidó a petició de Zeus i ambdós van sobreviure. Van arribar la costa de la illa de Serifos, on van ser recollits per Dictis, germà del rei de la illa, Polidectes, qui va criar a Perseo. Més tard, després que Perseo matés a la Medusa i rescatés a Andrómeda, la profecia de l’oracle es va fer realitat. Va partir cap a Argos, però com coneixia la profecia va marxar abans a Larisa, on se celebraven uns jocs atlètics. Acrisio estava allí per casualitat, i Perseo li va copejar accidentalment amb la seva javelina o el seu disc, complint la profecia. Massa avergonyit per a regressar a Argos, va donar llavors el regne al seu nebot Megapentes i va conquistar el regne de Tirinto, fundant també Micenas i Midea allá.

  La veritat és que no se perquè li posen aquest nom a una residencia d’ancians.

  vaale! 🙂

 4. Cristina

  Ave amici=)

  Dànae era una princesa argòlidala,
  filla d’Acrisi i Eurídice.
  Tot i que el mite de Dànae em va agradar molt, no trobo relació directa entre la seva història i el fet de que hagin anomenat així a una residència d’avis, ja que Dànae era jove..

  Valee!

 5. Ariadna

  Segons la mitologia grega, Dànae fou una princesa argòlida, filla d’Acrisi i d’Eurídice.
  La relació que jo trobo és que el pare de Dànae la va tancar en una torre ,per temor a l’oracle, segons el qual un nét seu el mataria.En una residència ,algunes persones decideixen portar a familiars perquè puguin estar ben cuidades i no els hi passi res.

 6. Annia

  Ave!
  Dànae era filla del rei d’Argós i d’Euridicer.
  Jo que sóc la que he mandat la foto a la Teresa i ara pensant-ho bé no se quina és ben bé la relació.
  Així estirant molt el fil podriem pensar que li han posat aquest nom a la residència de la tercera edat perquè com bé a dit l’Anna el pare de Dànae també volia tancar-la per protegir-la, o protegir-se a ell mateix.

  Vale!

 7. Thaïs i sara

  Aveeeee!
  Dànae era la dona que van tancar a la torre i zeus la va violar entrant en forma de pluja i va tenir un fill Perseu, el qual la profecia deia que mataria al seu avi i finalment ho va fer. Nosaltres no li trobem la relació, encara que es podria dir què com a Dànae a ells els han tancat sense el seu consentiment.. però no ho creiem provable. També pot ser que tancant a Dànae , salva la vida del pare que a la vegada és avi de Perseu, i això pot ser un simbolisme com dient, que dins la residència estan sans i estalvis.

  Vale!!

 8. Coty

  Danae era la filla d’Acrisi i Eurídice reis d’Argos i va ser tancada pel seu pare a una torre, ja que segons un oracle el seu net el mataria. Però Zeus va arribar al seu amagatall convertit en una pluja d’or i poc després va néixer Perseu. Enfadat Acrisi llençà en un bagul de fusta a la seva Danae i a Perseu. Després de matar a Medusa i de rescatar a Andròmeda marxa a Larisa on accidentalment mata al seu avi amb un disc (s’estaven celebrant uns Jocs Olímpics allí).
  Suposo que aquesta residència va rebre aquest nom pel cas contrari: en comptes de ser el pare qui envia el fill a una torre, és el fill qui l’envia a una residència.

 9. Margalida Capellà Soler

  Annia, potser podries demanar a la residència Dànae el perquè del seu nom?

 10. Raquel

  Jo he buscat informació sobre Dànae i he trobat això:
  http://ca.wikipedia.org/wiki/D%C3%A0nae

  Jo penso que igual que el seu pare la va tancar a torre per temor a l’oracle, per tant volia cuidar-la i protegir-la, per això té relació amb la residència, perquè allà portem a les persones de les que no podem fer-nos càrrec perquè les cuidin.

 11. lina

  Dànae era filla del rei d’Argós i d’Euridicer.el seu pare la va tancar a la torre per protegirla, la relació que pot existir és que a la residència es porten a les persones per tenir cura de ellas, jo crec que aquesta es la relació.

 12. Oriol García

  Es molt repetitiu per què aquí adalt ja ho posen, però Dànae era filla del rei d’Argós i d’Euridicer. El seu pare la va tancar per a que ella estigués protegida de l’oracle, i d’aquí suposo que ve la relació des-de a l’eshores, amb aquesta residència d’ancians.

 13. Sara

  La relació que hi pot haver entre el nom de la residència i el mite de Dànae, ja explicat en molts comentaris anteriors,és que és una residència per persones grans,un lloc on se suposa que estàn protegits i no poden sortir sense permís, com quan Dànae és tancada pel seu pare.

  Les altres parts del mite, com la violació de Dànae o que Perseu sigui l’assasí del seu avi no crec que tinguin gaire relació amb la residència.

 14. Marina Garcia

  Salve!

  He passat per devant d’aquesta residència d’avis un munt de vegades, però mai m’havia adonat de com es deia.

  Dànae, tal i com diuen en la resta de comentaris, és la filla d’Eurídice i d’Acrisi, el rei d’Argos.
  Un oracle li va dir que el seu net la mataria, i per aquest motiu, el seu pare la va tancar en una torre.

  Aquest deu ser el motiu per el qual han posat Dànae a una residència d’avis, ja que la gent va a les residències quan no poden cuidar-se sols i necessiten a gent que els cuidi per tal de no perdre la vida.

  El mite segueix quan Dànae està tancada a la torre i Zeus, entra transformat en pluja d’or, i fecunda a Dànae. Fruit d’aixo, neix Perseu. Aleshores, Acrisi va ficar a la seva filla i el seu nét a una capsa de fusta i els va llençar al mar. Els deus van calmar el mar i aixi van aconseguir sobreviure. Van arribar a les costes de Serif. Allà van criar a Perseu. Perseu va matar a Medusa i va rescatar Andròmeda. Perseu, va anar a Larisa, a uns jocs atlètics, on casualment estava Acrisi. Perseu va ser aleshores quasn va matar al seu avi accidentalment.

 15. Jordi Berdún

  Salve!

  La residència Danae, situada a la Ramba de Badalona , destaca per la seva façana amb un to una mica moderns. Si alguna vegada heu passejat per la rambla, veureu que està tota plena de cases de pescadors, menys aquesta.

  Tot i això, un element imprencindible és el nom que li dóna, Danae. Danae se la pot conèixer ( pels que no facin mitologia ni clàssiques) per ser la representació femenina del pintor Tizià.

  Mitològicament, Danae era filla d’Acrisi, rei d’Argos i Eurídice. Va ser mare de Perseu , després d’haver sigut engendrada per Zeús, mentra aquesta estava tancada a una torre. Moltes vegades , se li ha donat carència d’haver estat la fundadora de la ciutat d’Ardea al Laci.

  Segons ens explica la mitologia, el pare de Danae, Acrisi, va rebre la visita d’un horàcle. Aquest horàcle li va dir que anés amb compte amb la seva filla, ja que el seu net el mataría. Una vegada havia sapigut aquesta informació va tancar a la seva filla en una torre. Una nit, mentre Danae dormia, Zeús tranformat en una nuvolosa d’or va entrar a la cambra i va facundar a Danae. El seu pare ,empipat per la situació que tenia la seva filla, els va tancar a una campsa i els tirà al mar. Van anar surant fins arribar a la costa de la illa de Serifos, on van ser recollits per Dictis. Dictis era germà del rei d’aquesta illa. Després que Perseu matés a la Medusa i que aquest rescatés a Andròmeda,l’horàcle es va convertir en veritat. Acrisio, com coneixia la profecia, va marxar cap a Larisa. En aquest indret es celebraven un jocs atlètics. En aquell mateix lloc estava el seu net, Peseu, i , sense donar-se compta, la llançar la seva jabelina i aquesta acabar amb la vida del seu avi. La profecia es va fer realitat. Com que amb aquella situació no podia anar a Argos, va donar llavors el regne al seu nebot Megapentes . Va conquistar el regne de Tirinto, fundant també Micenas.

  La relació que té el nom amb la residència es que, aquell indret està pensat per el descans i l’espera de la mort.Ja que és llei de vida i ningú el pot canviar. Tal i com va fer el pare de Danae , volent canviar el destí, no ho va poder aconseguir i va morir.

  Vale

 16. gimenez_tha

  Hola!

  Danae era filla d’Acrisi, rei d’Argos, i Eurídice, filla de Lacedemón.

  Com que no hi havia descendents barons, va anar a l’oracle per veure si això canviaria, però aquest li va dir que el seu net el mataria, fill de Dànae.

  Perque la seva filla no tingués fills, la va tancar a una torre. Però Zeus va entrar en forma de pluja d’or i va engendrar Perseu.
  Acrisi, per no matar un fill de Zeus i així empipar-los, va llançar a la seva filla i Perseu al mar en un cofre de fusta.

  El seu pare la va tancar en una torre perquè, segons un oracle, un net seu el mataria. Però Zeus va entrat igualment a la cambra transformat en pluja d’or i d’aquí va néixer Perseu.

  Posidó, per petició de Zeus, va calmar el mar i van sobreviure arribant a Sèrifos, on van ser recollits per Dictis, un pastor i germà del rei de l’illa, Polidectes, qui es va casar amb Dànae i va criar a Perseu.

  Una vegada ha matat a la Medusa i rescatat Andròmeda, la profecia es compleix. Així doncs, es va anar cap a Argos, però abans va marxar a Larisa, on se celebraven uns jocs atlètics i on estava Acrisi per casualitat. Perseu el va colpejar amb el disc accidentalment, complint la profecia.

  Com que estava avergonyit, va donar el regne d’Argos al seu nebot Megapentes i va conquistar el regne de Tirinto, fundant Micenas i Midea.

  La veritat és que no sé perquè li donen aquest nom a una residència d’ancians, perquè no trobo cap referència que tingui a veure.

  Adeu!!

 17. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Realment, Jordi, és una llàstima que enmig d’una fçana litoral de cases de pescador hi hagi una construcció moderna. Si vas amb els ulls ben oberts, Marina, descobriràs referents clàssics als lloc més insospitats. Ningú s’anima a incorporar-la al Google maps d’establiments clàssics? L’Annia ho ha descobert i fotografiat, ens ho ha deixat ben fàcil, sobretot perquè vosaltres sabeu on es troba.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *