Pandora, per Carla Domingo

pandora_-_john_william_waterhouse.jpg

Pandora, que significa “tots el dons” o “regals de tots”, va ser la primera dona  sobre la terra, segons la mitologia grega.

Zeus, enfadat perquè Prometeu va robar el foc i l’entregà als homes, va decidir crear la primera dona com a càstig per a aquest. Pandora fou creada per Hefest déu ferrer. La va crear  formosa, bella i li donà vida.

Els altres déus es van encarregar de donar-li els altres dons que li faltaven. Afrodita  li concedí la bellesa eterna i els encants; Atena, li concedí la saviesa  i habilitat; Hermes li concedí el do de la llengua; Apol·lo li regalà una suavíssima veu, tendra i meravellosa. Les tres Gràcies i les Hores es van encarregar de guarnir-la tant amb vestits, joies, com flors.

Així doncs, Pandora tenia tots el dons i estava preparada per baixar a la terra, però primer Zeus li regalà una caixa. En aquesta caixa curiosament s’hi guardaven tots els mals i misèries per al món: l’enveja, el despit  la venjança…

Finalment, Pandora va baixar a la terra on l’esperava Epimeteu. Quan Epimeteu veu Pandora, es commou, queda fascinat amb tanta bellesa, dolçor…  S’acaba sentint orgullós de ser el seu espòs.

Abans de tot, Epimeteu havia fet un jurament al seu germà, Prometeu,  que mai no acceptaria un regal de Zeus. Il·luminat per tanta bellesa, Epimeteu ni ho recordà i acceptà  Pandora.

Pandora, encegada per la curiositat de que podria obtenir aquella caixa, la va obrir. En obrir-la, va deixar anar tots els mals i quan  va voler tancar-la, s’adonà que dins aquella caixa només quedava l’Esperança, l’únic bo entre tots els mals que contenia la caixa, per a confortar a la humanitat de tantes desgràcies. Per tant, a l’home sempre encara li queda l’esperança. D’aquí ve l’expressió “l’esperança és l’últim que es perd”.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=2385XPrtwg4[/youtube]

Carla Domingo Luengo, 1rBatx A, “Grec i Llatí”

10 thoughts on “Pandora, per Carla Domingo

 1. Margalida Capellà Soler

  Bon article, Carla! De totes maneres, perquè no busques per internet la influència d’aquest mite en el cinema o en la música. Segur que trobaràs informació que ens agradarà. Bona recerca!

 2. marta

  Trobu que aquest mite té una manera molt maca d’explicar, que per moltes coses dolentes que hi hagin per tot arreu, sempre ens quedarà la esperança.Algo petit i insignificant, com una petita papallona. Aquest mite,com molts altres, a tingut una gran influència en el món musical, donan nom a un grup “La caja de Pandora”, igual que el mite de Morfeu, a un altre grup, com és “El sueño de Morfeo”.

 3. Sara Pérez

  Aquest mite és molt macu ens ansenya que hi ha moltes coses dolentes pero que sempre ens quedara l’esperança que és l’ultim que es perd igual que és l’ultim que hi havia a la capsa.

 4. Camila

  Aquestes vacances he vist una peli anomenada “la brújula dorada” i parlen d’una espècie de pols que s’assempla molt a l’història de la caixa de Pandora: aquesta pols fa que els nens tinguin dolors o pensaments dolents… l’he vist i m’ha fet enrecordar!

 5. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Xerrada de la dra. Reich: Déus i herois a la literatura grega

 6. Pingback: Anònim

 7. Pingback: Prometeu i Pandora | El fil del mite grec

 8. Pingback: Expressions mitològiques: “Caixa de Pandora” | L'univers clàssic dels nostres mots

 9. Pingback: El mite de Pandora | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *