La metamorfosi de Narcís, segons Dalí

metamorphosis.jpg

Fa uns dies, va arribar al Museu Dalí de Figueres un dels seus quadres, titulat La metamorfosi de Narcís. Aquest quadre és propietat del museu Tate Modern de Londres. Estarà al Museu Dalí fins al pròxim gener.
Per primera vegada, es podrà veure el quadre juntament amb un poema que va fer Dalí sobre la metamorfosi de Narcís.

Aqui teniu un fragment d’aquest poema, extret del bloc Doceo et disco:

“Cuando esa cabeza se raje
cuando esa cabeza estalle
será la flor,
el nuevo Narciso,
Gala, mi narciso.”

Sara Pérez Hernandez
Grec 2n batxillerat

26 thoughts on “La metamorfosi de Narcís, segons Dalí

 1. Lluís

  Sara,
  t’agraeixo el detall de dir-me que havies utilitzat el fragment del poema de Dalí. De totes maneres, és d’en Dalí, no pas meu!
  Aprofito per felicitar-vos pel premi del blog. Amb el teu missatge m’has donat oportunitat de fer-ho (a la Margalida ja la vaig felicitar personalment a Girona).
  Una salutació ben cordial per a tots.
  Lluís.

 2. mcapella

  Moltes gràcies, Lluís, per escriure a la Sara!
  Sara, et recomano un article d’Agnès Cruanyes “El mite de Narcís en l’obra daliniana” pàgines 9-11 de la revista Auriga núm. 6, 1992. A la biblioteca del centre, hi trobaràs tots els números, fins i tot els primers, gràcies a una donació.

 3. Bouchra

  es nota com t’esforçes eeee Sara, per acumular puntets si vols pots pujar la nota fent un comentari d’aquesta obra pictòrica com les que fem amb la marta i penjar-la perque no la entenc massa que et sembla la proposta????

 4. Raquel Martos Almodóvar

  uuuuuuuuuuh la Sara.. segueix igual de treballadora que l’any passat o més!
  jajajajaja!
  FELICITATS Sara..!
  m’agrada el poema i el quadre (:

 5. Verónica Vega

  Ben fet Sara!! Molt bon treball, felicitats! Encara que hagi costat una mica pels problems dels ordinadors del cole ha valgut la pena pel resultat.

 6. Camila

  M’agrada molt el poema, però la veritat és que el quadre no l’entenc gaire. Tot i així molt bon treball!

 7. Pingback: Dia de la Internet Segura: és narcissista la nostra identitat digital? | El Fil de les Clàssiques

 8. Pingback: Què vol dir ser narcisista? Narcisisme? | L'univers clàssic dels nostres mots

 9. alba

  Salve!
  L’estil de Dalí és el surrealisme . El quadre de Dalí representa perfectament el mite de Narcís, que tracta sobre un noi, Narcís fill de Cefís i de Liríope, del qual Eco, una nimfa ,s’enamora. Aquest la refusa i una deessa Nemesis el castiga fent-li que s’enamori del seu reflex.. En primer lloc trobem al propi Narcís veient el seu reflex a l’aigua representat amb colors càlids que fan referència a la passió que sent per ell mateix, i al costat a la nimfa Eco, observant a Narcís, representada amb tons freds que fan referència a la seva situació: refusada, abandonada,.. De fons segons explica el vídeo, hi ha un conjunt de persones, uns pescadors, que observen l’escena.

 10. Àlex Vallés

  Com a condemna per haver rebutjat a Eco, Nemèsis, la deesa de la venjança li provoca sed i en anar a a beure aigua Narcís es veu reflexat, s’enamora de si mateix, cau a l’aigua i s’ofega.

  Dalí fa una representació surrealista de la metamorfosi i recomana llegir un poema a la vegada que es mira el quadre. L’estil de Dalí va provocar admiració en el pare de la psicoanàlisi, Sigmund Freud.

 11. ALEX nuñez

  Explica la metamorfosi amb les teves paraules i, a partir del que diu el vídeo, presenta la interpretació que en fa Dalí. Quin és l’estil pictòric d’aquest artista empordanès?
  Narcís era un noi d’una bellesa increïble, i això feia que tant les noies com els nois s’enamoressin d’ell; però ell es insensible al amor.
  Una nimfa ( Eco) es va enamorar d’ell però ell la rebutja, i ella s’amaga a una cova consumin-se fins no ser finalment res més que una veu; i demana venjança a Nemesis la qual fa que Narcís s’enamori del seu propi reflex en una font, i caigui a l’aigua ofegant-se.
  D’aquesta aigua surt una flor, el narcís.
  Al quadre de Dalí observem a un costat a Eco amb colors més càlids en referencia a la venjança i el fort amor que sent per Narcís, i al costat una mà que agafa una flor ( el narcís) que fa referència al propi Narcís i per això es representa amb colors més freds, per mostrar la seva insensibilitat en l’amor.

  “Fábula de Píramo y Tisbe” de Góngora. Explica la metamorfosi amb les teves paraules i comenta com s’utilitza en el poema. aprofita el que sàpigues sobre l’autor.
  La metamorfosi de Piram i Tisbe ens parla de dos joves enamorats els quals no poden estar junts per culpa de les enemistats de les seves famílies, per la qual cosa només poden parlar a través d’un mur; es per això que decideixen escapar-se junts amb la mala sort de que, piram en arribar al lloc acordat es troba amb un lleó tot ensangonat i deisi-deix amagar-se. En tornar troba el mocador de la seva estimada Tisbe tot ensangonat i pensa que el lleó se la menjat, i per això es clava la seva espasa a l’estomac.
  Una estona desprès arriba Tisbe i en trobar al seu amat Piram a punt de morir, desi-deix treure’s la vida ella també amb la mateixa espassa, de tal forma que tots dos moren junts.
  En el poema s’ens parla d’aquest amor pur que tots dos es tenien i de la tràgica mort de tots dos enamorats.
  Sobre l’autor ( Góngora) va ser un poeta i dramaturg espanyol del Segle d’Or, màxim exponent del corrent literari conegut més tard, i amb simplificació perpetuada al llarg de segles, com culteranisme o gongorisme, l’obra serà imitada tant en el seu segle com en els segles posteriors a Europa i Amèrica.

 12. Sebastián Lindo Azañero

  Salve
  Narcís: segons el mite, Narcís era un jove de gran bellesa fill de la nimfa Liríope i el riu Cefís. Per la seva bellesa era desitjat per molts però era arrogant i no va correspondre a ningú, va rebutjar entre altres a la nimfa Eco. Com a càstig els déus el van castigar i van fer que s’enamores d’ell mateix al veure el seu reflex en un llac. Va acabar morint per aquest amor apassionat i els déus el van immortalitzar com la flor de mateix nom.
  A la representació de Dalí es veu una mà gegant que porta una arrel de la flor del narcís, un reflex al riu i el jove mateix al costat abans de la seva metamorfosi en un estat de desesperació i confusió. Al fons es veuen persones que podrien ser pretendents de Narcís. Fa referencies a al·lucinacions degut a l’interès de Dalí per Freud i la psicoanàlisi.

 13. Maria Sorribes

  Salvete omnes!

  La metamorfosi de Narcís segons Ovidi comença amb una explicació dels orígens de Narcís, fill de Liríope que va ser violada pel riu-déu Cefís per provar els dons profètics i endevinadors de Tirèsias.
  La bellesa de Narcís es comença a mostrar als quinze anys, aquest noi ja apuntava maneres perquè la seva mare era molt bella també.
  Un oracle quan va néixer Narcís li va comunicar a la seva mare que el nen desperta passions des de ben petit i que tindrà una bona esperança de vida.
  Un dia mentre Narcís estava al camp es troba a la nimfa Eco, que era molt xerraire i que repetia les paraules de la gent .
  Eco és víctima perquè Narcís l’abandona perquè s’havia enamorat d’ell mateix i de la seva bellesa, es mostra que Narcís juga amb els sentiments de la nimfa, ja que Eco estimava Narcís.
  Com a venjança, Narcís mor degut a la seva bellesa i es transforma en lliri, una flor amb els pètals blancs i de color groga.
  Narcís mor per la impressió i la sensació de veure’s reflexat a sí mateix en l’aigua, a més de l’admiració a sí mateix que li provoca aquest fet.
  Aquí es descriu la història d’un amor impossible a més a més dels perills que comporta tenir molt bellesa “per se”.

  Dalí representa en el seu quadre el moment en què Narcís s’està contemplant a l’aigua i es veu reflexat a sí mateix.
  En el vídeo s’esmenta que el pintor fa palés en el drama humà de l’amor i mort de Narcís a més esmenta la necessitat de tenir la metamorfosi de Narcís al davat perquè la necessites llegir sobre la marxa a l’hora de contemplar la pintura correctament.
  Dalí és un pintor surrealista.

  M’agraden aquests versos de Dalí sobre aquesta metamorfosi, està clar que destacava tant en pintura com en poesia.
  M’agraden perquè mostra el seu amor platònic per Gala i el seu amor per ell mateix.
  Dalí fa una analogia del seu amor per gala amb la transformació en flor de Narcís.

  Valete omnes!

 14. Laura Pacheco

  El mite de Narcís, molt resumidament, tracta sobre la bellesa d’aquest noi, el qual rebutja a tots els nois i noies que l’estimen, fins i tot a Eco, una nimfa. Per aquest motiu la deessa Nemesi fa que e jove es vegi en una font, i a l’instant cau enamorat d’ell mateix, però com no pot obtenir el seu propi amor, mor i el seu cos es converteix en una flor, el narcís. En aquest oli, Dalí juga amb dues imatges, doncs a l’esquerra podem veure el cos, una mica descompost, del noi; i a l’altra es pot apreciar un mà amb un ou, d’on surt una flor. Així representa als dos narcisos, abans de la metamorfosi i després.

 15. Clara Campos

  Narcís, fill de Líriope qui havia sigut víctima de la seva bellesa, ja que el riu Cefís va deixar embarassada, també va ser víctima de la seva pròpia bellesa, que va fer que rebutgés a Eco, i això va provocar a la nimfa que deixés de menjar i de dormir per amor fins a convertir-se en un ressò, ja que es diu que els seus ossos van transformar-se en pedres. I com a venjança, els déus van fer que Narcís s’enamores d’ell mateix en veure’s en el reflex de l’aigua del riu. I en ofega-se en el riu Narcís, el seu cos va ser convertit en una flor amb pètals blancs i groga per dins.

 16. Paula Fernández

  Salve!
  El mite de Narcís explica com Narcís pateix a causa de la seva bellesa. Narcis és un noi molt bell i enamora a tot els nois i noies, fins i toto a Eco, una de les nimfes, Nrcís és castigat per Nemesis per no correspondre a ningú i fa que cada cop que miri al riu vegui el seu reflexe, finalent s’acaba enamorat tant d’ell mateix que es mor i es transform en una flor blanca i groga.
  A les imatges de Dalí podem veure representat els dos moments; abans de ser transformat i desprès, En una imatge es veu a Narcís molt preocupat i enamorat mirant al riu, mentre que a l’altre veiem una mà agafant un ou del qual surt una flor blanca i groga.

 17. Teresa Devesa i Monclús

  Sebastián, vols dir que has vist el vídeo? No expliques el que es diu sobre el quadre.

 18. Teresa Devesa i Monclús

  Maria, ves amb compte, la flor de la metamorfosi és el narcís, no el lliri.

 19. Teresa Devesa i Monclús

  Només expliques la història, Clara? I el quadre què? I el vídeo?

 20. Teresa Devesa i Monclús

  Has fet una bona síntesi del mite, Laura, i una anàlisi interessant del quadre, però i el vídeo?

 21. Gabriela Hidalgo

  Narcís era un jove despreocupat de la vida. Només l’importava la seva bellesa. Això l’impedia poder enamorar-se de ningú més que no fos ell. Despreciava a tothom a qui si li acostés. Va ser resultat de la unió de Liríope i un Deu, el qual la va violar. Preocupada pel seu fill, la mare va consultar a Tirèsias per saber si arribaria a viure molts anys. Va respondre ‘que si no arribava a coneixer-se’. Això no va prendre sentit fins que un dia Némesis es va venjar, per rebutjar a Eco, com ho feia amb tothom, (que diuen que potser es va convertir en pedra per la pena, ja que es va ocultar en una cova). Per donar-li el que es mereixia, va fer que es topés per casualitat amb el reflexe seu al riu. Es va quedar tan enamorat i encadil·lat que es passava dia i nit a la vora de l’aigua. Un dia es va nublar el seu reflexe i en una contemplació absorta, incapaç de separar-se de la seva imatge i preguntant-se a on havia anat, es va acabar tirant a l’aigua. Al lloc on el seu cos havia caigut, va créixer una hermosa flor: que va fer honor al seu nom i memòria de Narcís.

  És el primer quadre que s’ha de mirar tenint el poema al costat, a l’hora que es va llegint i interpretant. Apareixen Eco i altres personatges que es van enamorant del noi. Hi ha un diàleg entre dos pescadors. Que es pregunten què fa aquest noi mirant-se tant i diu l’altre que no ho sap, que deu tenir una ceba al cap d’on surt la flor… Típic de Figueres… Freud va inspirar-se amb aquest autor artístic.

 22. Neus Borniquel

  Salve!

  Narcís és fill de Liriope i del riu Cefis, el qual la va violar perque era molt bella. Narcís va heretar aquesta bellesa, la qual feia que molta gent s’enamorés d’ell, però ell no sentia el mateix. Un dia, una de les persones que s’enamora d’ell desitja que alguna vegada ell s’enamori d’algú que no el correspongui, petició realitzada per Némesis, deessa de la venjança, que fa que Narcís s’enamori d’ell mateix. Quan ell es veu reflexat en l’aigua, s’enamora completament del reflex fins a tal punt de no voler separar-se d’ell. Aquest amor impossible, acaba desencadenant la seva mort, ja que no s’alimenta ni res, només observa el seu reflex. Després de morir, el seu cos es transforma en una flor, que avui en dia és coneguda amb el mateix nom, Narcís.

  En el vídeo s’esmenta que Dalí va dir que s’havia de llegir el poema a la vegada que s’observava el quadre per poder-lo entendre i es comenta el poema en relació amb el quadre. Dalí en el quadre en oli sobre tela fa referència al drama humà de l’amor, a la mort i a la transformació en relació amb la metamorfosi de Narcís. En el quadre apareixen al fons uns pescadors que comenten el fet que Narcís està observant el seu reflex, amb la flor amb el seu nom a la mà, amb altres personatges que s’havien enamorat de la bellesa de Narcís.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *