Tòpics clàssics i música moderna

Per si no en teniu prou amb recordar llatinismes i expressions llatines que hem anat descobrint i coneixent durant aquests últims tres anys, us deixo aquí unes cançons on s’apliquen tòpics literaris clàssics que tant hem treballat aquest darrer curs.

Comencem per una cançó del famós cantant espanyol Enrique Iglesias, titulada Dónde están corazón. Potser ja la coneixeu, aquesta!

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/r1pHDoFsHXc" width="705" height="605" wmode="transparent" /]

A continuació, una del meu grup preferit, Seize the day d’Avenged Sevenfold. Us la deixo amb els subtítols en castellà perquè entengueu bé la lletra i el missatge que vol transmetre. 😀

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/hMh54cdfYhs" width="705" height="605" wmode="transparent" /]

I per acabar, un clàssic contemporani que a mi, personalment, m’agrada molt: The Beatles, amb la seva cançó In my life, preciós tema de l’any 1965 composat per l’enyorat John Lenon. També l’adjunto amb subtítols.

[youtube]https://youtu.be/raWEDnyVnEs[/youtube]

Suposo que us heu adonat que els títols poden ajudar força a trobar el tòpic. Tot i així, us animo que escolteu les cançons i em digueu si creieu que plasmen bé els tòpics clàssics que hem vist amb l’estudi de la poesia del llarg dels segles, realitzat a diferents assignatures i que ara trobem en cançons que escoltem actualment, de vegades potser sense adonar-nos-en!

En coneixeu més, de cançons amb tòpics clàssics? Què en penseu ara, relacionat amb aquest article, del tòpic non omnis moriar?

Sara Cañizares

LLatí

2n de batxillerat

8 pensaments a “Tòpics clàssics i música moderna”

 1. Moltes gràcies! Estic encantada de formar part d’aquest magnífic bloc company d’Aracne! Estic segura que em passaré per aquí sobint, ja que em declaro amant incondicional de la música, de tota mena i de totes èpoques. Felicitats per aquest bloc 😀

 2. Quan vaig veure l’esborrany del teu article, Sara, vaig pensar que havíem aconseguit l’objectiu que perseguim a Llatí en estudiar els llatinismes i tòpics literaris: reconèixer-los no només quan apareixen formulats explícitament, sinó també quan són implícits en el text, cançó, imatge…
  Era evident que calia afegir-lo a la col·lecció que comença a haver-hi a l’L’Empremta d’Orfeu sobre aquest tema i crec que farà pensar als teus companys. Més d’un se sorprendrà de no haver-se adonat abans de la referència.

 3. Ave!!
  La cançó d’Enrique Iglesias crec que fa alusió al tòpic literari “tempus fugit”.. “a donde fue el pasado que no volverá”, fent referència a l’amor , l’amor que se’n va i no torna .. “y se va, como todo se va”.

  La cançó “Seize the day” d’Avenged Sevenfold, com diu el seu títol “aprofita el dia”, aquest, en cavi, fa alusió al topic literari “carpe diem”.. “Seize the day or die regretting the time you lost”.. una gran frase que descriu el topic molt bé.

  De la tercera cançó “In my life” de The Beatles no estic molt segura..Però m’ha recordat molt al poema d’Horaci dedicat a Virgili que sentia una gran pena per la mort del seu gran amic poeta Quintili Varus. horaci es va basar en el mite d’Orfeu que deia que era impossible cabia la mort. Pot ser?
  Un vegada més podem fer alusió a les paraules d’Horaci “non omnis moriar”, que fan referènia a la immortalitat del poeta ja que les seves paraules i els seus versos perdurarien i es pot demostrar molt bé amb aquestes 3 cançons que segueixen la idea dels seus topics literaris.

 4. Ave!
  M’ha costat , però he trobat dos cançons que reflexen la influència de dos topics literaris d’Horaci.

  Una seria “Dias de verano ” d’Amaral.. “No me quedan días de verano el viento se las llevó..” que fa referència al topicliterari “tempus fugit”.. ja que recorda amb melangia aquells dies d’estiu que no tornaran..
  http://www.youtube.com/watch?v=_qkWkXE3gq0

  L’altre seria “I don’t wanna miss a thins” d’Aerosmith.. en què no es vol tancar els ulls i adormir-se perquè vol viure aquel instant i no perdre-se’l, faria referència al”carpe diem”.
  http://www.youtube.com/watch?v=bpzbPzFW_P8
  Aquest cançó és la banda sonora de la pel·lícula “Armagedon”, la recomano i crec que la dónen a la televisió aquesta nit 🙂
  vale!!

 5. Thaïs, t’acabo de donar d’alta a L’empremta d’Orfeu amb el mateix nom d’usuària i contrasenya d’Aracne. Hauries d’obrir dos articles amb cada una de les cançons seguint les normes d’edició d’aquest bloc (tot i que alguns apunts encara s’han de polir): color blau per a la lletra de la cançó, centrada al mig, així com els vídeos amb mida de 705 X 605. Cal enllaçar-los amb els altres apunts ja publicats sobre Carpe diem i Tempus fugit.
  Sigues benvinguda aquí també i espero que la Teresa t’ho tingui en compte.

 6. Thaïs, coindideixo plenament amb tu en el fet que la Sara ens farà gruar una mica amb la tercera cançó. El raonament que has fet em sembla força justificat i demostra que has interioritzat els poemes d’Horaci treballats a classe, però estic segura que hi haurà d’altres companys que hi vegin d’altres possibilitats. Al final, espero que la Sara ens aclareixi exactament quina era la seva intenció.
  També valoro el teu esforç per trobar d’altres exemples i he de lloar el teu bon gust musical perquè trobo les dues cançons precioses. Ara bé, evidentment, tal com diu la Margalida, si fessis un article amb les dues cançons encara pujara més la meva valoració del teu treball en xarxa…

 7. La cançó d’Enrique Isglesias es de les que més m’agraden perquè dóna a entedre que si un amor se’n va normalment no torna mai.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *