Els alumnes de 5è de primària de l’escola Sa Forcanera hem tornat a cantar la Cantània a L’Auditori de Barcelona i no volem deixar d’explicar-vos si hem trobat algun referent clàssic en alguna de les cançons.
La cantània d’enguany es titula El Naufragi i és obra del compositor Marc Timón i l’escriptor Jaïr Domínguez, i ens explica les aventures que tenen els dos protagonistes, en Biel i la Martina, després que hagin naufragat amb un creuer i vagin a parar a una illa deserta. Els diferents orígens familiars i les diferents maneres d’entendre el món dels protagonistes xocaran en la manera d’afrontar els problemes que vindran. Malgrat les idees d’ecologisme i autosuficiència que pregona en Biel, s’acabaran imposant les de la Martina, que fundarà l’empresa Cocos SA, amb la qual es faran rics i destruiran tots els recursos naturals de què disposen. Després que una tempesta arrasi l’illa, s’adonaran que tan sols podran sobreviure en aquest món amb una mirada de respecte vers el planeta.
La relació que hem trobat enguany entre la Cantània i els referents clàssics és el tema del viatge. Malgrat no ser aquest el tema central de l’argument ens ha donat peu a comentar que aquest és un tema recurrent en la literatura universal des de fa milenis, i que pot ser tractat des de múltiples punts de vista com vam poder comprovar en la cantània de l’any passat.
A la cançó 20 en Biel i la Martina decideixen construir un aqüeducte. En aquest punt us volem explicar que enguany els alumnes de 5è han dut a terme el projecte Descobrim la història que els ha dut a conèixer de primera mà el jaciment d’Empúries i el de Els Padrets, un jaciment romà que es troba a Blanes i que encara està en procés d’excavació i dignificació. La connexió entre l’aqüeducte de l’obra El Naufragi i la nostra realitat és que ara fa un parell d’anys, el blanenc Ovidi Alum va publicar a la revista Blanda un estudi on hipotèticament traçava la localització de l’aqüeducte romà que nodria d’aigua la ciutat romana de Blanda, l’actual Blanes. Per saber-ne més de com contruïen els romans els aqüeductes, podeu veure aquest vídeo.
Per molts anys de referents clàssics a la cantània! A reveure aràcnids! Bon estiu!
Moltes gràcies, Xavier, per compartir a Aracne aquest magnífic viatge amb referents clàssics a la cantània! De ben segur en la cantània d’aquest curs que comença també en trobareu. Els esperem amb candeletes! Molt bon curs! Que no falti la música i les referències clàssiques!