La troballa del naufragi d’un vaixell grec semblant al de l’estamne d’Ulisses i les Sirenes

En la costa búlgara del mar Negre, a uns dos mil metres de profunditat, una expedició anglobúgara del Projecte d’Arqueologia Marítima (Black Sea MAP)  han trobat el vaixell grec d’època clàssica en el naufragi intacte més antic fins ara descobert. Curiosament aquest vaixell de 23 metres de llarg amb el timó i els bancs per als remers  s’assembla a la nau d’Ulisses (Odisseu en grec) que apareix en una peça de ceràmica àtica Ulisses i les sirenes del 480–470 a. C.  que es troba exposada al Museu britànic de Londres.

El naufragi intacte més antic del món en la costa búlgara del Mar Negre (MAP)

Ulisses i les sirenes: peça de ceràmica àtica; 480–470 a. C. Museu Britànic.

Ulisses i les sirenes: estamne  àtic; 480–470 a. C. Procedent de Vulci. Museu Britànic.

[youtube]https://youtu.be/bPlnVtD9dMA[/youtube]

[youtube]https://youtu.be/k04nQ2WJQZ0[/youtube]

Què n’opineu? Com s’orientaven els grecs per mar?Quin altre naufragi coneixeu?; Coneixeu el relat homèric d’Ulisses i les sirenes?…

Aparece en el Mar Negro el “naufragio intacto más antiguo” del mundo. La Vanguardia, 23/10/2018

Hallado en el mar Negro un barco intacto de 2.400 años. El País, 23/10/2018

12 thoughts on “La troballa del naufragi d’un vaixell grec semblant al de l’estamne d’Ulisses i les Sirenes

 1. tomas heurtley

  Me parece muy bueno que la prensa haga este descubrimiento publico, sobre todo porque se trata de algo de hace 2500 años.
  Veo muchas similitudes entre el barco que han descubierto y el dibujo de la vasija de ceramica, tambien tiene ciertas similitudes con el barco que aparece en la portada del libro que tenemos que leer Las aventuras de Ulises, aunque no tanto ya que el frente es algo diferente del que han descubierto.
  También encuentro algunas similitudes con el barco espartano de Assassin’s Creed Odissey que puede usar el jugador.
  Las aventuras de Ulises
  null

 2. Judith Lloria

  Em sembla molt interessant que hagin trobat aquest antiguitat tant peculiar que per lo vist s’ assembla molt al dibuix d’ Ulisses lligat al pal major de la nau, que es representat a l’estamne. També hem crida l’atenció que l’hagin trobat en tant bon estat, després de mes de 2500 anys que aquest era enfonsat.

 3. Maha

  Jo crec que està bé que hi hagi un nou descobriment sobre història perquè a partir d’aquest descobriment en poden sorgir novetats. També com es antic doncs té un gran valor per nosaltres i el fet d’haver-lo trobat és un fet imprescindible i també la veritat és que tenir 2500 anys vol dir que en el seu moment tenia molt de valor i alguna cosa hauria passat com perquè el trobin enfonsat després de tants anys.

 4. arnau

  A mi em sembla fascinant que hagin trobat un vaixell tan antic sota el mar. Això és un avenç per als investigadors i historiadors. Ara que llegeixo les aventures d’Ulisses surt un vaixell perdut, i potser es aquest.

 5. Eric

  Em sembla increïble que estigui tan be conservat, és un gran descobriment perquè es pot veure perfectament com eren abans els vaixells, aquest vaixell està representat a una àmfora que representa Ulisses amb les sirenes.

 6. Laura lopez

  Me parece que los descubridores hicieron bien en publicar esta noticia (el publico no se hubiera enterado del hallazgo si no ) ya que ese barco era de tantísimos años,podría ser un paso adelante para conocer el pasado ,bastante bueno

 7. Óscar peinado

  Amb sembla impressionant que un vaixell tant antic es conservi tant ve hi que sigui un dels vaixells mes antics que s’han trobat.Magues agradat que sagues tret del mar.

 8. Aleix Sendra

  És increïble que encara es conservin vaixells tan antics i en bon estat sota el mar. Però és molt perillos treure el vaixell perquè es pot fer malbé

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *