L’escultura grega de la Victòria de Samotràcia (200-190 aC) es troba al Museu Louvre de Paris i cal emmarcar-la dins del període hel·lenístic. Pertany a l’escola de Rodes i és generalment atribuïda a Pitòcrit de Rodes, tot i qui ha que la considera d’autoria desconeguda.
Aquesta exquisida escultura exempta és una Nice o Victòria, representada com una dona amb ales que acaba de posar-se d’una revolada sobre la proa d’una nau. Presenta una ruptura estètica envers els cànons de l’època clàssica i ja presenta trets hel·lenístics en la tensió de les ales, en les robes que insinuen moviment gràcies a la tècnica dels “draps molls” i avançant una cama cap a endavant, i en la sensualitat de les seves formes mòrbides…
Sembla ser que fou donada pels habitants de Rodes al santuari dels Cabirs a l’illa grega de Samotràcia arran d’una victòria naval sobre les tropes del rei persa Antíoc III de Síria, l’any 190 aC. En el seu emplaçament la va descobrir l’any 1863 el cònsol francès, afeccionat a l’arqueologia, Charles Champoiseau.

Tetradracma de Demetri Poliocetes amb una Victòria sobre la proa d’un vaixell (301-292). Museu del Louvre.
El Museu del Louvre va fer el 2013 un projecte de crowdfunding per tal de restaurar la Victòria de Samotràcia. Després de deu mesos de restauració, aquesta colossal escultura rep els visitants a les escales del Louvre. La restauració va permetre netejar l’escultura i la proa de la nau on reposa, recuperar petites parts, treure’n d’altres i trobar-hi restes de color blau que confirmen la seva policromia.
[youtube]https://youtu.be/dyE9GbbRFzo[/youtube]
A quin logo famós va inspirar la Victòria de Samotràcia? Creieu que aquesta escultura inspira velocitat?
Creieu que l’escultura Formes úniques de continuïtat en l’espai d’Umberto Boccioni (1913, MOMA, Nova York) se sembla a la Victòria de Samotràcia? En què?
En què evoca la Victòria de Samotràcia l’obra Tall de ganivet(1976) de l’escultor Henry Moore (1898-1986)?

Tall de ganivet de Henry Moore. Exposició “Art al carrer”.
En la novel·la Exil (1940), del novel·lista jueu Lion Feuchtwanger, la Victòria de Samotràcia esdevé un símbol d’esperança pel protagonista, Hanns Trautwein, un jueu que s’ha vist obligat a abandonar l’Alemanya nazi per cercar refugi en la ciutat de París. Esperança enfront de la desesperació: “Allí estaba ella, la diosa de la Victoria, en lo alto, caminando, no, avanzando impetuosa en la proa de su nave. Le faltan la cabeza y los brazos, pero ¿acaso existe alguna otra figura en el mundo que exprese ese ímpetu de modo tan palpable?”. (Font: Sapiens)
En coneixeu més pervivència en l’art, l’arquitectura, la literatura… o bé còpies de l’estàtua que es troba al Louvre?
Creieu que la Victòria de Samotràcia hauria de tornar a Grècia?
Arnau Torres
1r Batxillerat Humanístic
Molt ben trobada, Arnau, la pervivència de la Victòria de Samotràcia en les Formes úniques de continuïtat en l’espai d’Umberto Boccioni! Genial la seva influència en l’arquitectura!
Arnau, mira també aquesta piulada del professor Manel Trenchs
Salve!
No havia caigut en mirar similituds en películes però aquest exemple és molt interesant encara que crec que L’edifici on, sinuosament, hi ha la silueta del perfil del cos de la Victòria Niké.
Tot i així el més interesant és que hi ha milions de persones que compren roba o sabates de la marca nike i no saben d’on prové el nom de la marca i el seu logo.
Salve!
No havia pensat mai que coses tan modernes, com el logo de Nike, o l’arquitectura i en altres àmbits. Si que coneixia el mite de Niké, la deesa de la victória. Als jocs Olímpics molts jugadors s’encomenaven a ella per ser ls guanyadors.
In proximum!
Xaipe!
La veritat és que no coneixia molt aquesta estàtua, però em sembla preciosa. No pensava que el símbol de Nike vingués des de tan enrere ni que aquesta estàtua tingues un referent tant famós com ho és titànic. Un cop més podem veure com perviuen els clàssics en les nostres vides.
http://xlsemanal.abc.es/conocer/20140803/victoria-samotracia-enigma-dama-7472.html