De vacances: mosaic de Bacus

Mercè Otero i Coloma Jofre ens acaben d’enviar el mosaic de Bacus del museu de la universitat de Pennsylvania (500+ peces Jigsaw Museum PA Art Puzzlefet 1969). La Mercè el va comprar fa 40 anys als Estats units i amb uns dies de vacances ja l’han tornat a fer!

Què en sabeu de Bacus? Quin altre nom rebia? On es troba el mosaic original?…

Si voleu fer un mosaic de Bacus i no teniu el de la Mercè, podeu provar de fer aquest de Complutum!

I vosaltres, com us van aquestes vacances d’estiu? Quins petjades del món clàssic trobeu arreu?

One thought on “De vacances: mosaic de Bacus

 1. Alexia Álvarez Pàmies

  Salvete!

  Bacus, senyor del vi, del qual prové la paraula “bacanal”, és l’equivalent del déu grec Dionís. Representat freqüentment com un jove que porta a la mà un raïm de raïms i de vegades una copa, i la cap és adornada per una corona d’heures.

  Bacus no era el seu únic nom, també era conegut com a Liber per l’alliberament de l’home mitjançant el vi, com lacchus (cridar o vociferar en grec) pels crits de les persones èbries.

  Aquest personatge va ser fruit de la unió entre Júpiter i Semele, nascut a l’illa de Naxos. Poc després del seu naixement va ser portat per Mercuri a la mansió de les nimfes, on va ser alimentat, cuidat i instruït en les arts de la dansa, la cançó (per les nimfes) i les tècniques de la vinya (per Silene).

  La seva tranquil·la vida es va veure interrompuda quan els Gegants van tractar d’apoderar del cel, fet que Bacus va impedir lluitant contra ells utilitzant la forma d’un lleó. Mentre Bacus viatjava cap a l’Índia amb la intenció de conquistar-la, va passar per Líbia i fatigat, va demanar a Júpiter que li sadollés, el seu pare li va enviar un moltó que li guiaria fins a una font on vaig poder saciar la seva set. En el retorn a casa, es va casar amb una de les filles del rei Minos, Ariadna, emprenent la missió de ser reconegut com a déu castigant durament als que no el reconeguessin com a tal. La ira de Bacus va caure en Climena, les Mineidas, a las quals va transformar en ratpenats, etc.

  L’obra original que veiem en l’apunt, procedeix de la vila situada a la localitat de Banys de Valdearados, a la Ribera del Duero Burgalesa, on destaquen diversos mosaics del segle IV, entre ells un esplèndid dedicat al déu Bacus. Les restes visibles pertanyen a una mansió baiximperial pertanyent als segles IV i V. El saló principal de la vila està pavimentat amb un mosaic dedicat a Bacus, déu del vi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *