Setmana de la ciència MMXV AD

La Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació que consisteix en la celebració d’activitats de divulgació científica. Aquest any 2015 s’ha celebrat ni més ni menys que la 20a edició, on els temes centrals han sigut la llum i els sòls amb motiu de celebració de l’Any Internacional de la Llum i de les Tecnologies basades en la Llum i de l’Any Internacional dels Sòls.

Com cada any, els estudiants de l’Institut Isaac Albéniz de Badalona hem celebrat la Setmana de la Ciència al centre, del 13 al 22 de novembre. Els alumnes de cada departament van preparar unes activitats o exposicions relacionades amb les ciències, dirigides pels professors i professores en qüestió. 

Sens dubte, els alumnes de clàssiques no hi podíem faltar i també vam participar!

Aquestes són les tasques que vam fer els alumnes de 4t d’ESO i Batxillerat en les assignatures de Llatí i Grec:

 • Els alumnes de Llatí de 4t d’ESO, amb el seu professor Alfonso Campo al capdavant, han preparat un mural que explica el desenvolupament al llarg del temps, les funcions, parts i característiques de les xarxes viàries creades pels romans. Amb l’enginyós títol “Omnes viae Romam ducunt”, és a dir, “tots els camins porten a Roma” i uns dibuixos molt il·lustratius, presenten una forma fàcil i didàctica d’entendre el funcionament d’aquestes estructures que han sigut molt influents. 
 • Entre els alumnes de Grec i Llatí de 1r, i els de Grec de 2n de batxillerat, hem realitzat un altre mural centrant-nos en el valor científic de les lletres de l’alfabet grec. Podem apreciar la gran relació que guarden les lletres amb la ciència de forma exemplificada i il·lustrada perquè, així, tots puguem gaudir del mural.

En el següent muntatge audiovisual us mostrem el resultat final dels nostres projectes, tot i que durant aquest curs 2015-16 el podeu veure a la planta baixa del centre, al costat de la biblioteca!

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=yP5i_shOJbU[/youtube]

 • D’on prové l’expressió Tots els camins duen a Roma? Com és l’expressió llatina amb el mateix significat que aquesta?
 • Podríeu afegir un altre terme científic que provingui d’una lletra grega i que no es trobi en el mural dels alumnes de Batxillerat?
 • Què us sembla la feina feta pels companys?
 • Si sou els autors d’algun dels dos murals, podríeu explicar el procés?

Irene Ruiz i Paula Cortés (1r i 2n Batxillerat)

Isaac Albéniz

22 thoughts on “Setmana de la ciència MMXV AD

 1. Margalida Capellà Soler

  Ja trobava a faltar el vostre apunt anual de la participació de l’àrea de Clàssiques de l’institut Albéniz en els actes de la Setmana de la Ciència! Als centres hem de fer ben visibles el pes del Llatí i del Grec en totes les activitats que s’hi organitzen, i també en les científiques! A l’IPM no se celebra malauradament col·lectivament, però des de Clàssiques també la vàrem celebrar virtualment, ara bé la visibilitat no és el mateixa que uns bons murals. Quins murals! Fantàstics!

  Per cert, per què heu triat “Omnes viae Roman ducunt”, concretament podríeu explicar per què Roman?

 2. Raquel Martínez

  Xaipete!

  – Aquesta frase s’utilitza ja que, abans gràcies a les vies romanes, des de qualsevol punt de l’imperi romà podies arribar fins a Roma. L’expressió llatina és : “Mille viae ducunt homines per saecula Romam”.
  – Una de les paraules que no surt és sigmoïditis, que és l’inflamació del sigmoide.
  – El treball fet pels altres companys em sembla molt original i interessant. L’idea de fer un relleu sobre la calçada romana, per exemple, crida molt l’atenció.
  – Jo he participat al mural de les lletres gregues. Primer vam fer una recerca de paraules relacionades amb la ciència, que havien de provenir de les lletres gregues. Una vegada totes aquestes paraules estaven determinades, només haviem d’enganxar les paraules i definicions amb les seves respectives fotografies.

 3. Teresa Devesa i Monclús

  Gràcies Marga,el tema de la llum també és francament interessant i original.
  Com que veig que encara no et responen i elles no poden retocar l’article, he fet la correcció pertinent, però estaria bé que expliquessin per què s’havien equivocat i en quin cas està la paraula. Sort que al mural hi ha una M ben clara, després de l’esforç invertit per l’Alfonso i el seu alumnat de 4t!

 4. Rafael Cantarero

  Aquesta expressió prové de l’època de l’imperi. L’expressió llatina amb el mateix significat és aixi : ” Omnes viae Romam ducunt”.
  No puc afegir un altre terme científic que provingui d’una lletra grega.
  La feina feta pels companys es una passada esta molt ben treballada i és nota que han estat hores treballant per fer un treball tan original i tan bo.
  No soc autor de cap mural.

 5. Clara Campos Rovira

  Hola!
  L’origen de l’expressió “Tots els camins duen a Roma” es deu al fet que la majoria de vies romanes unien un punt qualsevol de l’imperi romà amb la ciutat de Roma, en total les vies romanes eren uns cent mil quilòmetres. El terme en llatí és: “Mille viae ducunt homines per saecula Romam”.

  Em sembla molt interessant encara que mai m’hagi parat a llegir-lo 🙂

 6. Biel Cusso

  Salve!
  La expressió llatina de tots els camins porten a roma ve de l’expressió “Mille viae ducunt homines per saecula Romam” que vol dir Mil camins duen fa segles els homes a Roma que es refereix a totes les carreteres que desenvoquen a roma.
  La expressió en català vol reflectir que al cap i a la fi tots els camins acaben desenvocant a roma, en aquest cas simbolitzant la mort.
  Crec que la feina que han fet els companys de batxillerat està molt ben documentada i explicada, el moral, que encara està aquí penjat es molt fàcil de comprendre i trobo que va ser bona idea fer-lo sobre les carreteres i expressions llatines i gregues.

 7. Clara Campos Rovira

  Hola!
  El significat de l’expressió “Tots els camins duen a Roma” es deu al fet que la majoria de vies romanes unien un punt qualsevol de l’imperi romà amb la ciutat de Roma, en total les vies romanes eren d’uns cent mil quilòmetres.

  Em sembla un molt bon treball, i mai m’he para’t a llegir-me el mural.

 8. Nayara Egea Ruiz

  Salve!
  Aquesta pàgina la trobo amb molta informació interessant. Penso que les oracions són molt completes. He après que els clàssics tenen relacion amb aquesta pàgina.
  Mai m’havia aturat a veure el mural que tenim al passadís. En canvi ara he vist el video i em sembla molt emocionant.

 9. Sebastián Lindo Azañero

  El comentari està esperant moderació.

  – D’on prové l’expressió Tots els camins duen a Roma? Com és l’expressió llatina amb el mateix significat que aquesta?
  Els romans van construir un sistema de comunicacions terrestres construït que s’estenia prop de 400 vies, amb més de 70.000 quilòmetres de longitud i unien Roma amb totes les zones de l’Imperi. Tots els camins de l’imperi portaven a Roma. En llatí és : “Mille viae ducunt homines per saecula Romam”.
  -Podríeu afegir un altre terme científic que provingui d’una lletra grega i que no es trobi en el mural dels alumnes de Batxillerat?
  Ecologia, és un terme que ve del grec.
  -Què us sembla la feina feta pels companys?
  Es molt interessant i està ben feta.

 10. Lara Martínez

  Salve!
  La temàtica d’aquest article m’ha semblat molt original i gens avorrida. Aquest mural té una finalitat didàctica ja no nomes pels qui el componen, sinó també pels que es paren a mirar-lo.
  Tot i que aquest tema em sembla força interessant, m’agradaria molt treballar un tema com, per exemple, la ciència teològica i la seva relació amb la religió.
  Vale!

 11. Mireia Franco

  Ave!!

  -L’expressió de ”Tots els camins duen a Roma” prové de que la majoria de les vies romanes portaven a un mateix lloc. L’expressió llatina amb al mateix significat és ”Mille viae ducunt homines per saecula Romam”
  -Em sembla molt bona feina el mural esta penjat i sempre els alumnes ens parem a mirar-ho siguem del curs que siguem ja que ens crida l’atenció. Esta molt bé explicat i es molt bona idea ja que sempre ens trobem coses així i mai sabem d’on prové. Sobre els de 4rt he llegit a molts textos poètics frases semblants a la dels camins com per exemple en castellà ”Si todos los caminos llevan a Roma, ¿como se sale de Roma? I no en sabia el perquè d’aquesta frase. Es molt bona feina tant els de 4rt com els de batxillerat. Enhorabona!!

  Vale!!

 12. Marina Barrio

  Salvee!
  Aquest bloc es determinat d’activitats de divulgació científica. Que destaca la setmana de la ciència
  del 13 al 22 de novembre. Tot dedicat als professors i professores en qüestió.
  Els alumnes de 4t d’ ESO i 1er i 2n de Batxillerat que fan clàssiques van participar.
  Amb el professor Alfonso Campo, han inclòs el títol “tots els camins porten a Roma”, que vol dir, “Omnes viae Romam ducunt”.
  Durant aquest curs, podeu veure a la planta baixa del centre, al passadís de la biblioteca, un mural basat en les xarxes viàries dels romans.

 13. Nayara Egea Ruiz

  Salve!
  Aquesta pàgina em sembla molt interessant, pots gaudir de accedir a mes informació i tenir mes coneixements.
  La feina que han fet els companys de l’institut esta molt ben feta i és nota que han estat treballant molt per arriba a aquest resultat. De veritat que es una passada, mai m’havia aturat a veure aquest mural.
  M’agradaria fer un mural d’aquets amb els companys de classe.

 14. Paula Olid

  Salve!

  Aquests murals els he vist al costat de la biblioteca!
  Sempre que esperàvem a fora els miràvem i ens feia molta gràcia veure la relació entre les lletres gregues i el que havíem estat estudiant. Es nota que està treballat; és un mural molt gran i està tot ple.

  L’expressió prové de de l’antic Imperi Romà, on totes les vies, des de qualsevol punt, portaven a Romà. O sigui que la frase que s’utilitza ara, normalment en to poètic, era una realitat fa 2000 anys.
  L’expressió llatina és ”Mille viae ducunt homines per saecula Romam” i vol dir ”Mil camins duen fa segles els homes a Roma”.
  No em sé el mural de memòria i tampoc sé gaire de termes científics o lletres gregues.

  Valete!

 15. Saül Elvira Morales

  Salve!
  “Omnes viae Romam ducunt” o tots els camins porten a roma, eren 380 vies romanes que totes aquestes feien portar a l’imperi Romà. Em sembla un article del més complert, ja que m’ha agradat molt aquest tema sobre els camins de la època.

 16. Aitor

  -L’expressió ‘Tots els camins duen a Roma’ el seu origen es deu a que antigament la majoria de camins et portaven de qualsevol punt de l’imperi romà amb Roma.
  -He trobat que en física utilitzen Delta Δ per denominar la densitat .
  -Hem sembla una feina molt complerta per que en un mateix treball trac ten tres temes diferents que són: una expressió que probe del llatí (‘Tots els camins duen a Roma’), també expliquen l’evolució de l’alfabet grec a la nostra llengua i per finalitzar van exposar les arrels que han quedat del llatí en el camp de la medecina.

 17. Saúl Hervás Gómez

  Salve!
  La setmana de la ciència em sembla molt original. Es pot aprendre molt amb cadascun dels murals que n’hi ha al passadís.
  Tant la gent que ho fa com la que para a mirar-ho li pot servir de referència per aprendre. Jo crec que és molt bona feina per a 4rt com a 1 de batxillerat.
  Vale!

 18. Francesc Becerra Cabrera

  Aquesta idea de relacionar les ciències em sembla una idea molt interessant que no s’em hauria ocorregut mai.
  EL títol del treball dels alumnes de llatí de quart d’ESO “Omnes viae Romam ducunt” que vol dir “Tots els camins porten a Roma”, és una expressió que es diu molt i prové d’aquí: L’imperi romà era molt gran i tots els camins que hi havia portaven al centr, a Roma, d’aquí l’expressió.
  En relació al treball de batxillerat el veig molt interessant. Les lletres que he pogut reconèixer en el video han sigut l’alfa, la beta, el pí i la gamma, ja que les hem estudiat a tecnología i a matemàtiques.
  Vale!

 19. Claudia Tello

  Salve!!!
  En aquest article hem pogut veure els treballs que van fer els alumnes que ara fan 1er de batxillerat, per la setmana de la ciència. Setmana en la que nosaltres ,també haurem de fer un mural que tracti sobre un tema de l’antiguitat i que es relacioni amb alguna cosa actual. També que relacioni el mite i el logo, és a dir els mites de fa anys amb el conieixement d’ara basat en la raó.
  L’any passat aquests alumenes van fer un mural sobre l’ expressió “Omnes viae Romam ducunt” que vol dir “Tots els camins porten a Roma”.
  Un altre grup va fer un altre mural basat en el valor científic de les lletres de l’alfabet grec.
  Realmet em semblen temes interessants i que tenen a veure tant amb el passat com amb el present, ja que l’expressió que han treballat també es fa servir avui dia.
  També la pàgina em sembla força entretinguda!

 20. Teresa Devesa i Monclús

  Nois i noies, m’alegra que el comentari hagi servit perquè la majoria de vosaltres s’hagi fixat en el mural davant del qual heu passat mil vegades durant un any. Sobretot perquè té data de caducitat i ben aviat ha de ser substituït per un nou, els autors del qual sereu vosaltres mateixos. D’espectadors passareu a protagonista, què us sembla?

  Clara, veig que tu n’has tret especial profit perquè n’has tret una idea per a la foto de Cultura clàssica. Així m’agrada.
  Mireia, m’has de dir d’on has tret aquesta frase en castellà, et recordes de l’autor?

 21. Maria Sorribes

  Salve!
  Aquesta expressió anomenada “tots els camins porten a Roma” el seu origen es deu al fet que la majoria de vies romanes (uns cent mil quilòmetres) unien un punt qualsevol de l’imperi romà amb la ciutat de Roma.
  I la seva homònima en llatí és “Mille viae ducunt homines per saecula Romamam”.
  http://blocs.xtec.cat/universclassicdelsnostresmots/2015/03/16/tots-els-camins-duen-a-roma/
  Ara us afegeixo alguna cosa més que no estava al mural i és que a les matemàtiques hi hau uns angles anomenats alfa , beta i gamma.

  Angle beta: és un angle inscrit que té un vèrtex a la circumferència i els seus costats són cordes.
  Angle alfa: és un angle central quel seu vèrte està en el centre i els seus angles són radis.

  La feina que van fer va ser exel.lent ,el que em va agradar més va ser el mural dels de batxillerat.
  Aquí és tot lectors….

 22. Ainhoa Fernández 4B2

  -Durant moltíssims segles Roma va ser la capital del món, el centre neuràlgic de tot el que succeïa en aquest planeta.
  En l’època dels cèsars, la prevalença de Roma era tal, que tots els camins de l’Imperi portaven a la capital. Posteriorment, la transcendència de la màxima figura de l’Església catòlica -el Papa- va donar lloc a la difusió d’aquesta famosa frase.
  L’expresió llatina és “Omnes viae Romam ducunt”.

  -Uns altres termes llatins científics poden ser els angles anomenats alfa, beta i gama.
  -La feina feta pels companys em sembla molt interessant i molt currada. Penso que varen fer una feina excel·lent!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *