L’origen i evolució de l’alfabet grec

Després de reflexionar sobre la importància de l’alfabet com a invent cultural i una vegada celebrat el Dia Europeu de les Llengües, és hora de fer balanç dels diferents tipus d’escriptura a Grècia fins arribar al nostre alfabet, el llatí.

Sense l’alfabet, hagués pogut sorgir Internet? Per què el savi filòsof Plató tenia tants recels a l’escriptura? Són equiparables als recels actuals envers l’era digital? Què sabeu d’escriure tot junt i sense accents a Grècia com a les nostres converses de Whatsapp?…

Juls Paris
1r Batxillerat Grec

5 thoughts on “L’origen i evolució de l’alfabet grec

 1. Margalida Capellà Soler

  Molt bona feina. Júlia! El teu apunt anirà molt bé als companys de grec per acabar d’entendre i reflexionar sobre les escriptures gregues i sobre què tenim encara avui d’herència dels grecs pel que fa a l’alfabet, signes de puntuació, temors…

 2. Chorouk Regrag

  XAIPE!
  Gràcies a la invenció de l’alfabet a pogut sorgir Internet i moltes més altres coses. La seva invenció té una gran importància, ja que ens ha permès formar paraules, frases, i a través de tot això els valuosos manuscrits antics que ens han permès conèixer tota l’herència, tant a nivell cultural, com popular,religiós, polític i per sobre totes les coses, ens ha permès entendre’ns, comunicar-nos i aprendre idiomes. L’escriptura sense l’alfabet no tindria raó d’existir.
  En efecte, l’alfabet grec és important d’estudiar, doncs va ser una cultura molt destacada i va deixar molt que aprendre’n. Van ser grans pensadors en gairebé tots els aspectes de la ciència, i amb això em refereixo a matemàtiques, filosofia, astronomia, etc.
  Tal com diuen, amb l’aprenentatge de l’alfabet grec estem fent un pas al mateix temps per arribar a la veritable meta: “el comprendre les nostres pròpies paraules”.
  Plató tenia tants recels a l’escriptura perquè creia que la lletra impresa feia malbé la memòria i debilitava el pensament, degradant l’ home o la dona. No cal dir que molts altres consideraven la impremta un nivellador desitjable que feia savi tot el món. Jo crec que si que són equiparables els recels actuals envers l’era digital perquè l’escriptura, l’impremta i la digitalització són formes de tecnologitzar la paraula.
  En certa manera el fet de que avui en dia escriguem les nostres converses de Whatsapp tot junt i sense accents, de la mateixa manera que els antics grecs, fa gràcia. És curiós com la societat actual, a l’hora de redactar els hi fa mandra escriure les paraules correctament , igual que també abreviem moltes de les paraules, pel simple fet de que, d’alguna manera, som com ganduls quan escrivim amb els amics o els familiars.

 3. joaquin

  Los callados oyentes, y los que hablan mucho y escuchan poco le deben un gran pasar al alfebeto griego.
  En primer lugar sin un alfabeto no hubiera existo nunca la comunicacion exacta, me refiero a saber expresarse mejor, el mundo como hoy lo conocesmo hubiera sido totalmente diferente sin un selecto alfabeto como lo fue el griego.
  Las religiones, los mitos, las creencias cotidianas no hubieran sido para nada igual a como las conoces o fueron contadas.
  Si bien es cierto que no mucha gente respeta su alfabeto, ya sea por la “tecnologia” o la “educacion” recibida, no generarian ni la mitad de lo que expresan a diario puesto que las frases serian frases incompletas a falta de pablabras exactas.
  Aquellos que saben de donde viene la historia le es lindo saber de donde viene su vocabulario, y en mi opinion es muy importante para autocultivarse de cultura, ya sea uses o no el ALFABETO GRIEGO en tu vida cotidiana.
  Es muy lindo e interesante saber y conocer otras culturas y saber de donde viene tu cultura y no quedarse en tu misma e ignorar todo al paso.
  Ahora que conosco un poco de griego, cuando llego a mi casa aplico lo aprendido con mi familia ya sea para tener un tema de conversacion o informarlos de un pasado, es muy bueno saber.

 4. Pingback: Un altre Kahoot d’etimologies gregues | L'univers clàssic dels nostres mots

 5. Abril Gabutti

  Xaipe!
  Que faríem sense alfabet? Quina seria la nostra manera d’expressar-nos si els grecs no haguessin inventat les lletres? Potser encara hauríem d’escriure utilitzant dibuixos com els prehistòrics?

  El món com ara el coneixem seria molt diferent si aquesta manera d’expressar-se fossi desconeguda. És per això que trobo que tots, no només els estudiants de les llengües clàssiques, haurien d’aprendre i d’interessar-s’hi mes per l’origen tant de l’alfabet com de les coses més quotidianes de la nostra vida. A part de tenir una mica de cultura ens ajuda a adonar -nos en de què moltes de les coses que tenim a l’abast avui dia van ser en un principi inventades i utilitzades pels grecs.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *