Edimburg: l’Atenes del Nord!

Vid.  @filaracne i @hand_moments a Instagram

Quina sorpresa em vaig portar quan aquest estiu a una de les ciutats més belles d’Europa, a la capital d’Escòcia, Edimburg concretament al turó de Calton Hill, em vaig trobar amb edificis neoclàssics com el National Monument que em recordava el Partenó d’Atenes! És ben cert, Edimburg és coneguda amb encert com l’Atenes del Nord. Sabeu vosaltres a qui s’onomena, l’Atenes catalana, l’Atenes d’Amèrica o l’Atenes de l’oest…? No m’esperava que una ciutat tan distant i tan diferent a Atenes se la pogués conèixer com a l’Atenes del Nord. Calton Hill és un turó entre l’Old i la New Town d’Edimburgh. Només és en aquell espai de tota la ciutat on hi ha els referents que fan dir que la ciutat és com la segona Atenes. A més del National Monument, quins altres monuments recorden la capital de Grècia?

National Monument of Scotland (Calton Hill, Edimburg)

A Edimburg també vaig poder veure molt de llatí als cementiris, a la Royal Mille… així com les restes d’un fort auxiliar romà a Cramond, en el Firth of Forth. Aquest fort es va aixecar pels volts del 140 dC i es va reconstruir l’any 208 quan l’emperador d’origen africà Septimi Sever va emprendre l’última gran campanya per conquerir Escòcia; però va morir a York l’any 211 i l’emperador Caracal·la va assassinar el seu germà, va subornar els enemics caledonis i va retornar a Roma. Aleshores el fort de Cramond va ser abandonat.

Fort romà de Cramond, Edimburg (Escòcia)

Recreació del fort romà de Cramond,

Tampoc us perdeu al National Museum of Scotlant, la lleona de Cramond, descoberta el 1997 a la desembocadura del riu Almond, i que representa una lleona devorant un home lligat.

La lleona de Cramond

Edimburg, una ciutat encantadora, plena de misteri, d’assassinats, de referents literaris, de festivals i també, com podeu veure, de referents clàssics.

Valèria Cuní
@hand_moments  (Instagram)

4t ESO

17 thoughts on “Edimburg: l’Atenes del Nord!

 1. Raquel Martínez

  Χαιρετε!
  Quina sorpresa! jo tampoc sabia que Edimburg era coneguda pel nom d’Atenes del Nord, encara que, veient tots els referents clàssics que hi ha a nivell arquitectònic i també en altres àmbits, s’hi troba fàcilment la relació amb aquest nom.
  Actualment hi ha molts llocs que tenen referències, per exemple, a nivell arquitectònic i estàn bastant distanciades de Grècia, com als Estats Units, concretament la Casablanca.

 2. Teresa Devesa i Monclús

  Que bé, Valèria, estàs feta tota una artista!

  Vinga, a veure qui posa més exemples d’arquitectura neoclàssica que hagi trobat pel món.

 3. Maria Popovich

  Χαιρετε!

  És un article molt bon i interessant!
  Jo coneixia aquesta ciutat per la seva historia però no tenia idea de que també s’anomenava Atenes de Nord i pel que vaig llegir en aquest article com vaig investigar en altres llocs. És caracteritza per arquitectures molt semblants els edificis de l’antiga Grècia i amb referents clàssics molts destacats.

 4. Paula Cortés

  Χαιρετε!
  Un article molt interessant, ja que m’agrada molt conèixer món!
  Havia escoltat parlar d’aquesta ciutat, però no sabia que era coneguda com l’Atenes del Nord. Em sembla que té una arquitectura preciosa, propia de la l’antiga Grècia.
  Aquí, a Catalunya també en tenim una ciutat anomenada l’Atenes catalana i és Empòrion.
  Com podem veure, doncs, encara hi han molts indrets arreu del món amb referències arquitectòniques gregues.

 5. Claudi Solé

  Quin article més interessant!
  No tenia ni idea de que Edimburg tingués trets de l’antiga Grècia.
  Mai hi he estat pero penso que el que explica aquest article és un punt a favor per visitar aquesta ciutat.
  A prop nostre també tenim la nostra propia “Atenes”; Empúries.

  Χαιρετε!

 6. Adrià Morales Roig

  Edinburg és l’Atenes del nord pel fet de que és l’única ciutat del nord que s’assembla tant a la capital grega. Edinburg conté moltes estructures gregues que recorden a Atenes i que fan reférencia als grecs. Jo si he he estat a Edinburg però mai no he estat al turó de Calton Hill. Si en aquell moment hagués sabut que podria haber anar, hi hauria anat.
  Edinburg s’assembla molt a Empúries i l’ única difèrencia es que apart de no trobar-se al mateix territori, parlant de la cultura grega tenen una gran similitud.

 7. Noemí Rodríguez

  Salve!
  Quina sorpresa, jo si que sabía sobre l’existencia d’aquesta ciutat, però no sabia que era reconeguda com a l´Atenes del Nord. Mai e estat aquesta ciutat, però ara m’agradaria visitarla ja que es veu interessant. El “Capitoli” de Washington també es neoclassic, l’opera de Paris també.

 8. javier torres

  No sabia que Edimburg fos l Atenes del nord, buscant una mica d informació e trobat que aquest monument va ser dissenyat en un principi per als morts caiguts a les guerres napoleòniques però mai es va acabar per falta de fons. Mai he anat pero penso que es un gran article i que esta molt be.
  Aquí, a Catalunya hi ha Empòrion la Atenes Catalana.

 9. Noa Alonso

  Salve!
  Em sembla un article molt interessant.
  Edimburg es l’Atenes del nord pel fet que és l’única ciutat del nord que s’assembla tant a la capital grega.
  Mai hi he estat a Grècia però l’any que ve m’agradaria anar pero penso que el que explica aquest article és un punt mes a favor per visitar aquesta ciutat encara que a prop nostre també tenim la nostra propia “Atenes” que es Empúries.
  Actualment hi ha molts llocs que tenen referències, per exemple, a nivell arquitectònic i estan bastant distanciades de Grècia, com als Estats Units, concretament la Casablanca.

 10. Guangzhen Ye

  Salve!
  M’ha agradat molt aquest article, ja que explica de primera mà l’experiència que ha tingut durant el seu viatge a la capital d’Escòcia.
  En Cramond hi va heber fort auxiliar romà, es van construir en realitat dos forts romans: el primer d’ells, entre els anys 140 i 142 dC, durant les campanyes de l’emperador Antoní Pius al nord del Mur d’Adriano, que es consumarían amb la construcció de la frontera més septentrional de l’Imperi romà, en l’actual Escòcia. Aquest seria abandonat entorn del 170 dC quan les legions es van replegar al límit fronterer marcat pel Mur d’Adriano, més al sud. Al 208 dC es construiria el segon forta, més gran que l’anterior。 Després de la mort de l’emperador en el 211 dC i la decisió del seu successor Caracalla d’abandonar aquestes terres, el fort seria ocupat per la població civil.
  -Atenes catalana: Empúries.
  Atenes d’Amèrica: Boston (Estats Units).
  -Avui en dia hi han moltes referències que em recorden a la capital de Grècia. Ex: Església de Santa Senoveva, la Gliptoteca de Munich, el Capitoli dels Estats Units, etc…

 11. Carla Escolar Lopez

  Salve!
  M’ha agradat molt aquest article ja que ens ho explica de primera mà a la capital d’Escòcia. Edimburg es anomenada com
  l’Atenes del nord pel fet que és l’única ciutat del nord que s’assembla a la capital grega. Crec que es una ciutat interessant per anar ja que sembla curiosa per tot el que ens explica.
  Hi han molts llocs que s’assemblen a la capital grega com la Casablanca, la Gliptoteca de Munich, l’opera de París, etc,…

 12. Sonia

  M’agradaria anar a aquest lloc, em recorda molt a Atenes. El National Monument es molt bonic.
  Això que explica sobre l’emperador Caracal·la que va assassinar el seu germà buscaré més informació ja que em sembla interessant i m’agradaria saber més.

 13. Arnau Saumell Gasull

  Salve!
  Aquest article m’ha semblat molt interessant ja que explica detalladament com va ser la estada a Edimburg, la capital d’Escòcia. Des del meu punt de vista, només amb les fotos ja es pot comprovar que és una ciutat meravellosa. No he estat mai però m’agradaria estar-hi alguna vegada. Fantàstic!

 14. Oscar Rodriguez

  Un article molt interessant,
  no sabia que Edimburg tingués referents clàssics, Jo he estat en Escòcia però, no sabia que hi hagués un lloc tan interessant.
  No se com m’ho faig però encara em sorprenc quan veig un edifici o un tan antic com fort auxiliar romà a Cramond 140 dc.
  Em sembla que es una ciutat meravellosa y m’agradaria tornar per anar a Edimburg.

 15. Teresa Devesa i Monclús

  Óscar i Arnau, no concreteu prou les referències clàssiques, ja sabeu que els comentaris han de tenir contingut, a part de les valoracions que hi vulgueu fer.

 16. Paula

  Edimburgo es llamada como la Atenas del norte debido a que es la única ciudad del norte que se parece a la capital griega
  Atenas catalana es Ampurias
  Atenas de América es Boston.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *