3 thoughts on “Referents de Ciparís

 1. Pingback: Referents de Ciparís | Aracne fila i fil...

 2. Dani

  En la mitologia grega, un mite ambientat en Quíos parla de Cipariso (grec: κυπάρισσος; latin: cupressus), un jove noi fill de Télefo, descendent d’Heracles, que va ser un dels amants del déu Apol·lo. Es tracta d’un mite d’època hel·lenística, que també apareix en la literatura llatina i en diversos frescs de la ciutat romana de Pompeia.

  Segons el mite, Apol·lo va regalar a Cipariso una javelina per caçar, però per error el noi va matar al seu cérvol domesticat, un bell animal amb banyes d’or i garlandes de pedres precioses. Tant va ser el seu dol i dolor que va demanar al déu Apol·lo que li permetés plorar per sempre. El déu va acceptar la seva súplica i el va convertir en xiprer, arbre relacionat amb el dol i el dolor pels éssers estimats.

  Segons alguns autors el mite representa el pas de l’adolescència a la maduresa, mostrant un noi que s’inicia a la caça i les arts de la guerra i que ha de canviar per convertir-se en adult.

 3. aaron romero

  Bonum Diem
  En la mitologia grega, un mite ambientat en Quíos parla de Ciparis, un jove, fill de Tèlef, descendent d’Hèracles, que va ser un dels amants del déu Apol·lo. Es tracta d’un mite d’època hel·lenística, que també aparareix a la literatura llatina, entre altres obres a Les metamorfosis, d’Ovidi Llibre X, 106 – 142.Segons el mite, Apol·lo va regalar unes fletxes a Ciparís que, emocionat, les va voler provar. Mentre caçava, sense voler, va matar la seva mascota, un cérvol que tenia banyes d’or i garlandes de pedres precioses. Ple de dolor va demanar als déus que l’ajudessin a plorar sempre la mort d’aquell bell cérvol. És per això que Apol·lo el va convertir en un xiprer, que simbolitza el dol i el dolor pels éssers estimats.
  Vale

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *