Plaute: Càsina

Després de ver anat a veure representada pel grup Komos Càsina de Plaute al Teatre Joventut d’Hospitalet, ens hem plantejat qui és Plaute i què en sabem.

Powered by emaze

Ens podríeu ajudar a explicar Plaute a partir de Càsina per tal d’aprofundir més en el teatre romà? O bé dit d’una altra manera, què veiem de Plaute en la comèdia Càsina?

Iria Rael i Omaima El Azouan

1r Batxillerat Humanístic

5 thoughts on “Plaute: Càsina

 1. Roser

  Salue!
  Plaute va ser un escriptor molt popular de l’antiga Roma que va dedicar la major part de la seva vida a escriure comèdies. Una d’aquestes obres va ser Càsina, tracta d’un senyor que s’enamora de l’amant del seu fill i idea un pla que consisteix en casar-la amb un esclau seu amb el qual té un tracte per poder unir-se a ella, l’obra tracta un tema encara recurrent en l’actualitat com és un triangle amorós tractant-lo amb humor.

 2. Rebeca Barroso

  Salve!!

  Càsinaés una comèdia escrita pel dramaturg romà Plaute. El tracta d’una fabulla palliata, és a dir, els personatges i l’ambientació són grecs. Trobem en aquesta obra alguns dels personatge arquetípics plautins com l’esclau nascut lliure, la domina dominadora, el vell lasciu, l’esclau astut etc.

 3. Chaymae Zaouaghi

  Salve!!
  ” Casina ” és la obra que vam anar a veure al tarte i que va ser realment molt entretinguda i interresant, aquesta és l’última obra que va escriure Plaute i en ella trobem la suma de tota la seva experiència a l’hora de plantejar una comèdia. Amb l’ham del sexe i el matrimoni , els personatges s’embranquen en una lluita en la qual s’enfronten l’ancià Lisídamo i la seva dona Cleóstrata .
  El vell Lisidamo posa la seva confiança en Olimpión , el seu capatàs més golafre , i Cleóstrata en Calino , un vulgar i insuportable escuder , l’única missió serà torpedinar tots els intents de Lisídamo .
  Aixó es completa amb uns veïns molt servicials , una parella d’esclaves interessades i xafarderes.
  La resta ja es pot imaginar : escenes en continu moviment , divertits jocs de paraules , embolics en cada escena , rerefons sexual i comèdia en el sentit més estricte .
  Vaalee!!!!!

 4. Maryam

  Titus Maccius Plautus, conegut com a Plaute va ser un autor còmic llatí. En les comèdies de Plaute l’acció acostuma a girar al voltant dels diners o d’una noia, els personatges principals han de passar uns quants obstacles per aconseguir els seus objectius, Plaute es reia dels esclaus que enganyaven els seus amos o del pare liberal que acabava en la ruïna.

  Les seves comèdies han inspirat a autors posteriors com per exemple Shakespeare o Molière.

  De les comèdies de Plaute, jo n’he vist tres: Càsina, els bessons Menecmes i el soldat fanfarró.

  Podríem dir que les tres comèdies tenen en comú un amor no correspost, l’engany de l’espòs a la seva dona i l‘ ajuda de l’esclau al seu amo

 5. Pingback: “L’engany seductor”, fotografia premiada al VI Concurso fotográfico Prósopon | El Fil de les Clàssiques

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *