Els misteris d’Eleusis

Sens dubte, els misteris Eleusins foren uns rituals de caire religiós increïblement populars, dedicats a la deessa Demèter, que reuniren un nombrós grup d’adeptes. Els misteris estaven basats en el mite de Persèfone, en els quals es buscava l’eptopeia i es consumia κυκεών (Existien les drogues a l’antiga Grècia?).

Quin paper tenien els misteris Eleusins a Grècia? En què consistien, qui hi participava? Coneixes algun referent clàssic relacionat amb els misteris? De ser grecs, com viuríem l’aspecte religiós? Quan tenien lloc (vid. calendari de les festes àtiques)? Podria tenir alguna relació amb la Candelera?

Marc Arquillo Quintana, 1D

Batxillerat Humanístic

21 thoughts on “Els misteris d’Eleusis

 1. Margalida Capellà Soler

  Realment fa temps que esperava amb candeletes l’ampliació d’aquest punt del llibre Grec 1! T’agraeixo, Marc, que hagis fet aquesta entrada. Els Misteris d’Eleusis és un tema emocionant i tot un secret a no desvetllar!

 2. Iria Rael

  Xaipe!
  Bon apunt!
  El ritual dels misteris era l’Eleusínia i sempre fou vist com el més sagrat dels misteris de Grècia fins a la desaparició del paganisme. Es celebraven al temple de Demèter, el més gran de Grècia.
  Els misteris deleusis hauran tingut molta importància en l’antiga Grècia ja que tot lo religiós era molt important. Hi havia dos graus de misteris, els menors i els majors (amb pena de mort per qui els revelés a una persona no iniciada). Els menors començaven amb una processó per recordar la recerca de Demèter de la seva filla, incloent una aturada per cridar acudits obscens (ja que segons el mite una vella els va explicar a la deessa i la va fer somriure enmig del dolor). Després es quedaven un dia en dejú, per commemorar l’arribada de l’hivern, on la deessa no deixa que creixi l’aliment i acabaven amb un banquet, commemoració de la primavera. Llavors començaven els ritus dels misteris majors secrets.

 3. Ariadna Z.

  Gran apunt!!

  Els misteris eleusins eren uns rituals d’iniciació al culte de les deesses Demèter i Perséfone. Aquests rituals es celebraven a Eleusis (prop d’Atenes). Aquests eren els rituals que es consideraven més importants de l’època, encara que es mantenien en secret.

 4. Chaymae Zaouaghi

  Χαιρετε!!!
  Els misteris eleusinos eren ritus d’iniciació anuals al culte a les deesses Deméter i Perséfone que se celebraven en Eleusis, a l’antiga Grècia. De tots els ritus celebrats en l’antiguitat, aquests eren considerats els de major importància. Aquests mites i misteris es van estendre posteriorment a l’Imperi romà. Els ritus, així com les adoracions i creences del culte, eren guardats en secret, i els ritus d’iniciació unien a l’adorador amb el déu, incloent-hi promeses de poder diví i recompenses en l’altra vida.
  A Eleusis la iniciació es feia en dos graus: els Petits Misteris a l’hivern representaven una breu preparació per al que era el moment clau, els Grans Misteris celebrats durant deu dies a finals de l’estiu. Es començava amb una processó que recorria els 22 km. Que separaven Eleusis d’Atenes portant els objectes sagrats. Després de ser acollits dins l’Eleusínion d’Atenes, al peu de l’Acròpolis, els qui volien iniciar-se corrien a purificar-se banyant-se al mar amb un garrinat que tot seguit havien de sacrificar. Al cap d’uns dies una altra processó, amb els futurs iniciats, tornava els objectes sagrats a Eleusis. Però el ritu central de la iniciació continua sent avui dia un misteri, perquè els contemporanis que s’hi havien iniciat van complir amb el seu vot de no revelar-lo mai, sota pena de mort. Se sap que entraven en una gran sala del santuari, anomenada Telestèrion, on durant la cerimònia final veien la llum en una revelació sobre la qual només hi ha múltiples hipòtesis.

 5. Joaquin

  El ritual de los misterios fue visto como lo más sagrado con respecto a los misterios de Grecia. Se celebraban en el templo de Deméter.
  Todo el mundo en Grecia era muy religioso asi que se lo tomaban de una manera importante al hecho de los rituales.
  Tenia puntos de tener un esfuerzo sacrificado estos rituales por parte de las personas pero solo buscaban completar la festividad y lograr obtener la proteccion de los dioses.

 6. Mireia Sánchez Cano

  Xaipete!!

  Els misteris eleusinos eren ritus d’iniciació al culte a les deesses Deméter i Perséfone que se celebraven en Eleusis, a l’antiga Grècia. De tots els ritus celebrats en l’antiguitat, aquests eren considerats els de major importància.

  Se sap que entraven en una gran sala del santuari, anomenada Telestèrion, on durant la cerimònia final veien la llum en una revelació.

 7. Laia Costa

  Xaipete!!
  Un dels rituals més sagrats de Grècia fou l’Eleusínia i es mantenia en secret. Se celebraven al temple de Demèter, i hi havia de dos graus: els petits misteris a l’hivern representaven una breu preparació per al que era el moment clau, els grans misteris que se celebraven durant deu dies a finals de l’estiu. Ja sabem, que els grecs eren molt religiosos i celebraven els rituals de manera usual i normal.

 8. Sandra Mendoza Barco

  XAIPETE!!

  Els misteris d’Eleusis eren ritus pagans d’iniciació al culte de les deesses Deméter i Perséfone que es celebraven (com el seu nom indica) a Eleusis, Grècia. Hi havia dos graus de misteris: els menors i els majors. Els de grau major eren més secrets i alguns estudiosos creuen que en aquesta segona part s’ingerien substàncies al·lucinògenes. Com ja hem vist anteriorment els grecs eren molt religiosos i la celebració de rituals era una pràctica habitual i molt important per a ells.

 9. alexia.alvarez

  Xaipete!!
  – Quin paper tenien els misteris Eleusins a Grècia? En què consistien, qui hi participava?
  Els cultes mistèrics eren corrents religiosos alternatius a la religió oficial, més propers a les persones, que eren mal vistes per les autoritats. Aquests es caracteritzaven per diferents trets, com la iniciació, ritus de purificació, mites cosmogònics, dualisme ànima/cos, transmigració de les ànimes. Dintre dels quatre principals estaven els MISTERIS ELEUSINS: en honor de Dèmeter i Persèfone,consistien en promeses de resurrecció en el més enllà, l’aspecte principal d’aquest culte es construïa al voltant de la cultura del blat i del cicle de vida de la natura. Tots els iniciats preservaven els secrets del culte i creien fermament que ells mateixos coneixerien una vida després de la mort gràcies a la seva iniciació a aquest misteri. Com la divulgació dels rites estava estrictament prohibida i que cap autor no ha traït aquest secret, no hi ha escrits que documentin amb precisió les cerimònies.
  Se sap que els misteris duraven nou dies. La primera part del ritual consistia en una processó durant la qual es portaven les relíquies sagrades fins a Atenes. Els candidats aleshores es banyaven al mar per purificar-se, i començava un període de dejú fins que la processó, seguint l’estàtua de Iacchos (avatar de Dionisos) tornava a Eleusis. Allà, els Mistes (candidats a iniciar-se en els misteris) consumien Kykéôn, un aliment a base de blat fermentat (amb propietats al•lucinògenes(Existien les drogues a l’antiga Grècia?)), es realitzava el ritus secret, i els iniciats rebien les revelacions que els permetia accedir a la salvació i a la vida després de la mort.

  – De ser grecs, com viuríem l’aspecte religiós?
  Els grecs eren molt religiosos i portaven la religió com a mètode de vida, coma resposta nosaltres també.
  – Quan tenien lloc (vid.calendari de les festes àtiques)?
  Tenien lloc al mes D’Hecatombeon
  – Podria tenir alguna relació amb la Candelera?
  Podrien tenir relació amb la Candelera per les festes de Persèfone, en què Demèter buscava la seva filla amb torxes

 10. Irene Sanz

  Xaipe!

  De viure a Grècia m’imagino que sí que hagués anat als Misteris d’Elussis, ja que és un ritual sagrat molt important per a la gent grega. A més, ho trobo molt misteriós!

 11. Valentina

  Xaipe!
  De viure a Grècia crec que si que haguès anat a ls Misteris d’Elussis, ja que els misteris Eleusins foren uns rituals de caire religiós increïblement populars, dedicats a la deessa Demèter, que reuniren un nombrós grup d’adeptes. Els misteris estaven basats en el mite de Persèfone i em sembla molt curiòs!!!

 12. Laia A.

  XAIPETE!
  El ritual d’aquests misteris era l’Eleusínia va ser el més sagrat dels misteris de Grècia. Aquests rituals eren celebrats al temple de Deméter.
  Tots aquests misteris van tenir molta relevança a l’antiga Grècia ja que la religiositat era una de les coses més comunes i importants de ‘època, degut a la credibilitat d’una divinitat superior que era el més central, anomenat Teocentrisme.
  De ser grecs tindriem la religió entre cella i cella, seria una idea fixa, difícil de canviar en el período de temps en el que ens volem afegir, estariem tots els diez donant sacrificis, fent rituals, pregant… Seria el nostre centre a la nostra vida.

 13. Mar Cruz Viladoms

  Xaipete!!
  D’haver viscut en l’època grega, hagués participat en el misteri d’Eleusis ja que mostra molta intriga i crida molt l’atenció. A part, era una de les celebracions més sagrades!!

 14. Clàudia Ordaz

  Xaipe!

  Els misteris d’Eleusis eren els ritus pagans que es feien a la ciutat d’Eleusis per al culte a la tríada divina formada per Demèter, Persèone i Iacus. Les religions mistèriques com l’orfisme, vinculat al mite d’Orfeu, prometien als seus iniciats la salvació individual i la felicitat eterna després de la mort, sempre que complissin els seus rituals, que s’havien de mantenir secrets per als no iniciats. Hi havia dos graus de misteris, els menors i els majors (amb pena de mor per a qui els revelés a una persona no iniciada). El culte i el santuari estaven centrats al mite de la recerca feta per Demèter de la seva filla Persèfone, com a símbol del cicle de la vida, la mort i la renovació. Els misteris d’Eleusis, van trobar el seu lloc dins la religió oficial grega, de manera que Eleusis es va convertir en un santuari panhel·lènic on podia acudir tothom que parles grec.

  Si jo fos una antiga grega m’atrauria la idea de participar en aquest ritu ja que tinc curiositat per a saber quins secrets s’hi amagaven darrere!

 15. Robert Cepeda Machuca

  Xaipe!!
  Sense cap dubte no m’hagues perdut aquest ritual religios ja que em semblen molt interessants i segurament eran molt divertits.

 16. Carlota Escrivà

  XAIPE!!!
  Els misteris eleusins eren uns rituals al culte de les deesses Demèter i Perséfone. Rituals es celebraven a Eleusis. En aquesta època estaven considerats els més importants, encara que es feien en secret. Des de el meu punt de vista crec que hagués volgut anar aquest ritual.

 17. Abril Gabutti

  Xaipe!
  Els misteris Eleusins eren ritus d’iniciació anuals al culte a les deesses Deméter i Perséfone que se celebraven en Eleusis, prop d’Atenes. De tots els ritus celebrats en l’antiguitat, aquests eren considerats els de més importància. Els ritus, així com les adoracions i creences del culte, eren guardats en secret, i els ritus d’iniciació unien a l’ adorador amb el déu, incloent-hi promeses de poder diví i recompenses en l’altra vida. Fins i tot, aquests mites i misteris es van estendre posteriorment a l’Imperi romà. Aquests ritus eren celebrats al mes Hecatombeon (juliol i agost). Demèter buscava a la seva filla amb torxes, per això es diu que podria tenir alguna relació amb la Candelera.
  De viure en l’antiga Grècia sens dubte hi participaria, m’atreu molt la idea que siguin secrets…

 18. Rocío Rodríguez

  Xaipe!
  Els misteris Eleusins eren ritus al culte de Demtéter i Persèfone. Eren considerats els ritus més importants. Aquests rituals se celebraven al més Hecatombeó (juliol). Hi havia dos graus de misteris, els menors i els majors. Els majors eren castigats amb pena de mort per a qui els revelés a una persona no iniciada. Jo crec que sí que hi participaria pel fet de saber tots els secrets que hi havien amagats. Crec que aquests ritus m’atraurien molt.

 19. ainablanch

  Els misteris d’Eleusis eren rituals pagans d’iniciació al culte de les deesses Deméter i Perséfone que es celebravaven al propio nom del ritual, a Eleusis, Grècia. Hi havia dos graus de misteris: els menors i els majors. Els de grau major eren més secrets i alguns estudiosos parlen de la possible ingerció de elements o drogues alucinogenes. Com ja hem vist anteriorment els grecs eren molt religiosos i la celebració de rituals era una pràctica habitual a la qual hi donaven molta importancia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *