Les set meravelles de l’antiguitat

En Marc Arquillo i jo, en Carlos Thiriet, hem fet, per tal de celebrar el setè aniversari de El Fil de les Clàssiques, aquest thinglink on situem i parlem de les set meravelles de l’antiguitat. Algunes han desaparegut gairebé per complert a causa de desastres naturals, com terratrèmols o incendis, d’altres encara se’n conserven algunes restes i només una encara es troba gairebé intacta. Si voleu saber quina és, mireu el thinglink.

Quina meravella us agrada més? Per què? Amb quina meravella relacionaríeu l’estàtua de la Llibertat? Quina mervella es contempla a la pel·lícula Àgora d’Alejandro Amenábar? Sabeu quines són les set meravelles de Catalunya? i les set meravelles del món en l’actualitat? i les set meravelles de tots els temps?

Marc Arquillo i Carlos Thiriet,                                                                                                                       Alumnes de grec de 1r de Batxillerat

6 thoughts on “Les set meravelles de l’antiguitat

 1. Pau Molar Vilà

  Χαίρετε!

  Els autors d’aquest treball que tracta sobre les set meravelles de l’antiguitat són Marc Aquillo i Carlos Thiriet, alumnes de grec de 1r de Batxillerat.
  Podem veure un mapa interactiu físic i, alhora, polític, amb les fronteres actuals, que ha estat elaborat mitjançant el programa informàtic ··thinglink.. . Els estats moderns que alberguen alguna meravella són destacats en color rosat. Turquia és anunciada per “Asia Minor” i, a sota, “(Turkey)”. En realitat, l’Àsia Menor o Grècia Asiàtica no va arribar a ocupar tota la península d’Anatòlia, sinó tan sols la costa d’aquesta. La resta de la península anatòlica formava part de l’Imperi Persa. Sobre “Iraq”, escrit entre parèntesis, podem llegir “Mesopotamia”. Podem veure “Mesopotamia” i “Turkey” perquè “Iraq” és la transliteració anglès de l’àrab العراق i “Turkey” és la transcripció anglesa de “Türkiye”, el nom de Turquia en turc. Enlloc veiem cap topònim en grec ni llatí, sinó que tots els noms de llocs són transcripcions angleses. Les meravelles del món estan anunciades gràficament i visualment. Sobre cada una d’elles podem veure un cercle on, si hi posem a sobre el ratolí, apareix una altra imatge més detallada de la meravella en qüestió amb una breu explicació en castellà a sota.

  Tant el Colòs de Rodes com l’Estàtua de la llibertat estan formades de metall i porten torxes a les seves mans dretes. L’estàtua del colòs de Rodes, de 34 metres d’alçada, representava el déu patró rodenc, Hèlios, en grec antic, Ἥλιος. El colòs va ésser esculpit per celebrar la victòria dels rodis, aliats amb el rei Ptolemeu I d’Egipte, antic general d’Alexandre el Gran i fundador de la dinastia ptolemaica egípcia, contra Demetri, fill d’Antígon I Monoftalmos. L’Estàtua de la Llibertat, semblant al Colòs de Rodes, va ser un present de la República francesa al segle XIX per al centenari de la independència dels EUA. El colòs de Rodes representava el patró rodenc, el déu Hèlios. La meravella que apareix a la pel·lícula “Àgora” d’Alejandro Almenábar és el far d’Alexandria. Media 134 metres d’altura. El va ordenar construir Ptolemeu I d’Egipte a l’arquitecte Sòstrat de Cnidos. Aquesta construcció arquitectònica servia per guiar els vaixells.

  Les 7 meravelles de Catalunya són el temple expiatori de la Sagrada Família de Barcelona, el conjunt monumental del Turó de la Seu Vella de Lleida, el
  conjunt arqueològic de Tàrraco, el centre històric de Vic, la catedral de Girona, l’abadia de Sant Miquel de Cuixà i el celler cooperatiu de Gandesa.

  I les 7 meravelles del món són el Cristo Redentor de Rio de Janeiro, Brazil; el Machu Pichu de Perú; el Taj Mahal de l’Índia; la piràmide de Yucatán, a Mèxic; la gran muralla xinesa; la ciutat de Petra, a Jordània i el Colisseu, a Roma, Itàlia.

  Nota final: tantla Colonia Iulia Urbs Triumphalis Tarraco com Ausa com el Colosseum o Amphiteatrum Flavium són antigues construccions romanes.

  Χαίρετε!

 2. Teresa Devesa i Monclús

  Un bon article nois, el thinklink és molt il·lustratiu!
  Pau, recorda que la ubicació de les meravelles ens permet practicat la terminologia geogràfica que estem treballant a Grec.

 3. Marina Ruiz

  Molt bon article, nois!
  Crec que la meravella que més m’agrada són els jardins de Babilònia, perquè de totes les meravelles que hi havia, aquesta és la que més m’ha encantat. M’ha semblat molt bonic, una pena que no hi quedin restes, seria increïble veure-ho. El colós de Rodes és la meravella que més m’ha recordat a l’estàtua de la Llibertat, és molt semblant sobretot perquè les dues estàtues hi porten al cap una corona i tenen el mateix braç aixecat. La meravella que es contempla en la pel·lícula és el far d’Alexandria. Les set meravelles de Catalunya són: la Sagrada Família, el Turó de la Seu Vella, Tàrraco, el Centre històric de Vic, la catedral de Girona, l’Abadia de Sant Miquel de Cuixà i el Celler Cooperatiu de Gandesa. Les set meravelles del món modern són: la Muralla Xina, el Colosseu de Roma, el Crist Redemptor (a Brasil), el Machu Picchu (a Perú), el Xitzen Itzà (a Mèxic), el Taj Mahal (a l’Índia) i la ciutat de Petra (a Jordània).

 4. Alèxia Alvárez

  Χαιρετε!
  – Quina meravella us agrada més?
  La gran piràmide de Guiza.
  – Per què?
  Perque s’empre m’ha fascinta el món egipci, i sobretot com podien arribar a construir aquestes monstruositats en aquella epoca, em fascina i avegades em costa d’entendre i de creure.
  – Amb quina meravella relacionaríeu l’estàtua de la Llibertat?
  El colós de Rodes és la meravella que relaciono a l’estàtua de la Llibertat, són molt similars.
  – Quina meravella es contempla a la pel•lícula Àgora d’Alejandro Amenábar?
  La meravella que apareix a la pel•lícula “Àgora” d’Alejandro Almenábar és el far d’Alexandria.
  – Sabeu quines són les set meravelles de Catalunya?
  1. Temple Expiatori de la Sagrada Família de Barcelona
  2. Conjunt monumental del Turó de la Seu Vella de Lleida
  3. Conjunt arqueològic de Tàrraco
  4. Centre històric de Vic
  5. Catedral de Girona
  6. Abadia de Sant Miquel de Cuixà
  7. Celler Cooperatiu de Gandesa

  – i les set meravelles del món en l’actualitat?
  1. La Gran Muralla Xinesa
  2. La ciutat de Petra (Jordània)
  3. El Crist Redemptor (Brasil) (la que va acumular més polèmica)
  4. El Machu Picchu (Perú)
  5. Chichén Itzá (Mèxic)
  6. El Colosseu de Roma (Itàlia)
  7. El Taj Mahal (Índia)

  – i les set meravelles de tots els temps?
  1. La gran piràmide de Gizeh. Construcció acabada pels volts del 2860 aC com a tomba per al faraó Kheops. Situada a Gizeh, Egipte, és l’única de les set meravelles que encara es manté dreta.
  2. Els jardins penjants de Babilònia. Construïts entre el 605 aC i el 562 aC. Situats a Babilònia, Mesopotàmia (a l’actual Iraq).
  3. El temple d’Àrtemis a Efes. Construït devers els anys 550 aC i 325 aC. Situat a Efes, a l’actual Turquia.
  4. L’estàtua de Zeus a Olímpia. Esculpida devers el 430 aC. Situada a Olímpia, Grècia.
  5. La tomba de Mausol (mausoleu) a Halicarnàs. Construït devers el 353 aC. Situat a Halicarnàs, l’actual Bodrum, Turquia.
  6. El Colós de Rodes. Construït entre el 294 aC i el 282 aC. Situat a l’illa de Rodes, Grècia.
  7. El far d’Alexandria. Construït entre el 294 aC i el 283 aC. Situat a Alexandria, Egipte.

 5. Valentina Restrepo

  Xaipe!
  Molt bon article, penso que el thinklink és una eina molt il.lustrativa, que ens ajuda a ensenyar i a aprendre moltes coses; m’han agradat molt les meravelles greugues antigues, feliciitats, molt bon apunt!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *