L’esclavitud a Roma

El 2 de desembre és el Dia Internacional per a l’Abolició de l’Esclavitud. L’esclavitud a l’Antiga Roma va ser molt freqüent ja que la majoria de la població formava part d’aquest bloc de persones privades de llibertat, propietat dels seus amos. Procedien a ser esclaus si eren fills d’un altre esclau (vernae), si era un infant abandonat, si havien estat condemnats a penes que implicaven la pèrdua de la llibertat i sobretot si havien estat capturats per un enemic en alguna batalla; de vegades, ciutats senceres queien en esclavatge. Per l’impagament d’un deute també es podia arribar a ser esclau.

No podien elegir si volien deixar de ser esclaus, per això tenien un amo, qui era el que decidia tot sobre ells, passaven a ser propietat de l’amo i no tenien cap dret. Les condicions de vida eren molt pitjor per als esclaus rurals, ja que dormien en cel·les i encadenats. Mireu que n’és de dura la seva vida…

 Aquí us deixo una presentació amb informació més resumida sobre els esclaus romans:

Sou més curiosos i en voleu saber més? Mireu el principi de la pel·lícula d’Espàrtac on es pot veure com els esclaus són tractats i la duresa de la seva feina:

[youtube width=”550″ height=”450″]https://www.youtube.com/watch?v=SMe8mMKMrek[/youtube]
Si tinguessis el poder suficient per poder decidir en la vida dels esclaus, faries algun càstig per tots els amos dels esclaus per tenir-los sotmesos? Crearies més maneres per poder alliberar-los, els hi donaries més facilitats? Que n’opines sobre La llei de les 12 taules? Si fos per vosaltres, deixaríeu que existissin els esclaus o haguéssiu deixat que n’hi haguessin tants? Què hagués estat de Roma sense tecnologia i sense esclaus? I en l’actualitat n’hi ha? Per què? És l’esclavitud un crim contra la Humanitat? Per què encara no s’ha eradicat en el segle XXI?…

‘Ningú podrà ser sotmès a esclavitud o servitud, l’esclavitud i el tràfic d’esclaus queden prohibits en totes les seves formes” (article 4 de la Declaració Universal dels Drets Humans)

 Mariona Sabanés

1r Batx. Llatí

23 thoughts on “L’esclavitud a Roma

 1. Margalida Capellà Soler

  Sens dubte l’esclavitud encara avui, tot i abolida ,encara s’ha d’acabar d’eradicar; alguns exemples malauradament són: tracta de persones, explotació sexual, les pitjors formes del treball infantil, el matrimoni forçat, la servitud per deutes, i el reclutament forçós de nens per utilitzar-los en conflictes armats.

  A Roma, mentre esperem que la Maryam i la Xènia ens en parlin a De iure, hi va haver veus com la de Sèneca que ja la varen condemnar. Us recomano la Carta a Lucili
  XLVII.

 2. Francesc Sánchez

  Felicitats pel treball Mariona, ho comparteixo a Arraona Romana.
  Només una apreciació, l’esclavitud a Roma, i a l’antiguitat en general, s’ha de contextualitzar, com passa per exemple amb els jocs de gladiadors,era una pràctica comuna i ben vista, regulada perfectament pel propi Codex Iuris Civilis, i que el propi cristianisme, malgrat els valor que predicava va mantenir. Els propis esclaus, quan es manumetien, a la seva vegada érem posseïdors d’altres esclaus. Avui dia, encara que segueix existint, la veiem com una activitat deplorable, però no aixi els romans.
  Salutacions.

 3. Mariona Sabanés

  Salve!!
  És un honor Francesc que ho comparteixis a Arraona Romana, m’ha alegrat moltíssim, ja que he escoltat que és una pàgina molt important sobre el Llatí i la cultura romana.
  L’esclavitud a Roma em va semblar un tema molt interessant per poder explicar-ho al públic en general i vaig aprofitar que era el dia de l’abolició de l’esclavitud per poder compartir aquest article amb tots els interessats en el Llatí i la seva cultura.
  Els romans com tu bé dius, tractaven als esclaus menyspreant-los i això, desgraciadament, és normal per ells. Però com diu Sèneca en Epístoles morals a Lucili , XLVII, els esclaus han de ser tractats igual que els romans: ‘Hi haurà qui digui: «Només són esclaus.» No, són persones. «Són esclaus» No, són companys que viuen amb tu. «Són esclaus.» No, són amics humils. «Són esclaus.» Ho són, sí, igual que vosaltres, si es pensa que tan esclaus de les contingències de la vida són ells com nosaltres.’

 4. Yurima Torres

  l’esclavitud de roma va ser molt violenta en aquests temps. aquest argument i vídeo demostres la violència i el esclavituismo.

 5. Valentina Restrepo

  Molt interessant aquezt treball, crec que a tots ens instersessa saber aquestes cosses dels romans, felicitats!.

 6. Raul Guardia

  Salve!!
  Em sembla molt bé que fiquin aquest apunt en aquell blog segur que servira per molta gent.

 7. danielpeinado

  Salve
  A mi no em sembla normal que a la gent de aquell temps se els i tracti d’aquella manera.
  Vale

 8. Pingback: Causes de l’esclavitud | De iure

 9. Arnau Bach

  L’esclavitud es una vergonya inhumana que no es pot consentir. L’actitud dels soldats romans es penosa ja que si obliguen a una persona a treballar forçosament com a minim que no li donin una “pallissa romana”.

 10. Juls

  Molt bon apunt Mariona!!
  L’esclavitud és un tema molt interesant ja que encara perviu en els nostres dies. Molts mitjans de comunicació són els culpables de que pensem que aquesta manera de fer està casi erradicada en tot el món. però no és així, dels romans hem adoptat moltissímes coses; l’esclavitud una d’elles. Si Roma no hagués esclavitzat a totes aquelles persona actualment no tindriem el tipus de societat que tenim ara. Quan dic esclavitud en la nostre societat em refereixo a totes les persones que treballen amb unes condicions ridícules. Crec que no es possible eliminar del tot l’esclavitud perque són els emprassaris que mouen el món dels diners qui la fan servir.

 11. omaima

  salve!
  Esta molt vent fet el apunt!
  El tema de l’esclavitud és un tema molt important ja que sempre és un tema en que és parla molt. avui en dia ja no esta permés . I no estic dacord en que en una persona sigui un criat per una altre persona i que sigui maltractat com és fella no és té que maltrata una persona pitjor que a un amimal peró gracias en que aixó no esta permés.

 12. Iria Rael

  Salve!! Molt bon apunt.
  L’esclavitud també es un tema molt important, tan avui en dia com en l’antiguitat. Ja que encara que s’hagi acabat per diferens llocs, encara perdura en llocs com Africa. Jo penso que es algo que deuria està prohibit i acabat ja que no és normal.

 13. Ariadna Ruiz

  Salve!
  Haig de dir que l’esclavitut es una cosa imperdonable per a tots aquells que han deixat que han deixat que hagin esclaus i també per a tots aquells que han donat alguna pallissa o simplement els han tractat malament.
  Un dia em van dir que en un cas super especial, l’amo pot decidir que el seu esclau sigui lliure, això pasava quan un esclau i el seu amo eren amics o es portaven bé. No se si alguna vegada ha pasat o si el que em van explicar es veritat.
  També hi havia casos en que l’amo tractava bé al seu esclau, però no crec que passés suvint.
  La llàstima de tot això es que sense aquests pobres esclaus, Roma no hagués sigut així i no hauria esdevingut un gran Imperi, ja que els esclaus proporcionaven treball de franc.

 14. Raül Àlvarez

  Salve,
  L’esclavitud només ha sigut un nou mode (entre d’altres) molt antig, per a sentir-se superior a la resta de la societat, és ridícul que una vida passi a ser propietat d’un altre ésser només a canvi d’uns quants calers, però així va ser i així serà mentre el món sigui món.
  Actualment encara sobreviu aquesta pràctica, el qua passa és que no és legal com abans, però a la situació laboral de tants xinesos (per no dir un altre païs) no se li pot donar un altre nom que esclavatge, treballar tan per aquella misèria de sou, i en situacions desfaborables i infrahumanes per al treballador…
  No fa falta anar tan lluny, avui en dia, la gran majoria de les prostitutes són esclaves de la pròpia vida, vénen el seu cos per a continuar visquent (no totes, però moltes)
  Vale!

 15. Zaouaghi Chaymae

  SALVE!!!
  L’esclavitud és un tema molt important i que s’ha de tractar, ja que tots pensem que som lliures no en tots els països del món és així, ja que hi ha molts països on els treballadors treballant moltes hores a canvi d’un sou molt baix, i hi ha països on moltes noies petites treballant en cases on l’amo els pega i els maltracta a canvi de pocs diners o a vegades només a canvi de poder menjar molt poca cosa o un lloc per dormir. L’esclavitud no és legal però encara hi ha arreu del món gent que es creu superior.

  Moltes empreses europees fan fàbriques en països no desenvolupats, ja que la mà d’obre és molt barata i la gent treballa moltes hores a canvi d’un sou molt baix, i això està en contra dels drets humans però per exemple a China és una dictadura i llavors no crec que estiguin valorats els drets humans, així va el món.
  VALE!!

 16. Abril Ramos Aran

  Salve!

  Si realment tingues el suficient poder per decidir sobre la vida dels que tenen esclaus no imposaria ningún càstig físic perquè penso que no hauria de venjar-me, però segurament si alguns anys a la presó.
  Si tingués el poder d’alliberar-los els deixaria lliures, que és així com haurien de ser els homes.

  Penso que és molt trist que avui en dia encara es porti a terme l’esclavitud.

 17. Robert Cepeda

  Un apunt per reflexionar sense cap dubte i molt bo, l’esclavitud a mi em sembla un dels pitjor casitgs que pot patir una persona i si a sobre sel’s castiga fisicament em pregunto quan vam deixar de ser humans?
  Ningu pot decidir sobre la llibertat d’una persona, l’esclavitut es una de les cares mes fosques de la humanitat

 18. Andrea Gómez

  Salve!
  Bon treball amb aquest apunt! El nombre d’esclaus aconsegueix l’elevada xifra en l’actualitat d’entre 12 milions de persones i 27 milions, el nombre més alt de la història de la humanitat. I com tothom, estic totalment en desacord amb l’esclavitud. Tots els éssers humans de tot el planeta mereixem el dret de no s’esclau de ningú.
  Vale!

 19. Clàudia Pèrez

  REcre: “Carta d’una esclava al seu ex amo”

  Estimat Avel,

  Em sorprèn la teva carta i tot el que em dius. Ara potser et sorprens en veure que ja sé escriure. Però em crida l’atenció la seva oferta, però des de el dia que em vas donar la llibertat vaig reconstruir la meva vida i ara raonablement em va bé per aquí: guanyo 354 monedes al mes, amb un lloc per viure i menjar, tinc una casa còmoda per Aetos i els nens, Axwel i Admes, ara van a l’escola i aprenen molt, el professor diu que Admes té cap per ser predicador. Van a l’escola dominical, Aetos i jo estem molt contents ja que ens tracten amablement, tot i que, a vagades escolto a altres dir “Aquesta era l’esclava, és més,la prostituta de Avel” el meu marit li dol, però jo li dic que no es preocupi, que no era cap desgràcia. Moltes altres haurien estat orgulloses, com jo ho estava en aquells temps, de dir-te amo. Ara, si volgués escriure’m per dir-me les condicions i el que em donaria per fer-me-la i de si seria ideal tornar.

  Et vaig servir fidelment durant 17 anys a canvi tu ens vesties i ens portaves al metge quan ho necessitàvem. Deixant a banda, les violacions, els càstigs… Ara confio amb Déu que per fi vostè obri els ulls per veure els errors que vostè i els seus fills ens han causat a mi i els seus, fent-nos treballar durament durant generacions que tan sols a vagades no hi havia recompensa, per portar-me al llit sense la meva voluntat i vostè era casat. Ara, jo cobro la meva paga tots els dissabtes per la nit.

  Responc la teva carta amb molta claredat, preferia quedar-me aquí i passar gana, inclòs morir, que portar la vergonya de por a la violència per culpa vostre.
  Ara vostè, s’hauria de preguntar per quin motiu la seva dona el va deixar, és un mal home vostè i agraeixo la teva oferta i la carta però no penso tolerar que posis les mans mai més sobre meu i que em tornis a robar la meva llibertat ni a mi que ja tinc la meva certa edat ni a cap dels meus fills.

  Agatha.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *