Ave, dimoni!

Saluete aràcnides i àracnids!

Com cada any durant el més de maig, als badalonins i badalonines ens arriben les festes majors, unes festes que mantenen el caràcter tradicional però amb un element propi de la ciutat: la Cremada del Dimoni. Trabucaires, música simfònica, diables que escupen foc, timbalers, gegants, batucades, castellers tocant el cel amb la mà…, vesteixen els carrers de festa i alegria per homenatjar el nostre copatró, Sant Anastasi.

 Cartell Festes de Maig, Badalona 2014 (Ajuntament de Badalona)

Abans de centrar-me en el tema principal de l’article, el dimoni, m’agradaria fer-vos cinc cèntims sobre l’origen de les Festes de Maig de Baetulo o festes de Sant Anastasi, que havien estat tradicionalment de caràcter religiós. Amb els anys però, això va anar canviant i passada la Segona Guerra Civil, la Confraria de Sant Anastasi va decidir crear un nou acte perquè la ciutat tingués la seva propia festa. Així doncs, van anar per feina i van revisar tot tipus de documents i llibres fins a trobar, en una obra del Baró de Maldà, Calaix de Sastre, l’entrellat per a crear la tradició. Aquest llibre, contava com uns pescadors, l’any 1785, cremaren un figurón a la platja de Badalona i, a partir d’aquests fets, els membres de la Confraria de Sant Anastasi idearen, l’any 1940, un dimoni que esdevingué símbol de Badalona fins als nostres dies.

El primer dimoni que van veure cremar els badalonins, com a acte de cloenda de la passada del sant, va ser el de l’11 de maig de 1940 a l’explanada de les excavacions, que és l’actual plaça de l’Assemblea de Catalunya i va finalitzar amb un espectacle pirotècnic. Amb els anys i l’experència s’anaren millorant molts aspectes de l’acte: la localització, el dia, els dissenys…

En els nostres dies, el dimoni es crema a la platja, ja que la descoberta de les termes romanes de Baetulo i la construcció del Museu de Badalona van obligar a canviar l’emplaçament.

Aquest any el dimoni és molt especial, sobretot per aquells que som uns grans amants de la cultura clàssica. Es tracta d’un soldat o gladiador romà, i tot i que al llarg dels anys la temàtica ha intentat tractar temes de l’actualitat com ara l’economia, el canvi climàtic, esdeveniments socials…, sembla que aquest any han volgut rememorar els orígens de la nostra ciutat, Baetulo. Per fi han explotat un dels records històrics més importants que tenim, perquè com molts sabeu, Baetulo va ser la ciutat que fundaren els romans l’any 100 aC i que aquesta destaca per la seva excepcionalitat, ja que és una de les poques ciutats habitades de Catalunya que conserva unes restes tan ben mantingudes. Així doncs, si teniu oportunitat, us convido a fer una visita pel Jardí de Quint Licini, les termes, el Decumanus, la Casa dels Dofins i el conducte d’aigües.

A continuació, us presento un vídeo on apareixen alguns dels dimonis més representatius de la ciutat de Badalona.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=9g6-skfgAEA[/youtube]

I ja per posar punt i final al meu article, vull acabar explicant que des de fa setze edicions, el dimoni és dissenyat pel guanyador del concurs “Crema’l tu” en què els participants han de dissenyar el model  i, si aquest és escollit pel jurat, es converteix en el que es cremarà el dia 10 de maig a les 22h de la nit. Des de Badalona, us convido a veure com el soldat romà és derrotat per les flames del foc. A més, gaudireu d’un munt d’activitats, com ara concerts, espectacles pirotècnics, danses… Us enllaço el programa de les festes perquè us animeu a acostar-vos-hi.

I unes preguntes perquè acabeu de conèixer  de ben a prop la meva civitas:

 • Quin any vàrem tenir una diablessa a la ciutat? Quins dos artistes s’encarregaren del disseny del dimoni durant molts anys? Què em podeu dir d’ells?
 • Qui ha dissenyat el dimoni d’aquest any 2014?
 • Quin dia es podrà visitar visitar gratuïtament l’espai de les Termes, el Decumanus, el Jardí de Quint Licini i la Casa dels Dofins durant la nit? Quines activitats s’hi realitzaran?

Salut i bones festes Majors!

MARINA SALAS ZAMORA, Institut Isaac Albéniz (Badalona)

21 thoughts on “Ave, dimoni!

 1. Margalida Capellà Soler

  Aue, Marina

  Quin greu em sap la crema d’aquest any! Tanmateix, a Aracne gràcies a tu romandrà per sempre. De fet, és tot un honor per al món romà que Badalona reconegui el seu passat per encarar millor el futur. Gaudiu de la crema i de les festes de maig.

 2. Laia Violan

  Salvete!
  El dimoni d’aquest any ha quedat realment impressionant, quina llàtima que l’hagin hagut de cremar.
  S’ha de dir que ha Badalona no sempre tots els dimonis que hem tingut han sigut mascles, el 2002 vam tenir una diablessa.
  Aquest any el disseny guanyador del dimoni ha estat el de Àngel Martín i ha estat construit per en Ramon de los Heros (artista i pintor).
  Un any més el museu de badalona participa a la nit dels Museus. L’acte, que serà dissabte 17 de maig, hi col·labora el conservatori de Badalona i permetrà gaudir d’accés gratuït a tots els espais de la ciutat romana i del Museu de Badalona de 8 del vespre a la 1 de la matinada.
  Valete!

 3. Marc Cecilia

  Avete!
  L’any que vam cremar una diablesa va ser el 2002. Durant molts anys, la família Xirgu va col·laborar en el disseny de dimoni, Miquel Xirgu Subirà hi treballà fins el 1954, i el seu fill Miquel Xirgu Rico el rellevà aleshores. De la família Xirgu en destaca la Margarida, una famosa actriu del segle XX.
  Però aquest any el dimoni de ”Baetulo” l’ha dissenyat el badaloní Ángel Martín.
  El dissabte 17 podrem visitar gratuïtament totes aquestes restes romanes a la nostra ciutat, on s’hi recitaran poemes i s’oferiran actuacions musicals.

  Valete!

 4. Kevin González

  Salve!
  La primera diablessa que vam tenir va ser a 2002. La nissaga de dissenyadors i constructors del dimoni des de l’any 1940 és llarga: Francesc de Paula Giró, Jaume Ribó, Domènec Giró, Miquel Xirgu, Emili Bultó i Tero Guzman han contribuït a fer del dimoni el nostre símbol. Des de l’any 2006, la construcció del dimoni és obra de Ramon de los Heros, dibuixant i artista plàstic badaloní, especialista en construcció d’escenografies. D’altra banda, des del 1999, el disseny del dimoni es tria a partir del concurs Crema’l tu! Premi de Disseny del Dimoni de Badalona.
  Aquest any 2014 el guanyador de “Crema’l tu!” ha estat el disseny d’Àngel Martín Montoya.
  El dissabte 17 es podrà visitar visitar gratuïtament l’espai de les Termes, el Decumanus, el Jardí de Quint Licini i la Casa dels Dofins durant la nit.
  Vale!

 5. Raquel Martínez i Hèlia Saumell

  Salve!
  A nosaltres també ens ha agradat el dimoni d’aquest any, estava molt ben fet.
  L’any 2002 vam cremar una diablesa. Durant tota l’història de la cremada del dimoni hem tingut diferents dissenyadors. El que va imposar la tradició i es va encarregar de construir els primers dimonis entre 1942 i 1948, va ser Francesc de Paula Giró juntament amb Jaume Ribó Arenas. Després va venir Miquel Xirgu amb Domènec Giró, el qual va continuar fins el 1989. Després, el director del museu de Badalona, Emili Bultó, Tero Guzmán i Ramón de los Heros van ser els dissenyadors fins que finalment al 1999 es va decidir que el disseny seria creat per qualsevol ciutadà que es batia en un concurs anomenat “Crema’l tu!”
  El dimoni d’aquest any l’ha creat Àngel Martín.
  L’espai de les Termes i el Decumanus es podrán visitar gratuitament la nit del 17 de maig.
  Vale!

 6. Mar Alonso i Maria Salas

  Salvete!
  Aquesta any el dimoni ha sigut bastant trist que el cremessin tot i que normalment l’espectacle pirotècnic previ a la cremada anava més acord amb la música, crec que en aquest cas, l’any passat les musiques van ser millor triades i quadraven més amb els focs artificials.
  A la pregunta de a quin any hi va haber una diablesa, la resposta és al 2002, encara que segons diuen hi ha el “mite” de que el dimoni és el pare de la dimonieta de geganters, per tant la idea de que sigui una diablesa en comptes d’un dimoni no concorda molt amb el mite.
  En el cas de la Mar, vaig estar participant amb una de les colles de cultura de la ciutat, Bufons del Foc/Toc i la veritat és que, com cada any, ha sigut bastant divertit tot i que la feina que es fa des de dins les colles no sempre sigui molt reconeguda des de fora.
  Ara el dimoni està cremat, però les festes de maig continuen i us convidem a venir aquests derrers caps de setmana a veure la resta d’actes que esdevindran a la nostra ciutat com el d’aquests cap de setmana, el correfoc més gran que es fa a BDN, el cercabestia a carrec de les colles de cultura i les escoles que es farà durant la tarda i el correfoc de la nit nomès a carrec de les colles de diables.
  i la setmana que ve la BaTOCona a càrrec de Bufons del Toc que celebraran els seus 5 anys amb una gran batucada amb colles convidades pels carrers de la ciutat.
  Us hi esperem!!! 😀
  Valete!!

 7. Evelyn Mota

  Salvete!
  Marina gràcies al teu article he aprés algunes coses que fins ara no sabia. A continuació contestaré les teves preguntes. L’any 2002 vam tenir una dimonia a la ciutat, que estava centrada amb la nova moneda, l’euro. Aquesta dimonia va ser un disseny de Maria Pons i Matilde Lila. Els dos artistes que s’han encarregat del disseny del dimoni durant molts anys han estat Miquel Xirgu Subirà, que va dissenyar el dimoni entre 1949 i 1954 i darrerament el seu fill Miquel Xirgu Rico, que dissenya el seu primer dimoni l’any 1955, després de la sobtada mort del seu pare. Aquí comença una llarga relació artística amb Domènec Giró fins al 1989. Posteriorment, amb el constructor Tero Guzmán, va continuar dibuixant el Dimoni fins al mateix any de la seva mort, el 9 d’octubre de 1997.
  El dimoni d’aquest any ha sigut dissenyat per Àngel Martín, amb figura de romà que recorda a la antiga ciutat de Baetulo.
  El 18 de Maig per la nit es celebra la nit dels museus on es podrà visitar les Termes i el Decumanus, la Casa dels Dofins i el Jardí de Quint Licini, al compàs de la música interpretada per alumnes del Conservatori de Badalona i de la poesia eròtica i amorosa d’autors llatins, recitada per Odile Arqué i Marçal Font.
  Valete!

 8. Miguel Ángel Rubio i Alba Garcia

  Salve!

  Com a bons badalonins no ens vam perdre aquest event! L’any 2002 Badalona va tenir una diablesa per primera vegada. El pare i el fill de la família Xirgu van tenir com a tradició dissenyar el dimoni durant més de deu anys fins la mort de Miquel Xirgu Rico al 1997. Miquel Xirgu Subirà era germà de l’actriu Margarida Xirgu, va treballar al seu costat en l’esbós de decorats i vestuari. Va intervenir a l’Exposició Universal de 1929 i posteriorment va estar vinculat a l’Institut del Teatre i a la Junta de Museus. Va dissenyar el dimoni entre 1949 i 1954. El seu fill, Miquel Xirgu Rico (1927-1997). va dissenyar al 1955 el seu primer dimoni, després de la sobtada mort del seu pare. Aquí comença una llarga relació artística amb Domènec Giró que mantindrà, amb petites interrupcions, fins al 1989. Posteriorment, amb el constructor Tero Guzmán, va continuar dibuixant el Dimoni fins al mateix any de la seva mort, el 9 d’octubre de 1997.
  Aquest any, el guanyador del concurs “Crema’l tu” ha estat Àngel Martín, badaloní de 53 anys aficionat al dibuix, l’arquitectura i la il·lustració.
  El 17 de maig es podrà visitar gratuïtament l’espai de les termes i el Decumanus a partir de les 20h a l’acte de la nit dels museus.

  Valete!

 9. jennifer franco i marta méndez

  Salvete!
  L’any 2002 va ser l’any en el qual vam tenir una diablessa representada a la ciutat de Badalona.
  Desde 1949 Miquel Xirgu i Subirà assumeix el disseny del dimoni i l’any 1954 mor Xirgu i el substitueix el seu fill Miquel Xirgu i Rico, que juntament amb Giró s’encarregaran de la realització del dimoni fins a l’any 1989.
  El guanyador del disseny del dimoni 2014 és Àngel Martín Montoya, amb el lema Dimoniet romà.
  La nit dels museus que és el Dissabte, 17 de maig de 20 a 24 h, al Museu de Badalona és podrà visitar gratuïtament l’espai de les Termes, el Decumanus, el Jardí de Quint Licini i la Casa dels Dofins durant la nit . On hi haurà diverses activitats: un recital de poemes d’autors llatins, amb Odile Arqué i Marçal Font, amenitzada amb música de cambra, i també s’oferiran actuacions musicals.

  Valete!

 10. Fatima Slaoui

  Salve!

  Quin any vàrem tenir una diablessa a la ciutat? Quins dos artistes s’encarregaren del disseny del dimoni durant molts anys? Què em podeu dir d’ells?
  Van començaar quan un dia en una obra del Baró de Maldà, Calaix de Sastre, l’entrellat per a crear la tradició. Aquest llibre, contava com uns pescadors, l’any 1785, cremaren un figurón a la platja de Badalona i, a partir d’aquests fets, els membres de la Confraria de Sant Anastasi idearen, l’any 1940, un dimoni que esdevingué símbol de Badalona fins als nostres dies.
  Un dels dissenyadors del dimoni de Badalona és Francesc de Paula Giró (1897-1957). És la primera persona nascuda a Badalona després que la reina regent Maria Cristina atorga a la vila el títol de ciutat, va ser un dels primers impulsors de la tradició i es va encarregar de construir els primers dimonis, entre 1942 i 1948.
  I una altra persoona que va seer carregada és Emili Bultó Riba (1930-2009), pessebrista de Badalona, es va fer càrrec de la construcció entre 1990 i 1993. Tero Guzmán, escenògraf, es va fer càrrec del muntatge del Dimoni des de 1994 fins al 2005.

  Qui ha dissenyat el dimoni d’aquest any 2014?

  Quin dia es podrà visitar visitar gratuïtament l’espai de les Termes, el Decumanus, el Jardí de Quint Licini i la Casa dels Dofins durant la nit? Quines activitats s’hi realitzaran?
  El dia que es pot visitar la casa dels Dofins sera el dia 17 de maig aquest dissabte.
  Es podrà visitar gratuïtament l’espai de les Termes i el Decumanus, on tindrà lloc un recital de poemes d’autors llatins, amb Odile Arqué i Marçal Font, amenitzada amb música de cambra. Igualment es podran visitar el Jardí de Quint Licini i la Casa dels Dofins, on també s’oferiran actuacions musicals.Amb la col·laboració del ConservatoriSuperior de Música de Badalona.

 11. Laia Ferrer i Elena Garriga

  Avete!

  Ens sembla que la Marina ha fet un bon article, molt ben redactat. Amb el video fet ha concluït d’una manera entretinguda l’article. Ens hem donat compte de que hi ha molts dimonis que no coneíxiem o que no recordàvem i poder veure un recopilatori ha estat bé. Hem trobat que l’any que es va cremar una diablessa va ser al 2002. Miquel Xirgu Rico i Tero Guzmán han sigut uns dels que més dissenys del dimoni han fet al llarg de la història. A continuació deixarem la informació que hem trobat d’ells:
  Miguel Xirgu Rico (1927-1997) va dissenyar el seu primer dimoni el 1955, després de la sobtada mort del seu pare. Aquí comença una llarga relació artística amb Domènec Giró que mantindrà, amb petites interrupcions, fins al 1989. Posteriorment, amb el constructor Tero Guzmán, va continuar dibuixant el Dimoni fins al mateix any de la seva mort, el 9 d’octubre de 1997.
  Tero Guzmán, escenògraf, es va fer càrrec del muntatge del Dimoni des de 1994 fins al 2005. Va modernitzar el sistema constructiu per aconseguir que la figura cremi més de pressa.
  El guanyador ha estat el disseny d’Àngel Martín Montoya, amb el lema Dimoniet romà.
  Es podrà visitar gratuïtament l’espai de les Termes i el Decumanus el Dissabte 17 de Maig de 20 a 24 h.

 12. Martí Palma Ureña

  Salve Marina!
  Felicitats per l’article, ja veig que ets una gran aràcnida!M’ha agradat l’article, de fet va ésser veure’l plantat a la platja i pensar en un article de l’aracne. De fet pel que he sentit; http://ca.wikipedia.org/wiki/August i aqui confimat (sí, és la Viquipèdia) fa ni més ni menys que dos mil anys que va morir August i crec que és un bon homenatge fer-li un dimoni!
  A més he trobat interessant allò que has dit dels pescadors i que no sempra s’ha fet a la platja!! És curiós!
  Valete! 🙂

 13. Andrea Muñoz Rodríguez

  Marina m’ha agradat molt el teu fotomuntatge, has fet una bona feina 🙂
  Recordo que vam anar a passejar per veure’l i anàvem parlant que no enteníem perquè la gent no li agradava el disseny d’aquest any.
  Hi han hagut comentaris molt negatius del dimoni,he escoltat dir que no te res a veure el disseny ja que és un romà i, en teoria, es crema les coses dolentes de l’any . Des del meu punt de vista és una bona tria i m’encanta que sigui un romà perquè representa el nostre passat i la conquesta de Baetulo.
  * Quin any vàrem tenir una diablessa a la ciutat?Quins dos artistes s’encarregaren del disseny del dimoni durant molts anys? Què em podeu dir d’ells?
  – L’any que vàrem tenir una diablessa va ser l’any 2002 . Miquel Xirgu Subirà va ser qui més dissenys va crear fins l’any 1954, i , posteriorment el seu fill Miquel Xirgu Rico, va continuant creant aquest dissenys magnífics que hem pogut veure en el vídeo.
  * Qui ha dissenyat el dimoni d’aquest any 2014?
  – Aquest any, el creador del dimoni va ser Àngel Martín Montoya , el disseny escollit en el concurs de “Crema’l tu”
  * Quin dia es podrà visitar visitar gratuïtament l’espai de les Termes, el Decumanus,el Jardí de Quint Licini i la Casa dels Dofins durant la nit? Quines activitats s’hi realitzaran?
  – El dia que es podran visitar les Termes,el Decumanus,el Jardí de Quint Licini i la Casa dels Dofins serà la nit del museus a partir de les 8h, el dissabte 17 de maig.
  Gaudiu les festes !

  ANDREA MUÑOZ

 14. Ainhoa Astasio

  Salve!
  L’any que vam tenir una diablessa a Badalona va ser al 2002 i els dissenyadors van ser Miquel Xirgu i Tero Guzmán. El creador del dimoni d’aquest any ha sigut Àngel Martin Montoya, el qual ha fet un disseny del dimoní amb un aire romà. Trobo una bona idea la de que el dimoni d’aquest any tingui a veure amb la antiga roma, així tenim més referents dels que ja podem trobar-hi a la ciutat!
  Valete

 15. Pau Molar Vilà

  Salvete!

  El 2002 es va cremar una diablessa. Miquel Xirgu Rico i Domènec Giró Duran van dissenyar el dimoni des del 1955 fins al 1990. Miquel Xirgu Rico era el fill de Miquel Xirgu Subirà, també dissenyador del dimoni des del 1949 fins al 1955, és a dir, durant la postguerra. Miquel Xirgu Rico, en col·laboració amb el també artista Domènec Giró Duran, a poc a poc va anar introduint temes d’actualitat, com el moviment hippy o l’arribada del primer home a la Lluna, l’astronauta Neil Armstrong, el 1969. L’un i l’altre van tenir molts conflictes amb l’Ajuntament franquista de Badalona, sobretot pel pressupost.
  El dimoni guanyador d’enguany ha estat dissenyat per Ángel Martín Montoya, amb el títol Dimoniet romà.
  El dissabte es podrà visitar gratuïtament les Termes i el Decumanus, on hi haurà un recital de poesia llatina a càrrec d’Odilé Arqué i de Marçal Font, acompanyat de música de cambra. També es podran visitar el Jardí de Quint Licini i la Casa dels Dofins, on s’escoltarà música. En aquest punt, cal agrair la col·laboració del Conservatori Professional Superior de Música de Badalona.

  Valete!

 16. Teresa Devesa i Monclús

  Marina, ja saps que esperava amb candeletes que algú em proposés aquest article, per tant quan m’ho vas dir em va sorprendre gratament, ja que era un article que no podia faltar a l’Aracne. Un cop acabat, i vist el seguiment fotogràfic que vas fer del procés de construcció del dimoni, encara estic més satisfeta de la teva feina. Quedo esperant,doncs amb expectació la nova proposta d’article lliure que m’heu fet amb la’Andrea.
  Mar, la tasca de les colles de cultura popular és ben coneguda i tinc clar que sense la vostra empenta, dedicació i il·lusió, segurament no hi hauria festa major, tal com l’hem entesa fins ara. Malgrat les traves que us posa el consistori, vosaltres seguiu endavant segurs que la ciutat us reconeix el mèrit.
  Martí, molt encertada la referència a August, que de ben segur és una de les causes del motiu clàssic del ninot d’enguany.

 17. Gabriela Hidalgo Andrade

  Salvete!
  El dimoni que es va construïr aquest any va ser molt cridaner. Haig de dir que vaig anar amb la meva familia a veure com es cremava i m’ho vaig passar molt bé, encara que hi havia massa gent.
  En Badalona, sempre s’han cremat dimonis mascles però només un cop, a l’any 2002, es va cremar una diablessa.
  En 1949 Miquel Xirgu Subirà assumeix el disseny del dimoni, i a partir de 1955 el substituirá el seu fill Miquel Xirgu Rico, que iniciarà una llarguisima relació artística amb Domènec Giró Duran que serà el constructor durant dècades i que ja havia col·laborat amb el primer dels Xirgu des de 1949.
  A la platja es crema la figura espectacular d’un dimoni que enguany ha estat dissenyat per Angel Martín, guanyador del 16è Premi de Disseny del Dimoni de Badalona, Crema’l tu!.
  El dissabte passat 17 de maig de 20:00 a 1:00 hores, el Museu de Badalona obria les seves portes de manera gratuïta per apropar la seva proposta cultural a tothom que volgués participar. S’afegia així una vegada més a la celebració de la Nit dels Museus de la que formaven part un total de 72 sales d’exposicions de Barcelona i la seva àrea metropolitana que, com a Badalona, obrien les portes gratuïtament aquell dissabte, entre les 19:00 i la 1:00, segons cada centre.
  Pel que feia a Badalona es podia visitar gratuïtament l’espai de les Termes i el Decumanus, on va tenir lloc un recital de poemes d’autors llatins, amb Odile Arqué i Marçal Font, amenitzada amb música de cambra. Igualment es podien visitar el Jardí de Quint Licini i la Casa dels Dofins, on també s’oferien actuacions musicals. Amb la col·laboració del Conservatori Superior de Música de Badalona.
  Aquesta iniciativa internacional tenia la intenció de promoure visites als museus, així com associar-los a activitats participatives, lúdiques i en comú en incloure concerts, un concurs fotogràfic per xarxes socials i activitats diverses. “És una oferta territorial, estilística i d’èpoques molt àmplia”, va subratllar Ciurana per reafirmar que tots els ciutadans trobarien alguna proposta al seu gust, el que permetria trencar el tòpic que els museus són “avorrits” i “individuals”.
  Com que visc a prop de el Jardí De Quint Licini, vaig tenir l’oportunitat d’entrar perquè ens ho vam trobar obert i vam dir: ‘Per què no?’ Hem tingut el museu a prop durant moltíssims anys però mai havíem tingut l’oportunitat d’entrar o alguna cosa així. I vam baixar i havia una noia tocant el violí! Encara que era petit, estava bastant bé.

  Vale!

 18. MARINA SALAS ZAMORA

  Avete!

  Moltes gràcies a tots per comentar, amb els vostres escrits heu donat vida a aquest article! Pel que he anat llegint, veig que molts de vosaltres heu resolt correctament les qüestions proposades, però per assegurar-me de que queda tot entès, us deixo aquí el solucionari de les preguntes:

  – Quin any vàrem tenir una diablessa a la ciutat? Quins dos artistes s’encarregaren del disseny del dimoni durant molts anys? Què em podeu dir d’ells?
  L’any que Badalona va tenir com a enfitriona de les festes una diablessa va ser el 2002. Dos artistes que s’encarregaren diversos anys seguits del disseny del dimoni són Domènec Giró i Miquel Xigu, dos badalonins que rellevaren als seus respectius pares després de la seva mort per ocupupar-se de la tasca de disseny.

  – Qui ha dissenyat el dimoni d’aquest any 2014? El dimoni guanyador d’enguany de la setzena edició del “Crema’l tu!” ha estat Ángel Martín Montoya, amb el títol Dimoniet romà.

  – Quin dia es podrà visitar visitar gratuïtament l’espai de les Termes, el Decumanus, el Jardí de Quint Licini i la Casa dels Dofins durant la nit? Quines activitats s’hi realitzaran?

  El passat dia 17 de maig, de 20:00 a 1:00 hores, el Museu de Badalona va obrir les seves portes al públic. L’espai de les Termes i el Decumanus es van poder visitar gratuitament, i a més a més, va tenir lloc un recital de poemes d’autors llatins, amb Odile Arqué i Marçal Font, amenitzada amb música de cambra. Igualment es podien visitar el Jardí de Quint Licini i la Casa dels Dofins, on també s’oferien actuacions musicals amb la col·laboració del Conservatori Superior de Música de Badalona.

  Us desitjo a tots un bon estiu!

  MARINA

 19. Anna Ferrón

  Χαίρετε!

  Aquí tenim un article, de la Marina que cada cop ens deixen més sorpreses. Per desgràcia quest any no he pogut assitir a la cremada del dimoni que cada any espero amb ansies. El video que ha fet la Marina de l’elaboració del dimoni m’ha deixat impactada, sempre m’imagino com ha de ser el treball que fan els que ho monten i bueno per descomptat em sembla molt interessant com poden hi haver persones que tenen tanta imaginació perque any rere any hi hagin dimonis tan, tant diferents que ens deixin sorpresos.

  Com la Marina ja ha respós les preguntes, jo us en parlaré en especial de Domènec Giró un dels autors que més dimonis ha fet. Aquest home, mai l’he conegut però, si que en conèc a la seva neta i amb el permís d’ella us explicaré el que m’ha explicat sobre la tradició d’ell. Aquest home ha estat l’autor de molts del dimonis de Badalona però, també ha estat sempre en l’elaboració del domini ja que ell volia viure l’experiència sencera. Per Domènec la nit del dimoni era una nit especial i sempre ho serà, per aixó les festes de Badalona s’han convertit per a la seva familia, un dels dies més importants i ho viuen amb molta alegria, pel treball que ell ha fet durant anys i anys.

  Feia un mes aproximadament i erem a Maig i ja hem arribat, el curs 2013-2014 arriba al seu final, espero que hagi estat un bon any per a tothom i ara a disfrutar de l’estiu!!

  ’Άννα Φερρόν

 20. Teresa Devesa i Monclús

  Anna, gràcies per la informació de primera mà sobre Domènec Giró. Val la pena conèixer la part més personal dels personatges dels quals parlem. Suposo que a la Marina també li agradarà aquesta aportació pel que té d’enriquiment de l’article.

 21. Paula Barrachina

  salve!
  L’any que es va cremar una diablesa va ser en el 2002. Durant molts anys, la família Xirgu van estar col·laborant en el disseny de dimoni. En Miquel Xirgu va treballar fins el 1954 i el seu fill Miquel Xirgu el revellava.
  Aquest any el nostre dimoni és del badaloní Ángel Martín.
  El 17 de maig podreu visitar gratuïtament l’espai de les termes i del Decumanus a partir de les 20h a l’acte de la nit dels museus.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *