Magna celebratio AD MMXIV: Darrers preparatius

Després del tret de sortida, els 59 comentaris del primer article sobre la Magna MMXIV, confirmen un nou èxit de participació, que ens ha obligat, en alguns dels torns, a redistribuir el nombre d’assistents, si més no, dels que podran vestir-se per a l’ocasió.

En el segon article, encara hi ha hagut incorporacions d’última hora i, a més, de la mà d’aquests legionarii tan simpàtics del vídeo promocional, hem comprovat la nostra ubicació al plànol i hem fet un repàs al munt d’activitats interessants de què podem gaudir durant aquesta edició. A partir dels vostres comentaris queda clar que us han cridat l’atenció la incorporació de noves tecnologies com instagram i també es veu confirmada la tendència de tots els anys: alguns nois esteu més expectants de cara a les exhibicions dels milites i els gladiatoresmentre que les ornatrices ocupen un lloc preferent en els gustos d’algunes discipulae. La presentació de la nova cervesa egípcia i la representació de les noces d’August també us han cridat l’atenció. Sigui com sigui, la majoria de comentaris coincideixen a destacar un increment en la quantitat i qualitat de les activitats, tallers i recreacions històriques; si més no, tot l’alumnat sembleu trobar-hi algun aspecte que desperta el vostre interès.

ornatrix

No oblidem, però, que a més d’espectadors, molts de nosaltres en serem part activa i cal que tinguem clar quin és el lloc de cadascú i què cal fer en cada moment. Els professorat us informarem del torn i el lloc que finalment us correspon, a partir dels vostres oferiments, és clar, però en línies generals, l’organització la trobareu en aquest document.

Aprofitem també per recapitular i recordar quina serà la vostra tasca a cadascun dels tallers de què ens encarreguem.

SCHOLA

 • Ludus litterarius: En una taula proveïda d’estris d’escriptura (tauletes de cera i punxons; plomes, tinta, i paper pergamí i papir), ensenyarem al públic que se’ns apropi a escriure coses simples en llatí. S’enduran un tros de papir escrit que podrà servir-los de punt de llibre. Podeu portar escrites expressions llatines, el text que vau fer per al calendarium, frases com Ego sum …, Mihi nomen est…, Meus amicus ……….. est… No us compliqueu i feu-los escriure allò que vosaltres sabeu. Penseu que normalment són nens i nenes.
 • Ludus grammaticus: Es tracta del mateix tipus de taller, però en llengua grega. Té l’al·licient d’ensenyar un nou alfabet i, per tant, estaria bé que mentre prepareu el material, feu mostres de les lletres de l’alfabet, per tal que els assistents al taller les puguin imitar i endur-se a casa un punt de llibre amb el seu nom en caràcters grecs. També podeu incitar-los a escriure el nom d’una divinitat, la que més els agradi, a partir de les vostres explicacions.
 • Ludus rhetoricuscadascú sap el paper que li correspon i l’ha de portar preparat. Ho posarem en comú un dia d’aquesta setmana, però normalment els assajos que feu el mateix dia serveixen per posar-vos d’acord entre els actors i actrius dels dos centres. Aquesta és la distribució definitiva.

schola MMXIII

LUDI ROMANI

Els participants en aquest taller haureu de venir amb moltes ganes d’acompanyar en un viatge en el temps els nens i nenes que ens visiten. Heu d’aconseguir que s’oblidin per una estona dels jocs interactius i les aplicacions digitals, per tal de tornar a gaudir de divertiments més simples, però intemporals. Portarem còpies impreses del dossier de jocs que vau treballar en un article anterior, per tal de consultar dubtes, però enguany, a més, comptarem amb l’assessorament d’una membre del Grup de Reconstrucció Històrica de Badalona especialitzada en aquest tema. Quan ens confirmin amb quins jocs comptem, ja ens organitzarem per distribuir-los per l’espai corresponent, normalment distribuïts per jocs de punteria, jocs d’habilitat, jocs de taula i un espai més gran per a jocs col·lectius o més moguts.

Una bona dosi de paciència, organització i imaginació, i de ben segur que sereu recompensats amb un somriure il·lusionat!

ludi Romani MMX    [Foto: Josep Lario]

Bé, nois i noies, ara només queda esperar que la meteorologia estigui de la nostra banda i el dia ens acompanyi. De moment, això és el que augura els Servei Meteorològic de Catalunya. Estaria més tranquil·la si es tractés d’un vaticini de l’oracle de Delfos, però aquests endevins sovint també l’encerten…

TERESA

13 thoughts on “Magna celebratio AD MMXIV: Darrers preparatius

 1. Jordi Rincón

  Gràcies, Teresa, per aquest acurat resum i aquesta posta a punt del què ens espera el proper cap de setmana. Certament, l’èxit de la convocatòria ens fa molt feliços i només cal esperar que Apol·lo ens sigui propici i que de nou aquest festival dedicat al món romà captivi l’interès de participants i assistents. A nosaltres ja ens té el cor robat des de fa uns anyets, oi? Feliciter omnibus!

 2. Margalida Capellà Soler

  Gràcies, Teresa, per aquesta magnífica entrada i per enviar-me els tríptics a l’institut. Els alumnes i professors de Premià ja no tenen cap excusa!
  Jordi, Teresa, tripulants i aràcnids d’arreu, fins a la Magna!

 3. Claudia Gómez

  Salve!
  Aquest any pinta bé la cosa, espero que no plogui com l’any passat.. tot i això penso que serà força entretingut i penso que cada vegada hi ha més gent que hi vol participar.
  Em sap greu no poder participar-hi els dos dies, però em conformo amb poder gaudir el dissabte a la tarda.
  Ah, em sembla bé el programa!
  Fins dissabte 🙂

 4. Imad

  Salve!

  Jo i la meva compaña Nicol Narvaez alumnes del Ins Premià de Mar, aquest dissabte asistirem a la Magna Celebratio per duu a terme un reportatge, en el qual entrevistarem a tots els membres de la celebració per tal de saber quan fa que hi participen, que hi fan, a que es dediquen.. etc

  Vale!

 5. Judith Martínez

  Salve!
  Em sap molt greu, però no podrè assistir a la Magna Celebratio d’aquest any, de totes maneres no dubto que serà una trobada molt interessant.

  vale!

 6. Natàlia Rubio

  Bonum diem!
  Trobo que aquesta celebració és molt interessant, però, no hi vaig poder assistir. L’any que ve m’agradaria anar-hi.
  Ave!

 7. Pingback: August, el primer emperador romà | Aracne fila i fila

 8. alfaro.david

  Una gran celebracio ! es una pena que no hi pogues anar. L’any que ve no dubtare un segon en aplaçar els altres plans per poder anar-hi.
  Pel que m’han dit companys de classe aquest any no ha plogut i va ha estat molt be i molt divertit per a totes les edats.

 9. Sandra Moya

  Bonum Diem!
  Estic segura que la Magna Clebratio és una manera d’apendre d’alló més divertida.
  Aquest any no he pogut anar pero espero que l’any que ve tingui l’opotunitat d’anar-hi!
  Ave!

 10. Marina Cañas

  Trobo que aquesta festa o celebració és molt original ja que en tot un cap de setmana tota la gent que vulgui pot viure en la època Romana i fer les coses que feien els romans en la seva època, Aquest any no he pogut assistir, però l’any que be estic segura de que estaré alla!

  Vale! 🙂

 11. Pingback: Reconstrucció històrica | Entrevista a Teresa Devesa i Jordi Rincón

 12. Pingback: La veu de la reconstrucció històrica catalana | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *