Com vesteixo?

Fem repàs de la manera de vestir a l’antiga Grècia:

Ara ja sabeu quines peces porto a sobre?

null

Com es diu el vas on em van pintar i que podeu veure al British Museum? Per a què servia? i jo, què estic fent?

Camila Arigón

1r de Batx. Grec D

11 thoughts on “Com vesteixo?

 1. Ana Mª Falcón Durán

  Xaipete!

  Primer de tot felicitats pel teu treball Camila, t’ha quedat molt bé i conté molta informació sobre la vestimenta de les dones i dels homes de l’Antiga Grècia.

  Les peces que surten a la presentació ens recorden a l’Antiga Grècia, ja que porten les espatlles descobertes, obertures als laterals, són llargues i estan cenyides a la cintura.

  Crec que els vestits de la presentació eren utilitzats per als casaments.

  La tendència peplum consisteix en peces de roba de cos ajustat i volant al maluc amb cintura entallada, el seu èxit resideix en el fet que és fàcil de combinar.

  El vas de l’apunt és un gerro grec anomenat “Dona filant” del pintor Brygos (S. V aC) en el qual podem veure una dona filant i creant les robes que portaven a l’Antiga Grècia.

 2. Mónica Martínez Segura

  Χαιρετε!!

  -A quines peces gregues ens recorden aquestes d’actuals?
  -Saps de quin dissenyador són?

  Personalment les peces de roba de les fotos em recorden a quitons, pel fet que tenen mànigues i estan cosides pels costats. Però sincerament no tinc ni idea de a quin dissenyador pertanyen…

  -Per què aquestes peces ens recorden a la moda de l’antiga Grècia?

  A mi em recorden a la antiga Grècia perquè trobo que la manera en com s’uneix la tela a la espatlla, la llargària dels vestits i en general la seva confecció tenen un aire molt clàssic i òbviament, estan inspirades en aquestes peces antigues.

  -Saps per a quina ocasió utilitzaven vestits com els de les següents imatges?

  Si no m’equivoco, aquests vestits s’utilitzaven el dia del casament.

  -Coneixeu la tendència peplum? En que consisteix?

  Fa un any, més o menys, a les botigues van començar a vendre uns vestits, alguns amb màniga curta, però la majoria sense mànigues o de tirants, semblants al peple, i que a més a més, tenien una mena de volant que imitava la forma que els clàssics es donaven a peple amb el cinturó. Com ja vaig dir en un comentari fa cosa d’un any, la originalitat és tornar al origen, i personalment, m’encanten aquests vestits.

  Pel que fa referència a la imatge, podem distingir un ‘onocos’, que és l’equivalent a la nostra jerra actual, i que en l’antiga Grècia servia per a servir, normalment vi, per això, hi distingim una nansa al darrera, per a permetre una bona subjecció, i un broc estret per tal que no es vessi el liquid que conté l’ onocos. També podem observar que aquesta peça barreja dues tècniques de pintura, la tècnica de figures rojes i la de figures negres. A les parts superior i inferior trobem la tècnica de les figures rojes, mentre que al centre hi podem observar la figura d’una dona feta amb la tècnica de les figures negres. Aquesta dona, porta posat un quitó, i un himàcion lligat a la espatlla. Porta el cabell recollit, arracades, i braçalets, i sembla que a la ma té una mena d’objecte que serveix per a cosir, o per a subjectar el fil per a cosir.

 3. Anna Ferrón

  Χαίρετε!

  La peça que es presenta es una peça artesana de ceràmica que es diu onocos que és una gerra que s’endinsa dins la cratera, s’omple de vi i serveix per servir el vi al cílix o al càntar.
  Està decorat per una imatge d’una dona filant, podem deduir-ho per com està fent passar l’agulla i com agafa el fil. La dona va vestida amb un quitó que és una mena de túnica amb mànigues, sinó seria un peple que és el mateix, però sense mànigues. Els vestits podien ser de colors diferents, ja que hi havien teles diferents, com en aquesta imatge la part alta del quitó porta un to de color ataronjat a ratlles. El cabell ho porta recollit amb un monyo ben pentinat, acompanyat de unes decoracions que fan que podem intuir que fos una dona de classe alta, ja que les esclaves portaven monyos més senzills i sense decoracions. Es pot observar que porta petits complements que també ens fan, pensar que es una dona de classe alta, les arracades , i els braçalets que porta a cada braç. De calçat porta unes sandàlies amb tires molt primes. En la peça es veu que sobre la imatge de la dona una petita sèrie geomètrica que pertany a la decoració de la figura. A la peça es barreja els dos tipus de tècniques, la tècnica negre per la part superior de la gerra i desprès el fons de la imatge blanc i les pressicions de la figura en negre i vermell.

  · A quines peces gregues ens recorden aquestes d’actuals? Les peces representades ens recorden als quitons.
  · Per què aquestes peces ens recorden a la moda de l’antiga Grècia? Ens podem recordar per la llargada dels vestits, les gregues no solien anar-hi amb vestits curts, i la forma dels vestits, i les mànigues són semblants a les peces de roba que port6aven les gregues.
  · Saps per a quina ocasió utilitzaven vestits com els de les següents imatges? L’utilitzaven per el dia del casament.
  · Coneixeu la tendència del peplum? En què consisteix? La veritat és que havia vist aquests vestits a les tendes, però mai he sentit la curiositat d’en provar-me un , Són vestits ajustats que porten un volant situat a la zona del maluc, donant forma al vestit igual que el donaven els grecs amb els cinturons.

 4. Andrea Mñoz

  En aquesta peça de ceràmica podem veure com està empleat la tècnica de les roges i de negres.
  També trobem la presència del vermell en els fils o les cintes que porta el cap. La utilització del blanc està present perquè el contorn de la silueta està pintat amb negre i la part de dins és més blancosa.
  El títol d’aquesta peça ceràmica es “Dona filant” del pintor Brygos. El títol ja ens deixa clar el que fa, ella està filant i utilitza un fus. Un fus era un objecte que servia per filar fibres tèxtils, tenia una forma simple. Era un tros de fusta llarg i arrodonit.
  Aquesta dona atenesa porta moltes capes de roba. Primerament porta una túnica i un quitó , aquest li cobreix fins els peus .A sobre del quitó porta una textura de llana, possiblement era hivern i com ha comentat la Camila no hi havia gaire diferència entre la roba d’estiu i d’hivern. No existia les mànigues llargues i per tant es cobrien amb llana. Posteriorment duu un himàcion,la part de roba que més es distingeix i es destaca per la decoració que te al voltant pintada de negre.
  Llueix unes sandàlies que no acaben de cobrir-li tot el peu sinó que tenen la parts dels dits més oberta. Pel color de la imatge crec que serien de pell o de cuir.
  Ens mostra les seves joies, duu dos braçalets en les dues mans que envolten els seus canells com si fossin serps. També porta arracades de forma rodona.
  La presencia de joies en les dones gregues em recorda a l’actualitat, ja que s’assemblen a les nostres. També per un altre motiu, la posició en la que he vist alguna de les dones gregues es semblant a la que utilitzen els comerciants.

  Respecte a les preguntes que ens formules, els vestits que apareixen serien corresponents als dels casament de les núvies.
  La tendència del peplum: Peplum prové del mot peple que era la túnica de llana, oberta dels costats, sense mànigues que duien les dones gregues,sobretot les eslaves. Com aquesta túnica era molt llarga sempre sortia com una capa amb la part sobrant i s’ha agafat aquest petit detall per creear la nova tendència del peplum. Molt actual aquest estiu i presents en molts disenyadors.

  Ens veiem!

 5. Andrea i Irina

  Xaipe!

  -A quines peces gregues ens recorden aquestes d’actuals?-Saps de quin dissenyador són?

  Les peces són com un quitó que és una mena de túnica amb mànigues, al contrari que el peple (semblant al quitó però sense mànigues.) En quant al dissenyador no hem pogut deduir quin és.

  -Per què aquestes peces ens recorden a la moda de l’antiga Grècia?

  Perquè estan inspirades en les peces antigues , per les obertures que tenen als laterals, són llargues i estan cenyides a la cintura i s’uneix la tela a la espatlla.

  -Saps per a quina ocasió utilitzaven vestits com els de les següents imatges?

  S’utilitzaven per als casaments.

  -Coneixeu la tendència peplum? En que consisteix?

  La tendencia peplum consisteix a una peça de roba que s’ha posat de moda entre els dissenyadors, i que està inspirada en la peça del peplum. Aquestes peces són sense mànigues o amb màniga curta amb un volant donant forma al vestit.

  Ara ja sabeu quines peces porto a sobre?

  La dona, porta posat un quitó i una túnica, a sobre el quitó una altre tela, i per sobre un himàcion unit a la espatlla.

  Com es diu el vas on em van pintar i que podeu veure al British Museum? Per a què servia? i jo, què estic fent?

  La peça de ceràmica “Dona filant” del pintor Brygos representa a una dona atenesa filant amb un fus. Es tracta d’un onocos, una gerra que serveix per servir el vi.

  Vale!

 6. Teresa Devesa i Monclús

  Un bon exercici, Camila, per repassar la vida quotidiana a Grècia!
  Compte amb el nom de la peça, que trobareu ben transcrit, “enòcoe”, al llibre de text. Ve d’οἶνος i χέω, ¿en busqueu el significat? Recordeu que οι es transcriu “e”.

 7. MARINA SALAS ZAMORA

  Salut!

  Felicitats per aquest article, trobo que la barreja de fotos actuals amb la descripció dels antics vestits grecs encaixen molt bé. Gràcies aquest article he acabat de resoldre alguns dubtes que tenia sobre la roba que utilitzaven durant l’Antiga Grècia, i a més, podré criticar de manera justificada les pel·lícules històriques que ens intenten “colar” vestits amb uns dissenys elaboradíssims quan en realitat eren una mica més senzills, tot i així pel meu gust, molt estilístics.

  Ens preguntes, en una diapositiva, quin tipus de vestit és el de la imatge: un peple ja que sembla ser de llana i sense mànigues, ara el dissenyador no en tinc ni idea perquè jo de moda…, no en sé massa. A la pregunta de la següent diapositiva la meva resposta és aquesta: crec que el que ens recorda a peces de l’antiga Grècia és la llargada dels vestits, el color i aquest tall recte, sense ser ajustat.
  En la pregunta “Saps en quina ocasió utilitzaven vestits com els de les següents imatges?” diria que son vestits de casament, o això és el que em recorden.
  La veritat és que no sé que és la tendència peplum, però sembla que algunes models i “famosillas” la segueixen…

  Aquesta ceràmica que ens presentes, “Dona filant” del pintor Brygos (S. V aC) que es troba exposada al British Museu, és enòcoe, vas que servia per servir el vi. L’encena presentada en un fons blanc amb figures negres i alguna decoració d’un color groguenc és una dona que fila, feina molt habitual durant l’Antiga Grècia en les dones de ciutadans pobres.

  Per acabar, us recomano la visita a l’expocició Mediterrani del Caixa Fòrum de Barcelona on hi trobareu diferents tipus de ceràmiques, entre altres, amb escenes de vida quotidiana.

  Molt bon estiu aràcnides i aràcnids!

  MARINA

 8. Teresa Devesa i Monclús

  Esperem amb candeletes la vostra ressenya de l’exposició. Feu tantes coses que no doneu a l’abast d’explicar-nos-les!

 9. Pingback: Dephos de Fortuny | Aracne fila i fila

 10. Pingback: L’EMPREMTA D’ORFEU » Wide Awake de Katy Perry

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *