Les joguines dels infants grecs

Regalar joguines als infants es feia i es fa amb la intenció de treure un somriure del rostre del nen. Fer aquesta mena de regals suposava (i encara avui dia) un esforç important de manera que, a diferencia d’ara, els feia més il·lusió. Es seguia, també, la tradició de regalar joguines per Nadal (les Saturnàlia)

Les joguines dels nens grecs eren molt més senzilles que les actuals: nines de ceràmica amb roba de drap i petites representacions de mobles de fusta per les noies, bestioles i carretons amb llança en miniatura pels nois.

Nina grega articulada de ceràmica feta a Tàrent (actualment al Louvre de París)

Aquests eren regals habituals, tot i que no només tenien aquestes joguines, a més, també tenien la típica baldufa per entretenir-se feta de ceràmica. També jugaven amb bales de pedra, ceràmica o metall que tenien formes esfèriques.

Peça de ceràmica amb una il·lustració d’una dona fent girar la baldufa

Bales gregues de pedra

Fins ara he citat les joguines més conegudes i properes a nosaltres, però, hi havia altres jocs que actualment no tenim tan presents, és el cas de Les tabes. Per jugar-hi s’utilitzaven vèrtebres de xai. Utilitzant 5 tabes se’n llencen 4 a l’aire, la cinquena es va llençant a l’aire sense deixar-la caure. Mentre la taba és a l’aire, el jugador recoloca les 4 tabes restants fins passar per totes les cares, si cau a terra passa el torn.

Vèrtebres de xai

Són moltes les joguines que han perdurat fins els nostres dies, no només la baldufa, les nines, les bales, sinó que també el cèrcol o un joc tan tradicional com el io-io.

Peça de ceràmica amb la il·lustració d’un nen jugant amb el io-io

Coneixeu algun altre joguet que encara perduri des de l’antiga Grècia?

13 thoughts on “Les joguines dels infants grecs

 1. Pingback: Les joguines dels infants grecs | Aracne fila i...

 2. Pingback: Les joguines dels infants grecs | OPVS CHIRONIS...

 3. Mónica Martínez

  Χαιρεπε!

  La veritat és que al haver participat a la Magna Celebratio alguns d’aquests jocs ja em sonen i he tingut la ocasió de jugar-hi, com per exeple a les tabes, la baldufa, el io-io, que a més a més considero que són bastant actuals, encara que han perdut importància les últimes decades. També he de dir, que jo de petita havia jugat a les tabes amb la meva àvia però crec que sóc una excepció ήήή. Una joguina que crec que és grega, és el tres en ratlla, que encara està present en la actualitat.

 4. Anna Ferrón

  χαίρετε!

  Bueno aquest article realment m’ha sorprès, mai hauria pensat que molts d’aquests jocs els quals la majoria hem jugat amb ells com el yo-yo, siguin jocs que perduràn dels grecs. Una comparació d’entre les joguines actuals i les antigues , en el meu punt de vista, les joguines antigues no estaven fetes tant per a jugar com ara , eren més figures com per decoració. Això ho dic perquè, no veig als nens petits jugant,tirant per terra les joguines ja que es trencarien , en canvi les joguines actuals són amb materials més tous que no son tan fràgils, apart de que s’han creat noves joguines i més jocs.
  He trobat un article de fa 4 anys en el que trobaven a Empúries les primeres joguines trobades allà. Una joguina de terracota del segle IV abans de Crist que representa un forner.

 5. Teresa Devesa i Monclús

  Bona feina, Judit, aquesta recerca serà de molta ajuda per aprofundir en el tema de la vida quotidiana.
  Anna, estaria bé que enllacessis aquest article a què et refereixes.

 6. noradomingo

  Salve!!
  Com han canviat les coses! Quina gran diferència amb lels joguines d’ara, ara amb el pas del rtemps totés molt més avançat i molt més diferent. Tot i que no estan gens malament aquestes joguines, és molt interessant el joc que expliqués Judit de les vèrtebres de xai, ara ni pensar-hi juguen amb alguna cosa aixi. Molt bon article!!

 7. Dani

  Com han canviat les coses! Quina gran diferència amb lels joguines d’ara, ara amb el pas del temps tot és molt més avançat i més diferent. Es flipant com amb pocs recursos es poden fer moltisimes coses en auest cas joguines amb quasi res de material. I no conec res de joguines que encara perdurin des de l’Antiga Grecia. M’agradaria veure més joguines i tocarlas. Molt bon article.

 8. Andrea Muñoz

  Les joguines gregues són el principi de tots els joc. S’han fet famoses per la seva evolució i per això encara conservem algunes. Les joguines que es mantenen són les nines, el io-io i la baldufa.
  Els nens grecs als tretze anys havien de deixar les seves joguines preferides al temple de Apol•lo i s’havien de preparar per a la vida adulta.
  La presència de jocs que es poden lliscar,en l’època dels meus avis seria la baldufa.
  A la Grècia antiga jugaven un simple joc de mans anomenat “morra”. Dues persones es col•locaven cara a cara i cadascuna amagava un puny darrere de la seva esquena i estenia un nombre de dits d’aquest. Els jugadors després revelaven els seus punys, i el jugador que sumés correctament els dits que estenia en el seu puny i en el del seu contrincant guanyava el joc.
  El joc de dia i nit. Feien cara o creu pintant una conxa marina . Desprès s’alçava a l’aire i si tocava la cara negra la nit perseguia al dia,però si queia la conxa el dia perseguia a la nit. Els jugadors atrapats els portaven a l’esquena .

  Els meus avis i els meus pares també ho feien d’aquesta manera sense la conxa, però quan era petita, jo jugava diferent. Fèiem cara o creu i jugàvem en un camp de sorra, repartíem els camps en dos, en bons i dolents i era més o menys el tocar i parar. Els jugadors atrapats els portàvem al camp corresponent i els del seu equip podien salvar-lo si podien xocar-li la mà i així estaven lliures i podien sortir corre’ns.
  Amagatall, la gallina cega i la xarranca van ser practicats pels nens de la Grècia antiga.
  El que encara mantenim es els esports i sobretot la pilota. Podem veure com els nens a l’hora del patí surten a jugar a futbol. Cal dir que la tecnologia ens està envaint i els nens d’avui en dia no saben l’existència d’aquests jocs, ja que només tenen telèfons mòbils, ordinadors i consoles.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *