Etimologies sonores: μέλος, -ους (τὸ)

Χαíρετε!

Un any més arriba la setmana de la ciència a l’Isaac Albéniz, i com no podia ser d’una altra manera, les alumnes de grec també hi participem amb les nostres aportacions lingüístiques i etimològiques. La meva tasca aquest any consisteix a explicar-vos l’etimologia de la paraula μέλος, -ους (τὸ), és a dir, que us feu una petita idea d’on prové i quina relació té amb la actualitat.

μέλος, -ους (τὸ): Per començar, podem dir que aquesta paraula és neutra, ja que com es pot observar en el seu enunciat, l’article que li correspon és τὸ. La seva categoria gramatical és de substantiu i pertany a la tercera declinació.
El significat de la paraula μέλος, -ους (τὸ) és “cant o poesia”, d’aquí que el seu ús estigui molt relacionat amb la temàtica musical. Aquí us deixo alguns exemples de paraules relacionades amb la música que tenen com a arrel μέλος:

CATALÀ CASTELLÀ FRANCÈS PORTUGUÈS ITALIÀ
 MELODIA  melodía  mélodie  melodia melodia
 MELOMANIA   melomanía mélomanie  melomania melomania
 MELODRAMA  melodrama  mélodrame  melodrama  melodramma
 MELÒDIC   melódico  mélodique  melódico melodico
 MELODISTA  melodista  mélodiste  melodista melodista
 MELOPEA   melopea cuite  melopéia melopea

 

 • Algú sap alguna paraula fora de l’àmbit musical que provingui de l’arrel grega μέλος?
 • Sabríeu definir i relacionar amb l’arrel μέλος algunes de les paraules dels exemples? 
 • Al següent vídeo apareixen algunes fotos numerades, les podríeu relacionar amb els mots corresponents, que apareixen a la llista d’exemples?

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=lM9KH3Zgw3A[/youtube]

Mónica Martínez Segura 1.2

22 thoughts on “Etimologies sonores: μέλος, -ους (τὸ)

 1. MARINA SALAS ZAMORA

  Χαíρετε Mònica!

  Després de tants dies de feina amb l’article veig que el resultat ha sigut positiu, no? Ara que ja se quin és el significat d’aquesta paraula, μέλος, -ους (τὸ), la veritat és que em sona…, no ho se, més melòdica? Sigui com sigui, un mot molt ben treballat per al que fa a l’etimologia i a les imatges. Pel que fa a la música he de confessar que se m’ha fet inevitable moure l’esquelet…

  Tot seguit passaré a respondre les preguntes que ens has proposat:

  ·Algú sap alguna paraula fora de l’àmbit musical que provingui de l’arrel grega μέλος?
  He estat remenant pel DIEC i un dels mots que no estigui relacionat amb la música crec que podria ser una de les definicions de melodrama, és a dir, quan es refereix a una obra de teatre, pel·lícula o sèrie de televisió que tracta un tema trist.

  ·Sabríeu definir i relacionar amb l’arrel μέλος algunes de les paraules dels exemples?
  MELODIA: Una melodia és una sèrie de sons musicals que es poden cantar o tocar amb un instrument. Totes les cançons tenen la seva melodia, que podem aprendre i cantar.
  MELOMANIA: Passió per la música.
  MELODRAMA: Un melodrama és una obra teatral amb text i música.
  MELÒDIC: Relatiu a la melodia.
  MELODISTA: Compositor de melodies.
  MELOPEA: Art de formar melodies.
  Observant totes aquestes definicions arribem a la conclusió que totes estan relacionades amb la música.

  ·Al següent vídeo apareixen algunes fotos numerades, les podríeu relacionar amb els mots corresponents, que apareixen a la llista d’exemples?
  1- Melòdic
  2-Melomania
  3-Melodrama
  4-Melomania
  5-Melopea
  6-Melodista

  Ens veiem Mònica!

  MARINA SALAS ZAMORA

 2. Teresa Devesa i Monclús

  Bé, Marina, esperarem a la correcció de la Mònica, quan ja hi hagi hagut més respostes, perquè la veritat és que ens ho ha posat una mica difícil. Estan bé aquesta mena d’activitats en forma d’endevinalla per exercitar el cervell. M’alegra comprovar, Marina, que continues remenant els diccionaris en paper, el DIEC i l’Etimològic, perquè en alguns casos encara continuen essent els més útils. Tots els suports són complementaris.
  Mònica, trobo que has tret el suc d’un ètim no tan productiu com d’altres, φωνή, per exemple. I el muntatge audiovisual finalment ha sortit força bé. El tema de la velocitat dels crèdits, el treballarem més la propera vegada.

 3. Anna Ferrón

  Χαίρετε!

  Mònica molt bon treball, un article molt interessant i que en especial en la primera pregunta m’ha fet pensar a l’hora de respondre. M’ha semblat molt encertat relacionar les fotos del vídeo amb les paraules esmentades a la taula.

  Ara respondre les preguntes que ens proposes.

  ·Algú sap alguna paraula fora de l’àmbit musical que provingui de l’arrel grega μέλος?
  He estat remenant en diferents diccionaris i la veritat es que no s’ha fet fàcil. Melodrama podria ser una d’elles, però no em queda bastant clar perquè esta relacionat també amb la música. Potser es refereix a alguna cosa melosa que vol dir que és dolça. Espero la resposta de la Mònica ja que m’ha deixat curiositat.

  ·Sabríeu definir i relacionar amb l’arrel μέλος algunes de les paraules dels exemples?
  Melodia: Successió de sons agradables a l’oïda.
  Melomania: Passió per la música.
  Melodrama: Obra teatral en la que s’associa el text i la música.
  Melòdic: Pertanyent a la melodia. Instruments aptes per recitar la melodia.
  Melodista: Compositor que escriu peces musicals amb melodies agradables o originals .
  Melopea: Art de formar melodies.
  La relació que trobo amb aquestes paraules i l’arrel μέλος, -ους (τὸ) és que totes elles són referents a la música.

  ·Al següent vídeo apareixen algunes fotos numerades, les podríeu relacionar amb els mots corresponents, que apareixen a la llista d’exemples?
  1.Melòdic
  2.Melomania
  3.Melodrama
  4.Melodia
  5.Melopea
  6.Melodista

  Anna Ferrón

 4. Teresa Devesa i Monclús

  Mònica, ens hauries d’anar dient si les companyes han encertat l’endevinalla.

  TERESA

 5. Marisol Marro Redondo

  M’agradat molt com has plantegat l’artícle Mónica! a més mencanta aquesta paraula, sempre m’agradat com sonaba y el seu significat. Bé ara intentaré respondre el millor possíble les tebes qüestions.
  1: Jo he trobat, fixat tu que es sencill i no ho coneixia pas; melonaire, el señor que ven melons ήήή.
  2: Si ens has dit que el significat de μέλος es cant o poesia doncs totes les paraules que ens has posat d’exemple tenen a veure clar, encara que alguna es difícil de lligar el significat amb el perqué, però explicare alguna:
  Melodia: La melodia es aquell conjunt de sons que per nosaltres es agradable, te una sincronització, periodicitat, forma o com volguem dir-ho que fa que no sigui un soroll si no una cosa agradable d’escoltar i a més que no sons sons completament iguals si no que varien la seva tonalitat. La relació amb μέλος és que de fet els cants i les poseias també son melódiques, tenen aquesta melodía a l’hora de cantar o recitar algun poema, i així ya tenim també la relació amb melódic.

  3:
  1. Melodia
  2. Melòdic
  3. Melodrama
  4 .Melomania
  5. Melopea
  6. Melodista

 6. Teresa Devesa i Monclús

  Ai Marisol, has volgut fer una broma amb això del meló, però jo t’agafo la paraula i us proposo que feu una recerca de l’etimologia real del nom d’aquesta fruita. Haureu de passar pel nom llatí de l’espècie, però anireu a parar finalment al grec. A veure qui em sap dir d’on ve i què significa el nom d’aquesta fruita tan refrescant. Per cert, suposo que ἡἡἡ, amb esperit aspre i no amb accent agut com l’has posat tu és una rialla hel·lènica. Ves per on, has inventat un nou emoticó d’aquests….

 7. Andrea Muñoz

  Χαίρετε!
  Primerament volia felicitar a la Mònica pel montatge del video i el seu treball.
  He estat llegint els comentaris i m’ha costat molt cercar la paraula meló pero ha tingut la seva gracia perquè ens hem anat a un altre tema.
  No m’esperava que els noms de les fruites provinguin del grec i del llatí i tinguin relació amb altres fruites perquè buscant meló, també he trobat d’altres que s’assemblen per exemple:
  Préssec: prové del llatí malum cotoneum o cotonium
  Poma: antigament es deia mazana però després li deien mala mattiana,i també he trobat que la pomera es deia malus mattianus. Com veiem tot té una relació.

  El meló és una fruita comestible de grans dimensions i forma allargada, amb una escorça molt gruixuda i rugosa, polpa sucosa i dolça, i amb moltes llavors allargades i planes al centre.
  Prové del llatí melo i el seu genitiu és melonis. La paraula llatina es una abreviació del grec μηλοπέπων

 8. Teresa Devesa i Monclús

  I tant, Andrea, si remenéssim trobaríem moltes relacions interessants.

 9. Μαρισόλ Μάρρο Ρεδόνδο

  Al final he acabat donant més feina sense voler ἡἡἡ ( ara si estan ben escrites )Com ha dit l’Andrea prové del llatí melo que es una abreviació del grec μηλοπέπων que vol dir μηλο= poma i πέπων= madur. Podem veure la curiositat dels grecs per donarli nom i explicació a les coses. Suposo que veuríen el meló com una poma més madura, ja que es una fruita dolça…i una en algúns casos rodona.

 10. Teresa Devesa i Monclús

  Doncs encara vaig més enllà. Ara que sabem que el meló és una poma (o fruita en general, segons l’ètim grec) busqueu el nom científic en llatí i esbrineu què significa l’adjectiu que acompanya “melo”-

 11. marisol.marro

  De nou cercan sobre el meló he trobat que el seu nom científic en llatí és Cucumis melo i profunditzan, a més, sobre aquestes dues paraules he trobat el següen: Melo és el nom en llatí de meló i a la vegada prové del grec “meli”, que vol dir mel, fent referencia al dolç sabor d’aquesta fruita. Pel que fa a “Cucumis” no em paren de surtir referéncies amb el cugombre, ja que el seu nom científic en llatí també és Cucumis sativus. És veu que el mot “cucumis s’utilitza per tota una serie de plantes amb unes certes característiques.

 12. Andrea Muñoz

  χαíρετε!!
  Només he trobat una paraula queacompanya a “melo´´i és “cucumis´´ tot el nom sencer seria cucumis melo.
  Cucumis és un gènere de plantes amb flor de la familía cucurbitaceae.
  La cucurbitàcia és una familia de plantes amb flor la qual pertanyen entre elles el meló, la sindria i la carbassa.

 13. Teresa Devesa i Monclús

  Crec que la Marisol és la que s’ha apropat més a l’endevinalla que us proposava. Resulta que el meló és una poma o fruita en forma de cogombre. Si ens imaginem la fruita i l’hortalissa, té el seu sentit oi?

 14. Mónica Martínez

  Χαιρετε!

  Amb tot el lio dels exàmens no m’he pogut passar abans però aquí estic i us resoldré tots els dubtes! Primer, en referencia al vídeo us puc dir que les respostes són:
  1. melodia
  2. melopea
  3. melodrama
  4. melomania
  5. melòdic
  6. melodista
  El tema de les definicions totes es poden donar per bones ja que tant en l’àmbit musical com en l’arrel totes heu donat respostes vàlides, i per últim, quan vaig posar la pregunta de:
  ‘Algú sap alguna paraula fora de l’àmbit musical que provingui de l’arrel grega μέλος?’
  Sincerament, la vaig escriure pensant en la paraula melonaire, ja que quan vaig veure que tenia relació amb μέλος, em va cridar molt la atenció perquè mai la havia escoltat, així que la guanyadora és la Marisol, encara que les altres respostes també són molt curioses ήήή. Espero haver resolt totes les curiositats!

 15. Teresa Devesa i Monclús

  Segur que sí, Mònica, que has resolt els dubtes de les companyes. Així m’agrada que en feu el seguiment!

 16. Teresa Devesa i Monclús

  Bé, Pau, segur que la Mònica prendrà nota dels teus suggeriments. Estic amb tu pel que fa al que dius de la música.
  Ves amb compte amb la sigma final de paraules com μέλος. Recordes a quina tecla es troba?

 17. Pau Molar Vilà

  Χαίρετε!

  Aquest article l’ha elaborat Mónica Martínez Segura. Tracta sobre la pervivència del mot grec μέλος; -ους (τὸ) en sis paraules existents en cinc llengües romàniques: català, castellà, francès, portuguès i italià.
  Culmina en un vídeo que, com el que tractava sobre φωνή, -ῆς, torna a combinar imatge i lletra.
  Les paraules són les següents:
  Melodia: Successió de sons amb coherència musical. Per ex. La melodia dels versos. Dolçor, suavitat, de la veu quan hom canta, parla.
  Melomania: Passió per la música.
  Melodrama: Obra teatral amb text i música íntimament associats. També pot significar: Obra teatral, cinematogràfica, etc., que tracta de commoure per l’exageració de les situacions i dels sentiments. Per això també té un sentit figurat, fruit de la polisèmia: Situació artificiosament tràgica i exagerada.
  Melòdic: Com a adjectiu, presenta totes aquestes accepcions: Relatiu a la melodia. Una frase melòdica. Apte per a entonar melodies. Instrument melòdic.
  Melodista: Compositor de melodies.
  Melopea: Com en casos anteriors, trobem diverses accepcions, íntimament relacionades: Art de formar melodies. Recitació. Declamació musical dels antics grecs.Fragment melòdic monòton.
  La classificació dels mots esmentats en categories lèxiques és la següent:
  Lèxic comú: Melodia, melomania, melodrama, melòdic, melodista
  Música: Melodia, melomania, melodrama, melòdic, melodista, melopea
  Jocs i espectacles: Melodrama
  Professions: Melodista
  Tal com ja s’ha suggerit en els comentaris, el mot meló no té cap relació amb melodia. A més, aquí adjunto la definició de meló i de melonaire:
  Meló: Fruit comestible de la melonera, gros, globós o ovoide, de corfa rugosa o reticulada, verda, groga o un xic ataronjada, i de polpa dolça, blanca o tirant a carabassa, segons les varietats.
  Melonaire: Persona que comercia amb melons.
  L’ordre de les imatges en el vídeo és aquest:
  1.Melodia
  2.Melopea
  3.Melodrama
  4.Melomania
  5.Melòdic
  6.Melodista
  Jo proposo que la comparació que la Mònica ha fet dels mots amb prefix μέλος en distintes llengües romàniques s’estengui a d’altres llengües d’origen indoeuropeu. I és que la música és el llenguatge més universal, ja que no té fronteres.
  Català Alemany Anglès Rus Txec Polonès

  Melodia melodie melody мелóдия melodie melodia

  Χαίρετε!

 18. omaima

  Xaipe!
  El tema de les definicions totes es poden donar per bones ja que tant en l’àmbit musical com en l’arrel totes heu donat respostes vàlides. M’agradat molt com has plantegat l’artícle! a més mencanta aquesta paraula, sempre m’agradat com sonaba y el seu significat.

 19. Abril Ramos Aran

  Χαíρετε,

  Aquí tens les definicions amb l’ordre en que surt en el vídeo.
  Melodia: Successió de sons agradables a l’oïda.
  Melopea: Art de formar melodies.
  Melodrama: Obra teatral en la que s’associa el text i la música.
  Melomania: Passió per la música.
  Melòdic: Pertanyent a la melodia. Instruments aptes per recitar la melodia.
  Melodista: Compositor que escriu peces musicals amb melodies agradables o originals .

  La relació que hi ha entre paraules és que totes són referents a la música.

 20. Belén Cansino Hernández

  Χαίρετε!

  Molt bon treball!

  Les paraules relacionades amb les imatges són:
  1.Melodia
  2.Melopea
  3.Melodrama
  4.Melomania
  5.Melòdic
  6.Melodista

 21. Alèxia Alvárez

  Salve!
  – Algú sap alguna paraula fora de l’àmbit musical que provingui de l’arrel grega μέλος?
  Melodrama, quan es refereix a una obra de teatre, pel•lícula o sèrie de televisió que tracta un tema trist.
  Melonaire, senyor que ven melons
  – Sabríeu definir i relacionar amb l’arrel μέλος algunes de les paraules dels exemples?
  MELODIA: sèrie d’esdeveniments o sons lineals o una successió de sons organitzats de manera que formin frases amb sentit musical, en contraposició a l’harmonia que és la simultaneïtat de sons.
  MELOMANIA: passió d’una persona cap a la música d’una manera desmesurada, que sobrepassa els límits de la raó.
  MELODRAMA: té el significat literal d’obra teatral dramàtica en la qual s’hi incorpora música instrumental, que s’usa per a enfacitar els sentiments dels personatges.
  MELÒDIC: Relatiu a la melodia. Apte per a entonar melodies.
  MELODISTA: Persona que sense especial coneixement tècnic compon melodies musicals, generalment breus i senzilles.
  MELOPEA: Composició poètica de ritme monòton per a ser recitada amb acompanyament musical.
  – Al següent vídeo apareixen algunes fotos numerades, les podríeu relacionar amb els mots corresponents, que apareixen a la llista d’exemples?
  1- Melòdic
  2-Melomania
  3-Melodrama
  4-Melomania
  5-Melopea
  6-Melodista

 22. Laia A.

  He estat mirant a internet sobre paraules que portessin μέλος i no ha sigut fàcil, ja que la majoria es referien a temes musicals, però podria ser melodrama.
  melodia: Successió de sons que formen una frase musical.
  melodrama: Obra teatral amb text i música íntimament associats
  melòdic: Apte per a entonar melodies.
  melopea: Art de formar melodies.
  melodista: Compositor de melodies.

  Llista d’exemples:
  -Melòdic
  -Melodrama
  -Melimania
  -melopea
  -melodista

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *