Saber l’article ὁ, ἡ, τό és fonamental!

Com bé diu la Lida a classe de Grec 1 cal saber llegir bé en grec i tenir ben identificat l’article! A veure si amb aquest joc no me n’oblido mai!

 

Víctor Barranco amb la col·laboració d’Alma Bergel
1r Batx. C Grec

18 thoughts on “Saber l’article ὁ, ἡ, τό és fonamental!

 1. Margalida Capellà Soler Post author

  Víctor, Alma, us felicito! Heu creat un bon recurs mnemotècnic per aprendre l’article en grec antic que alhora permet saber el gènere, el nombre i el cas dels substantius! De ben segur, els futurs alumnes de Grec us ho agrairan! Aprendre grec és sempre interessant, però quan més aviat millor!

 2. Josep

  Salvee! E vist el video i esta molt be aixo dels articles en Grec es molt dificl, a mi algun dia me agradaria saber Grec pero mi tindria que ficar un dia enhorabona.

  Vale

 3. Zícora

  Salve.

  Un vídeo molt ben fet, felicitats. A mi personalment no recordo que em costés força aprendre els articles en Grec quan feia 1r de Batxillerat. Jo crec que al cap i a la fi tot és posar-s’hi i fer una mica de memòria. Penso que aquest joc anirà molt bé a tots aquells a qui els hi costi els articles grecs. Jugant també se’n aprèn.

  Vale.

 4. Elisa Moya

  Salve!

  En primer lloc trobo que està molt bé el vídeo, pot ajudar a tota la gent que té dificultats a l’hora d’aprendre l’article o bé perquè no s’hi posa, veient això al ser més gràfic se’t queda millor. Felicitats a tots dos pel vídeo.

 5. Maryam Alaoui

  XAIPETE!

  Felicitats pel vídeo, os ha quedat molt bé! Crec que amb aquest vídeo podeu ajudar molt a que la gent s’aprengui l’article en grec, un cop te las après ja no s’oblida.

 6. Marta Verde

  Salve!!

  Trobo molt original la idea de aprendre els articles grecs així, relacionant.
  Encara que pugui semblar una mica infantil o el que sigui, ho trobo una fantàstica idea, de veritat. Alma i Víctor, felicitats!

 7. victor.barranco2011

  Moltes gràcies pels comentaris. Espero que l’any que ve serveixi 🙂

 8. Ana Mª Falcón Durán

  Salve!

  Molt bona idea, ja que així és mes fàcil aprendre. Enhorabona per l’apunt.

  Valete 🙂

 9. Αnna Ferrón

  Χαιρετε !
  M’ha semblat un article molt interessant a l’hora d’aprendre els articles en Grec. Nosaltres de moment nomes hem arribat a fer el nominatiu i acusatiu del singular. M’ha causat molta curiositat el genitiu plural , perquè masculí, femení i neutre l’article és igual.

  Singular
  Masculí Femení Neutre

  Nominatiu ὁ ἡ τό

  Acusatiu τόν τήν τό

  Genitiu τοῦ τῆσ τοῦ

  Datiu τῷ τῇ Τῷ

  Plural
  Masculí Femení Neutre

  Nominatiu οί αί τά

  Acusatiu τούσ τάσ τά

  Genitiu τῶν τῶν τῶν

  Datiu τοῖσ ταῖσ τοῖσ

 10. Μαρισολ Μαρρο

  Χαιρετε!
  Em sembla una manera entretinguida i intersant per aprendra-ho, jo crec que es una forma util, divertida i treballada de fer-ho. Jo juntament amb les meves 4 companyes soc estuidiant de Grec de 1r de Batxillerat i tot i hem acabat de començar amb el nominatiu i el acusatiu, no dubtaré de prepararme’n una taula d’aquestes per el meu estudi. De totes maneres jo crec que es pot memoritzar facilment, si ens fixem en segons quines característiques podem veure moltes coincidencies i això ens fa més facil l’aprenentatge.
  Singular:
  Masculí Femení Neutre
  Nominatiu ὁ (λόγοσ) ἡ (κεφαλή) Τό (ῥόδον)
  Acusatiu Τόν (λόγον) Τήν (κεφαλην) Τό (ῥόδον)
  Genitiu Τόῦ Τήs Τοῦ
  Datiu Τῷ Τῇ Τῷ

  Plural:
  Masculí Femení Neutre
  Nominatiu Οἱ αἱ Τά
  Acusatiu Τούs Τάs Τά
  Genitiu Τῶν Τῶν Τῶν
  Datiu Τοἱs Ταἱs Τοἱs

  De moment hem vist que el Neutre del acusatiu i nominatiu sempre són iguals, i amb les taules ens podem donar conta d’altres característiques que ens poden ajudar per memoritzar-ho més facilment, com que en el prular les formes del genitiu són totes iguals, o que en el singular a les formes del Datiu totes porten una “iota” subscrita.

 11. Teresa Devesa i Monclús

  Molt original, sí senyor, Víctor, ja veus que a les meves alumnes els serà molt útil.
  Noies, estic segura que aquestes regles mnemotècniques fruit de l’observació de les formes de l’article, us seran molt útils quan ja tinguem fets tots els casos del singular i el plural. Especialment interessants són les teves, Marisol.
  A l’hora d’escriure l’article Anna, mira de posar correctament l’esperit i la grafia de la signa final (amb la tecla J).

 12. MARINA SALAS ZAMORA

  Χαίρετε! Salvete!

  Fa poc dies, a classe, vàrem començar el tema de caracterització de la llengua, i és clar, a banda de conèixer els cinc casos que trobem en grec, la Teresa ens va ensenyar els articles del nominatiu i acusatiu singular, que si deixeu anar la imaginació pot ser els relacionareu amb alguna paraula del català o castellà que tenen un so semblant. Per tant, aquest aquest article, que es serveix d’un molt bon suport visual, ens ha servit com exemple per acabar d’entendre els articles estudiats i poder-ne veure alguns de nous.
  Felicitats doncs, perquè amb articles com aquests faciliten l’estudi del grec i a més serveixen com a exemple per a millorar les tècniques d’estudi.

  Per finalitzar, i perquè quedi comprovat el que hem après, escriuré tota la taula d’articles que ens heu mostrat.

  Singular:
  1. Masculí 2. Femení 3. Neutre
  Nominatiu: 1. Ὁ (ἄυδθρωπος) 2. Ἡ (διαίτα) 3. Τό (θέατρον)
  Acusatiu 1. Τόν (ἄνθρακα) 2. Τήν (γυναῖκα) 3. Τό (δόρυ)
  Genitiu 1. Τόῦ 2. Τής 3. Τοῦ
  Datiu 1. Τῷ 2. Τῇ 3. Τῷ

  Plural:
  1. Masculí 2. Femení 3. Neutre
  Nominatiu 1. Οἱ 2. Αἱ 3. Τά
  Acusatiu 1. Τούς 2. Τάς 3. Τά
  Genitiu 1. Τῶν 2. Τῶν 3. Τῶν
  Datiu 1. Τοἱς 2. Ταἱς 3. Τοἱς

  Realitzant aquest exercici m’he adonat de que el plural del genitiu té els articles de tots tres gèneres iguals i que el datiu singular porta una iota subscrita, en tots tres gèneres també. Petits detalls com aquests o com el que la Teresa ens va ensenyar a classe, el neutre del nominatiu i acusatiu sigui singular o plural és el mateix, són sistemes que ajuden a memoritzar.

  Ens anem trobant per la xarxa, companys!

 13. Teresa Devesa i Monclús

  Bona feina, Marina, encara que t’has fet una mica d’embolic a l’hora d’escriure el mot ἅνθρωπος, potser el més coneixies de tots els que has escrit. També a algun article li sobra un accent, però amb la teva introducció queda clar que estàs molt atenta a tot el que es diu a classe i ho assimiles sense problemes.

 14. MARINA SALAS ZAMORA

  Gràcies Teresa!

  La veritat és que no és fàcil escriure en grec i si és amb l’ordinador encara s’hi suma una complicació mes, però això se solucionarà a base d’anar fent exercicis com aquest que ens has proposat en aquest article.

  Arreveure!

  Μαρίνα Σάλας Ζαμόρα

 15. Andrea Muñoz

  Encara que m’he incorporat a la meitat del trimestre a grec, això m’ha facilitat molt per aprendre els articles . T’ho agraeixo Victor!
  Singular:
  Masculí Femení Neutre
  Nominatiu ὁ ἡ Τό
  Acusatiu Τόν Τήν Τό
  Genitiu Τόῦ Τήs Τοῦ
  Datiu Τῷ Τῇ Τῷ
  Plural:
  Masculí Femení Neutre
  Nominatiu Οἱ αἱ Τά
  Acusatiu Τούs Τάs Τά
  Genitiu Τῶν Τῶν Τῶν
  Datiu Τοἱs Ταἱs Τοἱs

 16. Clàudia Cazaux Cuberas

  Trobo una idea original haver fet aquest vídeo! Pot anar molt bé per a la gent que li costa d’entendre l’article.

 17. Pingback: Reconèixer el verb en grec és fonamental | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *