Atena impertèrrita

 

Allà reposes serena i impassible, fent gala de

de les teves victòries tu, que vas abatre el violent

Ares. Tu, que vares portar al triomf a

milers de combatents grecs.

 

La intel·ligència és la teva força, i en

la teva resplendent ègida resta el cap de

la monstruosa Medusa, marca de la

teva virulenta crueltat.

 

Diga’m llavors, oh deessa d’ulls

glaucs, teixidora de bells tapissos,

que naixeres del cap de Zeus,

per què som tan dèbils els mortals?

 

Ni tan sols l’irrefrenable temps

pot fer malbé el nítid marbre

que tens com a pell impertèrrita.

Aliada teva és la immortalitat.

 

Sara Bernad

 

David & Sara Bernad

Grec i Llatí Segon de batxillerat

 

14 thoughts on “Atena impertèrrita

 1. Margalida Capellà Soler

  L’enhorabona! Una combinació perfecta! Moltes gràcies, David, per il·lustrar ad hoc el poema de la teva filla Sara i voler-ho publicar a Aracne fila i fila! Tot un honor!

 2. Andrea Balart

  Salve!

  Enhorabona pel dibuix i pel poema, no és fàcil fer ninguna de les dues coses. El poema recull molt bé cadascun dels mites de la dea, com el que amb el cap de medusa va fer el seu escut que convertia en pedra a aquells qui si veien reflectits.

  També parla del naixament d’Atena, que va nèixer del cap de Zeus. Ella va sortir ja armada i no es va casar mai, era una deessa guerrera. Atena va participar en la guerra de Troia a favor dels aqueus.

 3. irina

  Xaipete!
  El dibuix està molt bé, mostra molt bé els atributs de la deesa de la sabiduria, com la llança, el casc o l’armadura.

  Pel que fa el poema em sembla molt adecuat. Per exemple diu que és una bona teixidora i això es veu en el mite d’Aracne i també diu que és cruel per lo que li va fer a Medusa: Atena, després de descobrir la profanació que havia sofert el seu temple, va castigar Medusa transformant-la en la mateixa forma que les seves germanes Gòrgones. Diu que és molt intel·ligent i que té molta força. , Atena és la deessa de la saviesa i de l’artesania, com ara el teixit i la ceràmica. També és deessa de la guerra, però de la seva vessant estratègica, ja que el déu de la lluita i la sang és Ares. Era també deessa protectora de la ciutat d’Atenes i de moltes altres. És una de les sis deesses principals del Panteó grec i era anomenada Minerva pels romans.

 4. Laia Muñoz Osorio

  Felicitats per aquest poema tan maco i alhora tan senzill i per aquesta meravellosa il·lustració de la deessa Atena, la teva preferida. Ja m’havies parlat d’aquest poema però fins ara no havia pogut llegir-lo.

  Com que els versos són força curts i tenen encavallaments donen lleugeresa al text. Ah per cert, no coneixia la paraula “impertèrrita”.

 5. Gaby

  Una il·lustració preciosa, com totes les que aporta aquest gran dibuixant a l’espai Aracne. Un dia s’hauria de fer una recopilació en un article explícit de totes les divinitats, herois i éssers plasmats pel pare de la Sara, a la qual cal felicitar també pel poema.

 6. Nora

  Salve!!
  Feliciter, és un dibuix fàntastic i està realment ben fet. Representa els atributs de la deesa Atena d’una manera espectacular. Em sembla molt dificil fer una cosa com la altre, el poema és molt no i esta molt be té molt de mèrit.

 7. Paula Franco Semitiel

  Salve!

  Aquest poema és preciós, a més, reflecteix perfectament les clàssiques.
  Esmena personatges mitològics importants: Ares, Zeus i Medusa. És un poema bèl·lic i transmet molta energia, amb les paraules següents:
  Força, violent, mortals, crueltat, victories, triomfs etc.

  S’utilitza molt l’adjectivació i està perfectamnt redactat. A més, no és massa llarg i no es fa pesat.

  Felicito als dos autors David i Sara Bernad.

  Per cert, pensava que la imatge era una fotografia agafada de la xarxa social però ja veig que no, que és un dibuix fet per David Bernad, està molt ben fet, és genial.
  Dos germans amb molt d’art.

 8. Margalida Capellà Soler

  Paula, el David és el pare de la Sara i també és aràcnida! El blog és obert als familiars també! Tot plegat és molt enriquidor!
  Gaby, realment també crec que hauríem de recollir totes les creacions amb referents del David en un apunt!

 9. viictor Barranco

  Salve!
  felicitats pel poema i pel dibuix ja que ha quedat molt bé. Felicitats David i Sara. Ja havia vist altres dibuxos com per exemple els del treball de recerca de l’evolució de la planta d’acant, o d’altres ja que tenia la galeria a prop de casa i algun cop m’havia parat a mirar-los, i el de la deesa atena ha quedat molt bé. Feliciter!
  Per altra part, el poema esta molt ben fet, tot i que jo no entenc gaire de poemes.
  Vale 😀

 10. Yasmina Berkane Pais

  XAIPE!

  Enhorabona Sara i també al teu pare per aquest poema i el dibuix tant adecuat per parlar de la deesa grega Atena, ja que estàn representats els atributs de la deesa de la saviesa, que són l’armadura, el casc, l’òliba…

  En el poema també s’explica molt bé el mite d’Atena, com va nèixer del cap del seu pare, Zeus, ja adulta i armada.

  Aquesta deesa també té un mite relacionant amb Aracne, d’aquí que al poema es digui: “Diga’m llavors, oh deessa d’ulls glaucs, teixidora de bells tapissos”, ja que Aracne era una teixidora que es va convertir en aranya, d’aquí el nom d’aquest blog, ja que tots filem com Aracne contribuint amb els nostres apunts.

 11. Pingback: Un nou blog de Cultura Clàssica | Aracne fila i fila

 12. Pingback: Quedar-se de pedra | L'univers clàssic dels nostres mots

 13. Iria Rael

  Xaipe!
  Penso que el poema transmet molt bé com Atenea, una deessa guerrera, és capaç de tot. També explica molt bé el mite d’Atena, com va nèixer del cap del seu pare, Zeus, cuan ja era una adulta i guerrera.
  Diu que és molt intel·ligent i molt forta, Atena és la deessa de la saviesa i de l’artesania, com del teixit i la ceràmica. També, com he dit abans és deessa de la guerra.

 14. Pingback: David Bernad i les seves il·lustracions mitològiques | El fil del mite grec

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *