Africanus, captivat per la lectura

 

Durant un sopar d’estiu un amic em va parlar del llibre que el tenia captivat: Africanus.

El meu dia a dia no em va permetre trobar el moment de dedicació a tan vasta lectura fins que, fa poc, un dia, tafanejant en una llibreria d’ocasió, va caure a les meves mans la trilogia sencera de Santiago Posteguillo: Africanus. El hijo del Cónsul, Las legiones malditas i La traición de Roma.

Des que vaig començar no he pogut parar de llegir; en poc més de 15 dies he llegit, o millor encara, he devorat, els dos primers llibres. I no és feina fàcil atès el seu volum!
Evidentment el mèrit no és meu, és de la novel·la. Escrita amb un estil fàcil i amè combina perfectament la part documentada de la història i la trama de ficció.

Si tenim en compte que la novel·la està centrada en les confrontacions entre Cartago i Roma durant la segona guerra púnica i més concretament en el duel entre dos dels millors estrategues que la història ens ha fet arribar, Aníbal Barca i Publi Corneli Escipió, podem deduir que es tracta d’una lectura de marcat caràcter bèl·lic amb minucioses explicacions de totes les batalles i campanyes que van protagonitzar.
Cal afegir però algunes trames paral·leles basades en la intriga política, la lluita entre els costums romans i l’obertura a les tendències gregues i una constant i permanent exaltació de l’honor, l’amistat i el valor.

Encara no he llegit el tercer llibre. He decidit deixar descansar els ulls…però no trigaré gaire. He llegit aquesta trilogia? Us hi animeu? Us agrada llegir novel·la històrica? Què en sabeu de la segona guerra púnica, i de l’enfrontament bèl·lic entre Roma i Cartago? i d’Hanníbal? i d’Escipió l’africà? Quina ciutat catalana fou fundada pels germans Escipions?… La Margalida m’ha recomanat aquest apunt i aquest altre!

Alfred Redrado Gil
Professor d’Educació Física IPM

10 thoughts on “Africanus, captivat per la lectura

 1. Margalida Capellà Soler

  Alfred, quin bell regal m’has fet aquest matí de dissabte ben enfarinat de neu! Em va emocionar veure’t amb el llibre del Posteguillo i em fa doblement feliç que t’estrenis a Aracne, tot compartint amb nosaltres aquesta passió teva per la lectura, i especialment per la novel·la històrica, que jo desconeixia i que segurament agradarà de conèixer a molts dels alumnes del nostre institut i, fins i tot, diria que els pot animar a llegir i a sentir-se captivats per la lectura! Un cap de setmana de fred hivernal com aquest és el millor escenari per agafar un bon llibre com aquests que ens recomanes i traslladar-se a Roma, a Cartago o a Zama! Moltíssimes gràcies, Alfred, i esperem aviat la teva propera entrada al bloc!

 2. marcus

  la trilogia africanus es molt interesant ma’agradadaria poder llegir-lo algun dia que explica sobre la segona guerra punica entre carthago i roma n’es la vencedora
  l’altre apunt parla de tarraco ABANS DE DE QUE EL CONQUERUSIN ELS ROMANS TARRACONENSIS VA SER LA PRIMERA PROVINCIA ROMANA DE LA PENINSULA IBERICA
  FELICITATS ALFRED PER presentar-nos aquest LLIBRE QUE TINGUIS MES EXITS EN EL FUTUR

  TARRACO ES VA DISGREGAR I LA CIUTAT QUE ES VA FER IMPORTANT VA SER Barcino per el riu llobregAT I BESOS QUE PER ELS ROMANS ERA MOLT IMPORTANT L’AIGUa

 3. Zícora

  No coneixia aquests llibres de Santiago Posteguillo. Jo crec que sens dubte la novel·la històrica és la millor perquè és molt didàctica i t’ensenya gran quantitat de fets històrics increïbles que varen succeir en el passat. De sobte m’ha despertat la curiositat de llegir-los ja que a mi personalment m’agadren moltíssim tots els llibres que tracten de romans.

  Vale.

 4. Margalida Capellà Soler

  http://eldigital.bcn.cat/santiago-posteguillo-aquest-premi-es-un-estimul-per-continuar-escrivint_110585.html
  Per a Posteguillo “Roma és el nostre passat i és l’arrel d’on venim. Aprofundir en la nostra arrel és conèixer els nostres orígens”. I és que encara avui dia la nostra cultura i la nostra societat conserven moltes coses de l’època romana. Es pot veure, per exemple, passejant per l’antiga Barcino. A la plaça de la Catedral hi ha un tros d’aqüeducte romà i la plaça de la Vila de Madrid, per exemple, conserva part d’una via sepulcral romana que, segons l’escriptor, “és molt interessant veure la manera com s’ha recuperat. És molt especial veure aquest camí que devia ser particular i per on passejaven per recordar els seus avantpassats”.

 5. Pingback: Santiago Posteguillo, Premi Barcino 2014 | Aracne fila i fila

 6. Pingback: Santiago Posteguillo: Un escriptor dedicat a Roma | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *