Epístola XXIII, De Juno a Júpiter

L’any passat van llegir les Heroides, d‘Ovidi. Aquest, m’atreveixo a fer la carta XXIII, Juno a Júpiter, perquè considero que la mitologia és molt injusta amb Juno. On és la XXII, cliqueu aquí i en sabreu la resposta.

DE JUNO A JÚPITER

T’escric a tu, fill de Saturn, per netejar el meu nom que tant has embrutat.
Qui em va donar vida, vas ser tu, però, alhora , em vas condemnar, nascuda dues vegades per mai no morir.
Ets l’elegit, el preferit de tothom, protegit per la que t’alletà. Aquella pedra que t’assegurà la vida eterna, penso secretament, que mai no se la  va menjar perquè ets  dur, sense sentiments, sense calor.
Germà, estimat, pèrfid! Jo sóc dolenta pels meus actes, que no són res més que mostres del meu amor; però per sempre més visc amb els fantasmes de les teves aventures, he après a viure al costat dels teus bords, fins al punt  d’anomenar-los  germans i de suportar les seves renúncies.
Tot i així, Jo sóc considerada pels segles com a malvada, tu com a rei.
La meva injustícia és fruit de la meva venjança, sí, però només per esborrar el rastre de les teves aventures…
La veritat és que no puc fer res. El meu destí ets tu. Defenso  la família , però m’obligues a practicar el contrari.
Mai no et seré infidel, sempre al teu costat visc enganyada, amb pena, per sempre esperant el dia que em tornis a estimar, ho dubto perquè mai no he sentit aquesta paraula tan meravellosa dels teus llavis !!!
He intentat tenir  descendència tota soleta, he sigut valenta, però sense reconeixement, mentre tu escampes els teus fills entre els mortals, i ningú no diu res !
No t’ho he donat tot? Tot el que tinc t’ho cedeixo, rei, estimat, germà i enemic!
Obligada estic de viure al teu costat, infeliç però enamorada, veient els de sota creixent, fent-se grans, tenint néts i observant com aquests mateixos moren.
A la meva vida  hi ha massa peròs i tu n’ets un !

Per sempre teva,
Juno.

Jèssica “Rubricatus” Macdaid

2n Batx. Llatí

INS Miquel Martí i Pol ( Roda de Ter )

13 thoughts on “Epístola XXIII, De Juno a Júpiter

 1. Margalida Capellà Soler

  Feliciter, Jèssica! Moltes gràcies per donar-nos a conèixer a Aracne aquestes fantàstiques recreacions epistolars a la manera de les Heroides ovidianes que amb tant d’èxit feu a Roda de Ter de la mà de la Rocío!

  Les Heroides d’Ovidi van influir, entre d’altres, en un llibre, alumnes de batxillerat, que teniu de lectura obligatòria a Llengua i Literatura! Per tant, crec que és una bona lectura per treballar també a classe de llatí! A més ara que s’està perdent amb els missatges ràpids el gènere epistolar!

  Rocío, potser ho podries proposar enguany a Aracne com a tema de Sant Jordi? Literatura epistolar i Mitologia, de ben segur tindrà èxit! Crec és una molt bona idea! A veure què n’opinen els altres centres? Teresa, què en dius? La Dolors, ja en té pràctica també! En Francesc i l’Auda, entre d’altres, potser també s’hi apunten? Sigui com sigui, si voleu ja podem anar preparant un tema comú per Sant Jordi; de ben segur, animarà els nostres alumnes a escriure i/o a fer il·lustracions…! Proposo un espai compartit (potser un Gloogle site) i que cada centre (com el curs passat) lliuri els premis als seus alumnes en el Certamen Literari de Sant Jordi.

 2. Rocío

  Bon dia a tothom,
  Crec que el tema de la Literatura epistolar i la mitologia podria ser un bon tema per a Sant Jordi. De fet, ja l’hem parlat a classe i els ha semblat una bona idea.
  Rocío

 3. Margalida Capellà Soler

  Fantàstic, Rocío! L’Auda i en Francesc també hi estan d’acord!

 4. Rocío

  Jèssica, seràs una molt bona humanista perquè tens inquietuts i la teva ment no para mai. Sé que Juno és la teva deessa preferida i l’has defensada molt bé. Endavant “Rubricatus” !

 5. Souad kouhli

  És una carta ben traballada i ben narrada, la veritat m’ha encantat, sobretot el vocabulari que has utilitzat.
  He trobat molt interessant el primer paràgraf, perquè el trobo molt poètic i el mateix temps dóna molta informació.
  Sincerament et dóno tota la raó, de les queixes , perquè cap dona del món accepta que el seu marit vagi amb una altra.
  MOltes felicitats, és una epístola molt interessant. 🙂

  Souad Kouhli
  INS Miquel Martí i Pol.

 6. Violeta

  Estic molt d’acord amb tu ja que sempre es deixa a Juno amb molta mala imatge, almenys a tots els mites que m’han explicat. A canvi, a Zeus sempre se’l representa com el deu dels deus amb totes les virtuts, però els mites no diuen mai el malament que es va portar ni el castiguen per això sinó que deixen a Juno com la gelosa i la malvada. Molt interessant aquesta altre part de la mitologia!

 7. Jessica Rubricatus

  Moltes gràcies!
  Penso que al fons Juno és una dona com un altra però que durant la història ha estat jutjada massa pels seus actes sense tenir en compte els perquès d’aquest, cosa que encara avui en dia fem moltes vegades. Espero que al haver escrit aquesta carta, d’alguna manera, he posat en evidència el seu mal jutjament i com de masclista arriba a ser la societat, fins i tot des de temps pagans!

  Estic encantada amb aquesta idea de participar en el Sant Jordi, així tenim l’oportunitat d’explotar els nostres coneixaments clàssics, i potser despertar un interès per la mitologia a la resta del món ja que sembla com si cada vegada els humanístics estem menys considerats…
  Jo m’apuntu segur per escriure o pintar alguna cosa, espero que tingui molt èxit!

  Jessica “Rubricatus” McDaid
  INS Miquel Martí i Pol

 8. Helena

  Jessica! Estic completament d’acord amb tu quan dius que la mitologia és extremadament injusta amb Juno. Es nota que t’agrada aquesta deessa ja que la defenses amb molt de sentiment i seguretat. M’ha agradat molt aquesta epístola, l’enhorabona!!

  1r de Batxillerat B
  INS Miquel Martí i Pol (Roda de Ter)

 9. Alba

  Felicitats Jèssica, escrius molt bé! He trobat que la epistola està escrita super bé i la defensa a Juno és molt realista i ben feta, estic d’acord amb tu!

  Vale!

  1r Batx.B Ins Miquel Martí i Pol.
  Roda de Ter

 10. Ingrid Vila

  Felicitats Jèssica! Trobo que està molt ben escrita, et sents en la pell de Juno realment quan la llegeixes. A més, moltes vegades passa que els dolents, el llarg de la història són vists com a bones persones, i a l’inrevés.En el fons crec que la mitologia és masclista. A més tal i com ha dit la Rocio podem saber que t’agrada i t’impliques molt més!

  Ingrid Vila
  Ins Miquel Martí i Pol
  1r Batx. B

 11. Jana Romero

  La carta que has fet m’ha semblat molt real. Es nota molt l’estimació i a l’hora l’odi que té Juno cap a Júpiter.
  Realment em fa molta pena Juno, tot i saber que el seu marit l’ha enganyat, ella encara perdura estimant-lo, però a la vegada sent que Júpiter sempre l’ha tractat com una joguina i demostra el seu rebuig cap a ell.
  M’ha agradat molt com has encaminat la carta, es nota i aprecio que estiguis a favor de Juno, ja que penso que Júpiter és bastant masclista.

  INS Miquel Martí i Pol
  1r. Batx

 12. Pingback: El Fil de les Clàssiques » Blog Archive » Un altre Sant Jordi col·laboratiu: Una carta per a…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *