God of War, mitologia pura i dura!

Els videojocs, per a molts, són només una eina d’entreteniment juvenil que serveix únicament per “matar el temps”; per a altres, són considerades obres d’art, ja que molts d’aquests tenen continguts didàctics, apartats gràfics destacables, un realisme (i surrealisme) que (probablement) cap pel·lícula no podria arribar mai a aconseguir… Un munt de raons que podria fer del món del videojoc un nou concepte d’art.

Podríem dir que un dels exemples que no només estarien en el primer cas, sinó que també està en el segon seria God of War (Déu de la Guerra), un videojoc amb una pila de referents clàssics!

El títol té a veure amb la història de la primera part del joc (és una trilogia): Kratos, fill de Pal·lant i d’Estix (que més tard s’esbrinaria que realment era fill de Zeus) i antic capità de l’exèrcit espartà, és derrotat en una lluita contra els bàrbars, i en conseqüència, demana ajuda al déu Ares (déu de la guerra) per abatre els seus enemics a canvi de la seva voluntat. Aquest accepta i li atorga les Espases del Caos, amb les quals aconsegueix guanyar la guerra. A partir d’aquesta ajuda, Kratos, amb sed de poder, acaba amb la vida de moltes persones que el déu li encomana, fins el punt en què aquest poder va fer d’ell un assassí sense pietat  i sense cor. Un bon dia, és enganyat i cegament ataca Esparta, acabant amb la vida de la seva dona Lysandre i la seva filla Calíope. Abatut per la pèrdua de la seva família, decideix abandonar les ordres d’Ares i venjar-se d’aquest déu manipulador, una tasca que només aconseguiria amb l’ajuda de la Caixa de Pandora. Després d’un llarg camí ple d’obstacles, Kratos acaba amb la vida del déu i és proclamat el nou déu de la guerra.

Un dels detalls que més capfiquen aquesta història en la mitologia grega seria la venjança (pràcticament) com a tema principal. Els déus grecs eren d’allò  més venjatius; sempre acabaven venjant-se d’algú per qualsevol cosa. A més d’aquesta contínua “vendetta”, també podríem esmentar el grau de violència que s’aplica. La mitologia grega ha estat pintada com un món violent, ja que moltes vegades podrem veure que constantment es violava i matava. Segons diferents punts de vista, uns dirien que el grau de violència representat en el joc és exagerat, mentre que altres dirien que és una bona manera d’ambientar l’època.

Òbviament, el joc és més extens. Conté milers de referències a la mitologia grega.

·El càstig que va rebre Prometeu per haver robat la flama de l’Olimp: vid.
vídeo.

·Cronos empassant-se la pedra que Rea li va donar per amagar Zeus i la Titanomàquia:


 

Aquí deixo les imatges d’alguns dels molts personatges mitològics que apareixen (intenteu esbrinar qui és cadascun):

 

Possiblement tingueu més dificultat en esbrinar qui són els personatges de les imatges 6, 7 i 13. Pistes que us puc donar de cada imatge són:

6 – Fixeu-vos en les seves armes. Tenen forma de cap de lleons. Quin semidéu es va enfrontar a  un lleó?
7 –  Aquest seria el personatge més difícil d’endivinar. Segons la mitologia, eren humanoides de gran tamany i força (ja diré qui és, si veig que ningú no ho ha pogut trobar).
13 – Era tan lleig que es diu que Hera el va treure de l’Olimp (la fotografia se situa en una farga, on aquest treballava).

John Tuset Regalado

1r batx,. Grec i Llatí

44 thoughts on “God of War, mitologia pura i dura!

 1. Teresa Devesa i Monclús

  Doncs si tu coneixes algun altre joc d’aquesta mena, ja ho saps, Adrià.

 2. Carlos Thiriet

  Mai m’havia adonat de la enorme quantitat de referents clàssics que he après jugant al meu videojoc preferit, God of war. Aquest és un joc molt enrevesat que té 6 parts dividides en 3 consoles diferents(Ps2,Ps3 i Psp).

   

                                                                 Història

  Kratos és un guerrer espartà. Té una dona que es diu Lisandra i una filla, Calíope. Kratos va anar pujant càrrecs a l’exèrcit espartà fins que va arribar a ser general. En una batalla, l’exèrcit de Kratos va haver de lluitar contra un enorme exèrcit bàrbar, i quan el rei d’aquests li estava a punt de matar, Kratos va fer un pacte amb Ares, deu de la guerra, al qual li donaria la seva vida si el salvava i destruia els seus enemics. Ares va aparèixer i va matar a tots els bàrbars, i a més li va donar a kratos unes espasses, les espasses del caos, que estaven subjectades per unes cadenes a la seva pell.

  A partir d’aquell dia, Kratos va actuar segons els desitjos del deu, que li va fer actuar amb mes brutalitat, i li va encomenar la destrucció dels temples d’Atenea a Grècia. En un dels temples, Kratos va entrar tan furiós que va matar tot el que hi havia a dins. Però quan va matar les ultimes dues persones, es va aturar, i inmediatament es va adonar de què eren la seva dona i la seva filla. Al foc va aparèixer la imatge de Ares, que li va dir que ja era un guerrer invencible. Kratos va cremar el temple amb la seva família a dins i va sortir cridant que es vengaria d’Ares. L’oracle del temple li va dir que les cendres de la seva familia es pegarien a la seva pell, i doncs Kratos va quedar totalment blanc i va ser conegut com el fantasma d’Esparta.

  Ares volia conquerir l’olimp, i per això necessitava l’ajuda de Kratos, que no volia saber rés del deu ja que per la seva culpa havia matat a la seva familia. Ares doncs va encomenar a les furies (en això kratos té un parescut amb orestes) que el atormentessin per obligar-ho a tornar amb ell. Kratos va fugir amb l’ajuda del fill que havien tingut la reina de les furies i Ares, però finalment va ser atrapat i portat a la pressó de les furies, que en realitat era el cos de l’hecatònquir Egeó. Però kratos va aconseguir lliurar-se de les seves cadenes i va matar tant l’hecatònquir com les furies, i amb això va aconseguir lliurar-se del seu torment.

  A partir d’aquell moment kratos va servir durant 10 anys als deus fent coses impossibles per a un mortal, entre les quals va destacar que va detenir a atlas quan volia destruir els pilars del món i va matar Persèfone, que havia lliurat el tità. Després de matar a l’Hidra (és en aquest moment on comença el primer lloc), li demana a Atena que aturi  les seves pesadilles que té del moment quan mata a la seva familia. Atena li diu que té una última tasca. Ares està destruint Atenes i Zeus no permet que els deus lluitin entre ells. Kratos desembarca a Atenes, on s’enfronta a moltes criatures de la mitologia grega: minotaurus, gorgones, arpies,etc… Troba l’oracle d’Atenes, que li diu que només podrà matar a Ares si aconsegueix la caixa de Pandora, que conté el poder per matar a un deu. Kratos surt d’Atenes i es dirigeix al deset de les animes. Allà troba a Cronos, el pare dels deus, qui va ser comdennat a portar sobre la seva espatlla l’enorme temple de Pandora, on es troba la caixa. Després de moltísimes proves, i de rebre l’ajuda de deus com Artemisa o Hades, Kratos va aconseguir la caixa, però només al sortir del temple una columna llançada per Ares el va atravessar i el va matar.

   

  Però Kratos no va caure al riu Estigia, i va aconseguir sortir perquè un ancià al que ja es va trobar a Atenes i que li va dir que estava fent la seva tomba li va llançar una corda i va sortir per la tomba. Kratos va apropar-se a Ares, que tenia la caixa encara tancada a la seva mà, i que estava desafiant els deus. Kratos va llançar un rayo amb el poder que Zeus li va donar, i va fer caure la caixa de Pandora de la mà del deu de la guerra. La va obrir i va aconseguir els poders d’un deu, amb els quals va matar aconseguir matar Ares.

   

  Kratos va tractar de suicidar-se ja que els deus no van fer desaparèixer les seves pesadilles, però Atena ho va salvar i li va oferèixer la possibilitat de ser el nou deu de la guerra, i axí kratos es va convertir en el nou deu, però molt més cruel i peligrós que l’anterior, ja que no perdonava als deus no haver fer desaparèixer  les seves visions.

   

  Com que la història de God of War és molt més llarga i enrevesada, deixaré un enllaç on podreu, si us interesa, llegir-la sensera. A més a aquesta pàgina podeu veure tots els referents clàssics que té aquesta saga de videojocs.                                                                     Aquí.

  Aquí deixo el tràiler del primer joc, que va sortir al  2005 per a la consola Ps2:

                                                                 Conclusions

  Aquest és un joc que tracta de la mitologia grega i ens la mostra d’una manera més dolenta. A través d’una història inventada ens ensenyen moltes històries de la mitologia, encara que sigui una mica diferent. Per tant, és un joc amb el qual a més de jugar pels motius gràfics i de jugabilitat, es pot jugar per apendre coses sobre la mitologia i veure’l una altra cara. Per tot això, God of War és un joc amb molts referents clàssics.

 3. Pingback: God of War 3: La segona Titanomàquia | Aracne fila i fila

 4. Ainhoa Fernández

  Aquest treball m’ha cridat molt l’atenció, i m’ha agradat molt.
  He de dir que tampoc sóc una fan dels videojocs però si que moltes vegades m’agrada jugar-hi, sobretot si tenen aquest tipus de gènere.
  No sabia de l’existència d’aquest joc fins ara i he de dir que m’agradaria jugar-hi, perquè el trobo molt interessant i crec que podria estar gaire temps enganxada jugant i penso que està força bé poder aprendre coses fins i tot jugant a videojocs.
  Crec que has fet un gran treball i només em queda dir que m’encanta!

 5. Alejandro Avila

  El teu article sobre God of War, per mi ha sigut un dels més interessants que he trobat, ja que aquest joc ha sigut un dels preferits quan era petit. Com que vaig jugar quan era petit, no em vaig enterar molt sobre la història, i ara que l’he pogut llegir, m’ha agradat molt saber l’història de cadascun de tots els Déus.
  Com no em vaig poder passarme tot el joc, m’he enterat d’una cosa que fins ara no ho sabia, i és que Kratos (Déu de la guerra), pensava que era el fill de Pal·lant, i m’he assabentat de que en realitat era fill de Zeus (Déu del cel i la tempesta).
  Et felicito pel bon treball que has fet.

  Fortuna

 6. Víctor García García

  Hola, m’ha semblat una explicació molt bona i bastant ben explicada.
  Havia sentit a parlar abans del joc però no l’he jugat mai, la història em sembla mentida que sigui inventada perquè amb tantes referencies mitològiques que has posat del joc com els déus, els titans, les criatures com el minotaure o el ciclop; sembla que sigui realment una història grega sobre els seus déus.
  Hi han parts que no m’han quedat gaire clares si són del joc o si són de la mitologia grega, com per exemple la caixa de Pandora, o aquest déu o tità que se suposa que té coma castig subjectar la Terra.
  Aquest treball em sembla molt bo però crec que per millorar-ho hauries de dir les coses de la història que són inventades i les que no, es a dir que siguin de la mitologia grega.

 7. Adrià Morales

  M’ha encantat. Jo he jugat molt a aquest joc i penso que esta molt ben fet i descriu perfectament les personalitats de molts éssers mitològics com Zeus o alguns titans. Òbviament estem observant que els temes de la mitologia s’estant expandint cada vegada més, ara fins i tot els podeu veure al videojocs i abans nomes ens limitàvem a observar-los en escultures.
  És un bon joc i un bon article. M’he animat a intentar endevinar els déus que apareixen en el vídeo, però nomes porto quatre dies de classe i sóc un principiant.
  1.Minotaure
  2.
  3.Ciclop
  4.Posidó
  5.
  6.Heracles
  7.
  8.Centaure
  9.Hera
  10.
  11.
  12.
  13.
  14.Zeus
  15.Pandora
  16.
  17.

  He fet el que he pogut.
  Bon article!!!

 8. Carlos Mario Perse

  Hola, la explicació sobre el joc m’ha semblat molt bona i molt ben explicada.
  Jo vaig jugar a aquest joc més concretament al “God of War: Ghost of Sparta” em va semblar un joc molt interessant i divertit, em va agradar la seva història i com la enllaçaven amb la mitologia. La gent diu que aquesta trilogia de “God of War” es molt violenta però jo crec que no és aixi ja que s’ambienta en aquella època.La història del joc crec que no ha sigut inventada ja que es mencionen moltes criatures mitològiques, com; minotaures, arpies, ciclops… O deus importants com Zeus, Posidó, Ares, Atenea…
  En conclusió el joc em va agradar molt ja que m’interessa molt les criatures mitològiques i els deus.

 9. Joan Navarro

  Salve!

  Després de llegir aquest article m’han donat ganes de començar a jugar, no sóc un gran fan dels videojocs,
  havia escoltat parlar molt be d’aquest videojoc però mai m’hagués imaginat que estigues tant relacionat
  amb l’aspecte de la mitologia i desprès de llegir l’article i veure algun vídeo m’he donat conta que gran part
  de la historia tracta de la mitologia.
  M’ha agradat molt la teva manera de fer l’article ja que per una persona com jo que no sabia res d’aquest
  joc m’has proporcionat informació amb imatges i vídeos molt bones.

 10. Teresa Devesa i Monclús

  Nois, es nota que el tema us interessa, perquè heu pogut aportar coseses noves: els suggeriments del Víctor per fer més interessant encara l’article, l’intent de respondre les preguntes, de l’Adrià, les noves descobertes del Carlos…

 11. Dima

  Aquest article sobre God of War, ha sigut un dels més interessants. Com que vaig jugar quan era petit, no em vaig enterar molt sobre la història, i ara que l’he pogut llegir, m’ha agradat molt saber l’història de cadascun de tots els Déus.

 12. Ana Núñez

  Aquest article m’ha agradat molt, em sembla molt suggestiu i penso que és una forma molt
  entretinguda per aprendre més sobre la mitologia i a sobre conté molts continguts didàctics.
  Als jocs no em criden molt l’atenció però tot i així m’ha semblat molt interessant i no estaria malament donar-li un cop d’ull.
  Molt bona feina!

 13. Pau Naim

  És un bon joc que jo provaria ho trobo bé que fessin jocs de deus perquè es una manera de apropar-te més a la mitologia, també aprens jugant.

 14. Marc Monreal

  M’ha semblat un vídeo molt interessant què tracta sobre la vida de Zeus i la guerra que va lliurar contra el seu pare Cronos i els titans.
  Jo he jugat al joc God of War i em sembla molt interessant aquests jocs que parlen de la mitologia perquè a més de passar-t’ho bé jugant aprens sobre els déus de la mitologia grega i la seva història.

 15. Ainhoa Vecino

  M’ha agradat molt, penso que es una forma molt entretinguda per aprendre.
  A mi els jocs no em criden l’atenció però igualment m’ha semblat molt interessant.

 16. claudia marin navarro

  m’ha agradat molt tot però en especialment el vídeo perquè trobo que l’explica molt be i s’entén millor que tota la lletra que hi ha

 17. Christian Munera

  molt bon treball jo vaig jugar a aquest joc en la ps3 i en la psp va ser uns dels meus jocs favorits amb aixo vaig aprendre quasi tot el que se de tots els déus de Grècia i Roma has explicat molt bé l’historia de Kratos i el que Ares li va obligar a fer aquest joc com s’ha dit té molta violència però en el cas d’aquest joc té un sentit ja que ell es el nou déu de la guerra i busca venjança per tot que que l’han fet fer. La meva opinió es que m’agradat molt aquest treball que has fet crec que tenies que haver posat mes fotos però molt bé

 18. Txell Fontrodona

  Jo tenia el God of War II a casa, però mai hi havia jugat ja que jo era molt petita i aquest joc i contenia bastantes escenes on hi sortia molta sang. Sempre l’he trobat un joc interessant i curiós per el tema de la mitologia, ja que pocs videojocs es centren en aquesta temàtica, un d’ells el Devil May Cry. En la meva opinió, un molt bo article.

 19. leire castilla aguirregabiria

  Mai he jugat a aquest joc però magra-dat tot això perquè hi surt coses de la mitologia i tot això, i jo crec que ni han poques fotos.

 20. Pol Suarez Martinez

  És un bon joc que jo provaria ho trobo bé que fessin jocs de deus perquè es una manera de apropar-te més a la mitologia, també aprens jugant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *