Anem al teatre!

 

Salvete aràcnids i aràcnides!!!

Us volem fer partíceps de la nostra alegria de participar i gaudir del XVIII Festival juvenil de teatre grecollatí.

Els alumnes de l’INS Premià de Mar gaudirem de les representacions teatrals de clàssics que, cada any, fomenta la Societat Catalana de teatre grecollatí en el marc del festival de teatre per a joves. Els objectius són clars: per perviure els clàssics eterns i, alhora, fer-los arribar als més joves. Per aconseguir-ho, es representen un conjunt d’obres per diferents localitats del territori català, obres interpretades per adolescents per a un públic adolescent. Enguany, les localitats on s’esdevindran les representacions són Tarragona, Girona i l’Hospitalet de Llobregat, i les obres són “Medea” d’Eurípides i una selecció d’obres de Plaute, d’entre les quals es troba “Miles Gloriosus”, que es representa a Girona, el dia 5 de març, dia que l’alumnat de llatí i cultura clàssica anem d’excursió. Gràcies a una activitat com aquesta, podrem gaudir de bona literatura, d’una representació teatral feta expressament per a nosaltres, “aprenents de la cultura”, i alhora d’una jornada lúdica en un context magnífic: la bella Gerunda.

I si ens preparem per una jornada tant excepcional? Què us sembla si hi anem sabent, d’entrada, qui eren Plaute, Eurípides i Èsquil? En quina època varen viure? Per què són coneguts? Espero els vostres comentaris amb les respostes! Anem preparant la carmanyola!!!

Finalment, aprofitem l’avinentesa per agrair als organitzadors la possibilitat de gaudir de la cultura que ens brinden amb la seva feina i, ja que hi som, fer un clam una vegada més per afirmar que la cultura no és només entreteniment: les nostres administracions (no només les iniciatives civils) haurien de vetllar perquè la cultura tingués les funcions que li són pròpies (instruir i donar a conèixer), cosa que només es pot fer si se li dóna difusió. I un impost com l’IVA no ajuda gaire… Però iniciatives com aquest festival, sí. Així doncs, gràcies encara per la part que ens toca.

Anna Vinyoles Auladell

ProfessoraINS Premià de Mar

22 thoughts on “Anem al teatre!

 1. Margalida Capellà Soler

  Anna, a Gerunda coincidirem amb altres aràcnids i aràcnides i serà tot un plaer veure el grup “Ελα ela” de l’Institut Santa Eulàlia de l’Hospitalet de Llobregat que representarà el Miles gloriosus de Plaute en català; l’endemà, anirem amb els grups de batxillerat a l’Hospitalet de Llobregat. L’any passat vàrem anar tots junts a Tàrraco i fins i tot varen entrevistar el director del grup In albis i els actors!! La sortida va generar una pila d’apunts i tots anàvem amb samarretes ben clàssiques!

 2. Carla Arévalo

  Salve!!
  Que bé ens anem d’excursió!! He buscat qui eren Plaute, Eurípides i Èsquil :
  Plaute:(en llatí Titus Maccius Plautus) fou un autor còmic llatí nascut cap a 251 aC a Sarsina en l’antic Úmbria i mort en 184 aC.
  L’erudit Varrone li atribueix 21 comèdies.L’argument d’aquestes no és original sinó que Plaute s’inspira en el ric repertori de la nova comèdia grega, fins i tot ell mateix ens diu el nom de l’autor que imita:
  Verció original:
  nunc quod me dixi velle vobis dicere,
  dicam: huic nomen graece Onagost fabulae; 10
  Demophilus scripsit, Maccus vortit barbare;
  Asinariam volt esse, si per vos licet.
  Traducció:
  El que us he dit fins ara, de bon grat ho diré:
  El nom d’aquesta comèdia en grec és Onagost;
  la va escriure Demophilus, Macius (Plautus)la volcà al llatí;
  vol que es digui Asinaria, si no us importa.
  Eurípides:
  (en grec antic: Εὐριπίδης, Euripides; Salamina,485-406 aC) fou un dels tres grans poetes tràgics grecs antics, juntament amb Ésquil i Sòfocles.
  Obra:Es creu que va escriure 92 drames, però només se’n coneix l’existència de 19, que mostren que va ser un tràgic de mèrit incomparable. Veia el món com un lloc on l’oportunitat, l’ordre, la pau, la raó i la tolerància eren constantment frustrades per la irracionalitat i la violència.

  Èsquil:(és Grec antic: ‘Aiskhúlos’ Αἰσχύλος; Eleusis, 525 aC – Gela, 456 aC) fou des dramaturg Grec. Predecessor de Sòfocles i Eurípides, és com EXAMEN un Creador de la tragèdia grega.
  He trobat una pàgina web del lloc on anirem:http://societatteatregrecollati.blogspot.com.es/
  Vale! 😀

 3. Ana Mª Falcón Durán

  Salvete! 😀

  Estic molt contenta de poder fer una excursió, ja que aquest any potser es la única excursió que farem. També em sembla molt interessant el fet d’anar a veure obres e teatre relacionades amb aquest tema, ja que penso que em pot ajudar en la matèria, perquè encara tinc pocs coneixements.

  Per anar-me preparant, he buscat informació sobre aquests personatges:

  – Plaute va ser el més popular dels autors de comèdies. Va dominar l’escena romana i es va coronar com el comediògraf més estimat pel poble, ja que les seves obres eren destinades a tot tipus social. Va viure en l’època de 251 aC a 184 aC.

  – Eurípides fou un dels tres grans poetes tràgics grecs antics, juntament amb Èsquil i Sòfocles. Va viure en l’època de 485 aC a 406 aC.

  – Èsquil fou un dramaturg grec, predecessor de Sòfocles i Eurípides. És considerat com a creador de la tragèdia grega. Va viure en l’època de 525 aC a 456 aC.

  Moltes gràcies Anna, per haver aconseguit que anem d’excursió.

  Valete! 😀

 4. Margalida Capellà Soler

  D’això se’n diuen ganes d’anar-hi, Carla! Realment ara entenc l’Anna!

 5. Patricia García Giménez

  Salve!
  Plaute fou un autor còmic llatí nascut el 251 aC a Sarsina, i se li atribueixen 21 comèdies, totes inspirades en la nova comèdia grega.
  Eurípides és més conegut, però; fou un dels grans poetes tràgics grecs antics junt amb Èsquil. Eurípides va nèixer el 485 aC o el 481 aC. Va escriure 92 drames, pero nomès se’n coneix l’existència de 19…
  Èsquil també fou un dels grans poetes grecs antics, i es considerat el creador de la tragèdia grega. Va nèixer el 525 aC.
  Em sembla genial que poguem anar al teatre!
  Vale!

 6. Amanda León

  Salve!
  Em sembla genial que anem al teatre i sortir de la rutina de clase sempre es bo sortir amb els companys i apendre!

  Ja he cercat la informació:
  Plaute va ser un autor còmic llatí.
  Eurípides va ser un dels tres grans poetes tràgics grecs antics, juntament amb Èsquil i Sòfocles.
  Ésquil va ser un dramaturg grec. Predecessor de Sòfocles i Eurípides, és considerat com a creador de la tragèdia grega.

  Vale!

 7. Marc Pascual

  Salve!
  Felicitats per el teu segon article a Aracne, Anna, ja veiem tots que t’has tornat una completa aràcnida!
  És una molt bona notícia que poguem anar a aquesta sortida!
  He buscat informació sobre aquests personatges i he après que Plaute va ser un autor còmic llatí reconegut per les seves obres. Eurípedes va ser un dels tres grans poetes tràgics de l’antiga Grècia junt amb l’altre personatge restant, Ésquil.
  Vale!

 8. Francisco Pérez

  Salve!
  Plaute fou un autor còmic llatí nascut cap a 251 aC a Sarsina en l’antic Úmbria i morí en 184 aC. És conegut per burlar-se dels Déus i la mitologia d’aquests.
  Eurípides fou un dels tres grans poetes tràgics grecs antics. Va néixer el dia de la batalla de la Salamina.
  Èsquil fou un dramaturg grec. Predecessor de Sòfocles i Eurípides, és considerat com a creador de la tragèdia grega.
  Valete!

 9. Nerea Muñoz

  Amb sembla molt bé aquesta excursió, una manera de entendre una mica més el món de fa tans anys.
  Plaute fou un autor còmic llatí nascut cap a 251 aC a Sarsina en l’antic Úmbria i mort en 184 aC,plaute s’inspira en el ric repertori de la nova comèdia grega, treballà a teatres (de fuster, d’escenògraf) durant els seus primers anys,gràcies a aquestes feines, potser, s’originà el seu amor pel teatre.

  Eurípides va néixer el 485 aC o 481 aC a Salamina, on la família s’havia traslladat per la invasió persa. La tradició diu que va néixer el mateix dia de la batalla de Salamina, el 23 de setembre, cosa força improbable. El seu nom podria derivar del riu Euripos prop d’on va tenir lloc la batalla d’Artemísion. Per l’edat de la seva mort (75 anys el 406 aC) la data més probable és el 481 aC. Era fill de Mnesarc i Clito.

  Èsquil va néixer a Eleusis, a l’Àtica, lloc en què se celebraven els misteris d’Eleusis. Pertanyia a una noble i rica família de terratinents,creador de la tragèdia grega.

 10. Lamini Baldeh

  Salve!!

  M’enatnta l’idea de que surtim d’excursió al teatre!!!
  Plaute era un autor còmic llatí que va neixer cap a 251 aC i va morí en 184 aC.
  Eurípides va ser un dels tres grans poetes tràgics grecs antics. Èsquil va ser considerat com a creador de la tragèdia grega.

  Valete!

 11. Nicol Narvaez

  salve!

  Que bona noticia, ens anem de excursió a Girona!!
  Es una bona idea sortir asi canvien de rutina i apreden d’altra manera.
  Plaute fou un autor còmic llatí, és conegut per burlar-se dels Déus i la mitologia d’aquests.
  Eurípides fou un dels tres grans poetes tràgics grecs antics, juntament amb Èsquil i Sòfocles.
  Èsquil fou un dramaturg grec predecessor de Sòfocles i Eurípides, és considerat com a creador de la tragèdia grega.

  vale!

 12. Aina Barnat

  Esta molt bé ens anem d’excursió ja que a vegades va bé canviar i sortir. He buscat la informació:
  Plaute: va viure a cavall dels segles III i II a.C. (250-184 a.C.). Va ser l’autor que més èxit va tenir entre el públic, perquè era un home de poble i escrivia comèdies per a les classes més baixes, amb un llatí en general molt col.loquial. Justament l’originalitat de Plaute és el seu llenguatge vigorós i expressiu, que va des de l’obscenitat i l’insult més groller a l’estil líric i la paròdia de la tragèdia. No té cap preocupació moral o intel.lectual, només vol divertir i fer riure el seu públic. S’han conservat 21 de les seves comèdies.
  Eurípides: Mentre va viure Eurípides ni va gaudir de l’acceptació del públic ni va guanyar gaires concursos tràgics, sinó que el seu teatre va aconseguir l’èxit després de mort, superant en representacions Èsquil i Sòfocles.
  Esquiril: Èsquil (Eleusis, 525-456 a. C.) va escriure unes 90 obres, de les quals es conserven completes només set tragèdies.
  Vale! 😀

 13. Sandra Moya

  Salvete 🙂
  Estic molt contenta de tenir l’oportunitat de poder anar de excursió i conèixer aquestes dues obres de teatre que no coneixia.

  Plaute era un autor còmic llatí nascut cap a 251 aC a Sarsina en l’antic Úmbria i mort en 184 aC.

  Eurípides era un dels tres grans poetes tràgics grecs antics, juntament amb Èsquil i Sòfocles.va néixer el 485 aC o 481 aC a Salamina i va morir als 75 anys el 406 aC

  Èsquil era un dramaturg grec. Predecessor de Sòfocles i Eurípides, és considerat com a creador de la tragèdia grega.Va viure en l’època de 525 aC a 456 aC.

  Valete!

 14. Jordi Mestres

  Salbe Anna

  No entenk perke la jent escri-ho tan malament. Llo escrik molt ve pero i a jent que no te ni idea de eskriur-e
  A akest tius els i falta molta kultura.

  Balete 😀

 15. Arnau soler

  Salve magistra!!!
  Em sembla molt bé anar d’excurció a veure una obre de teatre perque des de que hem comensat el curs no em fet ninguna excurció.
  Plaute era un antic comic grec. Plaute va neixer al 251aC i va morir al any 184aC.

  Eurpíes era un poeta que feia obres de teatre tragiques.
  Va neixer al 485 i va morir al 406 aC.

  Èsquil va ser un actor de teatre de drama que va neixer al
  any 525 i va morir al 456 aC.

  Gracies Anna per portar-nos de excurció perque fa molt de temps que no anem de excurció.

 16. Carlos Padial

  Salve Magistre!

  La idea de la sortida em semba una bona idea! Apart de saltar-me la classe (que no es l’ho mes important), també disfrutarem de les obres que interpretaran per a nosaltres!

  Sobre la preguntes: Plaute era un autor còmic llatí nascut al 251 aC i va morir l’any 184 aC. El seu nom real era Titus Maccius Plautus. Les comedies de Plaute eren adaptacions dels models grecs pel public Romà. Algunes de les seves obres mes conegudes son; La comedia de l’olla, les tres monedes, entre altres.

 17. Adrian Nunyez

  Salve!!

  No m’esperava que fesim una excursió aquest curs, (com estan les coses ara…) Pero suposo que sera divertida. Jo crec que anar en tren ens sortiria més car que anar en bus.
  Plaute era un autor còmic llatí que va neixer cap a 251 aC i va morí en 184 aC.
  Eurípides va ser un dels tres grans poetes tràgics grecs antics. Èsquil va ser considerat com a creador de la tragèdia grega.

 18. Estefania

  Salve
  Em sembla be sorti de la rotina anar a veure les dues obres de teatre a Girona
  Plaute era un actor comic llati
  Euripides era un dels tres actors grecs antic
  Èsquil es considerat a creador de la tragedia

 19. David Marco

  Salve anna!!
  Estic molt content per anar d’excursió aveure dos obres de teatre estare molt bé.
  Eurípides va ser un dels grans poetes tragics grecs antics, juntament amb Èsquil i Sòfocles.

 20. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Miles Gloriosus: Una obra a Girona

 21. Andrea Torrente

  Salve!

  Estic molt contenta de poder anar d’excursió aquest any i de poder disfrutar de les representacions que ens facin!

  Per anar-me preparant per aquesta sortida, m’he informat una mica sobre:
  ·Plaute va ser un dels autors més reconeguts de comèdies i destinava totes les seves obres a qualsevol classe social. Va viure del 251 aC fins al184 aC.
  ·Eurípides va ser un dels millors poetes grecs que escrivien coses tràgiques, juntament amb Èsquil i Sòfocles. Va viure del 485 aC al 406 aC.
  · Èsquil va ser un escritor que s’epecialitzava en drames. Es considerava el creador de la tragèdia grega. Va viure en del 525 aC al 456 aC.

 22. Sandra Moya

  Salvete 🙂
  Estic molt contenta de tornar a tenir l’oportunitat de anar de excursió i conèixer dos noves obres de teatre. Les de l’any passat van estar molt bé pero la de Medea em va enamorar!

  -Plaute era un autor còmic llatí nascut cap a 251 aC a Sarsina en l’antic Úmbria i mort en 184 aC.
  -Eurípides era un dels tres grans poetes tràgics grecs antics, juntament amb Èsquil i Sòfocles.va néixer el 485 aC o 481 aC a Salamina i va morir als 75 anys el 406 aC
  -Èsquil era un dramaturg grec. Predecessor de Sòfocles i Eurípides, és considerat com a creador de la tragèdia grega.Va viure en l’època de 525 aC a 456 aC.

  Valete!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *