Els instruments musicals de l’antiga Roma

Després de veure el primer reportatge del programa Nydia de Televisió de Catalunya, deixeu en comentari en quin minut surt la flauta de Pan?

Quins instruments toquen aquests músics d’un mosaic trobat a Pompeia i que es pot contemplar al Museu Arqueològic Nacional de Nàpols?

A veure si sabeu quin instrument romà tocava un aràcnid en aquesta reconstrucció històrica de Blanes?

Quines diferències i semblances trobeu entre la música grega i la romana, una vegada heu celebrat Santa Cecília amb música de l’antiga Grècia?

Gaby

12 thoughts on “Els instruments musicals de l’antiga Roma

 1. Margalida Capellà Soler

  Moltes gràcies, Gaby! La música a l’antiga Roma també es mereixia tenir un apunt a Aracne i precisament la setmana que hem celebrat Santa Cecília, patrona de la música! He reconegut el nostre aràcnid i l’instrument musical! El mosaic no fa gaire el vaig veure in situ i em vaig emocionar!

 2. Cristina Berjano

  La música de l’àntiga Romà va ser un gran desenvolupament en la música antiga des del seu naixement a l’imperi Romà. Els romans al principi van ser massa bàrbars i massa guerrers per conrear les arts i especialment la música. Les primeres idees que van tenir d’ella els va venir dels Etruscs però grollera i informe i sense principi algun. Segons Dionisio d’Halicarnaso, Ròmul i Rem, havent estat educats a casa de Fáustulo, allà van aprendre la literatura, l’exercici de les armes i la música. Diu el mateix autor, que els arcadios van portar a Itàlia els primers les lletres gregues i la música instrumental, la qual es limitava llavors a certs aires tocats en una mena de lira o en dos instruments anomenats trigon i brego.
  Segons escriu Horaci, Lucio va ser el primer que en l’any 510 va inventar a Roma una comèdia que només consistia a recitar versos acompanyats de tocadors de flauta i després per altres de corda. Sota el consolat d’Emilio any 560 de Roma la música va semblar amb major lluentor i es va introduir en els festins i llavors es van concedir privilegis a tots els músics dels altres països que volguessin establir-se a Roma.
  Per últim La mort d’August va ser la decadència de la música doncs Tiberio, amb motiu d’un assassinat comès al teatre va bandejar als músics, als còmics ia molts dels espectadors. Calígula va fer tornar a Roma els músics i els còmics i els va satisfer de beneficis.

 3. irina

  En el mosaic, l’home de l’esquerra toca l’aulos, el del mig toca les seímbas i el de la dreta el tympanon.
  En aquesta reconstrucció històrica de Blanes l’aràcnid toca la buccina.
  Els grecs i els romans, van construir instruments de percussió tant per a les celebracions dins dels palaus, com per les festes populars,així com per acompanyar les tropes durant els combats.
  Com que no existia encara el llenguatge musical escrit, no s’hantrobat partitures de l’època. Això vol dir que els musics grecs i romans haviend’aprendre les cançons i les parts musicals d’oïda.L’instrument més representatiu d’aquesta època és la Lira. A partir d’aquesta idea, van sorgir posteriorment altres instruments com ara l’arpa o la cítara.

  Les flautes, siringues i auletes gregues i romanes, tindrien una importància fonamental dins d’aquestes cultures, ja que, així com els instruments de cordanomés els tocaven la gent amb molts recursos econòmics. Moltes divinitats, tant gregues com romanes, van aparèixer representades moltfreqüentment tocant un d’aquests instruments. El déu dels pastors i dels ramats;Pan, apareixia sempre tocant un tipus de flauta que, posteriorment, anomenarien“flauta de pan”.

 4. Andrea Balart

  Salve! El de l’esquerra toca l’Aulo, el de la dreta el tympano. El del mig toca un símbals. El de la fotografia de baix toca bucccina. Entre els instruments gregs, a més de la Lira hi ha el sistro es com un sonall al que es pengen uns cascabells.
  D’aspecte similar a la lira hi ha la cítara que es toca amb una púa. L’aulo es relaciona amb el culte del déu Dionís. És una espècie d’oboe de dos tubs en l’extrem de la desembocadura. La flauta de Pan o siringa pren el nom de la nimfa Siringa que va ser convertida en canya i Pan la unir les canyes i va convertir a Siringa en una flauta.
  Els instruments romans són de vent-metall com la tuba, espècie de trompeta llarga.

 5. Paula Franco

  Salve!

  He vist un tros del video del canal 33, parlaven d’instruments musicals que provenen de fa segles com al flauta de Pan. Després apareix un senyor que es diu Josep Maria Rota i ens explica un tipus d’instruments però no només parla ell sinó moltes més persones ens expliquen coses relacionades amb les festes majors i instruments musicals que s’utilitzaven a l’antiga roma i que avui dia encara s’utilitzen.

  En la imatge següent, en el mosaic apareixen tres homes tocant instruments i celebrant el moment, carpe diem.
  Començant per l’esquerra l’home toca l’aulos,un instrument de vent. L’home del mig toca les seímbas i el de la dreta el tympanon, instruments de percució.

  He buscat informació de dos instruments que em cridaven l’atenció:

  L’aulos (en grec αὐλός) és un instrument musical de vent de fusta. Es tracta d’una espècie de oboè doble fabricat amb canya, compost de dos tubs i dotat d’una inxa. Va ser utilitzat en l’Antiguitat per grecs, fenicis i ibers.

  És un instrument de músics professionals. S’utilitzava en els banquets, en els funerals, en els sacrificis religiosos i per marcar el ritme i la cadència als soldats.

  Segons la mitologia grega, fou inventada per la pròpia deesa Atena. Però l’abandonà quan va adonar-se que en tocar l’instrument se li desfigurava la cara, i el llançà lluny. L’aulos fou recuperat pel sàtir Màrsias qui va reptar Apol·lo, que tocava la Lira, a un concurs de musica amb les Muses i Mides I de jurat. Ambdós van tocar de forma tan perfecta que les Muses no van poder decretar un vencedor, llavors Apol·lo va reptar al pastor a tocar el seu instrument de cap per avall. Apol·lo va donar la volta a la seva lira i va tocar. Evidentment Marsias no podia fer el mateix amb la flauta i les Muses van declarar guanyador a Apol·lo. Després de derrotar a Marsias es va venjar d’ell, per haber gosat reptar un Déu, suspenent-lo d’un pi i espellant-lo viu. Babis, fill de Meandre i germà de Marsias, tocava també la flauta, però, per la seva falta d’habilitat, no va ser castigat per Apol·lo com ho fora el seu germà.

  El tympanon grec o tympanum romà era un tipus de tambor de marc o pandereta utilitzat en l’antiga Grècia i l’antiga Roma.

  Aquest instrument era de forma circular i pla, es tocava colpejant amb la mà. Algunes representacions mostren decoracions o objectes semblants als cròtals voltant del marc. L’instrument era tocat pels devots en els ritus de Dionís, Cibeles i Sabazius.

  Es creu que el tympanum va sorgir a l’antic Orient Pròxim, però apareix primer en l’art grec al segle VIII d. C., en un disc votiu de bronze trobat en una cova a Creta, que era un lloc del culte a Zeus.

  El tympanum és un dels objectes que es portaven sovint al tíaso, per part del seguici de Dionís. Aquest instrument solia ser tocat per les ménades, mentre que els instruments de vent per exemple la flauta de pa o l’aulos eren tocats pels sàtirs.

  La interpretació de música frenètica contribuïa a que s’arribés a un estat extàtic que els devots de Dionís buscaven.

 6. marcus

  a explicat els diferents tipus d’instrumens com la flauta de pa com un tipus de sac de jemecs i un tipus d’arc i un tipus de tropetes

 7. Iván Zapico Fernández

  Salve!

  Els instruments de musica s’han utilitzat durant segles , des de el seus començaments al neolític fins el segle XXI.
  Tot i això la cultura que més ens han trasmès els instruments és la romana per la proximitata encara que també en part la celta amb les gaites,etc..

  Els etruscs van introduir a Roma sobretot en les cerimònies religioses una poderosa música instrumental, interpretades per la flauta vertical i la flauta travessera. També utilitzaben diferents instruments com :la Tuba(que és una trompeta etrusca), el Lituus (trompa etrusca de campana corbada), el Cornu(que és una trompa de vara), la Bucina( és una trompa plegada que té la boquilla desmontable), la Tibia (que és l’instrument nacional romà) i la Sinx que és una flauta pastoril grega que va perdurar en el temps.

  Durant segles la cultura romana barrejava cultures i anava agafant idees, per això que molts dels instruments grecs els utilitzessin els grecs, la lira era un instrument grec que els romans també utilitzaven,etc…
  Aquests instruments s’utilitzaven per a tot però sobretot per : festes , cerimònies funerals i per actes militars i espectacles.

  En l’època imperial, apareix esporàdicament el hydraulis (l’òrgan hidràulic), un òrgan connectat per tres fileres de tubs i amb bombes que servien de vàlvules per l’aire. Va ser inventat per un enginyer al s. III a. C.

  Per finalitzar, pel que fa a la percussió, els romans utilitzaven el Tympanon (pandereta), la Cymbala (platets); Crotalas (sonalls), i el Scabillum.

  AAAHH la flauta de Pan es troba al minut 7:20 del documental.
  Vale!

 8. Uxue Avilés

  Salve!!

  Els instruments es van començar a utilitzar ja fa molt temps enrere. Aquests s’han utilitzat durant molts segles i avui en dia perduren i cada cop més desenvolupats.
  Molts dels instruments actuals han sigut heretats de la cultura romana majoritàriament, altres cultures ha sigut els celtes.
  Molts cops la cultura romana havia heretat i agafat instruments de la cultura grega (lita)
  A Roma, els instruments que es tocaven a les cerimònies religioses eren la flauta vertical i travessera. A banda d’aquests utilitzaven:
  – Cornu, era una trompa de vara.
  – Sinx, flauta pastoril grega.
  – Tuba, era una trompeta.
  – Lituus, era una trompa amb la campana corbada.
  – Bucina, trompa plegada.
  – Tibia, instrument nacional de Roma.
  Més tard també apareix l’Hydraulis que va ser inventat al segle III a.C.
  Els instruments de percussió de l’època romana que encara podem trobar actualment són: el Tympanon que és l’actual pandereta, la Cymbala que sónn els platets i per últim els Crotalas que són els sonalls.

  De la flauta de Pan també se’n parla, a aquesta flauta se li anomena així per el mite de Pan que era el Déu de la fertilitat i de la sexualitat masculina desenfrenada es diu d’ell que perseguia a les nimfes pels boscos. Pan era mig home, mig cabra i protector dels pastors i sempre apareixia tocant una flauta i posteriorment va passar a anomenar-se flauta de Pan.

  A la primera fotografia, el de l’esquerra toca l’Aulo, el de la dreta el Tympano. El del mig toca un Cymbals.
  L’aulos un instrument de vent de fusta. És com un actual oboè doble fabricat amb canya, compost de dos tubs i dotat d’una inxa.

  Vale!!

 9. Laia Sánchez Puerto

  Salve!

  Els instruments de musica s’han utilitzat durant segles , des de el seus començaments al neolític fins el segle XXI. Aquests s’han utilitzat durant molts segles i avui en dia perduren i cada cop són més desenvolupats.
  Molts dels instruments actuals han sigut heretats de la cultura romana, altres cultures ha sigut els celtes.
  Molts cops la cultura romana havia heredat i agafat instruments de la cultura grega (lita)
  A Roma, els instruments que es tocaven a les cerimònies religioses eren la flauta vertical i travessera. A banda d’aquests utilitzaven: el Cornu, era una trompa de vara; el Sinx, flauta pastoril grega; la Tuba, era una trompeta; el Lituus, era una trompa amb la campana corbada: la Bucina, trompa plegada i la Tibia, instrument nacional de Roma.
  Més tard també apareix l’Hydraulis que va ser inventat al segle III a.C.
  Els instruments de percussió de l’època romana que encara podem trobar actualment són: el Tympanon que és l’actual pandereta, la Cymbala que sónn els platets i per últim els Crotalas que són els sonalls.
  De la flauta de Pan també se’n parla, a aquesta flauta se li anomena així per el mite de Pan que era el Déu de la fertilitat i de la sexualitat masculina desenfrenada es diu d’ell que perseguia a les nimfes pels boscos. Pan era mig home, mig cabra i protector dels pastors i sempre apareixia tocant una flauta i posteriorment va passar a anomenar-se flauta de Pan.
  A la primera fotografia, el de l’esquerra toca l’Aulo, el de la dreta el Tympano. El del mig toca un Cymbals.
  L’aulos un instrument de vent de fusta. És com un actual oboè doble fabricat amb canya, compost de dos tubs i dotat d’una inxa.

  Vale!

 10. judithmartinez

  Salve!
  Els instruments es van començar a utilitzar ja fa molt temps enrere. Aquests s’han utilitzat durant molts segles i avui en dia perduren i cada cop més desenvolupats.
  Molts dels instruments actuals han sigut heretats de la cultura romana majoritàriament, altres cultures ha sigut els celtes.
  Molts cops la cultura romana havia heretat i agafat instruments de la cultura grega (lita)
  A Roma, els instruments que es tocaven a les cerimònies religioses eren la flauta vertical i travessera. A banda d’aquests utilitzaven:
  – Cornu, era una trompa de vara.
  – Sinx, flauta pastoril grega.
  – Tuba, era una trompeta.
  – Lituus, era una trompa amb la campana corbada.
  – Bucina, trompa plegada.
  – Tibia, instrument nacional de Roma.
  A la primera fotografia, el de l’esquerra toca l’Aulo, el de la dreta el Tympano. El del mig toca un Cymbals.
  L’aulos un instrument de vent de fusta. És com un actual oboè doble fabricat amb canya, compost de dos tubs i dotat d’una inxa.
  vale!!

 11. Iria Rael

  Xaipe!
  Els instruments s’han començat a fer servir fa molt de temps enrere, desde grècia i la antiga Roma. M’agradaria saber tocar algun instrument, ja que es una experiència increible.
  S’utilitzaven en Roma:
  – Cornu, era una trompa de vara.
  – Sinx, flauta pastoril grega.
  – Tuba, era una trompeta.
  – Lituus, era una trompa amb la campana corbada.
  – Bucina, trompa plegada.
  – Tibia, instrument nacional de Roma.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *