El pèplum, la nova tendència

Últimament a totes les botigues de roba trobem aquests vestits que anomenen “pèplum” i que s’han convertit en la tendència de la temporada. No us ha semblat un nom amb arrels clàssiques? Bé, un d’aquests dies en què et poses a pensar en ves a saber què, aquesta paraula i el vestit se’m van aparèixer i vaig decidir fer-ne un article.

 

Photobucket

Cariàtides de l’Erectèon. Actualment al Museu de l’Acròpoli. Imatge extreta de Wikimedia

El mot pèplum prové del grec πέπλος (peple), que era la túnica de llana, sense mànigues i oberta als costats que duien les dones gregues, sobretot les esclaves, que només vestien peple, i les dones benestants, les quals l’alternaven amb el quitó (χιτών). A més, les gregues utilitzaven una mena de cinyells que usaven per donar a la túnica un disseny més personal i original.

 

Photobucket
Extreta del web: www.demayorquieroserpersonalshopper.com

Així doncs, quina és la semblança entre el peple i el vestit pèplum? Si ens fixem en la imatge del peple grec, veiem com, a la part de la cintura, hi ha una mena de capa més curta feta del teixit sobrant. Aquest fet era habitual, ja que les túniques eren molt llargues i s’acostumava a recollir-les amb els cinyells (si vàreu anar a la Magna Celebratio segur que ho vau poder comprovar). Per tant, el vestit pèplum d’aquesta temporada s’assembla al peple grec per aquesta mena de faldilla més curta a la cintura.

De ben segur que alguna aràcnida  ja té aquest vestit a l’armari. Us havíeu adonat d’aquesta semblança amb el peple grec? Què opineu sobre la pervivència de la cultura clàssica en la moda?

Si voleu saber més sobre la vida quotidiana a Grècia, podeu visitar aquest interessant article. I si voleu conèixer l’abillament romà, visiteu aquest altre.

Carla Pallach Ros
2.2 Batxillerat
INS Isaac Albéniz

29 thoughts on “El pèplum, la nova tendència

 1. Andrea Muñoz

  Jo tampoc m’havia donat compte i els he vist per tot arreu tant a revistes com a aparadors de botigues m’ha cridat molt l’atenció no tenia ni idea que això ja es portava i ho portaven les esclaves i ara esta tant de moda. Tampoc s’havia del seu nom anomenat peple. Hi han moltes coses relacionades que van sortint. Tindre els ulls ben oberts.
  Felicitats per l’article!
  Vale

 2. Alba Lorenzo

  Salve!

  Quin article més interesant! Jo mai m’hauria adonat de la relació d’aquest vestit amb aquestes túniques classiques cada dia s’apren una cosa nova!

  Teresa, les cariàtides les vam estudiar en història de l’art i són unes figures greges esculpides d’unes d’ones que fan la funció de columnes o pilastres en una arquitectura. Hi podem trobar sis cariàtides en l’Erectèon de l’Acròpoli d’Atenes a el petit pòrtic sud.
  El seu nom vol dir habitants del parc de Caria, en Laconia, segons diuen durant les Guerres Mediques, els seus habitants van sr exterminats per els altres grecs i les seves dones van ser convertides en esclaves i condemnades a portar les més pesades cargues. Per això se les esculpeixen a elles, en lloc de columnes greges, perquè estan condemnades durant tota la eternitat aguantar el pes del temple.

 3. Teresa Devesa i Monclús

  Així m’agrada, Alba, que relacionis diferents matèries i t’adonis que el que aprenem en una matèria ho podem aplicar a d’altres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *