Ars amatoria: Hero i Leandre

Enguany, a classe de llatí, hem de llegir l’Ars amandi (Art d’estimar) d’Ovidi. Aquesta obra està plena de referències mitològiques que el poeta utilitza per exemplificar els seus consells. A continuació s’explicarà la referència que fa al vers 250 (Llibre II) que veureu entre claudàtors al vostre llibre.

Primerament veiem el fragment en l’original llatí:

militiae species amor est; discedite, segnes:
non sunt haec timidis signa tuenda viris.

nox et hiems longaeque viae saevique dolores
mollibus his castris et labor omnis inest.
saepe feres imbrem caelesti nube solutum,
frigidus et nuda saepe iacebis humo.
Cynthius Admeti vaccas pavisse Pheraei

fertur, et in parva delituisse casa.
quod Phoebum decuit, quem non decet? exue fastus,
curam mansuri quisquis amoris habes.
si tibi per tutum planumque negabitur ire,
atque erit opposita ianua fulta sera,

at tu per praeceps tecto delabere aperto:
det quoque furtivas alta fenestra vias.
laeta erit, et causam tibi se sciet esse pericli;
hoc dominae certi pignus amoris erit.
saepe tua poteras, Leandre, carere puella:

transnabas, animum nosset ut illa tuum.

El mite al qual es fa referència

Hero (Ἡρώ) era una sacerdotessa de la deessa de l’amor Afrodita (Ἀφροδίτη), Venus en llatí, filla de Zeus, representada per la petxina, la poma d’or i els coloms. Hero, que vivia a Sestos,  estava enamorada de Leandre (Λέανδρος), un jove d’Abidos, a la costa oposada de Sestos.

Photobucket

Mapa de Grècia editat per mi. En vermell la zona de Sestos i Abidos.

Per poder estar junts, Leandre cada nit creuava nedant l’estret que separava els dos amants. Per facilitar-li la tasca, Hero encenia un fanal que col·locava al punt més alt de la torre de casa seva a fi que servís de guia a Leandre. Una nit, però, quan Leandre estava nedant per trobar-se amb l’estimada, va esclatar una tempesta i el fanal s’apagà.

L’endemà, Hero trobà el cadàver de Leandre al peu de la seva torre i, empesa pel gran dolor i desconsol que sentia, s’estimbà des del damunt de la seva torre.

Photobucket

Relació entre el consell i el mite

El consell que dóna Ovidi per cuidar i mantenir l’amor (després d’haver-lo aconseguit gràcies als consells del Llibre I) és que, si de veritat els homes volen conservar l’amor i la seva estimada, han d’estar disposats a afrontar totes les dificultats que se’ls presentaran al llarg de la relació, així com ho fa Leandre, que creua cada nit nedant l’estret per trobar-se amb la seva estimada Hero.

Per això, l’amor és contemplat com un camp de batalla, ja que no és un camí planer i ple de flors i felicitat, sinó que molts cops serà un camí sinuós i ple d’entrebancs que s’han d’anar superant per mantenir la flama de l’amor viva.

Fonts clàssiques del mite i influència

El mite d’Hero i Leandre el veiem també a les Heroides d’Ovidi, on apareixen la carta que Leandre envia a Hero i la carta amb la qual ella li respon.

Val la pena, també, esmentar l’obra de Ben Jonson, contemporani oblidat de W. Shakespeare, Bartholomew Fair. S’hi representa una obra de titelles d’Hero i Leandre.

Què opineu del consell que dóna Ovidi? Amb l’ajut de la traducció i les indicacions del professor/a, intenteu analitzar el text original en llatí tal com ho faig jo amb la primera oració:

militiae species amor est – Aquesta és una frase copulativa que té com a nucli del sintagma verbal el verb sum. El subjecte és amor i té un atribut, species, que, alhora, té un complement del nom, militiae.

Carla Pallach Ros
2.2 Batxillerat
INS Isaac Albéniz

30 thoughts on “Ars amatoria: Hero i Leandre

 1. Uxue Avilés

  Salve!!

  No coneixia aquest mite i gràcies a l’article m’he pogut informar més i aprendre més sobre ell. Ara m’he pogut relacionar el mite amb el llibre d’Ovidi de l’Art d’estimar.

  Penso que els mites són molt interessants i crec que els alumnes estaria bé que els coneguessin per tal de poder relacionar el que sabem de mites amb mitologia.

  Penso que el consell que dóna Ovidi és totalment encertat.Per una part es veu clarament en el mite el consell que dóna Ovidi i per altra part també el podem veure en la vida real, l’amor mai serà tot un camí de flors, sinó tot el contrari, hi haurà molts obstacles i molts moments difícils que s’hauràn de passar però que a l’hora faràn enfortir la relació.

  Vale!!

 2. Luis Moreno

  La veritat es que no en tenia ni idea de aquests mite, he de reconèixer que em sembla molt interessant, ja que transmet bon missatge amb el qual molts ens podem trobar identificats.

  Pel que fa el missatge d’Ovidi em sembla totalment encertat, ja que el mite reflexa exactament el que Ovidi vol transmetre, tot i que el final sigui tràgic. Però això vol dir que en una relació, tot i fer sacrificis per mantenir una relació amorosa, i afrontar riscs, pot acabar malament com li passa Leandre.

  En definitiva em sembla un bon article, com també m’ho sembla el mite i el missatge que ens envia.

  Felicitats.

 3. Anna Ferrón

  Salve!!

  Segons aquest article, he descobert que el llibre esta relacionat amb el mite de Hero i Leandre. Com encara no he llegit el llibre no puc relacionar el mite amb el llibre, pero explicare el mite de Hero i Leandre.

  Hero era una sacerdotessa d’Afrodita que vivia en una torre en Sestos, en un extrem de l’Hel·lespont. Leandre era un jove d’Abidos, ciutat a l’altre costat de l’estret.
  En Sestos es van convocar unes festes en honor a Adonis i Afrodita, a les quals va acudir molta gent. Hero feia la seva tasca de sacerdotessa quan Leandro va veure-la i va quedar captivat per la seva bellesa. Hero també es va deixar enamorar per ell, però el va advertir que els seus pares no la deixarien mai casar-se amb un estranger.
  Va ser llavors que Leandre vençut pel seu amor li va dir: “Pel teu amor creuaria, fins i tot, les onades salvatges.”

  Aquest profund amor estava destinat a la desgràcia, ja que ella, una sacerdotessa, només podia dedicar la seva vida i el seu amor a les divinitats. Però ells no hi volien renunciar. Així, cada nit, Leandre creuava nedant l’Hel·lespont per estar amb Hero. Ella havia d’encendre una flama en la part més alta de la torre per guiar-lo en la foscor de la nit. Això només va funcionar durant l’estiu, ja que a l’hivern el mar va canviar.

  I una nit el cel no va tenir pietat i va convocar una gran tempestat que va apagar el llum d’Hero. Leandre ja no podia arribar fins a ella i, perdut entre les onades, es va ofegar. Al matí següent Hero va trobar el cos mort d’en Leandre en la riba, el va agafar desconsoladament en els seus braços i una onada enorme se’ls va endur tots dos, que es van perdre en l’horitzó infinit.

 4. Roser

  Salue!
  El llibre d’Ovidi consta de molts mites que l’autor va utilitzar d’exemples per a justificar els seus consells. En aquest cas el consell que dóna Ovidi es basa en la lluita per l’amor tal com va fer Leandre, és a dir si realment estimes a una persona has d’estar disposat a arribar fins al final per ella i fins i tot a sacrificar la teva vida per desmostrar-li el teu amor. És un exemple una mica radical però en el fons molt romàntic doncs actualment molts dels arguments de les nostres pel·licules encara es basen en aquesta entrega de la vida per l’amor.

 5. barroso.rebeca

  Salvee!!

  Aquesta obra està plena de referències mitològiques que el poeta utilitza per exemplificar els seus consells. En aquest cas Ovidi parla de la lluita de l’amor, ell diu que cal cuidar i mantenir l’amor, si de veritat els homes volen conservar l’amor i la seva estimada, han d’estar disposats a afrontar totes les dificultats que se’ls presentaran al llarg de la relació, així com ho fa Leandre.

 6. Alina Roman

  Salve!

  No coneixia aquest mite de Hero i Leandre. Hero era la sacerdotessa de la deessa de l’amor Afrodita , i Leandre era el seu amat. Cada nit Leandre venia a ver-la i per guia-se Hero encenia un fanal que col·locava a dalt de la torre . Una nit quan Leandre venia aquest far es va apagar a causa d’una tempesta i va morir. Quan ella el va trobar va posar-se molt triste i va tirar-se de la torre . El que ens preten mostrar aquest mite esque si un home vol a una dona ha de lluitar per ella perque l’amor està ple d’obstàcles i és un camí difícil però quan els dos posen de la seva part tot és molt millor com va succeïr en el mite.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *