Equidistàncies sagrades a l’antiga Grècia

[youtube]https://youtu.be/fS4MeCZJ4XI[/youtube]

Inspirat per un vídeo que va trobar la Margalida al YouTube i que ens va donar a conèixer al fòrum de notícies del Moodle  on se situen un grapat dels llocs sagrats i de gran importància del món clàssic grec, els alumnes de la classe de 1r de Batxillerat de Grec hem fet un Google Maps relacionant tots aquests indrets sagrats de tota la geografia grega antiga. Per cert, recordeu quin nom rebia la zona grega del sud d’Itàlia?


Veure Equidistància de llocs sagrats grecs en un mapa més gran

Es pot veure com en el Google Maps normalment aquests indrets sagrats que, segons els antics no es van construir a l’atzar, es relacionen entre si en forma de triangle, i un bona part d’aquests pics van dirigits a Atenes, el centre i capital de tota la Grècia clàssica. Per què creieu que poden tenir aquesta forma triangular? Quin tipus de triangles (equilàter, escalè…) hi detecteu? Quines distàncies els uneixen? Com ho varen poder fer els antics grecs sense les eines tecnològiques modernes?

En el mapa, hi hem afegit l’antiga Olímpia, l’antiga Esparta, múltiples Asclepièon (centres curatius), l’Olimp, centres oraculars, com el de Dodona, Delfos, alguns temples, com el d’Apol·lo, el de Posidó…
Sabeu altres punts sagrats de Grècia? Els podríeu-ho situar en el mapa? Si no en trobeu més, podríeu deixar en comentari les diferents equidistàncies sagrades i treure’n conclusions, així com donar-ne la vostra opinió

Èric Andreu
1r batx. Grec

16 thoughts on “Equidistàncies sagrades a l’antiga Grècia

 1. Margalida Capellà Soler

  Val més tard que mai, Èric! Impressionant! Realment a l’antiga Grècia res era per casualitat! Ara se’ns gira feina!
  Molt bon estiu!

 2. Martí Palma

  Bon article Èric!
  La relació dels triangles no la he vista pas. Trobar un altre oracle també ha costat i de fet se’l ha adjudicat la meva companya. Però jo he vist, amb ajuda de la professora, que a Xipre no hi havia res. És la ciutat d’Afrodita! És on allà va néixer.
  😀 !

 3. Laura López

  Salve!!
  Al Google Maps ja he deixat la ubicació de l’Oracle de Cumes, situat a l’Itàlia Meridional.
  Vale!!

 4. Teresa Devesa i Monclús

  Bé, Eric, ja veus que el Martí i la Laura han ubicat dos llocs sagrats més. A cop d’ull hi ha triangles possibles a traçar si s’aprofiten d’altres dos vèrtex ja utilitzats. Aquí ho deixem per si us serveix.

 5. balart-irina1120

  La zona grega del sud d’Itàlia s’anomenava Magna grècia. Tenen forma de triangle isòsceles. No sabia que els grecs unissin els llocs sagrats amb forma de triangle, sé que als grecs els hi agradaven molt les formes geomètriques i suposu que és per això que tenen forma de triangle.

  Molts d’aquests indrets els hem vist en el llibre de grec com l’oracle de Dodona, el temple de Posidó o l’oracle de Delfos.

  D’acord amb la mitologia grega, un oracle és un missatge diví tramès i interpretat per un santuari. Les deïtats no apareixien personalment sinó que eren fetes a través d’una espècie de mèdiums que era diferent segons els llocs.

 6. balart.andrea0920

  Salve!

  La zona grega del sud d’Itàlia s’anomena la Magna Grècia. És molt interessant aquest google maps i jo penso que els grecs com tu dius no van situar a l’atzar aquests indrets sinó que potser ho feien per honrar els déus.

  Jo no he estat en cap d’aquests oracles però té que se molt bonic de veure com es conserven aquests llocs que eren tan importants per als grecs.

  Per als grecs els oracles eren un lloc on es podia saber el futur, el present i fins i tot el passat. Allà hi havien les sibil·les que eren com unes sacerdoteses. L’oracle més important era el de Delfos.

  Vale!

 7. Iria Rael

  Xaipe!
  Molt bon apunt, jo no he estat en cap d’aquests oracles però estic segura que es preciós. La zona grega del sud d’Itàlia s’anomenava Magna grècia.

 8. Abril Ramos i Aran

  Xaipete!

  Un treball molt eleborat i fantàstic. Felicitats! És veritat, he pogut observar que hi han diferents triangles que es formen al juntar diferents ciutats o llocs.

 9. Raül Àlvarez

  χαιρετε,
  És veritat que alguns temples formen diferents triangles entre ells, qui sap, potser va ser una gran secta amb objectius desconeguts per a nosaltres. Gran treball i bastant elaborat!

 10. Robert Cepeda Machuca

  Χαιρετε

  Un treball bastant complet i molt interesant.
  La zona grega del sud d’Itàlia s’anomenava Magna grècia. Tenen forma de triangle isòsceles. No sabia que els grecs haguessin pogut unir els llocs sagrats amb forma de triangle, sé que als grecs els hi agradaven molt les formes geomètriques i suposu que és per això que tenen forma de triangle.
  Bona feina

 11. Chaymae Zaouaghi

  Χαιρετε
  Molt bon treball!!
  jo mai m’havia fixat en el diferents triangles que formen el temples, peró es veritat i molt interressant, són curiositats que criden molt l’atanció

 12. Valentina Restrepo

  Molt bon article, encara que mai no he estat en cap d’aquests oracles però ara estic pesno que es molt bonic. La zona grega del sud d’Itàlia s’anomenava Magna grècia.

 13. Mireia

  Xaipete!!

  El trosset d’Itàlia ocupat pels grecs se’l deia Magna Grècia. M’ha agradat aquest apunt ja que pots conèixer que els temples grecs disten entre si amb forma de triangle, mai m’ho hagués imaginat. Tampoc m’imaginava que n’hi haguessin tants per arreu del món.

 14. Pingback: Un viatge a les platges de les illes gregues | Aracne fila i fila

 15. Alèxia Alvárez

  Χαιρετε!
  – Per cert, recordeu quin nom rebia la zona grega del sud d’Itàlia?
  La zona grega del sud d’Itàlia s’anomenava Magna grècia.
  – Sabeu altres punts sagrats de Grècia? Els podríeu-ho situar en el mapa? Situar-los no, pero he trobat això que potser respon la pregunta: Hel•lenisme arcaic (750-480 aC)[modifica | modifica el codi]
  • El Temple d’Apol•lo a Termos, a prop de Figàlia (c. 620 aC).
  • Temple d’Herèon a Olímpia (c. 600 aC);
  • Temple d’Àrtemis, a Corfú (c. 580 aC);
  • Del grup de Paestum, s’inclou el Temple d’Hera (c. 550 aC) i el primer Temple d’Atenea («Basilica», c. 500 aC)
  • Temple d’Herèon a Samos (c. 540 aC);
  • El Temple d’Afea, posteriorment dedicat a Atenea a Egina (c. 495 aC);
  Grècia clàssica (480-323 aC)[modifica | modifica el codi]
  Destaquen dos períodes constructius diferenciats dins de la Grècia Clàssica:
  Període I (c. 480-450 aC)
  Un cop finalitzades les Guerres Mèdiques es produeix una eclosió cultural i constructiva.
  El Partenó, dedicat a Atenea, deessa de la saviesa, és el temple grec més conegut. Les seves festes se celebraven en ell i al seu al voltant cada any. El Partenó va influir fortament sobre l’arquitectura romana. Després que els romans conquistessin Grècia, molts turistes del país vencedor van anar a veure els temples grecs, i el Partenó aviat es va convertir en una de les destinacions turístiques més populars de Grècia. El Partenó és un típic temple grec octòstil (façana amb vuit columnes). La majoria dels temples grecs clàssics eren hexàstils (façana amb sis columnes).
  Altres temples destacats:
  • Del grup de Paestum, s’inclou el Temple d’Apol•lo (c. 450 aC), i el segon Temple d’Hera (460-440 aC);
  • El Temple E a Selinunte (465-450 aC), dedicat a Hera;
  • El Temple de Zeus a Olímpia (c. 470-456 aC), actualment en ruïnes;
  • El Temple de Zeus a la Vall dels Temples, Agrigent (c. 460 aC);
  Període II (c. 450-404 aC)
  La Guerra del Peloponès suposa el final de la centralitat cultural d’Atenes i la fi de la democràcia. Es tendeix a un major decorativisme, es genera l’ordre corinti.
  • El Temple F o l’anomenat «santuari» a Agrigent (c. 430 aC), un dels temples clàssics grecs millor conservats, mantenint gairebé tot el peristil i l’entaulament;
  • El «temple inacabat» de Segesta (c. 430 aC);
  • El Temple d’Hefest sota l’Acròpoli d’Atenes, conegut molt temps com «Temple de Teseu» (449-444 aC), el temple grec millor conservat des de l’antiguitat;
  • El Temple de Posidó al cap Súnion (c. 449 aC);
  • El Temple d’Apol•lo Epicuri a Bassae, a prop de Figàlia (c. 450-425 aC).
  Hel•lenisme (323-148 aC)[modifica | modifica el codi]
  • El Temple d’Apol•lo a Dídima, a prop de Milet (c. 315-300 aC).

  – Quin tipus de triangles (equilàter, escalè…) hi detecteu?
  Tenen forma de triangle isòsceles.

 16. Abril Gabutti

  Xaipe!
  La zona grega del sud d’Itàlia s’anomenava Magna Grècia. Tenen forma de triangle isòsceles, no sé si serà coincidència o ho van fer a propòsit, com els hi agradaven tant les formes geomètriques als grecs…
  Per als grecs els oracles eren un lloc on es podia saber el futur, el present i fins i tot el passat. Allà hi havia les sibil·les que eren com unes sacerdotesses. L’oracle més important era el de Delfos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *