Arrels clàssiques dels elements químics

De tots és sabut que de Grècia arrenca bona part de la tradició científica, fins i tot els filòsofs grecs van desenvolupar les primeres teories sobre l’origen de la química i la seva constitució. Destaca Empèdocles amb la teoria dels elements constituents de la matèria: γῆ (terra), πῦρ (foc), ὒδωρ (aigua) i ἀήρ (aire).

El mateix nom de la química és grec: χυμεία (khymeía) i la majoria dels elements químics tenen el nom d’arrel clàssica el principi del qual forma el símbol, per tant si sabem que or en llatí és aurum ens serà més fàcil recordar el seu símbol AU.


N.B.: Cliqueu damunt la diapositiva.

De la tasca manada a El Fil Moodle de 4t a partir del llibre Arrels clàssiques del lèxic científic, tècnic i humanístic (ed. Teide), jo he fet la següent recerca de l’origen dels ètims grecs i llatins dels noms dels elements químics:

Clara Trullenque
4t ESO Llatí opt.2

20 thoughts on “Arrels clàssiques dels elements químics

 1. Margalida Capellà Soler Post author

  Quina alegria, Clara! Finalment aquest treball veu la llum pública i amb ell anem tancant el curs. Ja s’ha publicat el de l’últim tema Llatinismes jurídics en format wiki i ara el teu. Cadascú ha triat la utilitat del llatí i del grec per ampliar el lèxic científic, tècnic i humanístic que més li ha agradat i, és clar, tu que el curs vinent faràs un batxillerat científic ens has il·lustrat amb rigor amb la utilitat del llatí i del grec en la terminologia dels elements de la taula periòdica. També us recomano aquest treball en castellà del company chironià Jerry que diria que no has consultat i que pot servir per ampliar curiositats.
  Crec que els companys i companyes, ho podran aprofitar per demanar dubtes sobre els exercicis del llibre i per ampliar aquest Google Maps amb noms com tuli, hafni, holmi, luteci reni, rodi o ruteni…

 2. Alma Bergel

  Salve!!!
  Com sempre felicitats Clara es nota que t’ho treballes i ha quedat molt be el power point.

 3. Yasmina Berkane Pais

  Salve!
  Enhorabona Clara pel teu treball dels elements químics, t’ho has currat moltíssim. A mi no m’agrada gens la química, ja ho saps, però es veu que has treballat molt per buscar l’orígen de tots els element, i veure la seva relació amb el grec i el llatí. No m’imaginava que els símbols tinguesin a veure amb el seu nom d’origen.
  Feliciter Clara.
  VALE!

 4. Eva Serrano

  Felicitats Clara! Està super treballat t’haurà portat un munt de feina. Jo he comentat l’element químic de Cadmi al google maps.
  Felicitats un altre cop!

 5. romero.natalia2011

  uaaaaauu quina quantitat d’elements químics que porten el nom amb llatí!! tens raó Clara si ja sabem que or en llatí es aurum… será molt més fàcil recordar-lo. Clara et felicito pel teu article.. una guapada! 😉

 6. Marta Bautista

  Salve!!

  Quin apunt més currat. L’any passat vam estudiar química, per lo tan els elements però no ho vam fer tan extes… m’agradat molt Clara. Felicitats Clara!! 🙂

  Vale!!

 7. Victòria

  Salve!!!

  Ja sabia que hi havia moltes coses de l´àmbit científic que prové dels grecs però no tenia ni idea que la majoría de la taula periódica vingui dels grecs i del llatí!. Molt bon treball Clara,felicitats!

  Vale!

 8. Mireia Moral

  SALVEE!
  Primer de tot felicitar a la Clara per el seu treball, perquè li ha queda’t molt bé, però la veritat es que coneixent a la Clara savia que s’ho curraria! Ara, el que si que hem sonava era de que hi habien coses de l’àmvit científic, que com a dit la meva compaña provénen dels grecs, però no savia que quasi tota la taula prové dels grecs i del llatí.
  VALE!

 9. Alícia Roure

  Salve 🙂 !
  Moltes felicitats Clara, súper treballat el treball, no fa falta dir-ho!
  Suposo que aquest tema de la química i tot el que l’envolta t’agrada força perquè si no, almenys jo, seria incapaç de fer aquest treball.
  Si sóc sincera t’he de dir que les diapositives se m’han fet una mica pesades, ja que hi ha moltes i amb molta informació cada una. Tot i això enhorabona igualment

  VALE 😀

 10. Noelia Vargas

  No savia que l’ambit científic vingués dels grecs ni que la taula periòdica vingui del grec i del llatí. Molt bon treball,felicitats!

 11. gene macias

  que currat que esta el treball la vritat esque d’alguns ja ho savia i d’altres no fa tres anys qye feien kimica i la vritat alguna cosa es queda 😀

  bon trebaaallll!!!!!!!!!

  vale 😀

 12. paula pla

  Salve! Felicitats Clara, tot i que odio la química he de dir que t’ha quedat molt bé es nota que t’ho has currat, molt bon treball

 13. Andrea Balart

  Salve! Feliciter Clara! aquest treball està molt ben treballat, ja que relaciona molt bé els elements amb personatges mitològics, o planetes. Fins i tot els elements químics tenen el seu nom en llatí. Nomès en coneixia l’or, en llatí aurum i la plata en llatí argentum.

 14. irina

  Felicitats Clara, t’ha quedta molt bé el power, amb aquesta presentació he pogut saber que la majoria provenen del llatí, jo només en coneixia uns quants com l’aurum, que crec que és l’or . També he pogut saber que alguns estan relacionats amb els planetes.

 15. Erik Aparicio

  Salve,
  Jo sabia que la química venia de grecia però mai m’habia fixat en els noms de la taula periódica, els habia estudiat, escrit, memoritzat.. pero no m’he adonat fins ara al lleguir l’article que el nom prové del llati AU d’or es AURUM, or en llati, es inteteresant aquesta relació de noms..
  Ojalá quan vaig estudiar la taula hagues sabut això, m’hauria sigut molt més facil d’apendre.

  vale!

 16. gomez.luque2011

  Moltes felicitats Clara per l’apunt, esta molt treballat! jo no seria capaç de fer aquest treball, més que res perquè no se’m dona gens bé l’assignatura.. jaajaa
  No coneixia cao nom en llatí de els elements, per això, ara si! jajaj

  vale:D

 17. Eva Perez

  salve!!
  Moltes felicitats clara per l’article, la veritat esque està molt currat, yo no sería capaç de fer aixó jajajaj, Yo tampoc m’habia fixat en els noms de la taula periodica, que el nom llatí AU, és AURUM (or, en llatí) i la veritat que yo no sabia que la química venia de grecia, i té raó l’Erik, que si haguessim sapigut això hauria sigut més facil apendrela, pero araa és una mica tard, encara que no està de més saberr això.

 18. Andreu Punsola

  Salve!

  Primer de tot, vull dir que m’encanta aquest article! L’autora ha anat per quasi tots els elements de la taula periòdica de Mendeléiev un a un, trobant-ne les arrels clàssiques de tots.

  M’he adonat que molts dels elements tenen uns noms bastant poc o gens originals, molt sovint triats a partir de les característiques físiques de l’element en estat natural.

  Vale

 19. Judith Martínez Barranco

  salve!!
  felicitats clara per l’article està molt currat, mai m’havia fixat en els noms de la taula periòdica.
  valeee

 20. Jose Maria Fernandez

  Slvee!!!

  Moltees felicitata a la clara per aquest article que ha fet el treball de elements quimics de la taula periodica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *