Ara ja sabem qui és Plaute!

Si no haguéssim llegit El soldat fanfarró i haguéssim anat a Tarragona a veure la divertida representació pel grup In Albis, no sabríem qui és Plaute i això no pot ser! Ara volem deixar-ne constància hic et nunc amb aquest Prezzi perquè no us perdeu mai cap representació de Plaute:

Alba Carrasco, Andrea Balart & Irina Balart
4t ESO Llatí opt.2

49 thoughts on “Ara ja sabem qui és Plaute!

 1. macias.gene2010

  bon treball !

  ara que estic escoltant qui es plaute i les seves obres se qui es abans no els cunexia !

  vale!

 2. PAULA PLA

  Teniu raó, si no haguéssim anat al teatre de Tarragona i no haguéssim llegit El soldat fanfarró no coneixeriem Plaute. I el grup In Albis ho va fer tant bé i va ser tant divertida que crec jo que no se’ns oblidarà la representació.
  Felicitats noies per el treball, està bastant complert el prezzi.

 3. Cristina Berjano

  La veritat és que gràcies al llibre i a l’informació de la Lida vaig averiguar qui era Plaute, però em vaig adonar molt més del que li agradava expressar gràcies a les obres que vam veure representades. La tràgedia, va ser molt bona. És representava el dolor de la mare al veure que havia assesinat al seu fill, molt bé expressada. I per part de la comèdia, va ser molt graciosa i molt ben representada.
  El treball está molt ben fet, felicitats noies!!

 4. irina

  l’objectiu de PLaute en les seves obres era la diversió del públic i crec que ho va aconseguir, també pretenia crear una escena caòtica, cosa que també va fer i un final sobtat com el del soldat fanfarró. Una de les seves obres més importants va ser la de miles gloriosos o el soldat fanfarró que tracta sobre Pirgopolinices un soldat fanfarró que rapta a Filocomàsia, una jove de l’Àtica que està enamorada de Pleusicles que un dia se’n va a fer un afer important i es quan el soldat fanfarró aprofita a ocasió per introduir-se a casa seva i intentar-se guanyar la confiança de la seva mare fins que un dia (aprofitant que ella no estar) la rapta. Palestrió (el criat de Pleusicles) va en busca d’ajuda fins que uns pirates asalten la seva nau i el venen al soldat fanfarró , un cop dintre la casa del soldat fanfarró, Palestrió envia unes taules on hi demana a Pleusicles que els vingui a ajudar. Plesuicles s’introdueix a casa del veí de Pirgopolinices, Palestrió fa un forat que comunica amb les dos cases per tal de que els dos amants es puguin veure.
  Una altra obra important de Plaute seria Aulularia o la comèdia de l’olla, que tracta sobre Euclió, un vell avar, troba una olla plena de diners i viu amb la por constant que li sigui furtada. De fet és trobada i furtada per Estròbil, el servent de Licònide, jove enamorat de la filla del vell; la jove però està promesa a un vell benestant, Megador, que té la intenció de casar-s’hi sense dot. Quan el desesperat Euclió vegi restituït el perol, consentirà les noces entre el jove i la filla, feta mare fa temps per Licònide.

 5. Andrea Balart

  Salve! Gràcies a tots i atotes pels vostres comentaris. És una llàstima que part del prezi s’ha borrat , però ja el tornarem a deixar com estava. La conclusió que hem tret fent aquest treball és que veient una obra de Plaute pots reconèixer les altres, ja que Plaute sempre feia les seves obres amb unes característiques determinades. Encara que PLaute haguès mort millions d’anys enrere , ha deixat una petjada molt important que encara avui en dia segueix vigent: el teatre.

 6. molina.rocio2012

  Un treball molt elaborat que us fa entendre millor qui era Plaute! Ara ja teniu la facilitat d’informació i l’avantatge d’haver anar a veure una de les seves obres a Tarragona!!
  Espero que l’exposició anés tan bé com esta el treball, aixi la vosta nota serà un 10!!

 7. Alícia Roure

  Salve 🙂 !

  Enhorabona el prezi ha quedat molt bé, i s’enten força!
  Felicitats noies.
  VALE 😀

 8. Eva Serrano

  Salve!!! Felicitats per el prezi! Jo vull aprendre a utilitzar-lo també!
  Felicitats!
  Vale!!

 9. padros.xenia2009

  SALVE!

  Felicitats pel prezi està molt treballat i la exposició també.

 10. carla

  Si ara ja sabem quin és Plaute i la veritat esque amb el teatre ja em va quedar clar, d’oncs ara molt més amb aquest artícle tan currat.
  Salve!!!!

 11. serna.marta2010

  Salve!!!
  Felicitats! La informació està molt ben escollida i la presentació està molt ben feta. La veritat es que m’agrada molt i s’enten molt be. Un gran treball. La sortida a Tarragona va estar molt be, i la representació de l’obra de Plaute també.

  Vale!!!

 12. Uxue Avilés

  Salve!!

  Titus Maccius Plautus conegut com Plaute, va ser un autor còmic llatí que va nèixer cap al 251 aC a Sarsina en l’antic Úmbria i que va morir l’any 184 aC.
  Plaute va treballar en una companyia de teatre (actor, director i escriptor), també coneixem d’ell que va acumular bastants diners però que finalment el van portar a la ruïna. També sabem que es va vendre com a esclau i finalment, el que va aconseguir va ser la llibertat.
  Va ser acusat de parodiar els déus.

  D’ell coneixem algunes obres com el Soldat Fanfarró, La comèdia de l’olla, Amfitrió, Les Baquis i Els Bessons, entre d’altres.

  Les seves comèdies estan escrites totalment en vers.
  En les seves obres, les característiques més comunes eren l’ús d’un llenguatge col·loquial, l’acció de l’obra sempre ve donada degut a la disputa de diners o per una noia i els personatges principals sempre passen per entrebancs per arribar al seu objectiu final.

  Els objectius que volia aconseguir Plaute amb les seves comèdies eren bàsicament, la diversió del públic tot i que també tenien un toc moralitzador, eren comèdies trepidants i volia que en les seves comèdies hi hagués un final sobtat.
  Gràcies al contingut de les comèdies de Plaute, es podia a conèixer la vida quotidiana del món romà.
  Plaute va escriure exclusivament fabulae palliatae.

 13. Margalida Capellà Soler

  Ara faltaria tractar les característiques plautines en la comèdia de Els Menecmes que vàrem veure a L’Hospistalet de Llobregat!

 14. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » La domus romana

 15. Pingback: La pervivència dels gèneres literaris grecs en la literatura occidental | Literatura grega a escena

 16. Pingback: I tu, què en penses? T’ha agradat anar al teatre? | Literatura grega a escena

 17. Pingback: Golfus de Roma, de Richard Lester | La cinta de Νίκη

 18. Cristina Berjano

  Salve 🙂
  Aqui deixo un comentari sobre una pregunta que ens va surtir a l’últim exàment que vam fer a classe de Llatí. La pregunta deia; Argumenta en 150 paraules les característiques de la comèdia de Plaute.

  Resposta:
  Tito Maccio Plaute (Titus Maccius Plautus, en llatí) (Sarsina, Romanya, 254 a. C. – Roma, 184 a. C.) va ser un comediògraf llatí.
  En les seves comèdies domina la intriga i l’embolic . Els seus personatges responen a tipus d’una obra a una altra no es distingeixen amb claredat . Així trobem en tot el seu teatre a esclaus intrigants i enginyosos , joves enamorats o reflexius , donzelles honestes o desvergonyides , el pare menyspreable , tirànics , avars i , en diverses obres , es distingeixen tipus com el soldat fanfarró , les llevadores autoritàries i cortesanes ansioses de diners . Si a això li sumem el bon maneig que fa del llatí vulgar introduint costums i dites romans , tenim que una sèrie de tipus marginals que ironitzen a una sèrie de personatges admirats de la societat romana , que utilitza d’aquesta manera per criticar , a la seva manera , els costums i institucions de Roma .
  En general tots els recursos còmics busquen també la diversió i l’espectacle . Es veu una gran mobilitat a l’escenari. La tramoia i el vestuari són de vegades espectaculars . Els personatges trenquen la il · lusió escènica i parlen amb el públic . El diàleg és viu , ple de col · loquialismes , amb injúries , doble sentit ( generalment obscè ) . Les paraules es desborden en l’escena , s’acumulen , s’inventen , parodien altres llenguatges . Abunden els acudits i els embolics graciosos .
  El soldat Fanfarró: Farsa la víctima és un pretès heroi de la seva persona, de qui tots es burlen solapadament, començant pel seu criat Palestrió. Aquest havia fet una obertura a la paret perquè el seu amo pogués visitar la seva promesa.

 19. Pingback: El Soldat Fanfarró al XIX Festival Juvenil de Teatre Grecollatí | Aracne fila i fila

 20. Pingback: Teatre clàssic amb l’Institut Premià de Mar | Cartellera de teatre clàssic a Barcelona

 21. Pingback: Un matí de comèdia grecollatina al Teatre Joventut d’Hospitalet de LLobregat | El Fil de les Clàssiques

 22. Pingback: Comèdies grecollatines al Teatre Joventut | Cartellera de teatre clàssic a Barcelona

 23. Pingback: Plaute: Càsina | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *