Magna celebratio MMXII: Tot llest?

Ens trobem a la recta final de la preparació de la Magna celebratio i cal ultimar tots els detalls per tal que els aràcnids i aràcnides que hi participem deixem el llistó més alt encara que l’any passat.

Per tal que la zona dels Ludi Romani funcioni, comptem amb l’experiència de discipuli et discipulae que hi han participat en edicions anteriors, alguns ho fan per tercera vegada. Tot i això, no està de més que feu un cop d’ull a aquest recull de jocs, per tal que tingueu una idea de com eren els Ludi. No us preocupeu, però, que les coses no han canviat tant i la majoria no us seran pas estranys.

Àrea de jocs d’equilibri:  scarpeda et grallis gradi

A l’Schola, tant a aquells que heu triat el Ludus litterarius com als del grammaticus, us espera la tinta i els papirs per tal que ensenyeu les beceroles del llatí i el grec als visitants. Els professors, a classe, ja us han fet cinc cèntims del que podeu fer escriure a nens i adults que s’hi apropen, però ja veureu com els companys experimentats us ajudaran a dur a terme el taller en les millors condicions. Tot i això, tant per als Ludi com per a l’Schola us recomano que llegiu l’article de l’any passat en què vam donar forma al projecte i del qual van agafar les idees els alumnes pioners. Penseu que el curs anterior tots teníem la sensació de llençar-nos a un aventura  de futur incert, però ara  sabem que podem fer-ho molt bé, i fins tot millorar.

A la zona d’ensenyament superior, els rhetores Martí i Alfons ja deuen tenir ben après el seu paper; les oratores encara han de fer els assajos finals, tant les debutants Laura i Berta com les veteranes Sara i Esther, que tan bé ho van fer l’any passat; i les discipulae maiores Eulàlia i Júlia, i els minores, Carla, Valèria, Arnau i Oriol, em consta que s’ho estan preparant a consciència.

D’altra banda, als diferents centres tenim la sort de gaudir de la presència de persones externes que amablement s’han ofert a posar-nos en antecedents de diferents aspectes de les Jornades.

L’Institut Premià ja ha rebut la visita de Josefet Fuentes, que enguany estarà amb nosaltres per realitzar un taller d’escriptura molt més especialitzat que el de l’any passat. Nosaltres n’hem d’aprendre molt per tal de posar-ho en pràctica també amb els visitants. Per estar al dia del que els alumnes de Premià van experimentar i del que tots podrem practicar a la nostra Schola, us recomano consultar aquest article de la Margalida, il·lustrat, com ja ens té acostumats, amb un vídeo i un muntatge fotogràfic.
El dia 24 també hi anirà l’Albert Anglès a parlar-los de les tauletes de Vindolanda, però no patiu, perquè segur que podrem veure un article sobre aquesta conferència i, a més, el tindrem al nostre costat a partir de dissabte a la tarda per preguntar-li el que volguem.

A l’Institut Albéniz ens va visitar la Clara Forn, arqueòloga del Museu encarregada de l’organització de la Magna, que ens va va oferir una interessant xerrada sobre la gènesi i l’evolució d’aquestes jornades de reconstrucció històrica, així com sobre l’abillament romà en general i, en concret, del que el Museu té reservat per a nosaltres. Per acabar, va donar dades més concretes sobre la ubicació de la nostra Schola en el marc de totes les activitats que tenen lloc al voltant del Museu.

Va ser revelador constatar que el fet que aquest festival se centri en la vida quotidiana no és casual o fruit dels gustos dels organitzadors, sinó que sorgeix de la constatació que les restes trobades a una petita ciutat com Baetulo no donen peu a grans manifestacions, però són ideals per mostrar el dia dia en una ciutat de província. En lloc d’intentar imitar, per exemple, la Tàrraco viva d’una gran urbs, van optar per aprofitar el caràcter quotidià dels jaciments badalonins.

En relació al tema de la roba, cal remarcar la lloable tasca del Grup de reconstrucció històrica de Badalona, a qui devem la confecció de manera artesanal de la roba que portarem nosaltres i la resta de participants. Entendreu, per tant, que hi ha un nombre limitat de túniques i en funció d’això farem la distribució de participants a l’Schola. En fi, el que sí ens va quedar clar és que no ens “disfressarem”, sinó que “ens vestirem” de romans. Ja sabeu, doncs, quin verb NO heu d’utilitzar!

Per acabar d’arrodonir el petit resum que us he fet de la xerrada, us enllaço una presentació de la Clara que no és la que va utilitzar a la sessió del centre, però on ja veureu hi sortim nosaltres i els nostres blocs.

Apa, que ja hi som! Una  nova edició de la Magna ens espera.

TERESA

13 thoughts on “Magna celebratio MMXII: Tot llest?

 1. Anna Pardo

  Sembla que penseu que els alumnes de segon ja tenim la Magna per la màniga! Suposu que també ens agradaria participar en xerrades i petites conferències que ens ajudessin a poder organitzar millor la nostra feina. Tot i això, tenim moltes ganes que arribi ja el cap de setmana per poder fer que els nens s’ho passin bé i aprenguin una mica de cultura romana. Des del meu punt de vista, la cosa que més hem preocupa te relació amb el vestuari i espero que tothom pugui anar amb el seu uniforme romà adient. Segur que passarà molt ràpid i que treuem una nova experiència per la que molts serà la última Magna a l’institut.

 2. Annia

  Ave!
  Estic al 100% segura de que tot us sortirà genial, ja que sou uns experts. Cada any us surt millor, si ja sembleu uns romans de veritat! He de reconèixer que aquests tallers o aquestes “exibicions” que fan permeten a la gent poder conèixer una miqueta més l’antiguitat de la seva pròpia ciutat. És un pla fantàstic per a sortir a passejar, deixar els mals de caps i ser coneixedors de les cultures passades. Crec que a la gent li agrada, ja que em de tenir en compte que es com un museu però en moviment i amb persones reals (les quals fan un treball excepcional), a més sembla que la gent de les paredes a les quals representen estan escollides a propòsit, perquè per exemple: nosaltres representem a l’escola, els nois forts als soldats…
  Jo aquestany si que prometo la meva assistència, ja que porto dos anys parlant sobre la paredeta de les cuides de les dones romanes. He de buscar una altra que m’expliqui dades extranyes i desconegudes.

  “FORTUNA SECUNDA”

 3. gimenez_tha

  Hola!

  Teresa ja estic desitjant anar a la Magna. Tothom que ha anat em diu que és increible i que t’ho passes genial i, com no, jo vull participar en això.
  Vull veure com els nens es posen contents en veure el seu nom en grec 🙂
  I espero també que un d’aquests nens sigui la meva cosina petita que es diu Laura, però que és el mateix que Dafne, segons el llibre dels noms…

  Adeu!!

 4. Jordi Berdún

  Salve.

  Crec que la confecció d’un festival dedicat al món romà és el millor que s’hi pot fer, per tal de posar en practica tot allò que em estat estudiant a classe. També es força bo transmetre els nostres coneixements a la població de Badalona perque puguin tenir 5 cèntims del què es practicava a la Badalona romana, coneguda com Baetulo.

  P.S : La pròxima vegada que tornem a comentar, serà per felicitar-nos per la nostra gestió i per la nostra participació exuberant, més que altres anys.

  Vale

 5. Marina Garcia

  saluete
  Ja queda poc per a la Magna celebratio, a veure si aquest any ens ho passem tant bé com els altres anys.
  Jo tinc moltes ganes de que arribi el cap de setmana i estar allà, veient tota la shola.

 6. Bilal Archich

  Salutacions a tots i a totes!
  Per part meva estic molt motivat per toranr a formar part d’aquesta gran festa romana. Aquest any, al igual que els anteriors, espero disfrutar al màxim de la Magna celebratio, però que al costat dels companys de cada any, no crec que hi hagui cap problema respecta aquest tema.

  Us animo a tots a participar i sobretot animo els que encara no han tingut la oportunitat de ser-hi a que participin.

  Ens veiem aviat 🙂

 7. Michelle

  Salve!
  Com ja he dit en comentaris anteriors en altres articles que tenen a veure amb la magna celebratio, es el primer any que hi participo y n’estic segura que no serà l’últim. Espero que sigui una experiencia inolvidable tant per mi com per els visitants que vinguin als diferents tallers. Estic convençuda que aquesta celebració romana que fem a Badalona, seguirà perdurant per molts anys més ja que es una trobada interessant, entre alumnes de diferents institus i gent del carrer que s’interessa per la cultura antiga dels nostres avantpassats.

  Espero que el temps ens tingui en compte i estigui al nostre favor! Espero que surti tot bé!

  Vale!

 8. Andrea Ocaña

  Tinc moltes ganes que arribi demà, és el primer cop que participo i espero que tots podem vestir-nos de romans, la presentació de la Clara Forn em va semblar molt interessant pel tema de la reconstrucció històrica del museu ja que ens va explicar moltes coses sobre la Magna celebratio ,segur que de tot això traurem una experiència molt bona i divertida.

 9. Nil

  Em sembla molt bé la recuperació històrica Badalonina amb la Magna Celebratio, hi com cada any, hi he anat. Però, com sabreu ja que ho esteu estudiant, el 90% dels artesans de Roma a finals de la República (i inici de l’imperi) EREN ESCLAUS. Crec que aquest 90% no té el pes que hauria de tenir ja que tots són romans de bé, no tenim cap Iber, i a Badalona hi van conviure romans i ibers, però al final els laietans es van acabar sometent a Baetulo i van ésser esclaus. Per tant…

  Visca Espartac i visca Bàitolo.

 10. romero.natalia2011

  Salve!! 🙂
  Un festival dedicat al món romà!! és el millor que s’ha pogut fer, per tal de posar en practica tot allò que em estat comentant moltes vegades a classe.

  Vale 😛

 11. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Prova superada! Tal com dèieu alguns, una nova “Magna” ha passat, amb un dissabte una mica mogudet climatològicament parlant, però amb un balanç molt positiu.

 12. Pingback: Magna Celebratio MMXIV, t’hi apuntes? | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *